Politiikka

Helsingin yliopisto tuomittiin maksamaan 64 000 euroa hyvityksiä ja oikeuden­käyntikuluja irtisanomis­kiistassa

Helsingin käräjäoikeuden mukaan yliopiston menettely yt-neuvotteluissa syksyllä 2015 oli huolimatonta.

Helsingin käräjäoikeus on tuominnut Helsingin yliopiston maksamaan yhteensä 64 000 euroa viidelle irtisanomalleen työntekijälle. Summa koostuu sekä yhteistoimintalain mukaisista hyvityksistä että oikeudenkäyntikuluista.

Tuomio tuli yliopiston huolimattomasta menettelystä yt-neuvotteluissa, mutta korvaukset maksetaan yksittäisille kantelijoille. Syynä on se, että esimerkiksi ammattiliitoilla ei ole kanneoikeutta. Siksi kanteen joutuu nostamaan yksittäinen työntekijä, joka on joutunut yt-menettelyn kohteeksi.

Käräjäoikeuden tuomio ei ole lainvoimainen, vaan siitä voi valittaa.

Kantajien vaatimukset koskivat yhteistoimintaneuvotteluja, joita yliopistossa käytiin loppuvuodesta 2015. Neuvottelut koskivat koko henkilöstöä.

Neuvotteluiden taustalla olivat pääministeri Juha Sipilän (kesk) hallituksen yliopistojen ja erityisesti Helsingin yliopiston rahoitukseen kohdistamat menoleikkaukset, mutta myös yliopiston omat uudistukset organisaatiossa ja opetuksen järjestämisessä.

Alun perin yliopisto arvioi, että henkilöstöä tulisi vähentää enintään 1 200:lla. Neuvoteltaviin asioihin ilmoitettiin kuuluvan muiden muassa osa-aikaistamiset ja siirrot muihin tehtäviin.

Yliopiston henkilöstömäärä oli vuoden 2015 lopussa lähes 8 000, josta opetus- ja tutkimushenkilöstöä oli yli puolet.

Lopulta yliopisto päätyi irtisanomaan noin 370 henkeä keväällä 2016. Heistä noin 13 prosenttia oli opettajia ja tutkijoita.

Viiden kantelijan vaatimukset koskivat yt-prosessia kokonaisuudessaan, ei siis kantelijoiden omia irtisanomisia.

Myös itse irtisanomisia on riitautettu, ja niistä on meneillään oikeusprosesseja eri oikeusasteissa. Osa riidoista on myös sovittu ilman oikeudenkäyntiä tai sen aikana.

Kantelijoiden mukaan yliopisto oli rikkonut yhteistoimintalain useita pykäliä. Esimerkiksi tietoa ei ollut annettu tarpeeksi henkilöstöryhmien edustajille. Myöskään uudelleensijoittumisen tai koulutuksen mahdollisuuksista ei ollut neuvoteltu. Ei ollut myöskään selvää, mitä tehtäviä vähennystarve eri yksiköissä koskee.

Yt-neuvottelut eivät ylipäänsä olleet kanteiden mukaan aitoja neuvotteluja, vaan pikemminkin työnantajien omia ilmoituksia. Tapaamisiakin oli yhteensä vain kymmenkunta.

Yliopistoa moitittiin myös siitä, että sillä on alaisuudessaan ”merkittäviä työoikeuden osaajia”, mutta heidät pidettiin prosessin ulkopuolella.

Irtisanomisia moitittiin myös tuntuvasti etupainotteisiksi, koska työntekijöitä irtisanottiin tuotannollisilla ja taloudellisilla perusteilla jo keväällä 2016, vaikka rahoituksen väheneminen tapahtui asteittain myös vasta vuosina 2017–2020.

Helsingin käräjäoikeus katsoi, että Helsingin yliopiston menettely on ollut huolimatonta ja johtanut hyvitysperusteeseen kantelijoille.

Oikeuden mukaan yliopistolla on ollut suurena työnantajana korostettu velvollisuus menetellä yhteistoimintalain säännösten ja tarkoituksen mukaisesti.

Hyvitysten määrissä oikeus otti huomioon myös kantelijoiden pitkähköt työsuhteet ja iän.

Työsuhteen keston mukaan neljälle kantelijalle tuomittiin 6 000 euron korvaukset ja yhdelle 5 000 euron korvaus.

Alun perin kukin oli vaatinut yhteistoimintalain mukaista hyvitystä yhteensä 25 000 euroa.

Oikeudenkäyntikulujaan kantajat vaativat korvattavaksi yhteensä yli 40 000 euron edestä, mutta oikeus päätyi 35 000 euroon, joten kunkin kantelijan osuudeksi tuli 7 000 euroa.

Yliopiston yt-menettelyt ja irtisanomiset koskivat eri ammattiliittoihin kuuluvia. Osa heistä kuului akavalaiseen Tieteentekijöiden liittoon.

”Liitot valvovat yt-neuvotteluja ja puuttuvat tarvittaessa niiden epäkohtiin. Lähdemme tukemaan jäseniämme tarvittaessa oikeudenkäynnissä häviämisen uhallakin, sillä työnantajalle on hyvä osoittaa, että yt-lakia pitää noudattaa”, sanoo Tieteentekijöiden liiton lakimies Mia Weckman.

Helsingin yliopiston hallintojohtaja Esa Hämäläinen kommentoi käräjäoikeuden päätöstä ulkomaantyömatkaltaan sähköpostitse:

”Helsingin yliopisto kävi aidot yt-neuvottelut, ja vähentämistarvetta käsiteltiin perusteellisesti kahdeksan viikon ajan”, hän kirjoittaa.

”Keskustelut mahdollisten irtisanomisten työntekijäkohtaisesta kohdistamisesta käytiin vasta neuvotteluiden jälkeen, jolloin myös päätökset irtisanomisista tehtiin. Käsityksemme oli, ettei yhteistoimintalaki edellytä yt-neuvotteluiden käymistä oppiainetasolla”, Hämäläinen kirjoittaa.

Hämäläisen mukaan päätökseen tutustutaan nyt rauhassa ja arvioidaan sen jälkeen, hakeeko yliopisto siihen muutosta.

Oikaisu 20. 9. klo 17.10: Uutisen aiemmassa versiossa kerrottiin virheellisesti, että Helsingin yliopisto olisi tuomittu maksamaan hyvityksiä ja oikeudenkäyntikuluja 65 000 euroa. Oikea summa on 64 000 euroa. Oikaisu 20.9. klo 18.02: Uutisessa kerrottiin aiemmin virheellisesti, että irtisanotuista ooli opettajia ja tutkijoita 40 prosenttia. Oikea luku on 13 prosenttia.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Thaimaan kuningas erotti ainoan jalkavaimonsa: syyksi kerrottiin ”karkea niskoittelu” ja kuningattareen liittyvä valtapeli

  2. 2

   Uudet liikuntasuositukset muuttavat koko liikunnan käsitteen – Testaa laskurilla, liikutko riittävästi

  3. 3

   Poliisien etu­järjestön puheen­johtaja Ohisalon selvitys­pyynnöstä: Vuoro­puhelun sisä­ministerin kanssa tapahduttava muualla kuin Twitterissä

  4. 4

   Puhemies torjui Boris Johnsonin toivoman uuden äänestyksen brexit-sopimuksesta – suora lähetys britti­parlamentista jatkuu

  5. 5

   Alma pääsi lämmittelijäksi Christina Aguileran Britannian-kiertueelle – Manageri: ”Christina oli nähnyt Alman keikan ja tykännyt kovasti”

  6. 6

   HS haastatteli kurdien mielenosoituksen osallistujia: näin tilanne kärjistyi

  7. 7

   Kotityöt kasautuvat naisille miesten tajuamatta – Helsinkiläispari jakaa työt tasan: ”Excel on nostanut tyytyväisyyttäni enemmän kuin kosinta”

   Tilaajille
  8. 8

   Iranilainen musiikkipalvelu poisti naiset kaikkien levyjen kansikuvista

  9. 9

   Yhdysvaltain miljardien dollareiden opioidi­käräjiltä pohja pois: lääkeyhtiöt välttivät syytteet viimeisen yön sovittelussa

  10. 10

   Auto putosi Tuusulanväylältä kuusi metriä lasten koulutielle, kuljettaja kuoli: ”Onni onnettomuudessa, ettei kukaan ollut väylällä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Uudet liikuntasuositukset muuttavat koko liikunnan käsitteen – Testaa laskurilla, liikutko riittävästi

  2. 2

   ”Koko Suomi kaatui minun vastaanotolleni”, sanoo lääke­kannabiksen reseptien kirjoittamisen lopettanut lääkäri

  3. 3

   Nuori lääkäri avautui uuvuttavasta työstään ja sai aikaan vastausten tulvan: ”Haluan, että ihmiset ymmärtävät, miksi lääkärit eivät jää terveyskeskuksiin”

  4. 4

   Kotityöt kasautuvat naisille miesten tajuamatta – Helsinkiläispari jakaa työt tasan: ”Excel on nostanut tyytyväisyyttäni enemmän kuin kosinta”

   Tilaajille
  5. 5

   Kuvia Suomesta: Ihminen löytää toisen pikkukaupungin yössä

  6. 6

   Maksoin hoitajan ojentamasta kumiletkusta 64 euroa: onko hoitokuluvakuutuksista tullut lääkäriasemille rahastusautomaatti?

  7. 7

   Omakotitalolle ei löydy ostajaa edes Järvenpäässä – Kari Sirola kertoo, miten vanhaa taloa voi pitää kunnossa halvalla

   Tilaajille
  8. 8

   Emeritusprofessori kiittää nuorta lääkäriä kannanotosta: ”Jos halutaan oikeasti hoitaa meidän vanhuksia, järjestelmää pitää muuttaa dramaattisesti”

  9. 9

   Poliisi puolustaa etälamauttimen käyttöä Turkki-mielenosoituksessa: ”Olisiko sitten patukalla pitänyt lyödä?” – Ohisalo pyytää selvitystä poliisin pelisäännöistä

  10. 10

   HS haastatteli kurdien mielenosoituksen osallistujia: näin tilanne kärjistyi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

  2. 2

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  3. 3

   Kuvia Suomesta: Ihminen löytää toisen pikkukaupungin yössä

  4. 4

   Demokraattien Nancy Pelosi kertoi syistä, miksi Trump sai ”hermoromahduksen” Syyria-kokouksessa

  5. 5

   ”Olen 31, enkä ole seurustellut kertaakaan” – Lyhyet miehet kertovat, millaista on elää maailmassa, jossa pituutta pidetään miehen mittana

   Tilaajille
  6. 6

   Keväällä Fazerin asmr-mainos sai monet raivon partaalle, ja nyt myös Mainonnan eettinen neuvosto otti siihen kantaa

  7. 7

   Nuori lääkäri avautui uuvuttavasta työstään ja sai aikaan vastausten tulvan: ”Haluan, että ihmiset ymmärtävät, miksi lääkärit eivät jää terveyskeskuksiin”

  8. 8

   Kim huijasi itselleen halutun kaupungin vuokra-asunnon läheltä Helsingin keskustaa – Rikosoikeuden professori: ”Moraalitonta tällainen kepulointi ainakin on”

   Tilaajille
  9. 9

   Kotona tehtävä tikkutesti on paljastanut jo monia oireettomia suolistosyöpiä

  10. 10

   HS:n erikoisartikkeli vie ruotsalaisten orjasaarelle: Gustavia oli Ruotsin yritys päästä siirtomaavallaksi, ja oli siellä mukana suomalaisiakin

   Tilaajille
  11. Näytä lisää