Politiikka

Yritys karsia yritystukia tökkii jälleen: hallituksen listan piti olla valmis jo perjantaina, mutta kohteista on eripuraa

Työryhmän ehdotusten julkistus jäi ensi viikkoon budjettiriihen alle. Listalla ovat muun muassa matkailuautot ja työnantajan koulutusvähennys. Pohdinnassa ovat myös päästökauppakompensaation muutokset.

Hallitus aikoo ensi viikon budjettiriihessään karsia yritystukia sadalla miljoonalla eurolla, mutta asiaa pohjustanut työryhmä ei vielä perjantaina saanut aikaan esitystä asiasta.

Työ oli tarkoitus luovuttaa perjantaina elinkeinoministeri Katri Kulmunille (kesk) ja julkaista saman tien, mutta luovutus siirtyi ensi viikkoon. Ryhmässä on erimielisyyttä siitä, onko listalla tarpeeksi vaikuttavia keinoja.

Työryhmää vetäneen valtiosihteerin Jari Partasen mukaan työryhmän tavoitteena on tehdä esitys, jossa on lista karsittavista kohteista. Jos vähennyksistä ei päästä yksimielisyyteen, Antti Rinteen (sd) hallituksen ohjelman mukaan kaikkia yritystukia alennetaan niiden kustannusten suhteessa niin, että sadan miljoonan euron säästötavoite täyttyy.

Partasen mukaan tällaista juustohöylämenetelmää ei ole tarkoitus käyttää.

HS:n tietojen mukaan karsintalistalle on päässyt ainakin kaksi tukea. Matkailuautojen suosiminen verotuksessa loppuisi. Niillä on nyt pienempi käyttövoimavero. Jos vero korotettaisiin esimerkiksi henkilöautojen tasolle, valtio säästäisi noin kahdeksan miljoonaa euroa.

Toinen kohde on työnantajan koulutusvähennys, joka on ollut voimassa vuodesta 2014 lähtien. Tällä lisätuella haluttiin kannustaa työnantajia kouluttamaan työntekijöitä, mutta vähennyksen suosio on ollut odotettua heikompi. Sitä on moitittu byrokraattiseksi.

Vähennystä säädettäessä arvioitiin, että yhteisöveron tuotto pienenisi lisävähennyksen takia noin 57 miljoonalla eurolla. Suosio ja samalla verotulojen menetys on ollut tätä laimeampaa: vähennys maksaa tänä vuonna valtiolle noin 12 miljoonaa euroa.

Valtiosihteereistä koottu työryhmä aikoo esittää tukien karsimisen lisäksi hallitukselle eri vaihtoehtoja siitä, miten nykyinen päästökauppakompensaatio korvattaisiin.

Paljon sähköä käyttävälle teollisuudelle maksetaan nykyisin valtiontukea, joka korvaa päästökaupasta yrityksille syntyviä kustannuksia päästöoikeuden hinnan nostaessa sähkön hintaa.

Valtiovarainministeriön budjettiesityksessä ensi vuoden päästökauppakompensaatio kasvaa 75 miljoonaan euroon. Ympäristöjärjestöt ovat kritisoineet tämän hidastavan siirtymistä pois fossiilisista polttoaineista.

Kompensaation perusteena on ollut, että se turvaa paljon sähköä käyttävien suomalaisten yritysten kilpailukykyä ja ehkäisee teollisuuden siirtymistä maihin, joissa ei ole käytössä päästökauppaa.

Vastaavaa tukea maksetaan useassa EU-maassa. Suomessa tuen taso on ollut puolet EU-sääntöjen mukaisesta enimmäismäärästä.

Yritystukien karsimisen lähihistoria on surkea.

Suomessa maksetaan vuosittain yritystukia verotuet mukaan lukien noin neljä miljardia euroa. Suorien tukien määrä on noin 1,1 miljardia ja verotukien määrä noin 2,9 miljardia euroa.

Myös Juha Sipilän (kesk) hallitus yritti karsia yritystukia, mutta tästä ei päästy minkäänlaiseen poliittiseen sopuun. Ensin Sipilän hallitus yritti sitä turhaan budjettiriihessä, minkä jälkeen tukia käytiin läpi parlamentaarisessa työryhmässä, jota veti kansanedustaja Mauri Pekkarinen (kesk).

Pekkarinen joutui ilmoittamaan huhtikuussa 2018, että parlamentaarinen eli kaikista eduskuntapuolueista koottu työryhmä sai aikaan ainoastaan kriteerit yritystukien arviointiin. Mitään esityksiä leikkauksista tai uudelleensuuntauksista ei tehty.

Pekkarinen itse ehdotti jälkeenpäin, että fossiilisten polttoaineiden käytön tukia olisi voinut karsia ja suunnata säästyneet rahat teollisuuden sähköveron keventämiseen.

Tämän jälkeen Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen (Etla) ja Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen (Vatt) tutkijat selvittivät yritystukien vaikutusta Suomen kilpailukykyyn.

Selvitys ilmestyi tämän vuoden huhtikuussa. Sen kirkkain johtopäätös oli se, että erityisesti energiaverojen palautukset ovat tehottomia. Ei löytynyt vakuuttavia todisteita, että ne olisivat parantaneet yritysten tuloksia, työllisyyttä tai energiatehokkuutta.

Energiaverojen palautukset kohdentuvat pääosin suurille paperiteollisuuden, kemian ja metallien perusteollisuuden yrityksille.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää  HS:n kommentointien äänestäminen on muuttunut: nyt vain kirjautuneet käyttäjät voivat antaa kommentille hyvin argumentoitu -äänen.
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Suomalaiset saavat liian vähän folaattia, vaikka se saattaa torjua Alzheimerin tautia ja masennusta – Nämä ovat tärkeimmät folaatin lähteet

  2. 2

   Ihmisen ei kuulu olla väsynyt – Uni­lääkärin mukaan moni uneton tekee illalla saman virheen

   Tilaajille
  3. 3

   Ratikkakuski Dane Jozsefin oivallus johti upeaan hääkuvaan: ”Tuli aivan positiivinen fiilis, että nyt tein oikein”

  4. 4

   Prinsessa Dianan keskisormi ja missin kanssa peuhaava Trump olivat liikaa – Tallinnan viranomaiset poistivat brittitaiteilijan teokset katukuvasta

  5. 5

   Internetissä heräsi henkiin vitsi, jossa eurooppalaiset pilkkaavat amerikkalaisia kaikesta siitä, mikä rapakon takana on pielessä

  6. 6

   Insinööri kopioi osan opin­näyte­työstään, oikeuden mielestä se ei riittänyt tutkinnon perumiseen

  7. 7

   Nämä kuvat osoittavat, että iskut Saudi-Arabian öljy­laitoksiin tehtiin Iranin tai Irakin suunnasta, sanoo Yhdysvallat – Mutta kuvista ilmenee myös risti­riitaisuus

  8. 8

   ”Tämä ei ole oikeuden­käynti”, sanoo ministeri Tuppurainen – Unkari vastaa nyt, loukkaako se EU-arvoja

  9. 9

   Huippuvalmentajan mukaan Suomessa urheilee valtavasti lapsia täysin väärässä lajissa: ”Se on ihan selvää”

  10. 10

   Lankku on teho­liike, mutta nämä 5 muunnelmaa ovat vielä tehokkaampia – saat myös vahvat pakarat ja paremman ryhdin

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  2. 2

   Ihmisen ei kuulu olla väsynyt – Uni­lääkärin mukaan moni uneton tekee illalla saman virheen

   Tilaajille
  3. 3

   Ihmisiin tarttuva jänisrutto yleistyy Suomessa, tautia levittävät etenkin hyttyset

  4. 4

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  5. 5

   Nämä kuvat osoittavat, että iskut Saudi-Arabian öljy­laitoksiin tehtiin Iranin tai Irakin suunnasta, sanoo Yhdysvallat – Mutta kuvista ilmenee myös risti­riitaisuus

  6. 6

   Lankku on teho­liike, mutta nämä 5 muunnelmaa ovat vielä tehokkaampia – saat myös vahvat pakarat ja paremman ryhdin

   Tilaajille
  7. 7

   Näin kodin viikko­siivous sujuu kahdeksan sijaan 1,5 tunnissa – Kansalais­opistojen opettajat kertovat, miten arkea voi helpottaa

  8. 8

   Alkavalla viikolla on luvassa yöpakkasia, mustaa jäätä ja jopa lumikuuroja

  9. 9

   Käänne alkoi sala­kavalasti, ja nyt Stockmann on uppoamassa – Miten kriisin­ratkaisija Lauri Ratia aikoo pelastaa perinteisen tavara­talon?

   Tilaajille
  10. 10

   Opioidikriisistä todennäköisesti miljardikorvauksiin joutuva Sacklerien perhe siirtänyt omaisuuttaan Sveitsiin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sadattuhannet kodit uhkaavat menettää arvonsa – Suomeen on kehittynyt kahdet asunto­markkinat, ja asian­tuntijan mukaan enää kolme aluetta on turvassa

   Tilaajille
  2. 2

   Teini-ikäinen kilpauimari hylättiin liian paljastavan uima­puvun vuoksi Yhdys­valloissa – käytti samaa asua kuin kaikki muutkin

  3. 3

   Joukko suomalaisnaisia riisuuntui kameralle kertoakseen kehohäpeästä ja sen kukistamisesta – ”Olen yhä keskeneräinen, mutta sairaudesta olen päässyt”

   Tilaajille
  4. 4

   Seitsemän vuoden parisuhdekriisi on vanhentunut käsite: On olemassa toinen hetki, jolloin eroriski kasvaa selvästi

   Tilaajille
  5. 5

   Maailman parhaat luontokuvat valitaan taas kymmenientuhansien kuvien joukosta: HS näyttää 14 huippuotosta

  6. 6

   Suoliston bakteerit määrittävät, miten ihminen voi, ja niitä ohjaa ravintomme – Suomalainen huippu­tutkija kertoo, millaista ruoka­valiota bakteerit janoavat

   Tilaajille
  7. 7

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  8. 8

   Suomella on työhullu ulkoministeri, joka lähettää alaisille sähköpostia keskellä yötä ja joka puuhasi ensitöikseen yhden rauhansopimuksen

  9. 9

   Juutalaisvainoista kertova elokuva järkytti festivaalikatsojia, kymmeniä ihmisiä käveli ulos kesken näytöksen

  10. 10

   Ratsastajat ovat aiempaa isompia, ja moni talli on päätynyt asettamaan paino­rajoja: ”Aihe on monelle yli 40-vuotiaalle naiselle hirvittävän herkkä”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää