Politiikka

Rinne: Budjettiesitys voi valmistua jo tänään, työllisyystoimia on pitkä lista – Hallitus päättää Sääty­talolla ensi vuoden tuloista ja menoista

Keskustan tuore puheenjohtaja Katri Kulmuni piti työllisyystoimia budjettineuvotteluiden vaikeimpana kysymyksenä. Hallitus karsii myös yritystukia ja tekee päätöksiä siitä, mihin valtion omaisuuden myynnistä saatavat tulot käytetään.

Pääministeri Antti Rinteen (sd) hallitus kokoontuu tiistaina ja keskiviikkona ensimmäiseen budjettiriiheensä, jossa koko hallituksen voimin tehdään esitys valtion ensi vuoden tuloista ja menoista.

Säätytalolle tulleen Antti Rinteen mukaan työllisyystoimia on pitkä lista. Rinteen mukaan budjettiesitys voi valmistua jo tänään.

”Varautukaa siihen”, Rinne sanoi Säätytalolla median edustajille.

Rinteeltä kysyttiin, mitkä ovat riihen kipukysymykset, mutta hän ei sellaisia tunnistanut.

Rinne, valtiovarainministeri Mika Lintilä (kesk) ja puolueiden puheenjohtajat olivat median haastateltavina Säätytalon aulassa ennen neuvotteluiden alkamista.

Tiistai on neuvotteluiden pääpäivä. Jo viime viikolla hallituksen piirissä esiintyi arveluita, että budjettiriihi olisi päivässä ohi. Yleensä tuppaa käymään kuitenkin niin, että molemmat päivät tarvitaan.

Elinkeinoministeri ja keskustan puheenjohtaja Katri Kulmuni (kesk) piti budjettiriihen vaikeimpana kysymyksenä työllisyyskehitykseen liittyviä asioita ja sitä, miten syntyvät työpaikat pystytään todentamaan.

”Se on meille aivan keskeistä, että monet hyvät tavoitteet pystytään rahoittamaan”, Kulmuni sanoi.

Kulmunin mukaan edellinen hallitus pystyi saamaan aikaan yli 100 000 työpaikkaa. Hän piti tämän hallituksen suunnitelmaa 60 000 työpaikasta kovana tavoitteena.

Valtiovarainministeri Mika Lintilän mukaan keskeisimmät työllistämistoimet tulevat vasta ensi keväänä. ”Mutta kyllä me sitä polkua teemme työllisyystavoitteen täyttämiseksi.”

Sisäministeri ja vihreiden puheenjohtaja Maria Ohisalo (vihr) oli yhtä niukkasanainen päivän sisällöstä kuin Rinne. Hän sanoi uskovansa, että yritystukien leikkauksissa saavutetaan hyviä tuloksia ja muistutti, että aiemmat hallitukset eivät ole päässeet niiden leikkauksista sopuun lainkaan.

Ohisalon mukaan hallituksella on kaksi isoa kestävyystavoitetta, joista toinen on työllisyysasteen nostaminen ja toinen ilmastonmuutoksen torjunta.

”Teemme töitä sen eteen, että ratkaisuja saadaan”, Ohisalo sanoi.

Mika Lintilän mukaan yritystukien karsimisehdotuksessa on tehty ”hyvää työtä”, ja vaaditut 100 miljoonaa euroa on saatu kasaan.

Lintilä sanoi Säätytalolle tullessaan, että valtiovarainministeriön budjettiesitykseen on tehty kahdenvälisten neuvotteluiden jälkeen jonkin verran muutoksia ”hyvässä yhteistyössä”. Ministeriön esityksessä oli vähemmän menolisäyksiä esimerkiksi korkeakoulurahoihin kuin opetus- ja kulttuuriministeriö oli toivonut, mutta Lintilän mukaan koulutukseen on tulossa lisäpanostuksia.

Vasemmistoliiton puheenjohtaja ja opetusministeri Li Andersson sanoi puolueensa keskeisimmiksi tavoitteiksi neuvotteluissa sen, että pienituloisten toimeentulon parannukset saadaan nopeasti liikkeelle. Lisäksi neuvotteluissa pitää Anderssonin mukaan osoittaa, että tämä hallitus pitää koulutuslupauksestaan kiinni.

Andersson mukaan koulutukseen esitetyt lisärahat pitää saada täysimääräisesti heti ensi vuonna.

”Meillä on tarpeita kaikilla koulutusasteilla”, Andersson sanoi.

Työllistämistoimista Andersson sanoi, että hallituksen täytyy panostaa myös työttömien palveluiden parantamiseen.

Ensimmäinen budjettiriihi alkaa laittaa toteen kevään hallitusneuvotteluissa sovittuja menokohteita, joita on niukkojen vuosien jälkeen paljon.

Rinteen hallitus aikoo lisätä valtion uusia pysyviä menoja 1,23 miljardilla eurolla hallituskauden aikana. Valtiovarainministeriön elokuussa antamassa budjettiehdotuksessa valtion menot kasvavat jo ensi vuonna miljardilla eurolla.

Pysyvien menolisäysten lisäksi hallitus suunnittelee kertaluontoisia menolisäyksiä, jotka rahoitetaan valtion omaisuutta myymällä. Näiden kertapanostusten yhteismäärä koko hallituskaudella on kolme miljardia euroa, mistä noin 700–800 miljoonaa euroa toteutuisi ensi vuonna.

Li Andersson sanoi toivovansa, että tulevaisuusinvestointeja tehtäisiin mahdollisimman tehokkaasti ja käytettäisiin esimerkiksi vähähiilisen yhdyskuntarakenteen edistämiseen ja koulutukseen.

Rahanjakosuunnitelmia mutkistaa se, että Suomen talouden vauhti näyttää hiipuvan. Viimeksi maanantaina Elinkeinoelämän tutkimuslaitos Etla leikkasi arvioitaan ensi vuoden talouskasvusta 0,9 prosenttiin ja ennusti myös taantuman olevan ensi vuonna mahdollinen.

”Meillä on koko ajan ollut taloudesta kuva, jonka perusteella tätä budjettiesitystä on laadittu”, Antti Rinne sanoi ennen budjettineuvotteluiden alkua Säätytalolla.

Hallitus on ohjelmassaan sitoutunut 75 prosentin työllisyystavoitteeseen ja siihen, että julkinen talous on tasapainossa hallituskauden lopussa 2023. Tavoitteena on, että työllisten määrä vahvistuu vähintään 60 000 henkilöllä vuoden 2023 loppuun mennessä.

Jos työllisyys kasvaisi tavoitteen mukaisesti, se auttaisi Rinteen hallitusta tuntuvasti: valtiontalous saisi verotuloja ja työttömyysmenot alenisivat. Jos työllisyys ei lähde nousuun, se voi johtaa jo sovittujen menolisäysten perumiseen.

Budjettiriihessä on tarkoitus saada käyntiin ensimmäiset työllisyystoimet, joihin hallitus saa ideointiapua työmarkkinajärjestöiltä.

Tämä yhteinen kolmikantainen valmistelu jatkuu budjettiriihen jälkeenkin niin, että osa toimista valmistuu vasta ensi keväänä. Silloin hallitus käy neuvottelut tulevien vuosien budjettikehyksistä ja on jo vähän paremmin kartalla siitä, miltä työllisyys tällä hallituskaudella näyttää.

Ennakkotietojen mukaan nyt tulossa olevissa toimissa esimerkiksi palkkatukea kehitetään ja osatyökykyisiä yritetään saada työelämään kiinni nykyistä paremmin.

Budjettiriiheen tulee lisäksi kaksi listaa, jotka herättävät mielenkiintoa.

Hallitus antoi valtiovarainministeriön valtiosihteerille Martti Hetemäelle tehtäväksi listata keinoja, joilla Suomen investoinnit saataisiin kasvuun.

”Kaikki, mikä edistää investointeja, pitäisi ottaa nyt huomioon. Olen valmis kuuntelemaan hyvin herkällä korvalla”, sanoi Rkp:n puheenjohtaja ja oikeusministeri Anna-Maja Henriksson ennen neuvotteluita.

Sen lisäksi valtiosihteereistä eli ministereiden avustajista koottu ryhmä tekee listauksen siitä, mitä yritystukia hallitus voisi karsia. Hallitusohjelmassa on sovittu vain euromäärä: yritystukia on tarkoitus leikata 100 miljoonaa euroa.

Jos kohteista ei päästä yksimielisyyteen, kaikkia tukia höylätään tasaisesti 100 miljoonan euron edestä. Yritystukiin liittyy paljon poliittisia intohimoja. Hallitukset useimmiten lisäävät eivätkä karsi niitä.

Hallituksen budjettiesitys julkaistaan 7. lokakuuta, jonka jälkeen se siirtyy eduskunnan käsiteltäväksi.

Eduskunta tekee budjettiin yleensä vain hyvin pieniä muutoksia, mutta sitä käsitellään joulukuuhun saakka.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Ihminen koskettelee kasvojaan parin minuutin välein, mutta valehtelija tekee sen eri tavalla kuin muut

   Tilaajille
  2. 2

   Näyttelijä Minna Kivelä paljastaa, millaista on asua Suomen suurimmassa taloyhtiössä yli tuhannen naapurin kanssa

   Tilaajille
  3. 3

   Syyria ja kurdit yhteistyöhön: Armeija aikoo vastata Turkin hyökkäykseen, USA vetää joukkojaan maasta

  4. 4

   Maailman suurimman lentokoneen tehnyt ukrainalainen Antonov selvisi Neuvostoliiton kaatumisesta, mutta Venäjän ja Ukrainan välirikko syöksi sen ongelmiin

  5. 5

   Influenssarokotteen koostumus muuttui, rokottamiset alkavat normaalia myöhemmin

  6. 6

   Suomalaisia vaivaa kehu-ummetus, ja se voi vahingoittaa parisuhteita, sanoo parisuhdekouluttaja

   Tilaajille
  7. 7

   Alkava rasvamaksa sekä diabeteksen ja uniapnean oireet herättivät: Huoli omasta terveydestä sai laihduttamaan

  8. 8

   Moni ymmärtää venyttelyn tarkoituksen väärin, ja se voi jopa heikentää kehoa – Asiantuntija purkaa yleiset myytit liikkuvuudesta

   Tilaajille
  9. 9

   Huolestuneen naapurin hälyttämä poliisi ampui tummaihoisen naisen ikkunan läpi kuoliaaksi Texasissa

  10. 10

   Japanilainen ja suomalainen musiikki ovat kuin kaksi marjaa – tiesitkö Topi Sorsakosken hitin japanilaisen alkuperän ja Japanin superhitin suomalaiset juuret?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Näyttelijä Minna Kivelä paljastaa, millaista on asua Suomen suurimmassa taloyhtiössä yli tuhannen naapurin kanssa

   Tilaajille
  2. 2

   Porvari vastaan demari, isoveli vastaan pikkuveli – Hirvolan veljekset käyttävät suurta valtaa Suomessa, mutta tänään ei neuvotella vaan pelataan kovaa

   Tilaajille
  3. 3

   Tuhannet lukijat kertoivat HS:lle, miksi heillä ei ole lapsia – Vastauksista piirtyy kuva epävarmuuteen kasvaneesta sukupolvesta

   Tilaajille
  4. 4

   Alhaisen syntyvyyden todelliset syylliset saattavat löytyä väestöpyramidia tutkimalla: Sodanjälkeiset suuret ikäluokat

  5. 5

   Huolestuneen naapurin hälyttämä poliisi ampui tummaihoisen naisen ikkunan läpi kuoliaaksi Texasissa

  6. 6

   Caitlin Moran joutui vastoin tahtoaan seksivideolle ja haluaa kertoa siitä avoimesti, sillä seksi on feminismin ytimessä

   Tilaajille
  7. 7

   Tätä on lastensuojelun työntekijäkato käytännössä: Vantaalainen perheenäiti piiloutuu suihkuun itkemään, koska kukaan ei auta hänen vaikeasti oireilevaa poikaansa

   Tilaajille
  8. 8

   Syyria ja kurdit yhteistyöhön: Armeija aikoo vastata Turkin hyökkäykseen, USA vetää joukkojaan maasta

  9. 9

   Poliisi pidätti näyttelijä Jane Fondan, 81, tämän osoitettua mieltään Greta Thunbergin ja muiden ilmastoaktivistien puolesta

  10. 10

   Tutkimus selvitti, mitkä sanat suomalaiset kokevat sopimattomiksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jos surmaaja soittaa itse hätäpuhelun, hän tekee yleensä samat virheet

   Tilaajille
  2. 2

   Roskapankin portsari löi ja Sakari Lauriala nautti – Armoton harrastus oli tappaa miehen, jonka työ oli kohdata kuolleiden omaisia

   Tilaajille
  3. 3

   Näyttelijä Minna Kivelä paljastaa, millaista on asua Suomen suurimmassa taloyhtiössä yli tuhannen naapurin kanssa

   Tilaajille
  4. 4

   Potkujen antaminen oli MTV Uutisten entiselle päätoimittajalle liikaa: ”Ilmoitin, että sanon itseni irti ensimmäiseksi”

  5. 5

   Makia vetää pois pursiseuralta kopioitua logoa kantavat tuotteensa: ”Olemme olleet idiootteja”

  6. 6

   Mitä tehdä, jos tarjoilija avaa viinipullon, antaa maistaa lasista mutta viini onkin pahaa? ”Se on asiakkaan ongelma, pullo on jo avattu häntä varten”

   Tilaajille
  7. 7

   Suomea uhkaavat ”todella huonot ajat”, sanoo Elina Lepomäki

  8. 8

   Nämä 9 videopätkää osoittavat, miten takavuosien suomalainen tv muuttui tunkkaiseksi ja vanhentuneeksi – menisikö mikään näistä enää läpi? Kerro mielipiteesi

  9. 9

   Miksi ennakkosuosikkina pidettyä Greta Thunbergia ei valittu Nobelin saajaksi? HS käy läpi neljä mahdollista syytä

  10. 10

   Sofia maksoi yli 450 euroa palvelusta, jota ei edes käyttänyt – Uusi ilmiö osoittaa, että rahaa on vaikea hahmottaa, kun sitä ei näe

   Tilaajille
  11. Näytä lisää