Politiikka

Voivatko työntekijät mennä lakkoon ilmaston puolesta? SAK ei näe syytä, mutta tarjoaa lakkolaisille vegaanista hernerokkaa

Ensi viikolla järjestetään ilmastolakko ja mielenosoitus Eduskuntatalon portailla Helsingissä. Maanantaina pidetään YK:n ilmastohuippukokous.

Voivatko työntekijät mennä lakkoon ilmaston puolesta ja pitäisikö ammattijärjestöjen tukea moista lakkoa ja jopa kehottaa jäseniään osallistumaan siihen?

Tätä kysymystä on joutunut viime aikoina pohtimaan esimerkiksi Suomen ammattiliittojen keskusjärjestö SAK, sillä sitä ovat jo pitkin kesää lähestyneet esimerkiksi Earth Strike ja Fridays For Future Suomi. Ne ovat järjestämässä ilmastolakkoa ja mielenosoitusta ensi viikon perjantaina kello 10–14 Eduskuntatalon portailla Helsingissä.

Maaliskuussa 1,5 miljoonaa lasta ja nuorta osallistui kansainväliseen ilmastolakkoon, ja nyt mukaan on kutsuttu myös työntekijöitä ja muita aikuisia.

Nuorten ilmastoaktivistien erilaiset kokoonpanot ovat vaatineet SAK:ta organisoimaan perjantaille jopa yleislakon, jotta viesti ilmastotoimien kiireellisyydestä menisi päättäjille perille.

SAK päätti lopulta tukea ilmastolakkoliikettä niin, että se osallistuu ensi viikon tapahtumaan tuomalla sinne soppatykin ja tarjoamalla vegaanista hernekeittoa.

Puheenvuoronkin Eduskuntatalon portailla aikoo pitää SAK:n kansainvälisten asioiden asiantuntija Pia Björkbacka.

Björkbacka tähdentää, että hän teki heti alkuun selväksi, ettei SAK mitään yleislakkoa ilmaston puolesta edes voisi järjestää, eikä näe siihen nyt myöskään syytä.

”Yritin selvittää, ettei meillä ole henkilöitä jäseninä, vaan liittoja, ja että niissäkin on demokraattinen päätöksenteko. Paineen toimintaan pitäisi tulla ammattiosastoilta ”, Björkbacka sanoo.

”Sanoin myös, että tuemme heidän kansainvälisen liikkeensä ilmastotavoitteita, mutta keino, eli lakko, ei toimi. Kyseessähän olisi poliittinen lakko, kun työehtosopimukset ovat voimassa, ja se kohdistuisi Suomen hallitusta vastaan. Meidän mielestämme hallituksella on kansainvälisesti verrattuna todella kunnianhimoiset tavoitteet ilmastoasioissa”, Björkbacka tähdentää.

”Selitin nuorille, että on vähän eri asia, kun koululaiset ovat lakossa verrattuna siihen, että työntekijät olisivat laajasti lakossa. Silloin taloudellisia menetyksiä voisivat kohdata nekin yritykset, jotka tekevät hyödyllistä työtä ilmastonmuutosta vastaan”, Björkbacka sanoo.

Ay-liikkeen maailmanjärjestö ITUC on kyllä kannustanut 200 miljoonaa jäsentään osallistumaan jollakin tavalla 20.–27. syyskuuta järjestettäviin ilmastolakkoihin tai ainakin tukemaan niitä.

Ilmastoaiheiset lakot ja tempaukset ajoittuvat syyskuun 23. päivänä pidettävän YK:n ilmastohuippukokouksen ympärille.

”Tukikeinot on jätetty meille mietittäviksi, eikä minun tiedossani ole, että missään maassa olisi varsinaisia työntekijöiden lakkoja”, Björkbacka sanoo.

Björkbackan mukaan on työntekijöitten eli yksilöitten vapaa valinta, haluavatko he mahdollisesti sopia työnantajien kanssa osallistumisestaan työajalla mielenilmaukseen, mutta mitään lakkomaksuja on turha ay-järjestöltä odottaa.

Suomessa ITUC:n jäsenorganisaatioihin kuuluvat myös toimihenkilöitten keskusjärjestö STTK ja korkeakoulutettujen Akava.

”Meiltä ei mitään soppatykkiä ole perjantain tapahtumaan tulossa, mutta varmaan osallistumme siihen jotenkin viestinnällisesti esimerkiksi antamalla some-näkyvyyttä”, arvioi johtaja Taina Vallander STTK:sta.

Myös Vallander oudoksuu tapahtuman lakko-nimitystä, koska lakolla on ay-liikkeessä tarkka juridinen merkityksensä.

STTK kyllä tukee esimerkiksi hiilineutraalisuuden tavoittelua vuoteen 2035 mennessä oikeudenmukaisine reunaehtoineen, ja kehottaa myös työpaikkoja aktiiviseen keskusteluun ja toimintaan.

”Akava kannustaa kaikkia suomalaisia ilmastotoimiin ja vuoropuheluun myös työpaikoilla, mutta emme kannata lakkoon menoa, mikä on väärä toimintatapa”, sanoo yhteiskunta-asioiden päällikkö Vesa Vuorenkoski.

Sen sijaan Akava on mukana esimerkiksi Kansalaisareenan ja Sitran yhteistyökumppanina 23. marraskuuta Musiikkitalossa järjestettävässä Climate Aid -tapahtumassa.

Perjantain ilmastomielenilmauksen vaatimuksiin kuuluu muun muassa, että Suomi toteuttaa aikeensa olla maailman ensimmäinen fossiiliton hyvinvointivaltio ja sitoutuu päivittämään ilmastolain, niin, että siihen kirjattavat päästövähennys- ja hiilinielutavoitteet ovat linjassa 1,5 asteen lämpenemisrajan kanssa.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Suomalaiset turistit ovat ”yleensä parhaita asiakkaita”, ja thaimaalaisen lomasaaren yrittäjät kertovat, mistä se johtuu

  2. 2

   Nuori lääkäri avautui uuvuttavasta työstään ja sai aikaan vastausten tulvan: ”Haluan, että ihmiset ymmärtävät, miksi lääkärit eivät jää terveyskeskuksiin”

  3. 3

   Kuvia Suomesta: Ihminen löytää toisen pikkukaupungin yössä

  4. 4

   HS:n erikoisartikkeli vie ruotsalaisten orjasaarelle: Gustavia oli Ruotsin yritys päästä siirtomaavallaksi, ja oli siellä mukana suomalaisiakin

   Tilaajille
  5. 5

   Omakotitalolle ei löydy ostajaa edes Järvenpäässä – Kari Sirola kertoo, miten vanhaa taloa voi pitää kunnossa halvalla

   Tilaajille
  6. 6

   Suvi Auvinen oli vuosia Suomen tunnetuin anarkisti, mutta nyt hän tekee töitä kokoomusvaikuttajien viestintätoimistossa

   Tilaajille
  7. 7

   Pirkka-Pekka Petelius lakkasi olemasta hauska ja hakeutui eduskuntaan niin synkistä syistä, että niistä on tuskaista puhua

   Tilaajille
  8. 8

   Suomenlinnassa on halvempaa asua kuin Mellunmäessä, nyt vuokria yritetään korottaa

  9. 9

   Espoossa on kummallinen betonirakennelma, jota käytettiin yhden kerran 40 vuotta sitten: Mihin Mankin aaveraide johtaa?

  10. 10

   Boris Johnson lähetti brexitin lykkäys­pyynnön EU:lle, mutta jätti sen allekirjoittamatta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Boris Johnson lähetti brexitin lykkäys­pyynnön EU:lle, mutta jätti sen allekirjoittamatta

  2. 2

   Korkeushypyn entinen maailmanmestari Patrik Sjöberg alkoholisoitui ja muutti mökkiin metsän keskelle

  3. 3

   Kuvia Suomesta: Ihminen löytää toisen pikkukaupungin yössä

  4. 4

   HS:n erikoisartikkeli vie ruotsalaisten orjasaarelle: Gustavia oli Ruotsin yritys päästä siirtomaavallaksi, ja oli siellä mukana suomalaisiakin

   Tilaajille
  5. 5

   Nuori lääkäri avautui uuvuttavasta työstään ja sai aikaan vastausten tulvan: ”Haluan, että ihmiset ymmärtävät, miksi lääkärit eivät jää terveyskeskuksiin”

  6. 6

   Uusi bisnes rantautuu Tallinnasta Suomeen – ”Jokainen nuori virolais­yrittäjä haluaa Helsinkiin”

  7. 7

   Yhä useampi suomalainen asuu täydellisessä eristyksessä – Muoniolainen kalastaja Jopi Saari on asunut vuosi­kymmeniä syrjässä ilman puolisoa tai ystäviä, ensi vuodelle hänellä on yksi toive

   Tilaajille
  8. 8

   Eksyykö kävijä Triplaan? Arkkitehti ilahtui ja pettyi uudesta kauppakeskuksesta

  9. 9

   Kaupasta voi löytää vaatteita, jotka kestävät jopa eliniän – Näin tunnistat pitkä­ikäisen vaatteen ja vältät virheet, jotka kuluttavat sitä

   Tilaajille
  10. 10

   Omakotitalolle ei löydy ostajaa edes Järvenpäässä – Kari Sirola kertoo, miten vanhaa taloa voi pitää kunnossa halvalla

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

  2. 2

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  3. 3

   Näyttelijä Minna Kivelä kertoo, millaista on asua Suomen suurimmassa taloyhtiössä yli tuhannen naapurin kanssa

   Tilaajille
  4. 4

   Demokraattien Nancy Pelosi kertoi syistä, miksi Trump sai ”hermoromahduksen” Syyria-kokouksessa

  5. 5

   ”Olen 31, enkä ole seurustellut kertaakaan” – Lyhyet miehet kertovat, millaista on elää maailmassa, jossa pituutta pidetään miehen mittana

   Tilaajille
  6. 6

   Keväällä Fazerin asmr-mainos sai monet raivon partaalle, ja nyt myös Mainonnan eettinen neuvosto otti siihen kantaa

  7. 7

   Kim huijasi itselleen halutun kaupungin vuokra-asunnon läheltä Helsingin keskustaa – Rikosoikeuden professori: ”Moraalitonta tällainen kepulointi ainakin on”

   Tilaajille
  8. 8

   Kotona tehtävä tikkutesti on paljastanut jo monia oireettomia suolistosyöpiä

  9. 9

   Yrittäjät pakenivat uudesta kauppa­keskuksesta Espoossa, Juha Kumaran liikkeessä kävi päivässä alle kymmenen asiakasta: ”Ihan floppi”

  10. 10

   Junasta noussut muukalainen ojensi Tiia Maria Saarelle yhtäkkiä rakkaudentäyteisen kirjeen: ”Kyllähän minulla kyyneleet tulivat silmiin”

  11. Näytä lisää