Politiikka    |   Kolumni

Miksi taloutta pitää puolustaa?

Taloudenpuolustuskurssi pyrkii toimimaan tulkkina yritysihmisten ja poliitikkojen välillä, jotta he ymmärtäisivät toistensa toimintalogiikkaa paremmin, kirjoittaa politiikkaan erikoistunut HS:n toimittaja Marko Junkkari.

Helsingin Sanomien ja Aalto EE:n Taloudenpuolustuskurssi-tapahtuma järjestetään tänään torstaina jo viidettä kertaa. Lienee syytä kysyä: miksi?


Tapahtuman nimi on väännös Maanpuolustuskurssista. Sehän on se Puolustusvoimien kurssi, jonka tavoitteena on ”antaa johtavassa asemassa oleville siviili- ja sotilashenkilöille näkemys kokonaisturvallisuuden järjestelyistä”.

Maanpuolustuskurssin tarkoitus onkin aika selkeästi hahmotettavissa. Kyse on maan turvallisuudesta – pohjimmiltaan Suomen itsenäisyyden säilyttämisestä, jota varmaankin lähes kaikki suomalaiset kannattavat. Mutta pitääkö taloutta puolustaa?

Viime viikon torstaina eduskunnan kyselytunnilla puhuttiin yrittäjyyden edellytyksistä. Samaisena päivänä vietettiin kansallista yrittäjäpäivää, joten yksi kerrallaan eduskuntaryhmien edustajat toivottivat hyvää yrittäjäpäivää ja kertoivat, miten juuri heidän puoleensa ajaa yrittäjien, yritysten ja työllistämisen asiaa.

Luottamus ei kuitenkaan ole molemminpuolista.

Elinkeinoelämän keskusliitto EK:n tiistaina julkistamassa kyselyssä 89 prosenttia pk-sektorin työnantajista kertoi, ettei luota hallituksen kykyyn edistää yrittäjyyttä tai työllisyyttä.

Vasemmistovetoinen hallitus epäilyttää monia yrittäjiä. Mutta kyse on laajemmastakin epäluulosta politiikkaa kohtaan. Yritysihmiset ja poliitikot eivät ymmärrä toistensa ajattelutapoja.

Taloudenpuolustuskurssi pyrkii toimimaan tulkkina yritysihmisten ja poliitikkojen välillä, jotta he ymmärtäisivät toistensa toimintalogiikkaa paremmin. Apuna ovat Aalto-yliopiston asiantuntijat.

Monelle yritysihmiselle poliittinen ideologia on punainen vaate, jonka he kokevat sotkevan omasta mielestään rationaalista päätöksentekoa. He sivuuttavat sen, että yhteiskunnassa on paljon erilaisia, ristiriitaisia etuja. Ansiosidonnaisen työttömyysturvan leikkaaminen tuskin on työttömän mielestä rationaalista politiikkaa.

”Talouspolitiikkahan on aina väärää, kysymys on vain siitä, kenen kannalta ja miltä kannalta”, presidentti Mauno Koivisto sanoi aikoinaan. Vaikka talouspolitiikka periaatteessa on aina väärää, oli Koiviston mukaan silti pyrittävä siihen, että se olisi kokonaisuutena ottaen mahdollisimman vähän väärää ja että tärkeimpinä pidetyt talouspoliittiset tavoitteet toteutuvat.

 

Taloudenpuolustuskurssimme nimi voisi olla hyvinvoinninpuolustuskurssi.

Talous on ihmisten välistä toimintaa, joka liittyy hyödykkeiden tuotantoon, jakeluun, vaihtoon ja kulutukseen. Siinä missä Suomen itsenäisyys on itseisarvo, niin talous on väline. Se on väline, jonka tarkoitus on tuottaa hyvinvointia ihmisille.

Taloudenpuolustuskurssimme nimi voisi olla hyvinvoinninpuolustuskurssi, sillä hyvinvointi on taloutta laajempi käsite. Siinä otetaan huomioon myös ympäristön kestävyys ja tulevat sukupolvet. Jos talouskasvu sovitetaan yhteen sosiaalisten ja ekologisten tavoitteiden kanssa, siinä on mahdollisimman vähän väärää.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää  HS:n kommentointien äänestäminen on muuttunut: nyt vain kirjautuneet käyttäjät voivat antaa kommentille hyvin argumentoitu -äänen.
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   EU-lähteet FT:lle: Boris Johnson lyyhistyi tuolissaan tajutessaan lounaan äärellä, miten ulalla hän oli Britannian neuvottelu­asemasta

  2. 2

   Verottaja tiedottaa: Joka kolmannen veroprosentti on liian pieni

  3. 3

   Suomalaistutkimus: Masennuslääke vaikuttaa ihmisen elämään arvaamattomammin kuin tähän asti on ymmärretty

   Tilaajille
  4. 4

   R-kioskeista pitää jatkossakin saada HSL-lippuja, sanovat kaupunkilaiset – humoristi Kasper Strömman näkee uudistuksessa myös mahdollisuuksia

  5. 5

   New Yorkin metroon ei saa viedä koiria, elleivät ne ole jonkinlaisessa kantolaukussa – Näin luovasti ihmiset kiertävät kieltoa

  6. 6

   Isäpuoli tuomittiin 11 vuoden vankeuteen vakavasti sairaan tytön taposta Nurmi­järvellä

  7. 7

   Hallitus pyrkii helpottamaan pienituloisten tilannetta, mutta purevatko toimet? Näin tutkijat arvioivat

  8. 8

   Matemaatikkojen vaikea laskelma tuotti vihdoin kaivatun luvun 42

  9. 9

   Sata päivää ilman alkoholia, muusikko Emma Kemppainen päätti, mutta se ei jäänytkään siihen – Nyt alkoholista luopuvat nekin, joille se ei koskaan ollut ongelma

   Tilaajille
  10. 10

   Kerrostalon rakennus­työt pysähtyivät keskellä Helsingin uutta merellistä kaupungin­osaa: ”Rahat ei liiku, niin ei sitten etene työtkään”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Matemaatikkojen vaikea laskelma tuotti vihdoin kaivatun luvun 42

  2. 2

   Tuore tutkimus: Rasvamaksa on käytännössä jo kansantauti, ja siitä kärsivän tulisi välttää alkoholia täysin

  3. 3

   R-kioski harkitsee lopettavansa matkakorttien lataamisen HSL:n palkkiopäätöksen takia

  4. 4

   Tämäkin jugend-kaunotar on Helsingin kaupungin vuokratalo: Helsingin valtuuston enemmistö ei heittäisi hyvätuloisia ulos puoli-ilmaisista asunnoista

  5. 5

   Sata päivää ilman alkoholia, muusikko Emma Kemppainen päätti, mutta se ei jäänytkään siihen – Nyt alkoholista luopuvat nekin, joille se ei koskaan ollut ongelma

   Tilaajille
  6. 6

   HS-analyysi: Tuoreen äidin julkinen ampuminen sai Ruotsin harkitsemaan Suomessa ongelmalliseksi havaittua todistamistapaa

  7. 7

   Parisuhteet ovat muutoksessa, ja yhdessä asiassa astumme sata vuotta ajassa taakse­päin, sanovat asian­tuntijat – Näistä merkeistä tunnistat ”työ­pari­suhteen”

   Tilaajille
  8. 8

   Kerrostalon rakennus­työt pysähtyivät keskellä Helsingin uutta merellistä kaupungin­osaa: ”Rahat ei liiku, niin ei sitten etene työtkään”

  9. 9

   Verotus kiristyy, bensa kallistuu: HS:n laskurit kertovat, miten budjetti vaikuttaa kukkaroosi

  10. 10

   EU-lähteet FT:lle: Boris Johnson lyyhistyi tuolissaan tajutessaan lounaan äärellä, miten ulalla hän oli Britannian neuvottelu­asemasta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sadattuhannet kodit uhkaavat menettää arvonsa – Suomeen on kehittynyt kahdet asunto­markkinat, ja asian­tuntijan mukaan enää kolme aluetta on turvassa

   Tilaajille
  2. 2

   Teini-ikäinen kilpauimari hylättiin liian paljastavan uima­puvun vuoksi Yhdys­valloissa – käytti samaa asua kuin kaikki muutkin

  3. 3

   Joukko suomalaisnaisia riisuuntui kameralle kertoakseen kehohäpeästä ja sen kukistamisesta – ”Olen yhä keskeneräinen, mutta sairaudesta olen päässyt”

   Tilaajille
  4. 4

   Ihmisen ei kuulu olla väsynyt – Uni­lääkärin mukaan moni uneton tekee illalla saman virheen

   Tilaajille
  5. 5

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  6. 6

   Suomalaiset saavat liian vähän folaattia, vaikka se saattaa torjua Alzheimerin tautia ja masennusta – Nämä ovat tärkeimmät folaatin lähteet

  7. 7

   Suoliston bakteerit määrittävät, miten ihminen voi, ja niitä ohjaa ravintomme – Suomalainen huippu­tutkija kertoo, millaista ruoka­valiota bakteerit janoavat

   Tilaajille
  8. 8

   Hyvätuloiset ystävättäreni asuvat kaupungin vuokra-asunnoissa puoli-ilmaiseksi

  9. 9

   Juutalaisvainoista kertova elokuva järkytti festivaalikatsojia, kymmeniä ihmisiä käveli ulos kesken näytöksen

  10. 10

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  11. Näytä lisää