Politiikka

Kommentti: Rinteen hallitus on käyttänyt jo lähes kaikki pysyvät rahalliset panokset, joita se jakoi itselleen

Rinteen hallituksen ensimmäisen budjetin työllisyystoimet ovat jäämässä vaimeiksi, kirjoittaa HS:n Teemu Luukka.

Pääministeri Antti Rinteen (sd) hallitus on tullut alkutaipaleellaan tunnetuksi suurista aikeistaan.

Kesäkuun alussa julkaistu hallitusohjelma sisältää useita toimia tai ainakin aikeita, joilla ilmastomuutosta pyritään hillitsemään, vähävaraisten asemaa parantamaan ja työllisyyttä kohentamaan.

Hallitusohjelmassa esiintyy sanat kehitetään ja selvitetään yhteensä yli 220 kertaa.

Pelkkiä aikeita hallitusohjelma ei suinkaan sisällä, koska Rinteen hallitus ei ainakaan toistaiseksi leikkaa menoja vaan aikoo lisätä erilaisia etuuksia ja palveluita 1,23 miljardin euron edestä.


Tiistai-iltana päättyneessä budjettiriihessä hallitus alkoi panna toimeen kolme ja puoli kuukautta vanhan hallitusohjelmansa kirjauksia.

Ensi vuoden valtion budjettiin tulee yli miljardi euroa rahaa pysyviin uusiin menoihin. Niillä rahoitetaan muun muassa ilmastonsuojelua, koulutusta, kehitysapua, turvallisuutta, liikenneverkkoa ja terveydenhuoltoa.

Hallitus on käyttänyt jo lähes kaikki pysyvät rahalliset panokset, joita se jakoi itselleen keväällä hallitusneuvotteluissa.

Kertaluonteista rahaa hallitus käyttää ensi vuonna noin 740 miljoonaa euroa. Hallitusohjelman mukaan kertaluonteisia menoja se voi käyttää korkeintaan kolmella miljardilla eurolla.

Työllisyystoimien osalta budjettiriihen aikaansaannokset ovat jäämässä aika lailla toiveiden ja aikeiden tasolle.

Se on vaarallista, sillä hallitus on sopinut rahoittavansa uudet menot merkittävältä osin niin, että työllisyys paranee, työllisyysmenot vähenevät ja verotulot lisääntyvät.

Yksi eniten työllisyyden kannalta toivoa antavista uusista avauksista budjettiriihessä oli valtiosihteeri Martti Hetemäen ehdotukset, joilla pyritään saada yhtiöt investoimaan. Suomen keskeinen ongelma on tuottavuuden kasvun pysähtyminen.

Jos tavoiteltua työllisten määrää ei saavuteta, hallitus joutunee leikkaamaan budjettiriihessä päättämiään etuuksien ja valtion tukien parannuksia.

Tämä kirjaus on erityisesti keskustan vaatimus hallitusohjelmaan, eräänlainen ex-pääministeri Juha Sipilän (kesk) huomenlahja uudelle hallitukselle.

Ei olisi kumma, jos vuoden kuluttua keskusta alkaisi vaatia paikalliseen sopimiseen ja työllisyyskeinoihin vasemmistopuolueiden karsastamia muutoksia, jos työttömyys ei ole siihen mennessä kehittynyt suotuisasti.

Heinäkuun puolivälissä hallitus asetti seitsemän kolmikantaista työryhmää, joilta se odotti ensimmäisiä ehdotuksia tämän viikon budjettiriiheen.

Osa ryhmistä on kokoontunut vasta pari kertaa.

Ryhmistä ei kummoisia yllätyksiä tullut. Kunnallisia työkokeiluja jatketaan, palkkatuki uudistetaan ja sen byrokratiaa helpotetaan, työvoimavälitystä helpotetaan ja jotain muuta pientä.

Hallitusohjelman mukaan vuoden kuluttua pidettävään budjettiriiheen mennessä pitää olla päätettynä toimenpiteet, joilla ainakin laskennallisesti työllistyy noin 30  000 ihmistä.

Koko hallituskauden tavoite on 60  000 uutta työllistä.

Tiistaina hallitus julkaisi listan, jossa on noin 25 työllistämiskeinoa.

Suurin osa työllistämiskeinoista on byrokratian leikkaamista, työvoimapalvelujen tehostamista ja julkisen rahan käyttämistä työllistämistoimiin. Työperäistä maahanmuuttoa sujuvoitetaan.

Hallitus on tullut tunnetuksi suurista ratasuunnitelmista, mutta keskeisimmässä tehtävässään eli työllisyydessä, se rakentelee vasta polkuja. Muun muassa valtiovarainministeri Mika Lintilä (kesk) kutsui tiistaina työllistämistoimia poluiksi. Osa poluista voi kasvaa merkittäviksi, mutta varmaa se ei ole.


Joukossa on jo työmarkkinajärjestöjen hyväksymä eläkeputken leikkaus, jolle voi laskea työllisyysvaikutuksen, mutta useimmille muille toimille ei.

Ekonomistien nykyisillä laskentamalleilla pystytään ennustamaan työllisyysvaikutuksia pääasiassa vain, jos tukia leikataan ja tiukennetaan tai veroja alennetaan.

Valtiovarainministeriöllä (vm) onkin ollut vaikeuksia laskea hallituksen työllistämiskeinojen vaikutuksia.

Hallitus ei sinänsä ole antanut suuria lupauksia, että jo nyt syksyllä olisi tiedossa hankkeita, jotka työllistävät kymmeniätuhansia työttömiä.

Odotusarvo on kuitenkin suuri jo siksi, että hallitusohjelma on rakennettu niin pitkälle työllisyyden varaan.

Hallitus on tehnyt itsensä arvostelulle alttiiksi kirjaamalla hallitusohjelmaan selkeät työllisyystavoitteet ja sitomalla suurelta osin uudet menot työllisyyteen.

Mitä enemmän suhdanteet heikkenevät, sitä useampi hallituksen onnistumista epäilee.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Thaimaan kuningas erotti ainoan jalkavaimonsa: syyksi kerrottiin ”karkea niskoittelu” ja kuningattareen liittyvä valtapeli

  2. 2

   Uudet liikuntasuositukset muuttavat koko liikunnan käsitteen – Testaa laskurilla, liikutko riittävästi

  3. 3

   Poliisien etu­järjestön puheen­johtaja Ohisalon selvitys­pyynnöstä: Vuoro­puhelun sisä­ministerin kanssa tapahduttava muualla kuin Twitterissä

  4. 4

   Puhemies torjui Boris Johnsonin toivoman uuden äänestyksen brexit-sopimuksesta – suora lähetys britti­parlamentista jatkuu

  5. 5

   HS haastatteli kurdien mielenosoituksen osallistujia: näin tilanne kärjistyi

  6. 6

   Alma pääsi lämmittelijäksi Christina Aguileran Britannian-kiertueelle – Manageri: ”Christina oli nähnyt Alman keikan ja tykännyt kovasti”

  7. 7

   Kotityöt kasautuvat naisille miesten tajuamatta – Helsinkiläispari jakaa työt tasan: ”Excel on nostanut tyytyväisyyttäni enemmän kuin kosinta”

   Tilaajille
  8. 8

   Iranilainen musiikkipalvelu poisti naiset kaikkien levyjen kansikuvista

  9. 9

   Auto putosi Tuusulanväylältä kuusi metriä lasten koulutielle, kuljettaja kuoli: ”Onni onnettomuudessa, ettei kukaan ollut väylällä”

  10. 10

   Yhdysvaltain miljardien dollareiden opioidi­käräjiltä pohja pois: lääkeyhtiöt välttivät syytteet viimeisen yön sovittelussa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Uudet liikuntasuositukset muuttavat koko liikunnan käsitteen – Testaa laskurilla, liikutko riittävästi

  2. 2

   ”Koko Suomi kaatui minun vastaanotolleni”, sanoo lääke­kannabiksen reseptien kirjoittamisen lopettanut lääkäri

  3. 3

   Nuori lääkäri avautui uuvuttavasta työstään ja sai aikaan vastausten tulvan: ”Haluan, että ihmiset ymmärtävät, miksi lääkärit eivät jää terveyskeskuksiin”

  4. 4

   Kotityöt kasautuvat naisille miesten tajuamatta – Helsinkiläispari jakaa työt tasan: ”Excel on nostanut tyytyväisyyttäni enemmän kuin kosinta”

   Tilaajille
  5. 5

   Kuvia Suomesta: Ihminen löytää toisen pikkukaupungin yössä

  6. 6

   Maksoin hoitajan ojentamasta kumiletkusta 64 euroa: onko hoitokuluvakuutuksista tullut lääkäriasemille rahastusautomaatti?

  7. 7

   Omakotitalolle ei löydy ostajaa edes Järvenpäässä – Kari Sirola kertoo, miten vanhaa taloa voi pitää kunnossa halvalla

   Tilaajille
  8. 8

   Emeritusprofessori kiittää nuorta lääkäriä kannanotosta: ”Jos halutaan oikeasti hoitaa meidän vanhuksia, järjestelmää pitää muuttaa dramaattisesti”

  9. 9

   Poliisi puolustaa etälamauttimen käyttöä Turkki-mielenosoituksessa: ”Olisiko sitten patukalla pitänyt lyödä?” – Ohisalo pyytää selvitystä poliisin pelisäännöistä

  10. 10

   HS haastatteli kurdien mielenosoituksen osallistujia: näin tilanne kärjistyi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

  2. 2

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  3. 3

   Kuvia Suomesta: Ihminen löytää toisen pikkukaupungin yössä

  4. 4

   Demokraattien Nancy Pelosi kertoi syistä, miksi Trump sai ”hermoromahduksen” Syyria-kokouksessa

  5. 5

   ”Olen 31, enkä ole seurustellut kertaakaan” – Lyhyet miehet kertovat, millaista on elää maailmassa, jossa pituutta pidetään miehen mittana

   Tilaajille
  6. 6

   Keväällä Fazerin asmr-mainos sai monet raivon partaalle, ja nyt myös Mainonnan eettinen neuvosto otti siihen kantaa

  7. 7

   Nuori lääkäri avautui uuvuttavasta työstään ja sai aikaan vastausten tulvan: ”Haluan, että ihmiset ymmärtävät, miksi lääkärit eivät jää terveyskeskuksiin”

  8. 8

   Kim huijasi itselleen halutun kaupungin vuokra-asunnon läheltä Helsingin keskustaa – Rikosoikeuden professori: ”Moraalitonta tällainen kepulointi ainakin on”

   Tilaajille
  9. 9

   Kotona tehtävä tikkutesti on paljastanut jo monia oireettomia suolistosyöpiä

  10. 10

   HS:n erikoisartikkeli vie ruotsalaisten orjasaarelle: Gustavia oli Ruotsin yritys päästä siirtomaavallaksi, ja oli siellä mukana suomalaisiakin

   Tilaajille
  11. Näytä lisää