Politiikka

Ministeri Lintilä tyrmää osallistumisen Euroopan laajuisiin talkoisiin: ”Velkaraha­elvytys ei kuulu minun työkalu­pakkiini”

Valtiovarainministeri Mika Lintilä luonnehtii ensi vuoden budjettia lievästi elvyttäväksi ja toivoi puheisiin malttia.

Euroopan keskuspankki, komissio ja Ranska voivat maanitella EU:n jäsenmaita investointi- ja elvytystalkoisiin, mutta Suomi ei voi vastata kutsuun – ainakaan velkavaroin. Näin linjasi valtiovarainministeri Mika Lintilä (kesk), kun EU:n valtiovarainministerit aloittivat perjantaina epävirallisen kokouksensa Helsingissä.

Aihe on erityisen ajankohtainen myös siksi, että hallituksen ensimmäiseen budjettiriiheen lasketaan enää päiviä.

”Itsessään tulevaa budjettia voi lievästi elvyttäväksi sanoa, eritoten jos taloustilanne vielä tiukentuu. Mutta oikeastaan meidän perustilanteemme on se, että pidämme julkisen talouden kunnossa”, Lintilä sanoi.

”Sanalla on helpompi hillitä kuin villitä, mutta kyllä nyt kannattaisi hillitä.”

Lintilä katsoo, että Suomen on pysyttävä tiukasti EU:n asettamissa rajoissa velkaantumisensa osalta.

”Kyllä meidän suurempi haasteemme on, että me pysymme sen velkaantumisen 60 prosentin alapuolella bruttokansantuotteesta. Meillä ei ole varaa velkarahalla elvyttää.”

Elvytystoimissa Lintilä osoitti Saksan suuntaan, vaikka eritoten Ranskan valtiovarainministeri Bruno Le Maire on nimennyt myös Suomen maaksi, jolla olisi varaa piristää talouden budjettitoimin.

”Jos tällaista alkaa suunnitella, kannattaa katsoa meidän ikärakennemuutoksemme. Se tulee haastamaan meitä erittäin kovasti”, valtiovarainministeri sanoi.

”Jos me emme saa yhtään puskuria rakennettua ja velkaannumme tällaisessa tilanteessa, miten me pärjäämme silloin, kun on kovat ajat? Eli missään nimessä velkarahaelvytys ei kuulu minun työkalupakkiini.”

Aiemmin perjantaina euroryhmän puheenjohtaja Mário Centeno totesi, ettei yhteinen veroelvytys ole suunnitteilla. Euromaat kuitenkin ovat valmiita toimiin, jos tilanne heikkenee. Myös Lintilä totesi, että budjettiasiat ovat jäsenmaiden omissa käsissä.

Ensimmäisenä päivänä EU:n talous- ja rahoitusasioiden neuvostolla Ecofinillä oli asialistallaan ilmastotoimet budjettipolitiikan näkökulmasta, hybridiuhat sekä EU:n pääomamarkkinaunioni.

Varsinaisia päätöksiä kokouksessa ei tehdä, vaan tarkoituksena on keskustella ja pohtia uusia ideoita.

Puheenjohtajamaa Suomen edustajana Lintilä kehui perjantain keskusteluja hyviksi ja kiitteli eurooppalaisia kollegoitaan eritoten asennemuutoksesta ilmastotoimien suhteen.

”Voisi sanoa, että valtiovarainministerien vastuullisuus on selkeästi kehittynyt”, Lintilä kommentoi lehdistötilaisuudessa.

”Nykyisin keskustelu on erittäin rakentavaa, ja maat alkavat sitoutua erilaisiin toimiin. Toisaalta ne toimet nähdään myös mahdollisuutena.”

Suomi on korostanut talouspolitiikan merkitystä ilmastotoimenpiteissä. Perjantaina keskusteltiin muun muassa Ranskan esittämästä EU:n laajuisesta lentopolttoaineverosta. Lintilä sanoi, ettei se riitä.

”Suomen lähtökohtana on, että sen täytyy olla laajempi kokonaisuus.”

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää  HS:n kommentointien äänestäminen on muuttunut: nyt vain kirjautuneet käyttäjät voivat antaa kommentille hyvin argumentoitu -äänen.
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Lankku on teholiike, mutta nämä 5 muunnelmaa ovat vielä tehokkaampia – saat myös vahvat pakarat ja paremman ryhdin

   Tilaajille
  2. 2

   Helsinkiin aukeaa maailman suurimman hotelli­ketjun huippu­hotelli – Taustalla häärii jälleen eläkeläinen Kasperi Saari, jonka mukaan luksus ei ole enää se juttu

   Tilaajille
  3. 3

   Näin kodin viikko­siivous sujuu kahdeksan sijaan 1,5 tunnissa – Kansalais­opistojen opettajat kertovat, miten arkea voi helpottaa

  4. 4

   Alkavalla viikolla on luvassa yöpakkasia, mustaa jäätä ja jopa lumikuuroja

  5. 5

   Statusstressi kiristää hermoja ja pilaa terveyttä – oman yhteiskunta-aseman tiedostaminen vaikuttaa suoraan onnellisuuteen

   Tilaajille
  6. 6

   Ihmisiin tarttuva jänisrutto yleistyy Suomessa, tautia levittävät etenkin hyttyset

  7. 7

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  8. 8

   Matematiikan ylivalta korkeakoulujen opiskelijavalinnassa voi johtaa kielten opiskelun kuolemaan, sanovat opettajat

  9. 9

   Trump sanoi USA:n olevan valmis vastaamaan Saudi-Arabiaa vastaan tehtyyn iskuun

  10. 10

   Opioidikriisistä todennäköisesti miljardikorvauksiin joutuva Sacklerien perhe siirtänyt omaisuuttaan Sveitsiin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  2. 2

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  3. 3

   Käänne alkoi sala­kavalasti, ja nyt Stockmann on uppoamassa – Miten kriisin­ratkaisija Lauri Ratia aikoo pelastaa perinteisen tavara­talon?

   Tilaajille
  4. 4

   Jeffrey Epsteinin menestyksen salaisuus oli pieni musta muisti­kirja – Seksi­rikos­skandaali paisuu yhä, ja se voi tahria kaksi presidenttiä

  5. 5

   ”Pukki Pukki Pukki, sinä sinä sinä” – Teemu Pukki noussut Englannin jalka­pallon ykkös­puheen­aiheeksi, ikoninen britti­näyttelijäkin riehaantui

  6. 6

   Kersti Juva keksi suomen kieleen sanan örkki, ja nyt hän kertoo, miksi yksin­kertaistenkin sanojen kääntäminen englannista suomeen on usein moni­mutkaista

  7. 7

   Ihmisiin tarttuva jänisrutto yleistyy Suomessa, tautia levittävät etenkin hyttyset

  8. 8

   Vantaalla on hautausmaa, jonka puutarhuri Heli Hyystinmäki ei ole nähnyt yhtään omaista 20 vuoteen

  9. 9

   Juutalaisvainoista kertova elokuva järkytti festivaalikatsojia, kymmeniä ihmisiä käveli ulos kesken näytöksen

  10. 10

   Alkavalla viikolla on luvassa yöpakkasia, mustaa jäätä ja jopa lumikuuroja

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sadattuhannet kodit uhkaavat menettää arvonsa – Suomeen on kehittynyt kahdet asunto­markkinat, ja asian­tuntijan mukaan enää kolme aluetta on turvassa

   Tilaajille
  2. 2

   Teini-ikäinen kilpauimari hylättiin liian paljastavan uima­puvun vuoksi Yhdys­valloissa – käytti samaa asua kuin kaikki muutkin

  3. 3

   Joukko suomalaisnaisia riisuuntui kameralle kertoakseen kehohäpeästä ja sen kukistamisesta – ”Olen yhä keskeneräinen, mutta sairaudesta olen päässyt”

   Tilaajille
  4. 4

   Seitsemän vuoden parisuhdekriisi on vanhentunut käsite: On olemassa toinen hetki, jolloin eroriski kasvaa selvästi

   Tilaajille
  5. 5

   Maailman parhaat luontokuvat valitaan taas kymmenientuhansien kuvien joukosta: HS näyttää 14 huippuotosta

  6. 6

   Suoliston bakteerit määrittävät, miten ihminen voi, ja niitä ohjaa ravintomme – Suomalainen huippu­tutkija kertoo, millaista ruoka­valiota bakteerit janoavat

   Tilaajille
  7. 7

   Suomella on työhullu ulkoministeri, joka lähettää alaisille sähköpostia keskellä yötä ja joka puuhasi ensitöikseen yhden rauhansopimuksen

  8. 8

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  9. 9

   Juutalaisvainoista kertova elokuva järkytti festivaalikatsojia, kymmeniä ihmisiä käveli ulos kesken näytöksen

  10. 10

   Ratsastajat ovat aiempaa isompia, ja moni talli on päätynyt asettamaan paino­rajoja: ”Aihe on monelle yli 40-vuotiaalle naiselle hirvittävän herkkä”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää