Politiikka

Budjettiesitys sai tylyn kohtelun edus­kunnassa – ”Sen myönnän, että palkan välilliset kulut tulevat nousemaan”, valtio­varain­ministeri sanoi

”Sen myönnän, että palkan välilliset kulut tulevat nousemaan”, valtiovarainministeri sanoi.

Kokoomus syytti hallitusta eduskunnan kyselytunnilla keskituloisten perheiden veronkiristyksistä.

”Onko totta, että keskituloisen pariskunnan palkkaverotus kääntyy kireämmäksi?” puolueen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kai Mykkänen kysyi. Kokoomuksen laskelmien mukaan keskituloisen pariskunnan tuloverotus kiristyisi 320 euroa vuodessa ensi vuonna.

”Tämä hallitus ei kiristä tuloverotusta, mutta sen myönnän, että palkan välilliset kulut tulevat nousemaan”, valtiovarainministeri Mika Lintilä (kesk) sanoi. Hänen mukaansa se johtuu työmarkkinaosapuolten välisistä ratkaisuista, eikä hallitus voi niitä aina kompensoida.

Hallituksen budjettiesityksessä alennetaan tuloverotusta 200 miljoonaa euroa ja kohdennetaan se pieni- ja keskituloisille. Tämä alennus ei täysin kata sitä, että kilpailukykysopimuksen eli kikyn takia veroluonteiset maksut nostavat palkansaajien maksutaakkaa ensi vuonna. Kikyssä yritysten kilpailukykyä parannettiin siirtämällä yritysten maksuja palkansaajien maksettaviksi.

Kokoomuksen puheenjohtajan Petteri Orpon mukaan viime hallitus kompensoi eli korvasi kilpailukykysopimuksesta johtuvien palkan sivukulujen nousun palkansaajille.

Pääministeri Antti Rinne (sd) toisti toistamistaan, että nykyinen hallitus keventää pieni- ja keskituloisten tuloverotusta. Tämä ei kokoomuslaisiin uponnut, vaan he vuorostaan toistelivat, miten ”tavallinen ahkera” palkansaaja joutuu nyt kärsimään. Kokoomus laski palkansaajan taakkaan mukaan myös polttoaineverotuksen kiristämisen ja kotitalousvähennyksen leikkaamisen.

”Teidän ollessanne hallituksessa verotusta päätettiin kiristää nostamalla veroluonteisia maksuja”, Rinne sanoi kokoomuslaisille.

”On aika paksua puhetta, edustaja Orpo. Te leikkasitte köyhiltä riippumatta mihin väestöryhmään kuului, ja kaikista heikoimmassa asemassa olevat menettivät”, Rinne sanoi.

Rinteen mukaan ahkerat suomalaiset ansaitsevat muun muassa hyvän terveys- ja koulutusjärjestelmän, jota varten veroja kerätään.

”Me haluamme huolehtia, että verorahoille tulee katetta.”

Orpo syytti hallitusta myös liian laimeista työllisyystoimista. Rinteen mukaan valtiovarainministeriön valtiosihteeri Martti Hetemäki on jo kiitellyt hallitusta:

”Olen kuunnellut merkittävän ajan Hetemäkeä. Hän totesi budjettiriihessä useampaan otteeseen, että tämän hallituksen hallitusohjelma ja budjettipäätökset ovat todellisia vaikuttavia tekijöitä työllisyysasteen nostamiseen. Ensi elokuussa tulette näkemään, että tämä hallitus pystyy valtiovarainministeriön laskelmien pohjalta osoittamaan 30 000 työllistä.”

Perussuomalaisten päähuolena kyselytunnilla oli se, että hallitus karsii yritystukia poistamalla parafiinisen dieselin verotuen. Kansanedustaja Sheikki Laakson mukaan kyseessä ei edes ole yritystuki.

”Tämähän on etu siihen, että kuljetusyrittäjät käyttävät ympäristöystävällistä dieseliä. Tämä on aivan sama asia kuin täällä annetaan niin sanotusti tukea että saadaan sähköautoja. Ei se ole yritystuki”, Laakso päätteli.

Lintilän mukaan kyseessä on yritystuki, jota hän itse oli tekemässä vuonna 2010. Silloin parafiinistä dieseliä pidettiin päästöjen kannalta puhtaampana dieselinä, ja sitä alettiin tukea viidellä sentillä litralta. Lintilän mukaan autojen teknologia on kehittynyt niin paljon, että tällaisen dieselin tuki ei ole enää tarpeen.

Hallitus kertoi esityksensä ensi vuoden tulo- ja menoarviosta tiistaina. Budjettiriihi vedettiin läpi päivässä.

Oppositio on jo kritisoinut kannanotoissaan hallitusta muun muassa laimeista työllisyysesityksistä ja polttoaineen hinnankorotuksista. Kokoomus aikoo tehdä välikysymyksen, jonka sisällöstä se kertoo tarkemmin perjantaina.

Budjetin käsittely alkaa eduskunnassa lokakuun alkupuolella. Budjettia ja siihen liittyviä lakeja ehditään käsitellä eri valiokunnissa koko syksyn ajan.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Nyt se on virallista: kvanttitietokone saavutti herruuden eli laski 10 000 vuoden tehtävän 200 sekunnissa

  2. 2

   Poliisi: Kauniaisissa liikkuu häiriköivä nuorisojoukko – ”Erittäin vakavasti otettava asia”

  3. 3

   Osa saa nuhan ja kuumeen helposti ja toiset eivät juuri koskaan – Professori listaa viisi syytä, jotka selittävät eron

   Tilaajille
  4. 4

   Rekan kontista löytyi 39 ruumista Britanniassa

  5. 5

   Viestintätoimistojen työntekijät miehittivät vihreiden johdon – Vaikuttiko se puoluelehden lakkauttamiseen?

  6. 6

   Metsikköön ilmestyi yön pimeydessä 250 kiloa chilikastiketta Vuosaaressa: ”En pysty ymmärtämään”

  7. 7

   Valkotakkinen mies yritti raahata pojan pois Pohjois-Tapiolassa, epäilty saatu kiinni

  8. 8

   Paralympiavoittajan elämä päättyi armokuolemaan

  9. 9

   Uuden Star Wars -elokuvan traileri julkaistiin – näinkö 42 vuotta kestänyt elokuvasarja loppuu?

  10. 10

   Vihreiden puoluelehti Vihreä lanka lopetetaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Cheyenne Järvinen kyllästyi ravinto­lisien tyrkyttämiseen – Seurasi palaute­vyöry, josta paljastuivat some­markkinoinnin kyseenalaiset käytännöt

  2. 2

   Suomella oli ”käsittämätön runsaudensarvi”, ja nyt se on ajamassa meitä turmioon, julistaa Björn Wahlroos

   Tilaajille
  3. 3

   EU:n komissio huolestui Rinteen hallituksen rahankäytöstä – valtiovarainministeri Lintilä: ”Pitää suhtautua vakavasti”

  4. 4

   Oslon ambulanssi­kaappaus: Molemmat epäillyt saatu kiinni, varastetusta ambulanssista löytyi haulikko ja kone­pistooli

  5. 5

   Henriikka Virtanen, 16, meni autokouluun suorittamaan kevytautoilijan kursseja ja hämmästyi – ”En kyllä liikenteeseen lähtisi”

  6. 6

   Suuri veronmaksaja Supercell huolestui: Suomi menettämässä miljoonien edestä vero­tuloja, jos verotukseen kaavailtu jätti­uudistus toteutuu

  7. 7

   Väärä uskomus itsestä voi paljastaa itsetunto-ongelman, sanoo asiantuntija – Moni puhuu huonosta itsetunnosta, vaikka tarkoittaa aivan toista asiaa

  8. 8

   Alahuone meni äänin 329–299 Boris Johnsonin brexit-lain taakse, mutta torppasi pikakäsittelyn äänin 322–308 – EU-eroa tuskin lokakuussa

  9. 9

   Vakavasti sairaiden nuorten mielenterveysongelmia hoidetaan Helsingin seudulla väärin, sanoo kaksi kaiken nähnyttä ammattilaista

   Tilaajille
  10. 10

   Metsikköön ilmestyi yön pimeydessä 250 kiloa chilikastiketta Vuosaaressa: ”En pysty ymmärtämään”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

  2. 2

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  3. 3

   ”Olen 31, enkä ole seurustellut kertaakaan” – Lyhyet miehet kertovat, millaista on elää maailmassa, jossa pituutta pidetään miehen mittana

   Tilaajille
  4. 4

   Kuvia Suomesta: Ihminen löytää toisen pikkukaupungin yössä

  5. 5

   Nuori lääkäri avautui uuvuttavasta työstään ja sai aikaan vastausten tulvan: ”Haluan, että ihmiset ymmärtävät, miksi lääkärit eivät jää terveyskeskuksiin”

  6. 6

   Demokraattien Nancy Pelosi kertoi syistä, miksi Trump sai ”hermoromahduksen” Syyria-kokouksessa

  7. 7

   Keväällä Fazerin asmr-mainos sai monet raivon partaalle, ja nyt myös Mainonnan eettinen neuvosto otti siihen kantaa

  8. 8

   Cheyenne Järvinen kyllästyi ravinto­lisien tyrkyttämiseen – Seurasi palaute­vyöry, josta paljastuivat some­markkinoinnin kyseenalaiset käytännöt

  9. 9

   Uudet liikuntasuositukset muuttavat koko liikunnan käsitteen – Testaa laskurilla, liikutko riittävästi

  10. 10

   Kim huijasi itselleen halutun kaupungin vuokra-asunnon läheltä Helsingin keskustaa – Rikosoikeuden professori: ”Moraalitonta tällainen kepulointi ainakin on”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää