Politiikka    |   Kommentti

Ammatti­koulujen ahdinko jäi korkea­koulujen varjoon, vaikka lähihoitajia ja muita työn­tekijöitä pitäisi kouluttaa tuhansia lisää

Budjettiriihestä ammatillinen koulutus odottaa rahaa opettajien palkkaamiseen ja aloituspaikkojen lisäämiseen, kirjoittaa HS:n politiikan toimittaja Marjukka Liiten.

Keskustan ministereiden – tiede- ja kulttuuriministeri Hanna Kososen ja valtiovarainministeri Mika Lintilän – keskinäinen kiistely siitä, luvattiinko korkeakoulujen perusrahoitukseen 60 miljoonan euron tasokorotus jo ensi vuonna vai vasta kolmen vuoden päästä, on jättänyt syrjään ammattikoulujen rahoitusahdingon.


Eri koulutusasteita ei tietenkään ole syytä asettaa vastakkain: kaikilta ovat edelliset hallitukset menoja leikanneet ja kaikille on nyt luvattu lisää rahaa. Sen ne myös tarvitsisivat heti eikä joskus hallituskauden lopussa, sillä myös lisätehtävillä, kuten osaavan työvoiman kouluttamisella ja jatkuvalla oppimisella on kiire.

Suhteellisesti suurin kärsijä on ollut ammatillinen koulutus, josta on kuudessa vuodessa nipistetty yli 300 miljoonaa euroa vuositasolla, ammatillisen koulutuksen järjestäjien yhdistys Amke on laskenut.

Samaan aikaan opiskelijamäärät ovat paisuneet 16 prosenttia eli 50 000:lla, ja yhä lisää työntekijöitä hitsaajista lähihoitajiin pitäisi pikaisesti kouluttaa.

Eikä vain lisää, vaan entistä osaavampia. Olihan edellisellä kaudella useiden oppositiopuolueiden eli nykyisten hallituspuolueiden yksi arvostelun aihe juuri ammatillisen koulutuksen huono laatu, kun opettajia ja lähiopetusta on vähennetty ja koulutusta siirretty työpaikoille.

Pääministeri Antti Rinteen (sd) hallituksen ohjelma lupaakin, että ”toisen asteen koulutuksessa havaittuihin laatuongelmiin puututaan välittömästi” ja ”ammatillisen koulutuksen rahoitustasoa kasvatetaan turvaamaan koulutuksen laatu”.

Opettajiakin ohjelma lupaa lisää; tosin ei mitään tarkkoja määriä, kuten vielä luonnoksessa. Myös kokonaisia koulupäiviä ja viikkoja tavoitellaan.

Yllätys olikin melkoinen, kun valtiovarainministeriön budjettiehdotuksesta ensi vuodelle löytyi vain 13 miljoonan euron lisärahoitus ammatilliselle koulutukselle.

”Teknologiateollisuus on laskenut, että pelkästään tekniikan alan koulutukseen tarvitaan 30 miljoonan euron vuosittainen lisäraha”, Amken toimitusjohtaja Veli-Matti Lamppu vertasi tuoreeltaan.

Opetusministeriön esitys oli kuin toisesta maailmasta. Siinä lisäystä on yhteensä noin 180 miljoonaa euroa. Opetusministeriössä ammatillinen koulutus kuuluu opetusministeri Li Anderssonille (vas).

Leikkausten aiheuttamaa noin sadan miljoonan euron rahoitustason laskua korjattaisiin vastaavalla summalla eli sadalla miljoonalla, amis-reformin toimeenpanoa tuettaisiin 35 miljoonalla ja työpaikkaohjaajien koulutukseenkin menisi pari miljoonaa.

Ja sitä kuulua osaajapulaa paikattaisiin lisäämällä koulutettavien määrää eli opiskelijavuosia noin 2 700:lla. Tähän menisi OKM:n mukaan menisi yli 20 miljoonaa euroa.

Tiistaina alkavassa hallituksen budjettiriihessä ammattikoulujen toivo on nyt erityisesti ”kertaluontoisten tulevaisuusinvestointien” miljardipotissa.

Osaamisen, sivistyksen ja innovaatioiden Suomi saisi hallitusohjelman mukaan tästä investointiosuudesta vuosina 2020–2022 yhteensä 235 miljoonaa euroa, joilla pestata ammattikoulun opettajia.

Tästä määrärahasta onkin jo irrotettu 20 miljoonaa syksyn lisätalousarvioon, joskaan sitäkään ei vielä ole pantu hakuun.

”Loput 215 miljoonaa euroa tulee jakaa kolmessa osassa niin, että ensi vuodelle ohjataan noin 71,5 miljoonaa euroa”, Lamppu vaatii.

”Se on nyt se vähimmäismäärä, joka pitäisi saada, jotta edes se lupaus pitäisi, ettei ammatillisesta koulutuksesta enää leikata.”

Kuromista jäisi silti yhä odottamaan se kuilu, joka on syntynyt edellisten hallitusten tekemistä leikkauksista.

Edessä häämöttää kaiken lisäksi jättiponnistus eli oppivelvollisuusiän nosto 18 vuoteen ja maksuton toinen aste. Sitä jo laajat projekti- ja seurantaryhmät valmistelevat.

Uudistuksen on määrä tulla voimaan vuonna 2021. Hallitusohjelmaan sen menoihin on merkitty vuoden 2023 tasolle noin sata miljoonaa euroa, mutta summa voi myös kasvaa tuntuvasti, mikäli esimerkiksi koulumatkoja ryhdytään korvaamaan kauaskin kotoa.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Suuri veronmaksaja Supercell huolestui: Suomi menettämässä miljoonien edestä vero­tuloja, jos verotukseen kaavailtu jätti­uudistus toteutuu

  2. 2

   Daniela Yrjö-Koskisen vetämä legendaarinen helsinkiläisyritys teki tempun, johon pystyy vain kolme yritystä sadasta

  3. 3

   Nyt puhuvat kaiken nähneet työn­tekijät: Vakavasti sairaiden nuorten mielen­terveys­ongelmia hoidetaan Helsingin seudulla väärin

   Tilaajille
  4. 4

   VR kehottaa matkustajia varautumaan viivästyksiin, liikenne pääradalla yhä poikki

  5. 5

   Kaksoisolentokilpailun voittajasta ei ollut epäselvyyttä, kun kameramies löysi katsomosta oikean Teemu Selänteen

  6. 6

   Cheyenne Järvinen kyllästyi ravinto­lisien tyrkyttämiseen – Seurasi palaute­vyöry, josta paljastuivat some­markkinoinnin kyseenalaiset käytännöt

  7. 7

   Yhdysvaltain Ukrainan-lähettiläs todisti Trumpin virkarikostutkinnassa – vahvistaa presidentin painostaneen Ukrainaa sotilasavustuksella

  8. 8

   Henriikka Virtanen, 16, meni autokouluun suorittamaan kevytautoilijan kursseja ja hämmästyi – ”En kyllä liikenteeseen lähtisi”

  9. 9

   Trump vertasi virkarikostutkintaa lynkkaukseen, monet järkyttyivät sanavalinnasta

  10. 10

   FT: Kiina haluaa vaihtaa Hongkongin johtajan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Cheyenne Järvinen kyllästyi ravinto­lisien tyrkyttämiseen – Seurasi palaute­vyöry, josta paljastuivat some­markkinoinnin kyseenalaiset käytännöt

  2. 2

   Suomella oli ”käsittämätön runsaudensarvi”, ja nyt se on ajamassa meitä turmioon, julistaa Björn Wahlroos

   Tilaajille
  3. 3

   Jopa miljoonalla suomalaisella on tietämättään esidiabetes, joka voi jatkua vuosia – Neljällä muutoksella sairastumisen voi estää lähes varmasti

   Tilaajille
  4. 4

   Hiilihydraattien välttely on usein turhaa, sillä kehon voi totuttaa käyttämään niitä tehokkaammin, sanoo ravitsemus­terapeutti ja antaa kolme vinkkiä

   Tilaajille
  5. 5

   EU:n komissio huolestui Rinteen hallituksen rahankäytöstä – valtiovarainministeri Lintilä: ”Pitää suhtautua vakavasti”

  6. 6

   Oslon ambulanssi­kaappaus: Molemmat epäillyt saatu kiinni, varastetusta ambulanssista löytyi haulikko ja kone­pistooli

  7. 7

   Ravitsemustieteen professori hätkähti lentokentällä kaadettua aamu­konjakkia – Onko aamu­juominen erityisen suomalainen ilmiö?

  8. 8

   Miksi kuollut läheinen voi ilmestyä terveellekin ihmiselle? Tutkijan mukaan harha­näkyihin liittyy vaarallinen tabu

   Tilaajille
  9. 9

   Hukkaako säästeliäs rahansa? Nollakorkojen maailma kurittaa vanhoihin oppeihin nojaavia kotitalouksia

   Tilaajille
  10. 10

   Henriikka Virtanen, 16, meni autokouluun suorittamaan kevytautoilijan kursseja ja hämmästyi – ”En kyllä liikenteeseen lähtisi”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

  2. 2

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  3. 3

   Kuvia Suomesta: Ihminen löytää toisen pikkukaupungin yössä

  4. 4

   ”Olen 31, enkä ole seurustellut kertaakaan” – Lyhyet miehet kertovat, millaista on elää maailmassa, jossa pituutta pidetään miehen mittana

   Tilaajille
  5. 5

   Nuori lääkäri avautui uuvuttavasta työstään ja sai aikaan vastausten tulvan: ”Haluan, että ihmiset ymmärtävät, miksi lääkärit eivät jää terveyskeskuksiin”

  6. 6

   Demokraattien Nancy Pelosi kertoi syistä, miksi Trump sai ”hermoromahduksen” Syyria-kokouksessa

  7. 7

   Keväällä Fazerin asmr-mainos sai monet raivon partaalle, ja nyt myös Mainonnan eettinen neuvosto otti siihen kantaa

  8. 8

   Cheyenne Järvinen kyllästyi ravinto­lisien tyrkyttämiseen – Seurasi palaute­vyöry, josta paljastuivat some­markkinoinnin kyseenalaiset käytännöt

  9. 9

   Uudet liikuntasuositukset muuttavat koko liikunnan käsitteen – Testaa laskurilla, liikutko riittävästi

  10. 10

   Kim huijasi itselleen halutun kaupungin vuokra-asunnon läheltä Helsingin keskustaa – Rikosoikeuden professori: ”Moraalitonta tällainen kepulointi ainakin on”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää