Politiikka

Moni hallituksen huoli ratkeaisi, jos Suomessa yli 55-vuotiaat kävisivät töissä yhtä paljon kuin Ruotsissa: miksi se on Suomessa niin vaikeaa?

Suomessa on enemmän ikäsyrjintää, heikommat työvoimapalvelut ja vähemmän osa-aikatyötä.

Kansalaiset olisivat terveempiä ja Suomen valtion huolet huomattavasti nykyistä pienempiä, jos suomalaiset yli 55-vuotiaat kävisivät töissä yhtä runsaasti kuin Ruotsissa.

Tällaisen viestin antoi valtiovarainministeriön korkein virkamies, valtiosihteeri Martti Hetemäki tiistaina, kun hän puhui Antti Rinteen (sd) hallituksen ensi vuoden budjettiesityksen julkistamistilaisuudessa.

Tilastojen valossa Hetemäen havainto on tosi: Suomessa 55–64-vuotiaista merkittävästi pienempi osa käy töissä kuin muissa Pohjoismaissa.

Eurostatin viime vuoden loppupuolen tilaston mukaan Ruotsissa tämän ikäryhmän ihmisistä on töissä 76,4 prosenttia ja Islannissa jopa lähes 84 prosenttia. Suomessa 55–64-vuotiaiden työllisyysaste jää 62,5 prosenttiin.Alhainen työllisyysaste koskee etenkin vanhenevia suomalaisia miehiä. Suomi on Euroopassa jokseenkin ainoa maa, jossa yli 55-vuotiaiden naisten osuus työvoimasta on suurempi kuin miesten.

Ikäryhmässä 25–54 työllisyysaste ei erityisesti jää jälkeen Ruotsista.

Hetemäki sanoi, että Suomessa olisi 91 000 työllistä enemmän, jos 55–64-vuotiaiden työllisyysaste olisi yhtä korkea kuin Ruotsissa.

Se on kolmanneksen enemmän kuin hallituksen tavoite, joka on 60 000 uutta työllistä vuoteen 2023 mennessä.

Lisäksi valtiontalous saataisiin tasapainoon, jos 55–64-vuotiaiden työllisyys saataisiin Ruotsin tasolle. Tämä kohentaisi valtiontaloutta 2,5 miljardilla eurolla. Ensi vuonna valtio suunnittelee ottavansa velkaa kaksi miljardia euroa.

Hetemäen mukaan vanhempien ikäryhmien työssäkäynti ei olisi hyväksi ainoastaan valtiolle vaan ennen kaikkea ihmiselle itselleen. Työttömän tulotaso laskee, köyhyysriski kymmenkertaistuu työssä käyviin nähden, sosiaaliset suhteet vähenevät ja yksinäisyysriski kasvaa.

Työssäkäynti edistää terveyttä muun muassa siksi, että työntekijät pääsevät työterveyshuoltoon.

Myös valtiontalouden kannalta on keskeistä se, että työnteko ehkäisee jonkin verran muistisairauksia. Muistisairailla on erittäin suuri riski joutua ympärivuorokautiseen hoitoon.

Ympärivuorokautisen hoidon kustannuksista yli 70 prosenttia johtuu muistisairauksista.

Miksi yli 55-vuotiaat ruotsalaiset käyvät enemmän töissä kuin suomalaiset? Syitä on useita:

Ruotsissa tehdään enemmän osa-aikatyötä

Ruotsalaiset pysyvät pidempään työelämässä, koska maassa on pitemmät perinteet osa-aikatyön tekemisessä. Myös yritykset ovat valmiimpia palkkaamaan muitakin kuin kokoaikaisia työntekijöitä.

Kokoaikatyöksi muutettuna Suomen työllisyysaste ei jää Pohjoismaiden viimeiseksi vaan nousee Tanskan ohi. Ruotsissa kuitenkin tehdään enemmän töitä kuin Suomessa, vaikka työajan pituus otettaisiin huomioon.

Osa-aikatyökin on erityisesti valtion tarjoamien etuuksien ja palvelujen rahoituksen kannalta parempi vaihtoehto kuin työttömyys, koska osa-aikatyön tekijät saavat vähemmän tukia kuin työttömät.

Osa-aikatyö voi ajaa köyhyyteen, mutta toisaalta se pitää ihmisen työkykyisenä ja mahdollisesti myös terveempänä. Vaikka osa-aikaisia on Suomessa vähän, he tekevät osa-aikatyötä vastahankaisemmin kuin muut pohjoismaalaiset.

Ruotsissa talous on vahvempi

Ruotsin talous on ollut vuoden 2008 finanssikriisin jälkeen huomattavasti vahvempi kuin Suomen, mutta parina viime vuonna Suomen talouskasvu on piristynyt.

Ruotsin elinkeinorakenne on laajempi, ja maa on vauraampi. Tämän takia heikkokaan suhdanne ei ole lisännyt työttömyyttä samalla tavalla kuin Suomessa.

Suomessa on enemmän ikäsyrjintää

Tilastokeskuksen erikoistutkijan Marjut Pietiläisen mukaan suomalaiset ovat kokeneet työpaikoilla enemmän ikään ja sukupuoleen kohdistuvaa syrjintää kuin muut pohjoismaalaiset.

Työelämän syrjinnästä väitöskirjaa tekevä Pietiläinen sanoo, että työpaikoilla koettu syrjintä ylipäätään voi johtaa siihen, että eläkkeelle hakeudutaan aikaisin.

Erityisesti ikäsyrjintää koetaan silloin, kun yli 55-vuotias hakee töihin. ”Moni huomaa, ettei heitä välttämättä kutsuta enää edes haastatteluihin.”

Tilastokeskus julkaisee loppuvuodesta työolotutkimuksen. Keskuksen tutkija Hanna Sutela sanoo, ettei voi vielä kertoa tuloksia. Hän kuitenkin sanoo, että yli 55-vuotiaiden suuri työttömyys ei johdu haluttomuudesta työntekoon.

”Minun nähdäkseni tässä ikäryhmässä työhalu pysyy hyvällä tasolla.”

Ruotsissa on enemmän työvoimapalveluja

Suomen ja muiden Pohjoismaiden työvoimapalveluissa on suuri ero. Suomessa keskitytään digitaalisiin ja passiivisiin palveluihin, muissa Pohjoismaissa henkilökohtaiseen aktivointiin.

Suomessa työvoimapalvelut romahtavat 60 ikävuoden jälkeen.

Suomessa vähän koulutettujen työllistyminen on vaikeaa

Suomessa vähän koulutetut saavat töitä huomattavasti heikommin kuin muissa Pohjoismaissa. Lisäksi Suomessa on enemmän ihmisiä, jotka eivät syystä tai toisesta edes hae töitä.

Alkuvuodesta julkaistun työ- ja elinkeinoministeriön laajan analyysin mukaan Suomen eroa ei selitä työsuhdeturva.

Islannin työsuhdeturvasääntely on selvästi keveintä ja Ruotsin tiukempaa kuin muissa Pohjoismaissa.

Suomen kokonaissääntely on toiseksi keveintä, mutta se on käytännössä samalla tasolla kuin joustavista työmarkkinoistaan tunnetussa Tanskassa. Tutkimuksen mukaan erot ovat hyvin samanlaiset yksilöllisissä irtisanomisissa.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Viron poliisi: Tallink Siljan laivalta löytyi 25-vuotiaan ja 21-vuotiaan suomalaisen ruumiit

  2. 2

   Suomalaiset turistit ovat ”yleensä parhaita asiakkaita”, ja thaimaalaisen lomasaaren yrittäjät kertovat, mistä se johtuu

  3. 3

   Kuvia Suomesta: Ihminen löytää toisen pikkukaupungin yössä

  4. 4

   Nuori lääkäri avautui uuvuttavasta työstään ja sai aikaan vastausten tulvan: ”Haluan, että ihmiset ymmärtävät, miksi lääkärit eivät jää terveyskeskuksiin”

  5. 5

   HS:n erikoisartikkeli vie ruotsalaisten orjasaarelle: Gustavia oli Ruotsin yritys päästä siirtomaavallaksi, ja oli siellä mukana suomalaisiakin

   Tilaajille
  6. 6

   I love me -hyvinvointimessuilla esitellään turkiksia, ja se sai aikaan ennennäkemättömän palautevyöryn

  7. 7

   Sisäministeri Maria Ohisalo pyytää selvitystä poliisin voimankäytöstä mielenosoituksissa

  8. 8

   Jalkapallotähden julkkisvaimo kertoi perättömiä vihjeitä juorulehdelle: nyt lehti iskee takaisin oudolla jutulla vanhasta valokuvasta

  9. 9

   Omakotitalolle ei löydy ostajaa edes Järvenpäässä – Kari Sirola kertoo, miten vanhaa taloa voi pitää kunnossa halvalla

   Tilaajille
  10. 10

   Yön eläimet -elokuvassa päädytään tunteisiin, jollaisia mikään muu elokuva ei tavoita – HS-kriitikolta viisi tähteä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvia Suomesta: Ihminen löytää toisen pikkukaupungin yössä

  2. 2

   Korkeushypyn entinen maailmanmestari Patrik Sjöberg alkoholisoitui ja muutti mökkiin metsän keskelle

  3. 3

   HS:n erikoisartikkeli vie ruotsalaisten orjasaarelle: Gustavia oli Ruotsin yritys päästä siirtomaavallaksi, ja oli siellä mukana suomalaisiakin

   Tilaajille
  4. 4

   Nuori lääkäri avautui uuvuttavasta työstään ja sai aikaan vastausten tulvan: ”Haluan, että ihmiset ymmärtävät, miksi lääkärit eivät jää terveyskeskuksiin”

  5. 5

   Boris Johnson lähetti brexitin lykkäys­pyynnön EU:lle, mutta jätti sen allekirjoittamatta

  6. 6

   Omakotitalolle ei löydy ostajaa edes Järvenpäässä – Kari Sirola kertoo, miten vanhaa taloa voi pitää kunnossa halvalla

   Tilaajille
  7. 7

   Suomalaiset turistit ovat ”yleensä parhaita asiakkaita”, ja thaimaalaisen lomasaaren yrittäjät kertovat, mistä se johtuu

  8. 8

   Yhä useampi suomalainen asuu täydellisessä eristyksessä – Muoniolainen kalastaja Jopi Saari on asunut vuosi­kymmeniä syrjässä ilman puolisoa tai ystäviä, ensi vuodelle hänellä on yksi toive

   Tilaajille
  9. 9

   Poliisi otti yhteen Turkki-mielenosoittajien kanssa Helsingin keskustassa ja käytti etälamautinta

  10. 10

   Uusi bisnes rantautuu Tallinnasta Suomeen – ”Jokainen nuori virolais­yrittäjä haluaa Helsinkiin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

  2. 2

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  3. 3

   Näyttelijä Minna Kivelä kertoo, millaista on asua Suomen suurimmassa taloyhtiössä yli tuhannen naapurin kanssa

   Tilaajille
  4. 4

   Demokraattien Nancy Pelosi kertoi syistä, miksi Trump sai ”hermoromahduksen” Syyria-kokouksessa

  5. 5

   ”Olen 31, enkä ole seurustellut kertaakaan” – Lyhyet miehet kertovat, millaista on elää maailmassa, jossa pituutta pidetään miehen mittana

   Tilaajille
  6. 6

   Keväällä Fazerin asmr-mainos sai monet raivon partaalle, ja nyt myös Mainonnan eettinen neuvosto otti siihen kantaa

  7. 7

   Kim huijasi itselleen halutun kaupungin vuokra-asunnon läheltä Helsingin keskustaa – Rikosoikeuden professori: ”Moraalitonta tällainen kepulointi ainakin on”

   Tilaajille
  8. 8

   Kotona tehtävä tikkutesti on paljastanut jo monia oireettomia suolistosyöpiä

  9. 9

   Yrittäjät pakenivat uudesta kauppa­keskuksesta Espoossa, Juha Kumaran liikkeessä kävi päivässä alle kymmenen asiakasta: ”Ihan floppi”

  10. 10

   Junasta noussut muukalainen ojensi Tiia Maria Saarelle yhtäkkiä rakkaudentäyteisen kirjeen: ”Kyllähän minulla kyyneleet tulivat silmiin”

  11. Näytä lisää