Politiikka    |   HS-analyysi

Postin tavoittelemilla palkoilla hädin tuskin elää, ja siksi Suomella on edessään suuri valinta

Nyky-Suomessakaan kaikki eivät tule työllään toimeen. Postin tilanne osoittaa, että tulevalla vuosikymmenellä yhteiskunnan saattaa olla joko hyväksyttävä työssä käyvien pienituloisuus tai maksaa yhä useammalle palkan päälle sosiaaliturvaa.


Kuinka alhaiseksi työn­tekijöiden palkkoja on mahdol­lista laskea, ennen kuin ne eivät ole enää yksilöiden tai yhteis­kunnan kannalta mielekkäitä?

Postin kaavailemat palkan­alennukset nostavat esiin kysymyksen, josta toden­näköisesti keskustellaan tulevan vuosikymmenen aikana vielä paljon.

Posti haluaa heikentää 8 000 jakelijan ja 2 000 muun työntekijän työehtoja kilpailijayritystensä työehtoja vastaaviksi.

Posti vertaa omien työntekijöidensä ehtoja Medialiiton ja Teollisuusliiton väliseen sopimukseen. Siinä sanomalehtien varhaisjakelijoiden tuntipalkat asettuvat yölisien kanssa hieman yli tai alle 10 euron.

Lukuisille Postin työntekijöille siirtyminen vastaavaan sopimukseen tarkoittaisi jopa kymmenien prosenttien palkanalennusta.

 

Matalat palkat ovat ongelmallisia paitsi yksilöille myös koko yhteiskunnalle.

Palkan pitää riittää elämiseen, on ammattiyhdistysliike toistellut vuosikymmenet. Kymmenen euron tuntipalkka ei välttämättä riitä, vaikka töitä tekisi kokopäiväisesti.

Reilun 1 600 euron kuukausipalkasta jää verojen ja sosiaaliturvamaksujen jälkeen käteen noin 1 400 euroa. Se riittää esimerkiksi yksinasuvalla helsinkiläisellä juuri ja juuri elämiseen, jos uskotaan Helsingin yliopiston Kuluttajatutkimuskeskuksen laatimia kohtuullisen minimin viitebudjetteja.

Viitebudjetti sisältää esimerkiksi asumisen, ruoan, netti- ja puhelinlaskut ja vaatteet.

Yksinhuoltajille summa taas ei viitebudjettien mukaan riitä, vaan jostain on tingittävä.

Matalat palkat ovat ongelmallisia paitsi yksilöille myös koko yhteiskunnalle.

Työ on parasta sosiaaliturvaa, on työnantajapuoli toistellut vuosikymmenet. Kymmenen euron tuntipalkka ei suuruudeltaan aina sosiaaliturvasta paljon eroakaan.

Perustuslaissa taataan oikeus välttämättömään toimeentuloon. Työtön yksinasuva henkilö voi korkean vuokratason kaupungeissa saada työttömyystukea, asumistukea ja toimeentulotukea kaikkein matalapalkkaisimpien työntekijöiden nettopalkkaa vastaavan summan.

Työttömien henkilöiden nettotulojen mediaani oli viime vuonna noin 1 100 euroa. Jos palkasta ei jää kuin hieman enemmän käteen, heikentää se ensinnäkin työnteon kannusteita.

Lisäksi etenkin lapsiperheiden matalapalkkaiset vanhemmat joutuvat monesti hakemaan palkan oheen sosiaalietuuksia, mikä maksaa valtiolle. Työ tuskin on parasta sosiaaliturvaa, jos työnteosta huolimatta joutuu turvautumaan sosiaaliturvaan.

Niin sanottu palkkatyököyhyys on Suomessa toistaiseksi harvinaisempaa kuin monissa muissa maissa.

Lisineen alle 11 euroa tunnissa tienaavia palkansaajia oli viime vuonna 57 000 eli alle neljä prosenttia kaikista palkansaajista. Osuus on hieman pienentynyt 2010-luvun aikana.

Se ei kerro koko totuutta, sillä asumistukea saavien työssä käyvien määrä on kasvanut rivakasti. Sitä selittää esimerkiksi vuokratason kohoaminen ja osa-aikatyön yleistyminen.

Ei ole syytä odottaa, että kehitys pysähtyisi ainakaan lopullisesti.

Posti ei nimittäin ole ainoa yritys, jonka toimiala on teknologian kehittymisen vuoksi muutoksessa. Monet suuret työllistäjät, kuten pankit ja kaupat, korvaavat ihmistyötä koneilla, ja jäljelle jääville suorittavan työn tekijöille tuskin on luvassa kovin mojovia palkankorotuksia.

Lisäksi suuri osa pienituloisimmista työllisistä on palkkatilastojen ulkopuolelle jääviä yksinyrittäjiä ja itsensä työllistäjiä, joiden määrä on nousussa.

Vaikka tilastojen perusteella paljon puhuttu työnmurros ei ole vielä perinpohjaisesti myllännyt suomalaista työelämää, hidasta muutosta tapahtuu jatkuvasti.

Toivottavin vaihtoehto varmasti useimpien mielestä olisi, että mahdollisimman monelle suomalaiselle pystyttäisiin vastaisuudessakin maksamaan työstä kunnon palkkaa.

Jos erot eri alojen tuottavuudessa ja työntekijöiden palkoissa kasvavat ja köyhyyden lisääntyminen halutaan välttää, entistä useamman on saatava tililleen sekä palkkaa että sosiaalitukia.

Ajatus perustulosta saa paljon kannatusta, sillä jokainen vastikkeettoman perusturvan päälle tienattu euro olisi kotiinpäin. Useimmat puhtaat perustulomallit näyttävät valitettavasti julkiselle taloudelle toivottoman kalliilta.

Antti Rinteen (sd) hallitus pyrkiikin ratkaisemaan tutkijoiden avulla parlamentaarisessa komiteassa lähes mahdottomalta kuulostavan tehtävän: miten uudistaa sosiaaliturvaa merkittävästi 2020-luvun tarpeisiin ilman, että käytössä on juuri lainkaan lisärahaa?

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää  HS:n kommentointien äänestäminen on muuttunut: nyt vain kirjautuneet käyttäjät voivat antaa kommentille hyvin argumentoitu -äänen.
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Suomalaiset saavat liian vähän folaattia, vaikka se saattaa torjua Alzheimerin tautia ja masennusta – Nämä ovat tärkeimmät folaatin lähteet

  2. 2

   Ihmisen ei kuulu olla väsynyt – Uni­lääkärin mukaan moni uneton tekee illalla saman virheen

   Tilaajille
  3. 3

   Ratikkakuski Dane Jozsefin oivallus johti upeaan hääkuvaan: ”Tuli aivan positiivinen fiilis, että nyt tein oikein”

  4. 4

   Prinsessa Dianan keskisormi ja missin kanssa peuhaava Trump olivat liikaa – Tallinnan viranomaiset poistivat brittitaiteilijan teokset katukuvasta

  5. 5

   Insinööri kopioi osan opin­näyte­työstään, oikeuden mielestä se ei riittänyt tutkinnon perumiseen

  6. 6

   Internetissä heräsi henkiin vitsi, jossa eurooppalaiset pilkkaavat amerikkalaisia kaikesta siitä, mikä rapakon takana on pielessä

  7. 7

   Nämä kuvat osoittavat, että iskut Saudi-Arabian öljy­laitoksiin tehtiin Iranin tai Irakin suunnasta, sanoo Yhdysvallat – Mutta kuvista ilmenee myös risti­riitaisuus

  8. 8

   ”Tämä ei ole oikeuden­käynti”, sanoo ministeri Tuppurainen – Unkari vastaa nyt, loukkaako se EU-arvoja

  9. 9

   Huippuvalmentajan mukaan Suomessa urheilee valtavasti lapsia täysin väärässä lajissa: ”Se on ihan selvää”

  10. 10

   Lankku on teho­liike, mutta nämä 5 muunnelmaa ovat vielä tehokkaampia – saat myös vahvat pakarat ja paremman ryhdin

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  2. 2

   Ihmisen ei kuulu olla väsynyt – Uni­lääkärin mukaan moni uneton tekee illalla saman virheen

   Tilaajille
  3. 3

   Ihmisiin tarttuva jänisrutto yleistyy Suomessa, tautia levittävät etenkin hyttyset

  4. 4

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  5. 5

   Nämä kuvat osoittavat, että iskut Saudi-Arabian öljy­laitoksiin tehtiin Iranin tai Irakin suunnasta, sanoo Yhdysvallat – Mutta kuvista ilmenee myös risti­riitaisuus

  6. 6

   Lankku on teho­liike, mutta nämä 5 muunnelmaa ovat vielä tehokkaampia – saat myös vahvat pakarat ja paremman ryhdin

   Tilaajille
  7. 7

   Näin kodin viikko­siivous sujuu kahdeksan sijaan 1,5 tunnissa – Kansalais­opistojen opettajat kertovat, miten arkea voi helpottaa

  8. 8

   Alkavalla viikolla on luvassa yöpakkasia, mustaa jäätä ja jopa lumikuuroja

  9. 9

   Käänne alkoi sala­kavalasti, ja nyt Stockmann on uppoamassa – Miten kriisin­ratkaisija Lauri Ratia aikoo pelastaa perinteisen tavara­talon?

   Tilaajille
  10. 10

   Opioidikriisistä todennäköisesti miljardikorvauksiin joutuva Sacklerien perhe siirtänyt omaisuuttaan Sveitsiin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sadattuhannet kodit uhkaavat menettää arvonsa – Suomeen on kehittynyt kahdet asunto­markkinat, ja asian­tuntijan mukaan enää kolme aluetta on turvassa

   Tilaajille
  2. 2

   Teini-ikäinen kilpauimari hylättiin liian paljastavan uima­puvun vuoksi Yhdys­valloissa – käytti samaa asua kuin kaikki muutkin

  3. 3

   Joukko suomalaisnaisia riisuuntui kameralle kertoakseen kehohäpeästä ja sen kukistamisesta – ”Olen yhä keskeneräinen, mutta sairaudesta olen päässyt”

   Tilaajille
  4. 4

   Seitsemän vuoden parisuhdekriisi on vanhentunut käsite: On olemassa toinen hetki, jolloin eroriski kasvaa selvästi

   Tilaajille
  5. 5

   Maailman parhaat luontokuvat valitaan taas kymmenientuhansien kuvien joukosta: HS näyttää 14 huippuotosta

  6. 6

   Suoliston bakteerit määrittävät, miten ihminen voi, ja niitä ohjaa ravintomme – Suomalainen huippu­tutkija kertoo, millaista ruoka­valiota bakteerit janoavat

   Tilaajille
  7. 7

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  8. 8

   Suomella on työhullu ulkoministeri, joka lähettää alaisille sähköpostia keskellä yötä ja joka puuhasi ensitöikseen yhden rauhansopimuksen

  9. 9

   Juutalaisvainoista kertova elokuva järkytti festivaalikatsojia, kymmeniä ihmisiä käveli ulos kesken näytöksen

  10. 10

   Ratsastajat ovat aiempaa isompia, ja moni talli on päätynyt asettamaan paino­rajoja: ”Aihe on monelle yli 40-vuotiaalle naiselle hirvittävän herkkä”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää