Politiikka

Kommentti: Opetus­ministeriö vaati korkea­kouluihin tuhansia aloitus­paikkoja lisää, budjettiriihen lopputulos: 150 paikkaa ministerin kotikaupunkiin

Keskustaopiskelijoiden mukaan ministeri Hanna Kosonen pelasti korkeakoulut ja sivistys-Suomen. Se on liioittelua, sillä korkeakoulurahoituksen ”täysimääräiset” tasokorotukset ovat puolen prosentin luokkaa vuositasolla.

Pääministeri Antti Rinteen (sd) hallitusta voi kiittää siitä, että se näyttää nyt lopettaneen lähes kymmenen vuotta jatkuneet koulutusmenojen leikkaukset.

Puolueiden ennen vaaleja juhlallisesti julistamassa koulutuksen ja tieteen kunnianpalautuksessakin on päästy ainakin alkuun.

Roiman liioittelun puolelle lipeää silti keskustaopiskelijoiden tuuletus, jonka mukaan ”tiede- ja kulttuuriministeri Hanna Kosonen pelasti korkeakoulut ja koko sivistys-Suomen.”

Keskustan opiskelijaliitto hurraa tiedotteessaan hallituksen budjettiriihen päätökselle nostaa korkeakoulujen perusrahoitusta 60 miljoonaa euroa jo ensi vuoden budjetissa.

Myös Kosonen iloitsi Twitterissä: ”Me tehtiin se! Yliopistojen 40 miljoonan ja ammattikorkeakoulujen 20 miljoonan lisärahoitus toteutuu täytenä vuodesta 2020 lähtien.”
Valtiovarainministeriö uhkasi välillä jaksottaa tasokorotuksen ja sulattaa sen alkuvaiheessa 15 miljoonaan. Se olisi ollut vähän, kun jakajiakin on yhteensä 36 korkeakoulua: 13 yliopistoa ja 23 ammattikorkeakoulua.

Kuinka merkittävä on tuo hallituksen nyt ”täysimääräiseksi” korotukseksi mainostama 60 miljoonaa euroa, josta yliopistojen osuus on 40 ja ammattikorkeakoulujen 20 miljoonaa euroa?

Tasokorotukset voi suhteuttaa korkeakoulujen perusrahoitukseen, joka yliopistoilla on runsaat 1,8 miljardia ja ammattikorkeakouluilla vajaat 870 miljoonaa euroa.

Näin suhteutettuna korotuksen suuruus on puolen prosentin luokkaa vuositasolla sekä yliopistoilla että ammattikorkeakouluilla, kun sen jakaa neljälle vuodelle.

Paremmalta tilanne näyttää, jos mukaan laskee kustannustason nousua vastaavan indeksikorotuksen, joka aiempina vuosina on useimmiten joko puolitettu tai jäädytetty tyystin.

Nyt hallitus lupaa indeksikorotukset täysimääräisenä jo ensi vuonna, mistä kertyy yhteensä 67 miljoonaa euroa. Kyseessä ei kuitenkaan ole oikeastaan lisäraha vaan kustannusten nousuun käytetty raha.

Sivistystyönantajien laskelmien mukaan edellisten hallitusten leikkaukset korkeakoulumenoihin olivat lähes puoli miljardia euroa, joten suunta on ylöspäin.

Paljon jää silti rahoituksesta vielä uupumaan, kun hallitusohjelmassa luetellut lukuisat ja varsin kunnianhimoiset tavoitteet otetaan huomioon.

Tarpeet nostaa pikaisesti korkeakoulutettujen nuorten osuutta ikäluokasta, tarjota täydennyskoulutusta ja jatkuvaa oppimista jo töissä oleville, paikata pahentuvaa osaajapulaa ja purkaa korkeakoulujen ovien taakse kasautunut hakijasuma jäävät odottamaan parempia aikoja ja lisäselvityksiä.

Opetusministeriön budjettiehdotuksessa ehdotettiin korkeakouluihin vähintään 5 000 aloituspaikan lisäystä, johon olisi tarvittu ensi vuodelle 24 miljoonaa euroa yliopistoille ja 16 miljoonaa euroa ammattikorkeakouluille.

Hallituksen budjettiriiheen eivät aloituspaikat saati niiden erillisrahoitukset päässeet, vaikka hallitusohjelmassakin paikkoja luvattiin lisätä ”merkittävästi”.

Ainoa konkreettinen maininta korkeakoulujen aloituspaikoista koskee Kososen kotikaupunkia Savonlinnaa, johon on luvassa 150 uutta ammattikorkeakoulupaikkaa.
Myöskään toisen asteen oppilaitoksiin eli ammattikouluihin ei riihessä luvattu kaivattua opiskelijavuosien eli käytännössä opiskelupaikkojen lisäystä eikä siihen osoitettu erillistä rahoitusta.

Opetusministeriön ehdotuksessa ammatillisen koulutuksen opiskelijavuosia ehdotettiin lisättäväksi 2 700, jotta voitaisiin varautua esimerkiksi lähihoitajien kasvavaan tarpeeseen. Lisävuosiin olisi varauduttu yli 20 miljoonan euron määrärahan turvin.

Toisin kuin korkeakoulut, eivät ammattikoulut muutenkaan saaneet mitään pysyvää tasokorotusta rahoitukseensa ensi vuodelle, vaikka opetusministeriö sitäkin esitti.

Opettajien palkkaamiseen ammattikoulut kyllä saavat lisää rahaa jo ensi vuonna, mutta kyseessä on harkinnanvarainen ja määräaikainen valtionavustus, joka otetaan kertaluonteisten investointien miljardipotista.

Jo paljon ennen vaaleja esimerkiksi keskustan edellinen puheenjohtaja Juha Sipilä puhui tuhannen uuden opettajan tai ohjaajan pestaamisesta ammatillisiin oppilaitoksiin, mutta hallitusohjelmasta ei enää tarkkoja lukuja löytynyt.

Nyt hallitus lupaa ammatillisen koulutuksen opettajien ja ohjaajien palkkaamiseen sekä myös opetuksen ja ohjauksen tukitoimiin 80 miljoonan lisärahoitusta ensi vuodelle.

Hallitusohjelmassa kertainvestoinnit on ajoitettu vuosille 2020–2022, mutta opetusministeri Li Anderssonin (vas) mukaan opettajia voitaisiin määrärahan turvin pestata myös viiden vuoden työsuhteisiin.

Koulutuksen järjestäjät palkkaisivat opettajansa mieluiten pysyviin työsuhteisiin. Se edellyttäisi ennustettavaa valtionrahoitusta.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Ihminen koskettelee kasvojaan parin minuutin välein, mutta valehtelija tekee sen eri tavalla kuin muut

   Tilaajille
  2. 2

   Maailman suurimman lentokoneen tehnyt ukrainalainen Antonov selvisi Neuvostoliiton kaatumisesta, mutta Venäjän ja Ukrainan välirikko syöksi sen ongelmiin

  3. 3

   Näyttelijä Minna Kivelä paljastaa, millaista on asua Suomen suurimmassa taloyhtiössä yli tuhannen naapurin kanssa

   Tilaajille
  4. 4

   Alkava rasvamaksa sekä diabeteksen ja uniapnean oireet herättivät: Huoli omasta terveydestä sai laihduttamaan

  5. 5

   Influenssarokotteen koostumus muuttui, rokottamiset alkavat normaalia myöhemmin

  6. 6

   Syyria ja kurdit yhteistyöhön: Armeija aikoo vastata Turkin hyökkäykseen, USA vetää joukkojaan maasta

  7. 7

   Huolestuneen naapurin hälyttämä poliisi ampui tummaihoisen naisen ikkunan läpi kuoliaaksi Texasissa

  8. 8

   Tutkimus selvitti, mitkä sanat suomalaiset kokevat sopimattomiksi

  9. 9

   Moni ymmärtää venyttelyn tarkoituksen väärin, ja se voi jopa heikentää kehoa – Asiantuntija purkaa yleiset myytit liikkuvuudesta

   Tilaajille
  10. 10

   Kun Putin sienestää, keski-ikäinen suomalaismies jonottaa edamia

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Näyttelijä Minna Kivelä paljastaa, millaista on asua Suomen suurimmassa taloyhtiössä yli tuhannen naapurin kanssa

   Tilaajille
  2. 2

   Porvari vastaan demari, isoveli vastaan pikkuveli – Hirvolan veljekset käyttävät suurta valtaa Suomessa, mutta tänään ei neuvotella vaan pelataan kovaa

   Tilaajille
  3. 3

   Tuhannet lukijat kertoivat HS:lle, miksi heillä ei ole lapsia – Vastauksista piirtyy kuva epävarmuuteen kasvaneesta sukupolvesta

   Tilaajille
  4. 4

   Alhaisen syntyvyyden todelliset syylliset saattavat löytyä väestöpyramidia tutkimalla: Sodanjälkeiset suuret ikäluokat

  5. 5

   Huolestuneen naapurin hälyttämä poliisi ampui tummaihoisen naisen ikkunan läpi kuoliaaksi Texasissa

  6. 6

   Caitlin Moran joutui vastoin tahtoaan seksivideolle ja haluaa kertoa siitä avoimesti, sillä seksi on feminismin ytimessä

   Tilaajille
  7. 7

   Tätä on lastensuojelun työntekijäkato käytännössä: Vantaalainen perheenäiti piiloutuu suihkuun itkemään, koska kukaan ei auta hänen vaikeasti oireilevaa poikaansa

   Tilaajille
  8. 8

   Syyria ja kurdit yhteistyöhön: Armeija aikoo vastata Turkin hyökkäykseen, USA vetää joukkojaan maasta

  9. 9

   Poliisi pidätti näyttelijä Jane Fondan, 81, tämän osoitettua mieltään Greta Thunbergin ja muiden ilmastoaktivistien puolesta

  10. 10

   Tutkimus selvitti, mitkä sanat suomalaiset kokevat sopimattomiksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jos surmaaja soittaa itse hätäpuhelun, hän tekee yleensä samat virheet

   Tilaajille
  2. 2

   Roskapankin portsari löi ja Sakari Lauriala nautti – Armoton harrastus oli tappaa miehen, jonka työ oli kohdata kuolleiden omaisia

   Tilaajille
  3. 3

   Näyttelijä Minna Kivelä paljastaa, millaista on asua Suomen suurimmassa taloyhtiössä yli tuhannen naapurin kanssa

   Tilaajille
  4. 4

   Potkujen antaminen oli MTV Uutisten entiselle päätoimittajalle liikaa: ”Ilmoitin, että sanon itseni irti ensimmäiseksi”

  5. 5

   Makia vetää pois pursiseuralta kopioitua logoa kantavat tuotteensa: ”Olemme olleet idiootteja”

  6. 6

   Mitä tehdä, jos tarjoilija avaa viinipullon, antaa maistaa lasista mutta viini onkin pahaa? ”Se on asiakkaan ongelma, pullo on jo avattu häntä varten”

   Tilaajille
  7. 7

   Suomea uhkaavat ”todella huonot ajat”, sanoo Elina Lepomäki

  8. 8

   Nämä 9 videopätkää osoittavat, miten takavuosien suomalainen tv muuttui tunkkaiseksi ja vanhentuneeksi – menisikö mikään näistä enää läpi? Kerro mielipiteesi

  9. 9

   Miksi ennakkosuosikkina pidettyä Greta Thunbergia ei valittu Nobelin saajaksi? HS käy läpi neljä mahdollista syytä

  10. 10

   Sofia maksoi yli 450 euroa palvelusta, jota ei edes käyttänyt – Uusi ilmiö osoittaa, että rahaa on vaikea hahmottaa, kun sitä ei näe

   Tilaajille
  11. Näytä lisää