Politiikka

Selvitysmies tuhoaisi Juha Sipilän luomuksen: valtio saisi kahden miljardin euron varat takaisin

Valtion kehitysyhtiön Vake oy:n tulevaisuutta määrittävät poliittisten päätösten lisäksi kaksi avainseikkaa: sijoitusten päällekkäisyys muiden valtion sijoitusyhtiöiden kanssa ja sijoitusvarallisuuden sopiva määrä.

Suurin odotuksin pääministeri Juha Sipilän (kesk) hallituskaudella perustettu Valtion kehitysyhtiö Vake oy tulee liittää Suomen Teollisuussijoitukseen (Tesi) ja Vakeen kerätty yhtiömuotoinen pääoma tulee palauttaa valtiolle, selvitysmies Jouni Hakala esittää maanantaina julkistetussa selvityksessä valtion sijoitusyhtiöistä.

Vake voidaan säilyt­tää nykyi­sessä osake­yhtiö­muodos­saan, mutta sen toimin­nan tulee tukeu­tua jatkossa Tesin nykyisiin pää­oma­varoihin, Hakala linjaa.

Hakalan mukaan Vakelle annetut tavoitteet ovat luonteeltaan selkeästi elinkeinopoliittisia.

”Siksi olisi loogista, että se on työ- ja elinkeinoministeriön [TEM] ohjauksessa”, Hakala perustelee Vaken siirtoa Tesiin, joka toimii TEM:n alaisuudessa.

Lue tästä tarkemmin Vaken synnystä ja Sipilän tavoitteista ottaa valtion omistamat yhtiöt tiukemmin omaan hallintaansa.

Käytännössä ehdotukset tarkoittavat sitä, että Vakeen siirretyt valtion osakeomistukset ja varat, runsaat kaksi miljardia euroa, siirrettäisiin takaisin valtioneuvoston kansliaan.

Jos myöhemmin Vakessa tai Tesissä keksittäisiin hyviä elinkeinopoliittisia sijoitushankkeita, joihin tarvittaisiin Tesin normaalisijoitustoimintaa enemmän valtion sijoitusvaroja, lupa ja varat tällaiseen pitäisi pitäisi hakea eduskunnalta normaalin budjettimenettelyn kautta.

Toisin sanoen esityksessä eduskunnan valta kasvaisi merkittävästi.

Sipilän hallituksen aikana ideana oli, että Vake toimisi hallituksen runsaan kahden miljardin euron käsikassarana, jolla se voisi nopeasti suunnata varoja tärkeinä pitämiinsä uuden talouden elinkeinopoliittisiin kohteisiin.

Nyt Hakala esittää tuon mallin romuttamista.

”Siinä siirtyy valtaa takaisin eduskunnalle. Se korostaa eduskunnan roolia”, Hakala sanoo.

”Ajatuksenjuoksuni on sentyyppinen, että näen Vaken perustehtävälle arvoa. Se on syytä säilyttää, mutta rakenteita on syytä yksinkertaistaa.”

Jouni Hakala on Elinkeinoelämän keskusliiton (EK) yrittäjyydestä ja elinkeinopolitiikasta vastaava johtaja mutta korostaa tehneensä selvityksen yksityishenkilönä.

Hän sanoo, ettei ole saanut selvitystyönsä aikana minkäänlaista poliittista ohjausta.

”Itse en tiedä, miten poliitikot tulevat asiaan suhtautumaan.”

Hakala toimi runsaat seitsemän vuotta sitten kokoomuksen elinkeinoministeri Jyri Häkämiehen valtiosihteerinä työ- ja elinkeinoministeriössä. Häkämies on EK:n nykyinen toimitusjohtaja.

Hakala kertoo haastatelleensa selvitystä varten 35:tä alan asiantuntijaa.

Hakala vertaa Vaken yli kahden miljardin pääomitusta Tesin liki 25 vuoden sijoitushistoriaan. Tesi kertoo vuosikertomuksessaan sijoittaneensa koko pitkänä toiminta-aikanaan varoja yhteensä alle miljardin euron verran.

Siihen verrattuna Vaken nykyiset yli kahden miljardin euron sijoitusvarat ovat valtavat.

Valtio pyysi myös Vakelta selvitystä sen strategisesta suuntautumisesta. Se ehdotti maanantaina julkistetussa strategiaehdotuksessaan yhtiön voivan keskittyä digi- ja ilmastoinvestointien vauhdittamiseen.

Avainasioita Hakalan ja Vaken selvityksessä on kaksi: se, onko Vakella päällekkäisyyksiä valtion muiden riskirahoitus­organisaatioiden kanssa ja se, onko varojen kokonaisarvo oikein mitoitettu.

Hakalan selvityksessä esitetään tutkittavaksi myös sitä, tulisiko Tesin ja Business Finlandin hyvin alkavan vaiheen rahastojen synnyttämistä tukevan Business Finlandin Venture Capital -rahasto yhdistää Tesiin.

Lisäksi Hakala ehdottaa, että Tesin omat sijoitusperiaatteet tulisi tarkistaa.

Helsingin Sanomien lyhyen kyselyn perusteella Vaken toimien päällekkäisyyksistä ja sen pääomien määrästä ollaan monessa hallituspuolueessa kahta mieltä.

Toiset pitävät hallituksen näpeissä olevaa, nykyarvolla 2,3 miljardin euron käsikassaraa mukavana lisänä hallituksen työkalupakissa. Toiset taas varoittavat sen astuvan valtion muiden organisaatioiden, kuten Tesin ja Sitran, varpaille.

Vertailun vuoksi Tesillä on taseessa omaa pääomaa noin miljardi euroa, Sitralla 850 miljoonaa.

Vaken siirtyessä TEM:n alaisuuteen se siirtyisi kunta- ja omistajaohjausministeri Sirpa Paaterolta (sd) keskustan puheenjohtajan, elinkeinoministeri Katri Kulmunin päätäntävaltaan.

Näin periaatteessa Sdp:n valta vähenisi ja keskustan valta kasvaisi.

Samalla kuitenkin käytännössä tuhottaisiin Juha Sipilän luomus, kun Vakelta otettaisiin sen huomenlahjaksi saamat yli kaksi miljardia euroa takaisin valtiolle.

Tämä Hakalan esitys voi olla Sdp:n ja monen muun hallituspuolueen toive, mutta se voi olla keskustalle henkisesti perin vaikea paikka.

Keskustan tuleva kanta kertoo paljon myös siitä, kuinka paljon puolue jatkaa toimintaansa Sipilän askelmerkkien mukaisesti.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Arkkitehti Aleksi Rastas ilahtui ja pettyi Triplassa: ”Jokaiselle jotain on ei mitään kellekään”

  2. 2

   ”Saattaa mennä viikkokausia, ettei käy ketään” – Muoniolainen kalastaja Jopi Saari on asunut vuosikymmeniä lähes täydellisessä eristyksessä ilman puolisoa tai ystäviä, ja hänen kaltaistensa määrä kasvaa

   Tilaajille
  3. 3

   Tutkijat löysivät pahoin runnellun valkohain Atlantilta, suuri puremajälki saattaa auttaa tutkimustyössä

  4. 4

   Vaateteollisuus saastuttaa enemmän kuin lentoliikenne, vaikka kaupasta voi löytää myös eliniän kestäviä vaatteita – Näin tunnistat kestävän vaatteen ja teet siitä vielä pitkäikäisemmän

   Tilaajille
  5. 5

   ”Tämä on tämmöinen keltainen rotanraato”, hoitaja sanoi Inge-Maj Ekströmin vastasyntyneestä 1981: Omat kokemukset tekivät Ekströmistä kapinallisen kätilön

  6. 6

   Mercedes-Benzin uusi sähköauto EQC on äärimmäisen mukava ja hiljainen, mutta vie sähköä kuin omakotitalo

   Tilaajille
  7. 7

   Aivojamme kuormittavat lukemattomat turhat asiat, sanoo neuropsykologi Nina Uusitalo ja kertoo keinon, jonka avulla hän oppi keskittymään olennaiseen

   Tilaajille
  8. 8

   HS-analyysi: Erdoğan voitti Trumpin mutta hävisi Putinille, Syyriassa Turkkia odottavat venäläiset joukot

  9. 9

   Valtion pitäisi aloittaa positiivinen syrjintä ja palkata muun muassa maahanmuuttajia ja vammaisia, sanoo Tullin pääjohtaja Hannu Mäkinen

  10. 10

   Unicafen päätös luopua naudanlihasta on huono

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kim huijasi itselleen halutun kaupungin vuokra-asunnon läheltä Helsingin keskustaa – Rikosoikeuden professori: ”Moraalitonta tällainen kepulointi ainakin on”

   Tilaajille
  2. 2

   Raiskauksen uhriksi väitetty lapsi kertoo keksineensä koko jutun: Oikeus kumosi viiden vuoden tuomion

  3. 3

   Keväällä Fazerin asmr-mainos sai monet raivon partaalle, ja nyt myös Mainonnan eettinen neuvosto otti siihen kantaa

  4. 4

   Suomi otti taas lisävelkaa, Ruotsilla jäi jälleen rahaa yli: Mistä ero syntyy?

  5. 5

   Finnkinon toimitusjohtaja irtisanottiin kaikessa hiljaisuudessa yli kuukausi sitten

  6. 6

   Tutkijat löysivät pahoin runnellun valkohain Atlantilta, suuri puremajälki saattaa auttaa tutkimustyössä

  7. 7

   Alppihiihtolupaus Nette Kiviranta nukkui auton takapenkillä, kun nokkakolari muutti elämän suunnan – Nyt Kiviranta kävelee, vaikka jalat ovat halvaantuneet

   Tilaajille
  8. 8

   Kuinka otan itseäni niskasta kiinni ja saan enemmän aikaan? Psykologi antaa neljä neuvoa, joita voi soveltaa niin treenaamiseen kuin työtehtäviin

   Tilaajille
  9. 9

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  10. 10

   HS-analyysi: Erdoğan voitti Trumpin mutta hävisi Putinille, Syyriassa Turkkia odottavat venäläiset joukot

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

  2. 2

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  3. 3

   Näyttelijä Minna Kivelä kertoo, millaista on asua Suomen suurimmassa taloyhtiössä yli tuhannen naapurin kanssa

   Tilaajille
  4. 4

   Demokraattien Nancy Pelosi kertoi syistä, miksi Trump sai ”hermoromahduksen” Syyria-kokouksessa

  5. 5

   ”Olen 31, enkä ole seurustellut kertaakaan” – Lyhyet miehet kertovat, millaista on elää maailmassa, jossa pituutta pidetään miehen mittana

   Tilaajille
  6. 6

   Keväällä Fazerin asmr-mainos sai monet raivon partaalle, ja nyt myös Mainonnan eettinen neuvosto otti siihen kantaa

  7. 7

   Potkujen antaminen oli MTV Uutisten entiselle päätoimittajalle liikaa: ”Ilmoitin, että sanon itseni irti ensimmäiseksi”

  8. 8

   Suomea uhkaavat ”todella huonot ajat”, sanoo Elina Lepomäki

  9. 9

   Kotona tehtävä tikkutesti on paljastanut jo monia oireettomia suolistosyöpiä

  10. 10

   Yrittäjät pakenivat uudesta kauppa­keskuksesta Espoossa, Juha Kumaran liikkeessä kävi päivässä alle kymmenen asiakasta: ”Ihan floppi”

  11. Näytä lisää