Politiikka

Keskustan tuore puheen­johtaja Katri Kulmuni sanoo keskustan tehneen virheitä ja uskoo Sdp:n olevan nyt paras hallituskumppani

Kulmuni ei pitänyt perinteistä tuoreen puheenjohtajan linjapuhetta puoluekokouksessa, koska kokous oli yksipäiväinen.

Tuore keskustan puheenjohtaja Katri Kulmuni liputti voimakkaasti punamultayhteistyön eli Sdp:n ja keskustan yhteistyön puolesta torstaina pitämässään linjapuheessa.

Kulmuni piti ensimmäisen linjapuheensa keskustan puoluehallituksen kokouksen päätteeksi. Koska viime viikonlopun ylimääräinen puoluekokous oli yksipäiväinen, uuden puheenjohtajan perinteinen, yli yön sulateltu linjapuhe jäi silloin pitämättä.

”Punamultayhteistyöllä on kunniakas perintö suomalaisen yhteiskunnan rakentamisessa”, Kulmuni sanoi.

”Uskon, että nimenomaan keskustan ja Sdp:n varaan rakentuva hallitus pystyy tekemään talouspolitiikkaa, joka näissä epävarmoissa maailmantalouden oloissa huomioi myös heikoimmat.”

Kulmuni ei tosin itse ollut keväällä erityisen innostunut siitä, että keskusta lähtisi vaalitappion jälkeen hallitukseen. Nyt yhteistyö demareiden kanssa näyttää maistuvan.

Kulmuni linjasi, että järkevästä taloudenpidosta huolehtiminen on keskustan tärkein tehtävä Antti Rinteen (sd) hallituksessa.

Keskusta oli edellisessä hallituksessa yhdessä kokoomuksen ja perussuomalaisten, sittemmin sinisten kanssa. Puolueen sisällä on jupistu tämän johtaneen liian oikeistolaiseen, keskustalle vieraaseen politiikkaan.

Edellishallitus oli koko ajan napit vastakkain ammattiyhdistysliikkeen kanssa. Nyt Kulmuni ojensi kättään siihen suuntaan:

”Uskon että myös ammattiyhdistysliikkeen kanssa pystymme löytämään enemmän yhdistäviä kuin erottavia asioita. Työmarkkinoilla tarvitaan luottamusta, uudistuksia ja sopimista ja vastauksia siihen, mistä uusi työ tulee.”

Kulmunin puheessa oli melko niukasti konkretiaa, enemmän suuria linjoja ja mahtipontisuutta tyyliin ”rakastan tätä maata, uskon tähän puolueeseen”.

Heikoimpien puolella olo, keskustalla tärkeä ”köyhän asialla” oleminen, korostui Kulmunin puheessa heti alkajaisiksi.

”Puheenjohtajana pidän huolen, että keskusta on heikoimman puolella. Se, minkä ihmiset kokevat olevan väärin, murtuu ennemmin tai myöhemmin”, Kulmuni sanoi.

Kulmunin mukaan keskustan on tunnustettava rehellisesti, että on myös virheitä tehty menneinä vuosina.

”Tehdään jatkossa asiat paremmin.”

Uuden puheenjohtajan mukaan keskusta elää keskustelusta, joten puolueessa saa olla myös eri mieltä.

Kulmuni sanoi ottavansa kunnia-asiana sen, että häntä on nimitetty kovaksi aluepoliitikoksi.

Kulmuni toivoi linjapuheessa, että Suomessa tehtäisiin muiden pohjoismaiden tavoin aluepolitiikkaa kaikkien puolueiden yhteistyönä ja ”vahvalla konsensuksella”.

”Onnistuisiko se Suomessakin? Ovatko muut puolueet valmiita kirjoittamaan aluepolitiikkaan uuden luvun? Minä ja keskusta olemme”, Kulmuni sanoi.

Hän määritteli uuden aluepolitiikan olevan sellaista, että ihmiset voivat valita, minne kaikkialle elämänsä rakentavat.

”Se perustuu maan eri osien omille vahvuuksille. Täällä Helsingissä, toisessa kotikaupungissani, ne vahvuudet ovat erilaiset kuin toisessa kotikaupungissani Torniossa.”

Kulmunin mukaan alueiden ei pidä kääntyä toisiaan vastaan. Suomi saa hänen mukaansa erilaistua, mutta ei eriarvoistua.

Kulmuni sanoi haluavansa kannustaa ihmisiä puhumaan maahanmuutosta. Linjana on, että hädänalaisia autetaan ja työntekijöitä tarvitaan, Kulmuni sanoi.

”Mutta sitten, turvapaikkajärjestelmäämme ei saa väärinkäyttää. Jos ei ole oikeutta maassaoloon, ole hyvä ja poistu.”

Kulmuni vaati myös kotouttamispolitiikan uudistamista. Hän itse istuu ministeriössä, jonka vastuulle kotouttaminen kuuluu.

Elinkeinoministerinä toimiva Kulmuni, 32, valittiin keskustan uudeksi puheenjohtajaksi viime lauantaina Kouvolassa pidetyssä ylimääräisessä puoluekokouksessa.

Kulmuni voitti puheenjohtajakisassa puolustusministeri Antti Kaikkosen (kesk) äänin 1 092–829.

Kulmuni on tiukassa paikassa uutena puheenjohtajana Juha Sipilän (kesk) jälkeen. Sipilä erosi kesken kautensa keskustan vaalitappion takia.

Keskusta koki viime vaaleissa romahduksen. Puolueen paikkamäärä eduskunnassa putosi 49:stä 31:een, ja sitä äänesti enää 13,8 prosenttia suomalaisista. Vaalien jälkeen julkaistuissa mielipidemittauksissa suosio on pudonnut vielä tästäkin alemmaksi.

Elokuun HS-gallupissa keskustaa kannatti 12,1 prosenttia suomalaisista.

Keskusta lähti vaalitappiostaan huolimatta hallitukseen ja sai hallitusneuvotteluissa läpi kynnyskysymyksiään. Kulmunilta odotetaan nyt selkeitä toimia puolueen kannatuksen kääntämiseksi.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää  HS:n kommentointien äänestäminen on muuttunut: nyt vain kirjautuneet käyttäjät voivat antaa kommentille hyvin argumentoitu -äänen.
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Huippututkija keräsi mainetta ja hänestä tehtiin jopa Barbie, kunnes joku keksi käydä läpi ansio­luetteloa

  2. 2

   Raittiiden opiskelijoiden määrä kasvaa: Tilastot näyttävät, minkä alan opiskelijat juovat eniten ja minkä vähiten

  3. 3

   Sänkyyn kelpaa kuka vain, mutta puolisoksi mies haluaa terävän naisen – Laaja tiede­artikkeli kertoo, mikä on älyn merkitys parin­muodostuksessa

   Tilaajille
  4. 4

   Long Play: Aalto-yliopiston muotilinjan henkilökunta kritisoinut opiskelijoita sosiaalisessa mediassa

  5. 5

   Äiti teki Aada Hämäläisestä vahingossa someilmiön, ja pian harrastajapiirtäjälle sateli kymmeniä työtarjouksia – Jotkut kuitenkin yllättyivät, paljonko viikkojen työ maksaa

  6. 6

   Jyrki Kataiselle Sitran johtopaikan hävinnyt Markku Wilenius purkaa tuntojaan Kalevassa: ”En tiedä kenellä olisi enemmän natsoja hommaan kuin minulla”

  7. 7

   Ufoturisteja ilmestyi autiomaahan, ja internet seurasi ”rynnäkköä Area 51:een” kaikkialla somessa ja lukuisissa striimeissä

  8. 8

   Korealaistutkija innostui suomen kielen sanoista, jotka kuulostavat kuvaamiltaan asioilta – murteista löytyi yli sata viinaryyppyä merkitsevää substantiivia

  9. 9

   Postimees-lehden päätoimittajan käyttämä natsiviittaus kuohuttaa Virossa

  10. 10

   Naapuri paljasti aiemman asukkaan omin päin teettämän kylpyhuoneremontin – Voiko asunnon ostaja joutua vastuuseen amatööriasentajan virityksistä?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sänkyyn kelpaa kuka vain, mutta puolisoksi mies haluaa terävän naisen – Laaja tiede­artikkeli kertoo, mikä on älyn merkitys parin­muodostuksessa

   Tilaajille
  2. 2

   Huippututkija keräsi mainetta ja hänestä tehtiin jopa Barbie, kunnes joku keksi käydä läpi ansio­luetteloa

  3. 3

   Tervetuloa 1970-luvulle: Vantaalla on autokorjaamo, jota on vaikea uskoa todeksi merkkikorjaamojen aikakautena

  4. 4

   Gravity-elokuvan virhe onkin tahallinen ja vitsi

  5. 5

   Kriitikkona ei voi toimia, jos ei tykkää mistään, sanoi Helena Ylänen – HS julkaisee seitsemän kirjoitusta legendaarisen elokuvatoimittajan kaikkien aikojen parhaista elokuvista

   Tilaajille
  6. 6

   Äiti teki Aada Hämäläisestä vahingossa someilmiön, ja pian harrastajapiirtäjälle sateli kymmeniä työtarjouksia – Jotkut kuitenkin yllättyivät, paljonko viikkojen työ maksaa

  7. 7

   Fanit siirtelivät ”paikallisia spurguja” pommin tieltä, kun 15-vuotias Teemu Pukki kirmasi kentälle – HS löysi historiallisen kuvan supertähden debyyttiottelusta

   Tilaajille
  8. 8

   Miesten epäillään raiskanneen lapsia ja kuvanneen tekoja suorana verkkoon, poikkeuksellisista epäilyistä nostettiin syytteitä

  9. 9

   Naapuri paljasti aiemman asukkaan omin päin teettämän kylpyhuoneremontin – Voiko asunnon ostaja joutua vastuuseen amatööriasentajan virityksistä?

  10. 10

   Google laajentaa Haminan datakeskusta ja investoi kahteen uuteen tuulivoimahankkeeseen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sadattuhannet kodit uhkaavat menettää arvonsa – Suomeen on kehittynyt kahdet asunto­markkinat, ja asian­tuntijan mukaan enää kolme aluetta on turvassa

   Tilaajille
  2. 2

   Ihmisen ei kuulu olla väsynyt – Uni­lääkärin mukaan moni uneton tekee illalla saman virheen

   Tilaajille
  3. 3

   Suomalaiset saavat liian vähän folaattia, vaikka se saattaa torjua Alzheimerin tautia ja masennusta – Nämä ovat tärkeimmät folaatin lähteet

  4. 4

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  5. 5

   Suomalaistutkimus: Masennuslääke vaikuttaa ihmisen elämään arvaamattomammin kuin tähän asti on ymmärretty

   Tilaajille
  6. 6

   Hyvätuloiset ystävättäreni asuvat kaupungin vuokra-asunnoissa puoli-ilmaiseksi

  7. 7

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  8. 8

   Toimittaja Sanna Ukkola ilmoitti irtisanoutuvansa Ylestä, jatkaa kuitenkin juontajana vuoden loppuun asti: ”On tiettyjä asioita, jotka ovat kumuloituneet”

  9. 9

   Juutalaisvainoista kertova elokuva järkytti festivaalikatsojia, kymmeniä ihmisiä käveli ulos kesken näytöksen

  10. 10

   ”Pirtua suoneen”, ”verinäyte krapulassa” – lääkäriopiskelijoiden alkoholikeskeinen bilekulttuuri yllätti uuden opiskelijan

  11. Näytä lisää