Politiikka

Keskustan tuore puheen­johtaja Katri Kulmuni sanoo keskustan tehneen virheitä ja uskoo Sdp:n olevan nyt paras hallituskumppani

Kulmuni ei pitänyt perinteistä tuoreen puheenjohtajan linjapuhetta puoluekokouksessa, koska kokous oli yksipäiväinen.

Tuore keskustan puheenjohtaja Katri Kulmuni liputti voimakkaasti punamultayhteistyön eli Sdp:n ja keskustan yhteistyön puolesta torstaina pitämässään linjapuheessa.

Kulmuni piti ensimmäisen linjapuheensa keskustan puoluehallituksen kokouksen päätteeksi. Koska viime viikonlopun ylimääräinen puoluekokous oli yksipäiväinen, uuden puheenjohtajan perinteinen, yli yön sulateltu linjapuhe jäi silloin pitämättä.

”Punamultayhteistyöllä on kunniakas perintö suomalaisen yhteiskunnan rakentamisessa”, Kulmuni sanoi.

”Uskon, että nimenomaan keskustan ja Sdp:n varaan rakentuva hallitus pystyy tekemään talouspolitiikkaa, joka näissä epävarmoissa maailmantalouden oloissa huomioi myös heikoimmat.”

Kulmuni ei tosin itse ollut keväällä erityisen innostunut siitä, että keskusta lähtisi vaalitappion jälkeen hallitukseen. Nyt yhteistyö demareiden kanssa näyttää maistuvan.

Kulmuni linjasi, että järkevästä taloudenpidosta huolehtiminen on keskustan tärkein tehtävä Antti Rinteen (sd) hallituksessa.

Keskusta oli edellisessä hallituksessa yhdessä kokoomuksen ja perussuomalaisten, sittemmin sinisten kanssa. Puolueen sisällä on jupistu tämän johtaneen liian oikeistolaiseen, keskustalle vieraaseen politiikkaan.

Edellishallitus oli koko ajan napit vastakkain ammattiyhdistysliikkeen kanssa. Nyt Kulmuni ojensi kättään siihen suuntaan:

”Uskon että myös ammattiyhdistysliikkeen kanssa pystymme löytämään enemmän yhdistäviä kuin erottavia asioita. Työmarkkinoilla tarvitaan luottamusta, uudistuksia ja sopimista ja vastauksia siihen, mistä uusi työ tulee.”

Kulmunin puheessa oli melko niukasti konkretiaa, enemmän suuria linjoja ja mahtipontisuutta tyyliin ”rakastan tätä maata, uskon tähän puolueeseen”.

Heikoimpien puolella olo, keskustalla tärkeä ”köyhän asialla” oleminen, korostui Kulmunin puheessa heti alkajaisiksi.

”Puheenjohtajana pidän huolen, että keskusta on heikoimman puolella. Se, minkä ihmiset kokevat olevan väärin, murtuu ennemmin tai myöhemmin”, Kulmuni sanoi.

Kulmunin mukaan keskustan on tunnustettava rehellisesti, että on myös virheitä tehty menneinä vuosina.

”Tehdään jatkossa asiat paremmin.”

Uuden puheenjohtajan mukaan keskusta elää keskustelusta, joten puolueessa saa olla myös eri mieltä.

Kulmuni sanoi ottavansa kunnia-asiana sen, että häntä on nimitetty kovaksi aluepoliitikoksi.

Kulmuni toivoi linjapuheessa, että Suomessa tehtäisiin muiden pohjoismaiden tavoin aluepolitiikkaa kaikkien puolueiden yhteistyönä ja ”vahvalla konsensuksella”.

”Onnistuisiko se Suomessakin? Ovatko muut puolueet valmiita kirjoittamaan aluepolitiikkaan uuden luvun? Minä ja keskusta olemme”, Kulmuni sanoi.

Hän määritteli uuden aluepolitiikan olevan sellaista, että ihmiset voivat valita, minne kaikkialle elämänsä rakentavat.

”Se perustuu maan eri osien omille vahvuuksille. Täällä Helsingissä, toisessa kotikaupungissani, ne vahvuudet ovat erilaiset kuin toisessa kotikaupungissani Torniossa.”

Kulmunin mukaan alueiden ei pidä kääntyä toisiaan vastaan. Suomi saa hänen mukaansa erilaistua, mutta ei eriarvoistua.

Kulmuni sanoi haluavansa kannustaa ihmisiä puhumaan maahanmuutosta. Linjana on, että hädänalaisia autetaan ja työntekijöitä tarvitaan, Kulmuni sanoi.

”Mutta sitten, turvapaikkajärjestelmäämme ei saa väärinkäyttää. Jos ei ole oikeutta maassaoloon, ole hyvä ja poistu.”

Kulmuni vaati myös kotouttamispolitiikan uudistamista. Hän itse istuu ministeriössä, jonka vastuulle kotouttaminen kuuluu.

Elinkeinoministerinä toimiva Kulmuni, 32, valittiin keskustan uudeksi puheenjohtajaksi viime lauantaina Kouvolassa pidetyssä ylimääräisessä puoluekokouksessa.

Kulmuni voitti puheenjohtajakisassa puolustusministeri Antti Kaikkosen (kesk) äänin 1 092–829.

Kulmuni on tiukassa paikassa uutena puheenjohtajana Juha Sipilän (kesk) jälkeen. Sipilä erosi kesken kautensa keskustan vaalitappion takia.

Keskusta koki viime vaaleissa romahduksen. Puolueen paikkamäärä eduskunnassa putosi 49:stä 31:een, ja sitä äänesti enää 13,8 prosenttia suomalaisista. Vaalien jälkeen julkaistuissa mielipidemittauksissa suosio on pudonnut vielä tästäkin alemmaksi.

Elokuun HS-gallupissa keskustaa kannatti 12,1 prosenttia suomalaisista.

Keskusta lähti vaalitappiostaan huolimatta hallitukseen ja sai hallitusneuvotteluissa läpi kynnyskysymyksiään. Kulmunilta odotetaan nyt selkeitä toimia puolueen kannatuksen kääntämiseksi.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää  HS:n kommentointien äänestäminen on muuttunut: nyt vain kirjautuneet käyttäjät voivat antaa kommentille hyvin argumentoitu -äänen.
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   EU-lähteet FT:lle: Boris Johnson lyyhistyi tuolissaan tajutessaan lounaan äärellä, miten ulalla hän oli Britannian neuvottelu­asemasta

  2. 2

   Verottaja tiedottaa: Joka kolmannen veroprosentti on liian pieni

  3. 3

   Suomalaistutkimus: Masennuslääke vaikuttaa ihmisen elämään arvaamattomammin kuin tähän asti on ymmärretty

   Tilaajille
  4. 4

   New Yorkin metroon ei saa viedä koiria, elleivät ne ole jonkinlaisessa kantolaukussa – Näin luovasti ihmiset kiertävät kieltoa

  5. 5

   R-kioskeista pitää jatkossakin saada HSL-lippuja, sanovat kaupunkilaiset – humoristi Kasper Strömman näkee uudistuksessa myös mahdollisuuksia

  6. 6

   Isäpuoli tuomittiin 11 vuoden vankeuteen vakavasti sairaan tytön taposta Nurmi­järvellä

  7. 7

   Matemaatikkojen vaikea laskelma tuotti vihdoin kaivatun luvun 42

  8. 8

   Hallitus pyrkii helpottamaan pienituloisten tilannetta, mutta purevatko toimet? Näin tutkijat arvioivat

  9. 9

   Sata päivää ilman alkoholia, muusikko Emma Kemppainen päätti, mutta se ei jäänytkään siihen – Nyt alkoholista luopuvat nekin, joille se ei koskaan ollut ongelma

   Tilaajille
  10. 10

   Kerrostalon rakennus­työt pysähtyivät keskellä Helsingin uutta merellistä kaupungin­osaa: ”Rahat ei liiku, niin ei sitten etene työtkään”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Matemaatikkojen vaikea laskelma tuotti vihdoin kaivatun luvun 42

  2. 2

   Tuore tutkimus: Rasvamaksa on käytännössä jo kansantauti, ja siitä kärsivän tulisi välttää alkoholia täysin

  3. 3

   R-kioski harkitsee lopettavansa matkakorttien lataamisen HSL:n palkkiopäätöksen takia

  4. 4

   Tämäkin jugend-kaunotar on Helsingin kaupungin vuokratalo: Helsingin valtuuston enemmistö ei heittäisi hyvätuloisia ulos puoli-ilmaisista asunnoista

  5. 5

   Sata päivää ilman alkoholia, muusikko Emma Kemppainen päätti, mutta se ei jäänytkään siihen – Nyt alkoholista luopuvat nekin, joille se ei koskaan ollut ongelma

   Tilaajille
  6. 6

   HS-analyysi: Tuoreen äidin julkinen ampuminen sai Ruotsin harkitsemaan Suomessa ongelmalliseksi havaittua todistamistapaa

  7. 7

   Parisuhteet ovat muutoksessa, ja yhdessä asiassa astumme sata vuotta ajassa taakse­päin, sanovat asian­tuntijat – Näistä merkeistä tunnistat ”työ­pari­suhteen”

   Tilaajille
  8. 8

   Kerrostalon rakennus­työt pysähtyivät keskellä Helsingin uutta merellistä kaupungin­osaa: ”Rahat ei liiku, niin ei sitten etene työtkään”

  9. 9

   Verotus kiristyy, bensa kallistuu: HS:n laskurit kertovat, miten budjetti vaikuttaa kukkaroosi

  10. 10

   EU-lähteet FT:lle: Boris Johnson lyyhistyi tuolissaan tajutessaan lounaan äärellä, miten ulalla hän oli Britannian neuvottelu­asemasta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sadattuhannet kodit uhkaavat menettää arvonsa – Suomeen on kehittynyt kahdet asunto­markkinat, ja asian­tuntijan mukaan enää kolme aluetta on turvassa

   Tilaajille
  2. 2

   Teini-ikäinen kilpauimari hylättiin liian paljastavan uima­puvun vuoksi Yhdys­valloissa – käytti samaa asua kuin kaikki muutkin

  3. 3

   Joukko suomalaisnaisia riisuuntui kameralle kertoakseen kehohäpeästä ja sen kukistamisesta – ”Olen yhä keskeneräinen, mutta sairaudesta olen päässyt”

   Tilaajille
  4. 4

   Ihmisen ei kuulu olla väsynyt – Uni­lääkärin mukaan moni uneton tekee illalla saman virheen

   Tilaajille
  5. 5

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  6. 6

   Suomalaiset saavat liian vähän folaattia, vaikka se saattaa torjua Alzheimerin tautia ja masennusta – Nämä ovat tärkeimmät folaatin lähteet

  7. 7

   Suoliston bakteerit määrittävät, miten ihminen voi, ja niitä ohjaa ravintomme – Suomalainen huippu­tutkija kertoo, millaista ruoka­valiota bakteerit janoavat

   Tilaajille
  8. 8

   Hyvätuloiset ystävättäreni asuvat kaupungin vuokra-asunnoissa puoli-ilmaiseksi

  9. 9

   Juutalaisvainoista kertova elokuva järkytti festivaalikatsojia, kymmeniä ihmisiä käveli ulos kesken näytöksen

  10. 10

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  11. Näytä lisää