Politiikka

Keskustelu raiskauksen määritelmästä meni eduskunnassa ajoittain kiivaaksi – väittely koski sitä, mikä on seksuaalirikosten suurin ongelma

Myös hallitus aikoo muuttaa rikoslain raiskausmääritelmää niin, että sukupuoliyhteys ilman toisen osapuolen suostumusta on raiskaus. Asia on jo työryhmän pohdinnassa.

Eduskunta kävi keskiviikkona keskustelun kansalaisaloitteesta, jonka tavoitteena on, että sukupuoliyhteys ilman toisen osapuolen suostumusta määriteltäisiin raiskaukseksi. HS näyttää keskustelun suorassa lähetyksessä.

Nykyisin rikoslaissa raiskaus määritellään käytetyn väkivallan tai sen uhan kautta.

Keskustelussa kiiteltiin aloitetta ja vaadittiin seksuaalirikosrangaistusten kiristämistä. Muun muassa perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho piti rangaistusten lievyyttä kiireellisempänä korjattavana kuin tapaa, millä raiskaus määritellään.

”Esityksiä pitää arvioida sen perustella, kohdistuvatko ne todellisiin ongelmiin ja ovatko ne omiaan ratkaisemaan todellisia ongelmia”, Halla-aho sanoi. ”Tapa, jolla raiskaus määritellään, ei ole seksuaalirikosten kohdalla polttavin ongelmamme.”

Tämä herätti vastalauseita.

”Toisin kuin edellä on väitetty, tässä tartutaan kaikista isoimpaan ongelmaan nimenomaan raiskauksen uhrien näkökulmasta”, vihreiden Iiris Suomela sanoi. Hän on ollut yksi kansalaisaloitteen taustavoimista.

Kansalaisaloite on vahvassa myötätuulessa sikäli, että nykyinen hallitus aikoo uudistaa seksuaalirikoksia koskevan lainsäädännön ja siinä yhteydessä muuttaa raiskauksen määritelmää kansalaisaloitteen toiveen mukaiseksi.

Aloitteen teki jo edellinen hallitus, jonka oikeusministeri Antti Häkkänen (kok) asetti tämän vuoden huhtikuussa seksuaalirikoslainsäädäntöä uudistavan työryhmän. Työryhmän määräaika päättyy ensi vuoden toukokuun lopussa.

Nykyisen oikeusministerin Anna-Maja Henrikssonin (r) mukaan asia ei ole yksinkertainen, vaan vaatii huolellista lainvalmistelua ja eri toteuttamisvaihtoehtojen pohtimista. Henrikssonin mukaan myös oikeusturvan toteutuminen tulee pohtia tarkasti.

Aloitteen yhteydessä on puhuttu siitä, että lakimuutos voi johtaa oikeudessa näyttöongelmiin, kun käydään läpi sitä, oliko seksiin uhrin suostumusta vai ei.

Henriksson toivoi Suomen käyvän tarkkaan läpi niiden maiden kokemuksia, joissa suostumuskysymys on jo otettu mukaan raiskauksen määrittelyyn. Näin on tehty muun muassa Ruotsissa.

Henrikssonin mukaan kokonaisuudistuksen yhteydessä arvioidaan myös seksuaalirikosten rangaistusasteikkoja. Lapsiin kohdistuvissa seksuaalirikoksissa tarvitaan hänen mielestään rangaistusten kiristämistä.

Oikeusministerin mielestä myös kiinnijäämisriskiä raiskauksista pitää nostaa.

”Mitä enemmän näistä rikoksista ilmoitetaan, sitä suurempi on todennäköisyys, että se vaikuttaa ennaltaehkäisevästi”, Henriksson sanoi.

Iiris Suomelan mukaan kymmenistä tuhansista seksuaalirikoksen uhriksi joutuneista vain osa jaksaa ja uskaltaa lähteä kertomaan poliisille, mitä on tapahtunut. Tuomioon asti päätyy vain osa raiskauksista.

”Olennainen ongelma ei ole tuomioiden kesto, vaan niiden puute”, Suomela sanoi.

Hänen mukaansa nykyinen lainsäädäntö on johtanut siihen, että raiskauksen uhri joutuu kysymysten kohteeksi tekijän sijaan. Uhrilta voidaan kysyä, mitä hänellä oli päällään tai tappeliko hän riittävästi vastaan.

Keskustelu meni välillä kiivaaksi. Suomelan mukaan keskeinen este lainsäädännön muutokselle ovat olleet ”tässäkin salissa istuvat konservatiivit, jotka ovat sulkeneet korvansa oikeusoppineiden ja raiskauksen uhreiksi joutuneiden vaatimuksilta”.

Suomelan mukaan eduskunnan salista löytyy myös niitä, jotka ovat julkisesti toivoneet poliittisen vastustajansa joutuvan raiskatuksi. ”Tuntuu aika erikoiselta kuulla, että yhtäkkiä raiskaukset huolettavatkin.”

Perussuomalaiset kokivat syytösten koskevan heitä. Sebastian Tynkkysen (ps) mielestä Suomela käytti kansalaisaloitekeskustelua poliittisena työkaluna salin oikeaa laitaa vastaan.

Perussuomalaisten Leena Merta häiritsi se, että hänen mielestään vihreät ja vasemmistoliitto tulkitsevat liian yksioikoisesti muutosvastarinnaksi sen, jos haluaa huolellista lainvalmistelua.

”Kysymys ei ole muutosvastarinnasta, jos haluaa juridisesti perustella asioita.”

Kansalaisaloite keräsi yli 55 000 allekirjoitusta. Suostumus2018-kampanja sai tarvittavat 50 000 allekirjoittajaa kasaan jo vuoden 2018 lopulla, mutta kansalaisaloitteen luovutusta lykättiin, jottei se jumiutuisi eduskunnan loppuruuhkaan. Luovutus tapahtui vasta kesäkuun alussa.

Kansalaisaloitteen takana on kansalaisjärjestöjä, nuorisojärjestöjä ja puolueita, ja sitä vetivät Iiris Suomela ja vasemmistonuorten puheenjohtaja Hanna-Marilla Zidan.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Suositun Netflix-sarjan tekijät haastettiin Yhdysvalloissa oikeuteen: Heidän väitetään vääristäneen poliisin kiisteltyä kuulustelutekniikkaa

  2. 2

   Kuusihenkinen perhe odotti vuosia maailmanloppua maatalon kellarissa Hollannissa – Vanhin poika pakeni kylän pubiin ja pyysi apua

  3. 3

   Puoluejohtaja Hevrin Khalaf surmattiin teloitustyyliin Syyriassa, tapaus voi YK:n mukaan olla sotarikos

  4. 4

   Vapaa seksi ja huumesekoilut jättivät jäljet paratiisisaaren lapsiin, yksi Hydran hippiajan lapsista oli Leonard Cohenin kasvattivauva

   Tilaajille
  5. 5

   Nasa esitteli kuumatkojen uudet avaruuspuvut

  6. 6

   Alkoiko Iphonesi akku tyhjentyä pikavauhtia, kun päivitit puhelimen käyttöjärjestelmän? Tästä on kyse

  7. 7

   Andy McCoy ja Michael Monroe ovat vielä viisikymppisinäkin viihdyttävämpiä kuin yksikään rocktulokas Suomessa

  8. 8

   Moni haksahtaa lisäravinteisiin, vaikka hyödyt ovat usein olemattomia – Nämä harvat lisäravinteet ovat oikeasti hyödyksi

  9. 9

   Huuhkajat voitti Armenian vakuuttavasti 3–0 ja on voiton päässä EM-kisoista – Kokeile HS:n laskurilla, millä tuloksilla Suomi on kisoissa

  10. 10

   ”Aamulla laitoin viestin Wilmaan: nukkui pois” – Helsinkiläiset kertovat kommelluksistaan Wilma-järjestelmässä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Moni haksahtaa lisäravinteisiin, vaikka hyödyt ovat usein olemattomia – Nämä harvat lisäravinteet ovat oikeasti hyödyksi

  2. 2

   Rakennusyhtiön mukaan Pasilasta tulee Triplan avulla Helsingin uusi sydän – Asiantuntijat kertovat, miksi niin ei käy

  3. 3

   Helsingin yliopiston ravintolat lopettavat naudanlihan tarjoilun

  4. 4

   Erja ja Timo Noroviita haluaisivat adoptoida Zirak Bayatin, 33, sillä miestä uhkaa käännytys Irakiin – adoptiolaki on iän suhteen selvä, sanoo asiantuntija

   Tilaajille
  5. 5

   Kuusihenkinen perhe odotti vuosia maailmanloppua maatalon kellarissa Hollannissa – Vanhin poika pakeni kylän pubiin ja pyysi apua

  6. 6

   Vapaa seksi ja huumesekoilut jättivät jäljet paratiisisaaren lapsiin, yksi Hydran hippiajan lapsista oli Leonard Cohenin kasvattivauva

   Tilaajille
  7. 7

   Kun laki kielsi tyttöjen sukuelinten silpomisen, kenialaiset alkoivat silpoa yhä nuorempia: ”Normaali osa naisen elämää”, sanoo ylpeä ympärileikkaaja

   Tilaajille
  8. 8

   Yhä harvempi nuori aikuinen pääsee kiinni omistus­asuntoon, ja se mullistaa heidän talousnäkymänsä

   Tilaajille
  9. 9

   Petra Wilkman löysi Sipoon metsästä herkkusuiden himoitseman 3,5-kiloisen sienen: ”Olin jo melkein autolla, mutta sitten käännyin takaisin”

  10. 10

   CNN: Yhdysvaltalaiset sotilaat ja puolustus­viranomaiset kokevat pettäneensä kurdit – ”Häpeän maatani”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jos surmaaja soittaa itse hätäpuhelun, hän tekee yleensä samat virheet

   Tilaajille
  2. 2

   Roskapankin portsari löi ja Sakari Lauriala nautti – Armoton harrastus oli tappaa miehen, jonka työ oli kohdata kuolleiden omaisia

   Tilaajille
  3. 3

   Näyttelijä Minna Kivelä kertoo, millaista on asua Suomen suurimmassa taloyhtiössä yli tuhannen naapurin kanssa

   Tilaajille
  4. 4

   Potkujen antaminen oli MTV Uutisten entiselle päätoimittajalle liikaa: ”Ilmoitin, että sanon itseni irti ensimmäiseksi”

  5. 5

   Mitä tehdä, jos tarjoilija avaa viinipullon, antaa maistaa lasista mutta viini onkin pahaa? ”Se on asiakkaan ongelma, pullo on jo avattu häntä varten”

   Tilaajille
  6. 6

   Suomea uhkaavat ”todella huonot ajat”, sanoo Elina Lepomäki

  7. 7

   Kotona tehtävä tikkutesti on paljastanut jo monia oireettomia suolistosyöpiä

  8. 8

   Nämä 9 videopätkää osoittavat, miten takavuosien suomalainen tv muuttui tunkkaiseksi ja vanhentuneeksi – menisikö mikään näistä enää läpi? Kerro mielipiteesi

  9. 9

   Miksi ennakkosuosikkina pidettyä Greta Thunbergia ei valittu Nobelin saajaksi? HS käy läpi neljä mahdollista syytä

  10. 10

   Sofia maksoi yli 450 euroa palvelusta, jota ei edes käyttänyt – Uusi ilmiö osoittaa, että rahaa on vaikea hahmottaa, kun sitä ei näe

   Tilaajille
  11. Näytä lisää