Politiikka    |   Kolumni

Katri Kulmuni puhuu kauniisti, mutta hänen lausahdustensa joukosta ei löydy yhtäkään poliittista linjanvetoa

Kulmunin nuorekas ja positiivinen olemus selittänevät suosion, jota hän nauttii keskustan puolueväen ja äänestäjienkin keskuudessa. Mutta ne eivät riitä alkuunkaan puheenjohtajalle – varsinkaan kriisipuolueen puheenjohtajalle, kirjoittaa kolumnissaan Yrjö Rautio.

Keskus­talaiset nostivat puheen­johtajak­seen toisen kauden kansan­edustajan, elinkeinoministeri Katri Kulmunin, 32. Hänestä pitäisi tulla historiansa syvimmässä murheen alhossa matavalle puolueelle pelastaja ja uusi alku. On täysi arvoitus, onko hänestä siihen.

Olen seurannut Kulmunin esiintymisiä pitkään. Olen luvannut vetää rastin seinään, kun kuulen häneltä ensimmäisen aidon poliittisen linjanvedon. Vielä ei ole tarvinnut.

Kulmuni sanoo itseään ”äärikeskustalaiseksi”. Hän lupaa nostaa puolueensa kannatuksen takaisin 20 prosenttiin. Hän puhuu tarpeesta kehittää maata alueellisesti tasapainoisesti. Hän lupaa ratkaisuja ihmisten epätoivoon ja ahdistukseen. ”Keskustan tehtävä on luoda ratkaisuja, toivoa ja uskoa tulevaisuuteen riippumatta siitä, missä he asuvat”, hän sanoi Ylen Ykkösaamussa maanantaina.

Mikään näistä lausahduksista ei ole poliittinen linjanveto. Ne ovat unelmointia, sanahelinää ja fraaseja – ainakin siihen asti, että Kulmuni kertoo myös keinot, poliittiset ratkaisut, joilla aikoo tavoitteisiinsa päästä.

Mitä tarkoittaa esimerkiksi maan tasapainoinen kehittäminen? Paluuta 1960- ja 1970 lukujen aluepolitiikkaan? Vanhojen aluetukien palauttamista ja uusien luomista? Teollisuuslaitosten luomista kehitysalueille valtion voimin tai tuella? Valtion laitosten hajasijoittamisen jatkamista maakuntiin?

 

Keskusta olisi tarvinnut nyt puheenjohtajan, joka kykenisi rehelliseen ja syvälliseen tilanneanalyysiin.

Kulmuni osaa puhua kauniisti ja soitella aatteen kieliä. Hänen nuorekas ja positiivinen olemuksensa on kuin lupaus uudesta ja paremmasta. Ne selittänevätkin suosion, jota hän nauttii keskustan puolueväen ja äänestäjienkin keskuudessa. Mutta ne eivät riitä alkuunkaan puheenjohtajalle – varsinkaan kriisipuolueen puheenjohtajalle.

Keskusta olisi tarvinnut nyt puheenjohtajan, joka kykenisi rehelliseen ja syvälliseen tilanneanalyysiin ja aatteelliseen uudistamiseen. Mikään ei anna aihetta uskoa, että nyt se sai sellaisen.

Ei keskusta näytä puolueenakaan pitävän millään tavoin tarpeellisena selvittää perin pohjin, miksi puolue on historiansa pahimmassa ahdingossa. Niin Kulmuni kuin muutkin puoluejohtoon kuuluvat puolustavat tiukasti Juha Sipilää ja hänen johdollaan harjoitettua politiikkaa, vaikka se johti puolueen likimain perikatoon.

Puolue myönsi Sipilälle jopa kultaisen ansiomerkkinsä ”poikkeuksellisen suuresta puolueen eteen tehdystä työstä”. Ovathan hänen ansionsa kieltämättä poikkeuksellisia: yksikään aiempi keskustan puheenjohtaja ei ole onnistunut lähes puolittamaan puolueensa kannatusta yhdessä vaalikaudessa, vuoden 2015 vaalien 21 prosentista tämän päivän reiluun 11 prosenttiin.

 

Kulmunin metamorfoosi tuntuu olevan pahasti kesken.

Poliitikko kehittyy kuin perhonen: Munasta syntyy toukka ja siitä kotilo, josta lopulta kuoriutuu valmis, usein kauniskin perhonen.

Toukka vasta jykertää vihreitä lehtiä. Kotelosta kuuluu jo muminaa, kun syntymässä oleva poliitikko opettelee ja toistaa oikeaoppisia fraaseja. Vasta kotelonsa jättänyt perhonen osaa lentää. Kulmunin metamorfoosi tuntuu olevan pahasti kesken.

Moni keskustavaikuttaja kannatti Kulmunia hänen tuoreutensa vuoksi, ”uutena alkuna” tai ”tulevaisuusvalintana”. Harva heistäkään taisi tietää, millainen puoluejohtaja hänestä kuoriutuisi. Juuri siksi häntä olikin helppo kannattaa: häneen voitiin liittää miltei millaisia odotuksia tahansa, keskenään ristiriitaisiakin.

Kulmunia auttoi ratkaisevasti se, että hänen kilpailijastaan puolustusministeri Antti Kaikkosesta, tiedettiin liiankin tarkoin, millainen hän on: kokenut ja asiansa osaava, mutta myös kolhuja ja tahroja saanut. Hän oli tylsän tuttu ja ennalta arvattava.

Vielä ratkaisevampaa oli, ettei Annika Saarikko, 35, lähtenyt puheenjohtajakilpaan. Hän olisi ollut ylivertainen ehdokas ja voittanut kirkkaasti. Seurasin toimittajana keskustan vuoden 2010 Lahden puoluekokousta. Kokouksessa oli yksi nouseva tähti: silloin vasta 26-vuotias Saarikko.

Saarikon yleiskeskustelupuheenvuoro hurmasi kokousväen, ja hän nousi yllättäen varapuheenjohtajaksi. Ulkopuolinenkin vakuuttui heti, että tästä nuoresta naisesta tulee vielä kovan luokan tekijä.

Saarikolla oli kieltäytymiseensä hyvät syyt. Keskustan tilanteen surkeutta korostaa kuitenkin se, että kun hätä on suurin, on paras vaihtoehto poissa.

Tietenkin Kulmunista voi sukeutua vielä vaikka kuinka hyvä puoluejohtaja. Hänen puheisiinsa on kuitenkin tultava sisältöä jo lähikuukausina. Muuten ei ole aihetta uskoa, että suuret odotukset, jotka häneen liitetään, toteutuvat.

Kirjoittaja on kokenut politiikan toimittaja, joka on työskennellyt sanoma- ja aikakauslehdissä.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Hirvi rusentaa auton hetkessä – Raju kolari tallentui videolle Salossa

  2. 2

   Nyt se on virallista: Kvanttitietokone saavutti herruuden eli laski 200 sekunnissa sen, mikä olisi vienyt supertietokoneelta 10 000 vuotta

  3. 3

   Osa saa nuhan ja kuumeen helposti ja toiset eivät juuri koskaan – Professori listaa viisi syytä, jotka selittävät eron

   Tilaajille
  4. 4

   Helsingin valtuusto haluaa lisätietoa pormestarien ilmiriidasta: ”Pormestari on esiintynyt aika railakkaasti julkisuudessa”

  5. 5

   Poliisi: Kauniaisissa liikkuu häiriköivä nuorisojoukko – ”Erittäin vakavasti otettava asia”

  6. 6

   Kommentti: Vihreän Langan lakkauttaminen johtuu siitä, että lehti muuttui tarpeettomaksi

  7. 7

   MTV: Jari Aarniosta uusi rikosepäily, epäillään törkeästä velallisen epärehellisyydestä vuosina 2016–2018

  8. 8

   Rekan kontista löytyi 39 ruumista Britanniassa

  9. 9

   Metsikköön ilmestyi yön pimeydessä 250 kiloa chilikastiketta Vuosaaressa: ”En pysty ymmärtämään”

  10. 10

   Kampin ampumista edelsi kolme pahoinpitelyä, taustalla kahden suvun riita – poliisitutkinta valmistumassa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Cheyenne Järvinen kyllästyi ravinto­lisien tyrkyttämiseen – Seurasi palaute­vyöry, josta paljastuivat some­markkinoinnin kyseenalaiset käytännöt

  2. 2

   Suuri veronmaksaja Supercell huolestui: Suomi menettämässä miljoonien edestä vero­tuloja, jos verotukseen kaavailtu jätti­uudistus toteutuu

  3. 3

   Osa saa nuhan ja kuumeen helposti ja toiset eivät juuri koskaan – Professori listaa viisi syytä, jotka selittävät eron

   Tilaajille
  4. 4

   Metsikköön ilmestyi yön pimeydessä 250 kiloa chilikastiketta Vuosaaressa: ”En pysty ymmärtämään”

  5. 5

   Henriikka Virtanen, 16, meni autokouluun suorittamaan kevytautoilijan kursseja ja hämmästyi – ”En kyllä liikenteeseen lähtisi”

  6. 6

   Nyt se on virallista: Kvanttitietokone saavutti herruuden eli laski 200 sekunnissa sen, mikä olisi vienyt supertietokoneelta 10 000 vuotta

  7. 7

   Rekan kontista löytyi 39 ruumista Britanniassa

  8. 8

   Vakavasti sairaiden nuorten mielenterveysongelmia hoidetaan Helsingin seudulla väärin, sanoo kaksi kaiken nähnyttä ammattilaista

   Tilaajille
  9. 9

   Paralympiavoittajan elämä päättyi armokuolemaan

  10. 10

   Suomella oli ”käsittämätön runsaudensarvi”, ja nyt se on ajamassa meitä turmioon, julistaa Björn Wahlroos

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  2. 2

   Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

  3. 3

   ”Olen 31, enkä ole seurustellut kertaakaan” – Lyhyet miehet kertovat, millaista on elää maailmassa, jossa pituutta pidetään miehen mittana

   Tilaajille
  4. 4

   Kuvia Suomesta: Ihminen löytää toisen pikkukaupungin yössä

  5. 5

   Nuori lääkäri avautui uuvuttavasta työstään ja sai aikaan vastausten tulvan: ”Haluan, että ihmiset ymmärtävät, miksi lääkärit eivät jää terveyskeskuksiin”

  6. 6

   Demokraattien Nancy Pelosi kertoi syistä, miksi Trump sai ”hermoromahduksen” Syyria-kokouksessa

  7. 7

   Keväällä Fazerin asmr-mainos sai monet raivon partaalle, ja nyt myös Mainonnan eettinen neuvosto otti siihen kantaa

  8. 8

   Cheyenne Järvinen kyllästyi ravinto­lisien tyrkyttämiseen – Seurasi palaute­vyöry, josta paljastuivat some­markkinoinnin kyseenalaiset käytännöt

  9. 9

   Uudet liikuntasuositukset muuttavat koko liikunnan käsitteen – Testaa laskurilla, liikutko riittävästi

  10. 10

   Kim huijasi itselleen halutun kaupungin vuokra-asunnon läheltä Helsingin keskustaa – Rikosoikeuden professori: ”Moraalitonta tällainen kepulointi ainakin on”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää