Politiikka

Mediatalot haluavat Postin siirtyvän pelkkään aamu­jakeluun

Kun kirjeiden ja lehtien määrä vähenee, päiväjakelun tarve pienenee. Lehtitalot haluavat jakelua varhain aamulla, pakettien lähettäjät taas illalla, kun väki on kotona.

Posti neuvottelee 8 000 postinjakelijan ja noin 2 000 muun työntekijän työehtojen heikentämisestä.

Nuo neuvottelut käynnistyvät virallisesti maanantaina Posti- ja logistiikka-alan unionin (Pau) ja Palvelualojen työnantajien (Palta) kesken.

Postin päätavoitteena on saada Paun kanssa sopimus työehtojen joustavoittamiseksi siten, että ne olisivat kilpailukykyiset Teollisuusliiton työehtosopimuksen kanssa.

Teollisuusliiton työehtosopimusta käyttävät kaikki muut Postia vastaan kilpailevat 16 jakeluyhtiötä.

Postinjakelun tulevaisuuden yksi ydinkysymys on, pitäisikö perinteinen posti eli kirjeet ja lehdet jakaa jo varhaisjakelussa kello kahdesta aamukuuteen, niin että päiväkannosta luovuttaisiin pikkuhiljaa kokonaan.

Illalla taas täytyisi jakaa paketteja, kun asiakkaat ovat kotona. Se vaatisi Postin työntekijöiltä valtavaa sopeutumista uusiin, vaihtelevampiin työaikoihin.

Hanke on myös teknisesti vaativa, ja Ruotsista saatujen varhaisjakelun lisäämiskokemusten mukaan se lisää merkittävästi työtapaturmia.

Postin johdolle joustavuus työajoissa on palkkojakin tärkeämpi asia.

Nykyisin Posti saa 45 prosenttia tuloistaan perinteisistä kirje- ja lehtitoiminnasta ja 55 prosenttia paketti- ja logistiikkatoiminnoista. Perinteisen postinjakelun osuus on siis yhä merkittävä.

Kirje- ja lehtipalveluissa liikevaihto jakautui viime vuonna niin, että kirjeiden osuus oli noin kolme neljäsosaa ja lehtien jakelu yksi neljäsosa.

 

”Sanomalehdille aikaikkuna on tärkeä.”

Perinteinen postinjakelu vähenee Postin mukaan 14 prosenttia vuodessa. Media-alaa edustavan Medialiiton arvion mukaan lehtien jakelu vähenee puolestaan 5–6 prosenttia vuodessa.

”Se tarkoittaa, että kun kirjeiden määrä vähenee nopeammin, lehtien suhteellinen osuus kasvaa”, sanoo Medialiiton toimitusjohtaja Jukka Holmberg.

Hän kertoo mediayhtiöiden miettineen viime vuosina paljon sitä, miten paperilehtien jakelu onnistutaan järjestämään tulevaisuudessa.

”Sanomalehdille aikaikkuna on tärkeä. Ja jos ei ole varaa kahteen jakeluun, kaikki pitäisi jakaa aamulla”, Holmberg linjaa.

Hänen mukaansa sekä valtion että alan yhtiöiden on nyt mietittävä, miten perinteisen postin jakelu on järjestettävä lähivuosina.

Nyt kaikki jaettava posti ei mahtuisi aamuun, Holmberg myöntää. Kirjeiden määrän vähentyessä sellainen on kuitenkin mahdollista lähitulevaisuudessa, hän pohtii.

Holmbergin mukaan mediatalot joutuivat perustamaan omia jakeluyhtiöitä uudelleen muutama vuosi sitten, kun Posti oli nostanut jakelun hintoja. Postin markkinaosuus varhaisjakelusta pieneni tuolloin noin 40 prosenttiin, hän arvioi.

Viime aikoina Posti on kasvattanut markkinaosuuttaan. Medialiiton arvion mukaan Postin markkinaosuus varhaisjakelusta kasvaa jo liki 60 prosenttiin.

Syynä tähän on ennen kaikkea kaksi suurta kauppaa: Posti osti ensin Kaakon Viestinnän jakeluliiketoiminnat ja sitten Alma Median Alma Manu -yhtiön jakeluliiketoiminnat, jotka siirtyvät Postille vuodenvaihteessa.

”Isossa kuvassa jakelun yhdistäminen olisi kaikkien etu”, Holmberg arvioi.

Mediatalo Keskisuomalaisen konsernijohtaja Vesa-Pekka Kangaskorpi kertoo jakelun olleen viime aikoina lehtien nopeimmin kasvanut kustannuserä.

Yli neljääkymmentä tilattavaa sanomalehteä julkaisevassa yhtiössä jakelu vie noin kolmanneksen printtilehden kuluista.

Jakelu on haastavaa erityisesti syrjäseuduilla.

”Siellä missä on sitoutuneimmat lukijat, jakaminen on kaikkein kalleinta.”

Kangaskorpi kertoo kierrelleensä viime aikoina kysymässä monilta paperilehden tilaajilta, mitä he haluavat lehdeltään. Hänen mukaansa moni on sanonut voivansa maksaa paperilehdestä mielellään kaksinkertaisen hinnan digilehteen verrattuna, jos lehden saisi luettavaksi jo varhain aamulla.

Kangaskorpi sanoo ymmärtävänsä Postin tavoitteita muuttaa jakajien työehtosopimuksia, koska sillä on nyt työehtosopimuksessa rasitteita suhteessa kilpailijoihin. Hänen mukaansa on selvää, että maailma digitalisoituu ja paperilehtien levikki pienenee.

”Suomen kaltaisessa maassa fyysiset painotuotteet ansaitsevat jakeluverkon, joka jakaa kirjeitä ja lehtiä.”

Yksi toimiva malli tällaista jakelua suunniteltaessa voisi Kangaskorven mielestä olla se, että Posti jaettaisiin kahteen osaan.

”Olisi palveluntuottaja, joka jakaisi kirjeitä, ja kansainvälinen kilpailuun osallistuva pakettiyhtiö, joka voisi olla pörssissäkin.”

Fakta

Varhaisjakelun monet vaiheet


 Sanomalehtien varhaisjakelusta on käyty kovaa kisaa median toiminnan vaikeutuessa ja digitaalisen viestinnän lisääntyessä.

 Lehtiyhtiöiden vaurauden aikana 1980-luvulla esimerkiksi Jyväskylässä Keskisuomalainen-lehdellä ja Postilla oli omat varhaiskantajansa. Posti jakoi Jyväskylän alueelle Helsingin Sanomia ja muita Keskisuomalaisen kanssa kilpailevia lehtiä.

 Sitten varhaisjakelu keskittyi ensin paikallisten mediatalojen käsiin, kunnes Posti alkoi jälleen kasvattaa markkinaosuuttaan ostamalla muun muassa Helsingin Sanomia julkaisevan Sanoman hallitseman Leijonajakelun vuonna 2003.

 Vaatimukset kirjejakelun avaamisesta kilpailulle lisääntyivät, koska kirjejakelu ja lehtijakelu haluttiin yhdistää kannattavuussyistä.

 Vuonna 2016 hallitus vapautti kirjejakelun täysin ilmoituksen varaiseksi, niin että kuka tahansa voi perustaa jakeluyhtiön. Yhtiöt voivat jakaa myös lehtiä ja paketteja. Käytännössä lehtijakelu muodostaa useimmissa yhtiöissä pääosan liikevaihdosta.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää  HS:n kommentointien äänestäminen on muuttunut: nyt vain kirjautuneet käyttäjät voivat antaa kommentille hyvin argumentoitu -äänen.
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  2. 2

   ”Pukki Pukki Pukki, sinä sinä sinä” – Teemu Pukki noussut Englannin jalka­pallon ykkös­puheen­aiheeksi, ikoninen britti­näyttelijäkin riehaantui

  3. 3

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  4. 4

   Käänne alkoi sala­kavalasti, ja nyt Stockmann on uppoamassa – Miten kriisin­ratkaisija Lauri Ratia aikoo pelastaa perinteisen tavara­talon?

   Tilaajille
  5. 5

   Historian suurin tutkimus­hanke tapahtuu napajään keskelle jäätyneessä laivassa

  6. 6

   Jeffrey Epsteinin menestyksen salaisuus oli pieni musta muisti­kirja – Seksi­rikos­skandaali paisuu yhä, ja se voi tahria kaksi presidenttiä

  7. 7

   Kersti Juva keksi suomen kieleen sanan örkki, ja nyt hän kertoo, miksi yksin­kertaistenkin sanojen kääntäminen englannista suomeen on usein moni­mutkaista

  8. 8

   Vantaalla on hautausmaa, jonka puutarhuri Heli Hyystinmäki ei ole nähnyt yhtään omaista 20 vuoteen

  9. 9

   HS:n jakelussa häiriöitä – lue päivän näköis­lehti ilmaiseksi täältä

  10. 10

   Juutalaisvainoista kertova elokuva järkytti festivaalikatsojia, kymmeniä ihmisiä käveli ulos kesken näytöksen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Juutalaisvainoista kertova elokuva järkytti festivaalikatsojia, kymmeniä ihmisiä käveli ulos kesken näytöksen

  2. 2

   Ratsastajat ovat aiempaa isompia, ja moni talli on päätynyt asettamaan paino­rajoja: ”Aihe on monelle yli 40-vuotiaalle naiselle hirvittävän herkkä”

   Tilaajille
  3. 3

   Metsässä sammaloituvien betoni­rakennelmien mysteeri ratkesi Vantaalla HS:n lukijoiden avulla

  4. 4

   Käänne alkoi sala­kavalasti, ja nyt Stockmann on uppoamassa – Miten kriisin­ratkaisija Lauri Ratia aikoo pelastaa perinteisen tavara­talon?

   Tilaajille
  5. 5

   Venäläiskylään lentää koko ajan kärpäsiä tuntemattomasta syystä, epä­toivoiset asukkaat tekivät raadoista ”apua” -kyltin

  6. 6

   Jeffrey Epsteinin menestyksen salaisuus oli pieni musta muisti­kirja – Seksi­rikos­skandaali paisuu yhä, ja se voi tahria kaksi presidenttiä

  7. 7

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  8. 8

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  9. 9

   Teemu Pukki rankaisi tällä kertaa Manchester Cityä ja nousi nimekkääseen joukkoon, Norwich kaatoi hallitsevan mestarin maalein 3–2

  10. 10

   Veikkauksen johtaja pyytää anteeksi vanhaa puhettaan, jonka taltiointi on kuohuttanut somessa: ”Nyt kun kahden vuoden jälkeen sitä katsoo, niin kyllä hävettää”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Teini-ikäinen kilpauimari hylättiin liian paljastavan uima­puvun vuoksi Yhdys­valloissa – käytti samaa asua kuin kaikki muutkin

  2. 2

   Sadattuhannet kodit uhkaavat menettää arvonsa – Suomeen on kehittynyt kahdet asunto­markkinat, ja asian­tuntijan mukaan enää kolme aluetta on turvassa

   Tilaajille
  3. 3

   15-vuotias Inka otti hatkat vuosi sitten, eikä häntä etsi enää kukaan – osa laitoksesta karanneista lapsista jää täysin heitteille

   Tilaajille
  4. 4

   Joukko suomalaisnaisia riisuuntui kameralle kertoakseen kehohäpeästä ja sen kukistamisesta – ”Olen yhä keskeneräinen, mutta sairaudesta olen päässyt”

   Tilaajille
  5. 5

   Seitsemän vuoden parisuhdekriisi on vanhentunut käsite: On olemassa toinen hetki, jolloin eroriski kasvaa selvästi

   Tilaajille
  6. 6

   Maailman parhaat luontokuvat valitaan taas kymmenientuhansien kuvien joukosta: HS näyttää 14 huippuotosta

  7. 7

   Elämme viheliäistä ja mitätöntä aikakautta, sanoo historioitsija Teemu Keskisarja – ”Hävettävää elää näin typerässä ajassa”

   Tilaajille
  8. 8

   Suoliston bakteerit määrittävät, miten ihminen voi, ja niitä ohjaa ravintomme – Suomalainen huippu­tutkija kertoo, millaista ruoka­valiota bakteerit janoavat

   Tilaajille
  9. 9

   Suomella on työhullu ulkoministeri, joka lähettää alaisille sähköpostia keskellä yötä ja joka puuhasi ensitöikseen yhden rauhansopimuksen

  10. 10

   Postin toimitusjohtajan ökypalkkaan löytyy selitys pienestä tuppukylästä, jossa kaikki lapset ovat keskimääräistä lahjakkaampia

  11. Näytä lisää