Politiikka    |   HS-analyysi

Keskusta on hukannut nuoret ja kaupunkilaiset, eikä Kulmuni linjapuheessaan tarjonnut lääkkeitä tilanteen korjaamiseksi

Kulmuni kertoi päinvastoin olevansa ylpeä kovan aluepoliitikon maineestaan. Kaupungeissa keskustalainen aluepolitiikka on näyttäytynyt etujen nyhtämisenä omille kannattajille, kirjoittaa HS:n politiikantoimittaja Teija Sutinen.

 

Keskustan
uusi puheen­johtaja Katri Kulmuni yritti torstain linja­puheessaan tehdä saman kuin moni muukin puolue­johtaja: pyristellä irti käsityksestä, että puheen­johtaja pystyisi yksin kääntämään puolueen suunnan.

”Yksin en pärjää. Pyydän, että tartutte käteeni ja tulette mukaan. Pyydän, että autatte minua”, Kulmuni vetosi keskustalaisiin puoluehallituksen yhteydessä pitämässään puheessa.

Näin varmasti on: keskusta nousee vain jäsentensä yhteistyöllä. Silti politiikan nykyinen henkilökeskeisyys johtaa armotta siihen, että puheenjohtaja määrittää hyvin pitkälti, miltä puolue näyttää.

Keskusta tarttui Kouvolassa siihen mahdollisuuteen, että puolue voisi Kulmunin johdolla saada uuden alun ja laajentaa kannatustaan. Keski-ikäinen mies vaihdettiin nuoreen naiseen, kun tarjolla olisi ollut toinen keski-ikäinen mies.

Puolue halusi uudet kasvot, mutta riittääkö se myymään vanhan sisällön?

Keskustalaiset toistelevat, että puolue on kaikkien aikojen pahimmassa kriisissään. Kannatus hupenee hälyttävästi. Keskustan paikkamäärä eduskunnassa pieneni 49:stä 31:een, ja puoluetta äänesti enää 13,8 prosenttia suomalaisista.

Vaalien jälkeen julkaistuissa mielipidemittauksissa suosio on heikentynyt entisestään.

Perinteisillä keskusta-alueilla kannatusta jyrsivät perussuomalaiset, ja kaupungissa keskustalaisista juurista versoo vihreitä tai vasemmistolaisia nuoria.

Miten siis laajentaa kannatusta? Keskusta on vilkuillut kyllästymiseen asti Ruotsiin, jossa sikäläisen keskustapuolueen puheenjohtaja Annie Lööf on saanut käännettyä puolueen suunnan. Ruotsissa keskustasta on tullut urbaani ja trendikäs puolue, joka kiinnostaa kaupunkilaisia.

Lööf on suorapuheinen poliitikko, joka on muun muassa pannut lujasti vastaan ruotsidemokraateille sekä nostanut keskustan asialistalle yrittäjyyden ja ilmastoasiat. Hänen sanotaan ”vaihtaneen äänestäjät” eli houkutelleen puolueensa taakse kokonaan uusia voimia.

Keskusta on Ruotsissa pieni puolue, mutta Suomessa keskusta on ollut valtapuolue, jonka laiva kääntyy hitaasti.

Kulmunin torstaisesta linjapuheesta ei löytynyt vihjeitä siitä, miten hän aikoo laajentaa Suomen keskustan kannatusta Uudellamaalla, jonne väki pakkautuu ja jossa keskustan vaalitulos oli umpisurkea.

Päinvastoin: Kulmuni kertoi olevansa ylpeä siitä, että häntä on pidetty kovana aluepoliitikkona. Siis poliitikkona, joka puhuu myös syrjäseutujen puolesta ja vaatii panostuksia tasaisesti ympäri Suomen.

Muille keskustalainen aluepolitiikka on usein näyttäytynyt epätoivoisena etujen nyhtämisenä omille – maanviljelijöille, metsänomistajille, turveyrittäjille ja niin edelleen.

Miksi esimerkiksi helsinkiläisen kannattaisi äänestää juuri keskustaa? Mitä puolue täällä ajaa?

Keskustan olisi pakko tehdä aluepolitiikan ohella uskottavaa kaupunkipolitiikkaa. Linjapuheen perusteella näyttää epäselvältä, haluaako Kulmunin keskusta edes yrittää.

Toinen keskustan ongelma ovat nuoret. Kulmuni itsekin piti puheenjohtajakisaa varten julkaisemassaan pamfletissa keskustan nuorisokannatuksen romahdusta järkyttävänä.

Kevään 2019 vaalien aikaan keskustan ilmoitti ensisijaiseksi puoluevalinnakseen vain kuusi prosenttia 18–34-vuotiaista. Vielä vuonna 2006 keskusta oli nuorten keskuudessa suosituin puolue. Nuorisokannatus oli tuolloin 23 prosenttia.

Nuori nainen voi tuoda keskustaa lähemmäksi nuoria, mutta silloin puolueen on mietittävä tarkasti kantansa esimerkiksi perhevapaisiin, seksuaalivähemmistöihin ja ilmastonmuutoksen torjuntaan. Näissä asioissa keskusta näyttää nyt vanhoilliselta, eikä Kulmunin puhe muuttanut tätä kuvaa.

Kotihoidon tuki vaikuttaa edelleen olevan niin pyhä lehmä, että keskustan vahtivuorolla siihen ei saa kajota ollenkaan. Eikö voisi myöntää, että tuessa on myös naisia työelämästä syrjäyttäviä elementtejä, joiden takia se pitäisi uudistaa nykyaikaiseksi?

Lisäksi keskusta näyttää kadottaneen otteen siihen, millä intohimolla nuoret puhuvat ilmastonmuutoksesta. Tässä kannattaisi kuunnella puolueen vanhoja herroja.

”Ei ole keskustalle kunniaksi, jos sen edustajat näyttävät keskustelussa asettuvan törsäämisen ja tärväämisen puolelle silloin, kun punnitaan talous- ja luontoarvojen kestävää tasapainoa”, kirjoittivat pitkäaikaiset keskustalaiset Seppo Kääriäinen, Ossi Martikainen ja Pekka Perttula äskettäin Kanava-lehdessä.

Kulmunille pitää antaa armoa: hän on ollut puheenjohtaja vasta lauantaista asti. Vaisu linjapuhe oli enemmän perinteistä keskusta-aatteen paloa kuin konkretiaa.

Konkreettisinta oli, että Kulmuni otti eroa edellisen hallituksen ja edeltäjänsä Juha Sipilän (kesk) politiikkaan, jota keskustalaiset pitivät liian oikeistolaisena.

Julkisuuteen ei silti voi tulla kovin monta kertaa puhumaan latteuksia, koska silloin saa helposti mitäänsanomattoman maineen. Kulmuni on asettanut itselleen niin kovat tavoitteet, ettei sellaiseen ole varaa.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää  HS:n kommentointien äänestäminen on muuttunut: nyt vain kirjautuneet käyttäjät voivat antaa kommentille hyvin argumentoitu -äänen.
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Teknologiasivusto: Nokian työn­tekijän virheestä aiheutunut tieto­vuoto paljasti, miten Venäjä valvoo kansalaisiaan yhtiön laitteiden avulla

  2. 2

   Geenimuuntelu meni pieleen: tutkijat saattoivat vahingossa kehittää uudenlaisia hybridihyttysiä

  3. 3

   Suomalaistutkimus: Masennuslääke vaikuttaa ihmisen elämään arvaamattomammin kuin tähän asti on ymmärretty

   Tilaajille
  4. 4

   ”Pirtua suoneen”, ”verinäyte krapulassa” – lääkäriopiskelijoiden alkoholikeskeinen bilekulttuuri yllätti uuden opiskelijan

  5. 5

   Vasemmiston Merja Kyllönen arvostelee Kansan Uutisissa jyrkästi pääministeri Rinnettä: ”Itse tässä ajetaan päin seinää”

  6. 6

   Pakarat ja vinot vatsalihakset ovat usein coren heikko lenkki – Viisi helppoa liikettä, jotka treenaavat keskivartaloa

   Tilaajille
  7. 7

   Moni hallituksen huoli ratkeaisi, jos Suomessa yli 55-vuotiaat kävisivät töissä yhtä paljon kuin Ruotsissa: miksi se on Suomessa niin vaikeaa?

  8. 8

   Lopetuspäätös Sannikka & Ukkola -ohjelmasta tehtiin jo viikkoja sitten: ”Minulla ei ole tekemistä keskiviikon tapahtumien kanssa”, sanoo Ylen Riitta Pihlajamäki

  9. 9

   Toimittaja Sanna Ukkola ilmoitti irtisanoutuvansa Ylestä, jatkaa kuitenkin juontajana vuoden loppuun asti: ”On tiettyjä asioita, jotka ovat kumuloituneet”

  10. 10

   Poliisi julkaisi kuvan Milliklubin ovella tapahtuneesta välikohtauksesta: Kamerassa näkyy mies, joka löi ja potkaisi jonossa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Toimittaja Sanna Ukkola ilmoitti irtisanoutuvansa Ylestä, jatkaa kuitenkin juontajana vuoden loppuun asti: ”On tiettyjä asioita, jotka ovat kumuloituneet”

  2. 2

   ”Pirtua suoneen”, ”verinäyte krapulassa” – lääkäriopiskelijoiden alkoholikeskeinen bilekulttuuri yllätti uuden opiskelijan

  3. 3

   Suomalaistutkimus: Masennuslääke vaikuttaa ihmisen elämään arvaamattomammin kuin tähän asti on ymmärretty

   Tilaajille
  4. 4

   Päivästä, viikosta ja kuukaudesta toiseen amerikkalaisen Daytonin pormestari rukoili pelastusta kaupungilleen – Vastaus tuli Suomesta

   Tilaajille
  5. 5

   Pääministeri Antti Rinne kertoi tiistaina vitsin, joka kuvaa karusti hänen hallituksensa linjaa

  6. 6

   Talouslehti Financial Times vetoaa: Kapitalistinen järjestelmä on nollattava

  7. 7

   Nuori kirurgi poisti vuonna 1995 esimiehensä käskystä elimiä elävältä mieheltä, nyt Enver Tohti kiertää maailmalla kertomassa Kiinan elin­ryöstöistä

  8. 8

   Asukas siirsi kaupungin asunnon vuokra­oikeuden omalle vanhemmalleen ja takasi tälle leppoisan elämän

  9. 9

   Yksittäinen suku voi hallita arvoalueella sijaitsevaa Helsingin vuokra-asuntoa vaikka ikuisesti – Näin järjestelmän sisällä on mahdollista kikkailla

  10. 10

   Poliisi julkaisi kuvan Milliklubin ovella tapahtuneesta välikohtauksesta: Kamerassa näkyy mies, joka löi ja potkaisi jonossa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sadattuhannet kodit uhkaavat menettää arvonsa – Suomeen on kehittynyt kahdet asunto­markkinat, ja asian­tuntijan mukaan enää kolme aluetta on turvassa

   Tilaajille
  2. 2

   Teini-ikäinen kilpauimari hylättiin liian paljastavan uima­puvun vuoksi Yhdys­valloissa – käytti samaa asua kuin kaikki muutkin

  3. 3

   Joukko suomalaisnaisia riisuuntui kameralle kertoakseen kehohäpeästä ja sen kukistamisesta – ”Olen yhä keskeneräinen, mutta sairaudesta olen päässyt”

   Tilaajille
  4. 4

   Ihmisen ei kuulu olla väsynyt – Uni­lääkärin mukaan moni uneton tekee illalla saman virheen

   Tilaajille
  5. 5

   Suomalaiset saavat liian vähän folaattia, vaikka se saattaa torjua Alzheimerin tautia ja masennusta – Nämä ovat tärkeimmät folaatin lähteet

  6. 6

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  7. 7

   Hyvätuloiset ystävättäreni asuvat kaupungin vuokra-asunnoissa puoli-ilmaiseksi

  8. 8

   Juutalaisvainoista kertova elokuva järkytti festivaalikatsojia, kymmeniä ihmisiä käveli ulos kesken näytöksen

  9. 9

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  10. 10

   Ratsastajat ovat aiempaa isompia, ja moni talli on päätynyt asettamaan paino­rajoja: ”Aihe on monelle yli 40-vuotiaalle naiselle hirvittävän herkkä”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää