Politiikka

Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

Perussuomalaisten kannattajakunta oli kevään eduskuntavaaleissa entistä miehisempää, koulutetumpaa ja oikeistolaisempaa. ”Tampereen Trumpiksi” luonnehdittu Veikko Vallin ilmentää muutosta.

Kansanedustaja Veikko Vallin on sekä tyypillinen että epätyypillinen perussuomalainen poliitikko.

Mielikuviin istuu se, että Vallin kritisoi EU:ta, kirjoittaa sosiaalisessa mediassa nykyisen turvapaikkapolitiikan olevan ”megavirhe” tai sanoo, että Suomen pitäisi ottaa näissä asioissa mallia tiukan linjan Unkarista ja Australiasta. Vallin jakaa listauksia lämpöennätysvuosista, jotka hänen mielestään ovat ristiriidassa ilmastonmuutoksen kanssa.

Hieman epätyypillisempää on se, että näitä kysymyksiä Vallin ei pidä tärkeimpinään.

57-vuotiasta Vallinia on kutsuttu lehdissä ”Tampereen Trumpiksi”, kenties varallisuutensa, kannanottojensa tai Twitter-käyttäytymisensä vuoksi.

Hänen taskussaan on setelinippu, jota sitoo metallinen pidike. Siinä lukee suurilla kirjaimilla TRUMP.


Vallin on yrittäjä ja miljonääri, jonka asialistan kärjessä on nykymuotoisen yhteisöveron poistaminen yrityksiltä.

Kuulostaa kovin erilaiselta kuin se pienen ihmisen asia, josta vielä Timo Soinin aikana puhuttiin.

Toisaalta kesäkuussa julkaistun vaalitutkimuskonsortion raportin mukaan kevään 2019 vaaleissa perussuomalaisten äänestäjät olivat arvoiltaan aiempaa konservatiivisempia ja aiempaa useammin oikeistolaisen talouspolitiikan kannattajia. He olivat myös entistä useammin miehiä, korkeasti koulutettuja ja iältään 35–54-vuotiaita.

Melkein kuin Veikko Vallin.


Ennen haastattelua ensimmäisen kauden kansanedustaja on empinyt. Hän sanoo olevansa politiikassa ja varsinkin median kanssa kovin kokematon.

Perussuomalaisten riveissä hän on lähes veteraani, jolle edes puolueen edeltäjä SMP ei ole täysin vieras.

Ammattikoulussa autopeltisepäksi kouluttautunut nuorimies työskenteli 1980-luvulla Volvon tehtaalla Ruotsissa. Kun Vallin palasi Suomeen vuosikymmenen lopulla, hän liittyi perussuomalaisten edeltäjän, Suomen maaseudun puolueen eli SMP:n nuorisojärjestöön. Sinne hänet houkuttelivat Sulo ”Suti” Aittoniemen maahanmuuttoon kielteisesti suhtautuvat mielipiteet, Vallin kertoo.

SMP:n nuorisojärjestön riveissä Vallin kertoo viihtyneensä vain vuoden. Siinä ajassa hän kuitenkin ehti tutustua sen tuolloiseen puheenjohtajaan, häntä 15 päivää nuorempaan Timo Soiniin.

Noina vuosina Vallin työskenteli ovimiehenä ja myi kuntosali- ja solariumlaitteita. Tyttöystävänsä kautta hän päätyi valmentamaan vapaa-ajallaan pikajuoksijoita, ja perehtyi näiden ravitsemukseen. Näin hän päätyi perustamaan urheiluravinteita kauppaavan yrityksen, jossa osakkaita oli muitakin.

Siinä rytäkässä tuli esimerkiksi keksittyä sana ”palautusjuoma”, Vallin kertoo.

Se kuitenkin tapahtui vasta myöhemmin.

Alkutaival oli myrskyisä. Vuonna 1996 Vallinilla oli käsissään tuore yritys, ryyppykaveri pisti alkoholiongelmista kärsineen isän puukolla kuoliaaksi, tyttöystävän kanssa tuli ero, ja reidestä löytyi pahanlaatuinen luomi.

”Mietin, mikä ihmeen vuosi tämä oikein on.”

Verotietojen perusteella Vallin eli niukasti. Vuosina 1996–1999 hänen tulonsa jäivät vuoden 2018 rahassa mitattuna alle 10 000 euron. Auto piti myydä. Sen jälkeen Vallin matkusti bussilla ja junalla eri puolille Suomea myymään proteiinijauheitaan.

2000-luvun alussa onni kääntyi. Vallinin yritys sai proteiinituotteet myyntiin marketteihin, ja liiketoiminta alkoi kasvaa. Vallin sai idean: nyrkkeilijä ja show-painija Tony ”Viikinki” Halme olisi täydellinen keulakuva yrityksen tuoteuutuudelle.

”Olen odottanut tätä puhelua”, Vallin kertoo Halmeen vastanneen.


Niin Halmeen kuva päätyi suurikokoisille miehille suunnatun proteiinijauhepussin kylkeen.

Sitten jostakin tuli ajatus. Vallin keksi, että bisneksistä tutun Halmeen kannattaisi pyrkiä kansanedustajaksi. Vallin päätti ottaa yhteyttä vanhaan tuttuunsa Timo Soiniin, joka jo tuolloin johti SMP:n raunioille vuonna 1995 perustettuja perussuomalaisia.

Puheenjohtaja antoi Halmeen ehdokkuudelle siunauksensa syksyllä 2002.

”Konsepti oli yksinkertainen mutta tehokas. Olimme sopineet tiettyjen terveys- ja ravinneliikkeiden kanssa, että saamme tuoda näiden liikkeiden eteen esittelypisteen. Halme puhui kysyttäessä myös ravinteista ja treenijuomista jakoi nimmareita, poseerasi peukalo pystyssä yhteiskuvissa ja puhui tuttuja juttujaan tötteröhattujen kastumisesta ja nykytaiteesta. Minä hoitelin eläkekysymykset, verotukset, henkilökohtaiset avunpyynnöt ja muun sellaiset”, Soini kirjoittaa vuonna 2008 julkaistussa kirjassaan Maisterisjätkä.

Kampanjaa rahoitettiin Viikingin voimaopas -nimisellä teoksella. Sen toimitti Veikko Vallin. Teos oli menestys.

”Saimme siitä kymppitonnin mieheen”, Vallin muistelee.

Myös yritys oli alkanut tahkoa rahaa: vuonna 2002 toimitusjohtaja Vallinin tulot ylsivät nykyrahassa jo 100 000 euroon.

Halme sai vaaleissa 16 300 ääntä, viidenneksi eniten koko maassa.

Kampanja­päällikkönä toiminut Vallin pääsi Arkadian­mäelle ensimmäistä kertaa: hänestä tuli Halmeen eduskunta-avustaja.

Neljän kuukauden päästä Vallin lähti. Hänen itsensä mukaan syynä oli Halmeen runsas päihteidenkäyttö, mutta puoluejohtaja Soini kertoo kirjassaan toisin.

”Vallinilla oli selvästi poliittisia ja markkinointikykyjä, mutta ei malttia ja halua odottaa ja kasvaa. Siihen asia ei kuitenkaan kaatunut. Se kaatui luottamuksen puutteeseen. Luottamusta joko on tai ei ole. Siinä ei ole vaihtoehtoja.”

Vallin keskittyi työhönsä proteiinijauheita ja urheilujuomia valmistavan yrityksen johdossa. Häntä alkoi sapettaa suomalainen yhteisöverojärjestelmä, jossa tilikauden aikana syntyneestä voitosta siivu maksetaan verottajalle.

”Mitta täyttyi. Ajattelin, että nyt riitti.”

Vuonna 2004 Vallin perusti yrityksen Viroon. Siellä valmistettiin proteiinipatukat, jotka Suomen-yritys osti ja myi edelleen.

Siirron tarkoitusperä oli verosuunnittelullinen, Vallin kertoo. Virossa yritysten voittoja verotetaan vain, jos ne kotiutetaan omistajille osinkoina.

”Säästin tällä tavalla 200 000 euroa viidessä vuodessa eli sain 100-neliöisen kämpän Tallinnan keskustasta ilmaiseksi”, Vallin sanoo.

”Näin yrittäjä ajattelee.”

Verojärjestelyt herättävät toisinaan paheksuntaa, sillä myös veroja välttelevät yritykset saattavat hyödyntää esimerkiksi julkisin varoin maksettua infrastruktuuria tai työvoiman koulutusta. Vallin korostaa, että verosuunnittelussa ei ole mitään laitonta, eikä se hänen mielestään myöskään ole moraalisesti väärin.

”Jos Suomi yliverottaa, silloin pieni yritys voi vaihtaa vaikka maata. Mielestäni on ihan oikein, että yrittäjä lähtee toiseen maahan, jos häntä kohdellaan Suomessa kaltoin.”

Vuonna 2009 Vallin ostettiin proteiiniyrityksestä ulos.

”Ajattelin, että tuossa ovat eläkerahani.”

Verojen jälkeen Vallinille jäi kaupasta noin 2,7 miljoonaa euroa, minkä lisäksi Viron-yrityksen kassan oli jäänyt rahaa.

Viron-yritys toimii nyt nimellä Vallinvest. Sen avulla kansanedustaja hallinnoi omaisuuttaan, jonka kooksi hän itse arvioi 2,1 miljoonaa euroa. Se koostuu muun muassa kolmesta talosta, kuudesta kerrostalohuoneistosta ja yhdestä liikehuoneistoista. Kiinteistöt sijaitsevat Tampereella, Virossa ja Madeiralla.

Kun perussuomalaiset äänestivät puheenjohtajastaan 10. kesäkuuta 2017, Jussi Halla-aho peittosi Timo Soinin perintöprinssin Sampo Terhon. Vallin kertoo liittyneensä puolueeseen seuraavana päivänä.

Vallin oli tuona kesänä täyttänyt 55 vuotta. Hän katsoi, että oli viimeinen hetki pyrkiä politiikkaan.

”En tiedä, oliko puolueella Soinin aikana muuta linjaa kuin sutkautella sutkauksia.”

Tampereen kaupunginvaltuustoon hänet valittiin samana vuonna kuitenkin Tampereen puolesta -ryhmittymän edustajana. Kuntavaalit olivat ensimmäinen etappi tiellä määränpäähän, eduskuntataloon.

Kunta, eduskunta- ja eurovaaleihin omaa rahaa paloi yhteensä Vallinin mukaan yhteensä noin 50 000 euroa.

”Mikään merkittävä ja kestävä ei tule helpolla, heti eikä halvalla”, Vallin sanoo.

Vallinin kanssa samalla ovenavauksella eduskuntaan tuli yhteensä 26 perussuomalaista miestä. Heidän keski-ikänsä on noin 47 vuotta.

Vaalitutkimuksen raportin perusteella heidät nosti eduskuntaan se, että konservatiiviseen, kansallismieliseen ja autoritääriseen ajatteluun uskovat äänestäjät ryhmittyivät kevään vaaleissa yhä voimallisemmin puolueen taakse.

Mutta mitä Vallin haluaa tehdä?

Maahanmuuttajataustaisten tekemät seksuaalirikokset saavat Vallinin tuohtumaan, samoin se, että hänen Facebook-tilinsä suljettiin vaalien alla. Hän sanoo irtisanoutuvansa etnonationalistisesta ajattelusta ja rasismista, mutta antaa ymmärtää, että pakolaiset saapuvat Suomeen rahan perässä ja puhuu ”haittamaahanmuutosta”.

Kirjoituksista näkyy, että Vallin ihailee Trumpia. Kevään vaalien jälkeen hän kauppasi ”Let’s make Suomi safe again” -tekstillä varustettuja t-paitoja. Elokuussa hän vaati ”oikeaa muuria” Suomen ja Ruotsin välille.

Yhdysvalloissa Trumpia on tosin arvosteltu siitä, että hän kerää protestiääniä myös duunareilta, mutta ajaa yrityksiä hyödyttävää talous- ja veropolitiikkaa.

Yksi asia hänet tosin erottaa perussuomalaisen perikuvasta: Vallin rakastaa intohimoisesti eläimiä ja vastustaa henkeen ja vereen turkistarhausta ja ”hupimetsästystä”.

Mutta jos kansanedustajan olisi keskityttävä vain yhteen asiaan, tärkeimpänä Vallin pitää juuri Viron yritysverotusta.

Hänen mielestään Suomen pitäisi ottaa siitä mallia.

Viron jäljittely tarkoittaisi käytännössä yhteisöveron lakkauttamista Suomessa. Tämän vuoden budjetissa yhteisöveron on laskettu tuovan noin 4,4 miljardia euroa pelkästään valtion kassaan. Lisäksi kuntien kassaan kilahtaisi tuottoja yhteensä kahden miljardin edestä.

Vallin uskoo, että yritykset investoisivat ja työllistäisivät nykyistä enemmän, jos yritysten liikevoittoa ei verotettaisi. Hänen mielestään uudistus hyödyttäisi eritoten pieniä yrityksiä, koska suuryrityksillä on nykyään paremmat mahdollisuudet verosuunnitteluun.

”Virossahan yrityksiä käytetään ikään kuin pankkina.”

Tavoite on kirjattu myös perussuomalaisten ohjelmaan vuodesta 2015 alkaen, jo pienestä ihmisestä puhuneen Soinin aikana. Vielä vuonna 2011 puolue katsoi ohjelmassaan, että maiden väliseen verokilpailuun lähteminen olisi epäterve perusta Suomen kansantaloudelle.

Vallinin mielestä perussuomalaiset on nyt ”merkittävästi uudistunut” puolue. Sen kannattajakunnasta saa julkisuudessa hänen mukaansa yksipuolisen käsityksen.

Kansanedustajan oman kokemuksen mukaan entisiä, puolueeseensa pettyneitä kunnallispoliitikkoja on siirtynyt perussuomalaisten äänestäjäksi, oli heidän alkuperäinen taustansa sitten oikealla tai vasemmalla. Pankkiirit ja toimitusjohtajat ovat tulleet taputtamaan olalle.

”Ikään kuin perussuomalaisten kannattajat olisivat jotenkin alempaa yhteiskuntaluokkaa. Se ei pidä paikkansa.”

Oikaisu 16. 9. klo 17.43: Kirjoituksen aiemmassa versiossa mainittiin virheellisesti, että Veikko Vallinille olisi jäänyt yrityskaupan jälkeen käteen noin puolitoista miljoonaa euroa. Hänelle jäi kuitenkin siitä noin 2,7 miljoonaa euroa. Lisäksi kirjoituksessa mainittiin, että Vallin olisi myynyt Let’s make Suomi safe again -paitoja kevään vaalien yhteydessä, vaikka hän myi niitä vaalien jälkeen.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Rakennusyhtiön mukaan Pasilasta tulee Triplan avulla Helsingin uusi sydän – Asiantuntijat kertovat, miksi niin ei käy

  2. 2

   Suomalaisperhe haluaisi adoptoida aikuisen turvapaikanhakijan, mutta laki ei sitä salli

  3. 3

   Moni haksahtaa lisäravinteisiin, vaikka hyödyt ovat usein olemattomia – Nämä harvat lisäravinteet ovat oikeasti hyödyksi

  4. 4

   Kerro nukkumaanmenoaikasi, niin helppo kaava paljastaa, miten saat päivästäsi kaiken irti – Tietokirjailija Pink kertoo, miten tieto ajasta muutti hänen elämänsä

   Tilaajille
  5. 5

   Yhdeksälle Katalonian itsenäisyysliikkeen johtajalle pitkät tuomiot – mielenosoitukset peruivat yli sata lentoa Barcelonan kentällä

  6. 6

   Trump kertoo asettavansa Turkille pakotteita ja korottavansa tulleja vastareaktiona hyökkäykselle Syyriaan

  7. 7

   Kenialainen Annah on ylpeä ympärileikkaaja, joka on silponut tyttöjä 50 vuoden ajan

   Tilaajille
  8. 8

   Huuhkajilla on nyt käytössään huippukärkipari, ja vastaavanlainen nähtiin A-maajoukkueessa viimeksi 13 vuotta sitten

  9. 9

   Perussuomalaiset erotti valtuutetun Vantaalla

  10. 10

   Fingerpori-elokuva saattaa naurattaa, jos ei ole koskaan nähnyt kyseistä sarjakuvaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kotona tehtävä tikkutesti on paljastanut jo monia oireettomia suolistosyöpiä

  2. 2

   Ihminen koskettelee kasvojaan parin minuutin välein, mutta valehtelija tekee sen eri tavalla kuin muut

   Tilaajille
  3. 3

   Ilkeä puhetapa on luikerrellut parisuhteisiin, sanoo parisuhdekouluttaja: ”Harmaannuttaa paljon pariskunnan välejä ja ilmapiiriä”

   Tilaajille
  4. 4

   Perussuomalaiset erotti valtuutetun Vantaalla

  5. 5

   Syyrian joukot lähestyvät jo Turkin rajaa hallinnon tehtyä sopimuksen yhteis­työstä kurdien kanssa

  6. 6

   ”Aamulla laitoin viestin Wilmaan: nukkui pois” – Helsinkiläiset kertovat kommelluksistaan Wilma-järjestelmässä

  7. 7

   Moni ymmärtää venyttelyn tarkoituksen väärin, ja se voi jopa heikentää kehoa – Asiantuntija purkaa yleiset myytit liikkuvuudesta

   Tilaajille
  8. 8

   Trump kertoo asettavansa Turkille pakotteita ja korottavansa tulleja vastareaktiona hyökkäykselle Syyriaan

  9. 9

   Uutta tietoa Kuopion kouluhyökkäyksen tutkinnasta: Hyökkääjää epäillään myös törkeän väkivaltarikoksen valmistelusta

  10. 10

   Pasilan Triplan viimeistelytyöt eivät valmistu ajoissa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jos surmaaja soittaa itse hätäpuhelun, hän tekee yleensä samat virheet

   Tilaajille
  2. 2

   Roskapankin portsari löi ja Sakari Lauriala nautti – Armoton harrastus oli tappaa miehen, jonka työ oli kohdata kuolleiden omaisia

   Tilaajille
  3. 3

   Näyttelijä Minna Kivelä kertoo, millaista on asua Suomen suurimmassa taloyhtiössä yli tuhannen naapurin kanssa

   Tilaajille
  4. 4

   Potkujen antaminen oli MTV Uutisten entiselle päätoimittajalle liikaa: ”Ilmoitin, että sanon itseni irti ensimmäiseksi”

  5. 5

   Mitä tehdä, jos tarjoilija avaa viinipullon, antaa maistaa lasista mutta viini onkin pahaa? ”Se on asiakkaan ongelma, pullo on jo avattu häntä varten”

   Tilaajille
  6. 6

   Makia vetää pois pursiseuralta kopioitua logoa kantavat tuotteensa: ”Olemme olleet idiootteja”

  7. 7

   Suomea uhkaavat ”todella huonot ajat”, sanoo Elina Lepomäki

  8. 8

   Nämä 9 videopätkää osoittavat, miten takavuosien suomalainen tv muuttui tunkkaiseksi ja vanhentuneeksi – menisikö mikään näistä enää läpi? Kerro mielipiteesi

  9. 9

   Miksi ennakkosuosikkina pidettyä Greta Thunbergia ei valittu Nobelin saajaksi? HS käy läpi neljä mahdollista syytä

  10. 10

   Sofia maksoi yli 450 euroa palvelusta, jota ei edes käyttänyt – Uusi ilmiö osoittaa, että rahaa on vaikea hahmottaa, kun sitä ei näe

   Tilaajille
  11. Näytä lisää