Politiikka

Helsingin yliopisto tuomittiin maksamaan 64 000 euroa hyvityksiä ja oikeuden­käyntikuluja irtisanomis­kiistassa

Helsingin käräjäoikeuden mukaan yliopiston menettely yt-neuvotteluissa syksyllä 2015 oli huolimatonta.

Helsingin käräjäoikeus on tuominnut Helsingin yliopiston maksamaan yhteensä 64 000 euroa viidelle irtisanomalleen työntekijälle. Summa koostuu sekä yhteistoimintalain mukaisista hyvityksistä että oikeudenkäyntikuluista.

Tuomio tuli yliopiston huolimattomasta menettelystä yt-neuvotteluissa, mutta korvaukset maksetaan yksittäisille kantelijoille. Syynä on se, että esimerkiksi ammattiliitoilla ei ole kanneoikeutta. Siksi kanteen joutuu nostamaan yksittäinen työntekijä, joka on joutunut yt-menettelyn kohteeksi.

Käräjäoikeuden tuomio ei ole lainvoimainen, vaan siitä voi valittaa.

Kantajien vaatimukset koskivat yhteistoimintaneuvotteluja, joita yliopistossa käytiin loppuvuodesta 2015. Neuvottelut koskivat koko henkilöstöä.

Neuvotteluiden taustalla olivat pääministeri Juha Sipilän (kesk) hallituksen yliopistojen ja erityisesti Helsingin yliopiston rahoitukseen kohdistamat menoleikkaukset, mutta myös yliopiston omat uudistukset organisaatiossa ja opetuksen järjestämisessä.

Alun perin yliopisto arvioi, että henkilöstöä tulisi vähentää enintään 1 200:lla. Neuvoteltaviin asioihin ilmoitettiin kuuluvan muiden muassa osa-aikaistamiset ja siirrot muihin tehtäviin.

Yliopiston henkilöstömäärä oli vuoden 2015 lopussa lähes 8 000, josta opetus- ja tutkimushenkilöstöä oli yli puolet.

Lopulta yliopisto päätyi irtisanomaan noin 370 henkeä keväällä 2016. Heistä noin 13 prosenttia oli opettajia ja tutkijoita.

Viiden kantelijan vaatimukset koskivat yt-prosessia kokonaisuudessaan, ei siis kantelijoiden omia irtisanomisia.

Myös itse irtisanomisia on riitautettu, ja niistä on meneillään oikeusprosesseja eri oikeusasteissa. Osa riidoista on myös sovittu ilman oikeudenkäyntiä tai sen aikana.

Kantelijoiden mukaan yliopisto oli rikkonut yhteistoimintalain useita pykäliä. Esimerkiksi tietoa ei ollut annettu tarpeeksi henkilöstöryhmien edustajille. Myöskään uudelleensijoittumisen tai koulutuksen mahdollisuuksista ei ollut neuvoteltu. Ei ollut myöskään selvää, mitä tehtäviä vähennystarve eri yksiköissä koskee.

Yt-neuvottelut eivät ylipäänsä olleet kanteiden mukaan aitoja neuvotteluja, vaan pikemminkin työnantajien omia ilmoituksia. Tapaamisiakin oli yhteensä vain kymmenkunta.

Yliopistoa moitittiin myös siitä, että sillä on alaisuudessaan ”merkittäviä työoikeuden osaajia”, mutta heidät pidettiin prosessin ulkopuolella.

Irtisanomisia moitittiin myös tuntuvasti etupainotteisiksi, koska työntekijöitä irtisanottiin tuotannollisilla ja taloudellisilla perusteilla jo keväällä 2016, vaikka rahoituksen väheneminen tapahtui asteittain myös vasta vuosina 2017–2020.

Helsingin käräjäoikeus katsoi, että Helsingin yliopiston menettely on ollut huolimatonta ja johtanut hyvitysperusteeseen kantelijoille.

Oikeuden mukaan yliopistolla on ollut suurena työnantajana korostettu velvollisuus menetellä yhteistoimintalain säännösten ja tarkoituksen mukaisesti.

Hyvitysten määrissä oikeus otti huomioon myös kantelijoiden pitkähköt työsuhteet ja iän.

Työsuhteen keston mukaan neljälle kantelijalle tuomittiin 6 000 euron korvaukset ja yhdelle 5 000 euron korvaus.

Alun perin kukin oli vaatinut yhteistoimintalain mukaista hyvitystä yhteensä 25 000 euroa.

Oikeudenkäyntikulujaan kantajat vaativat korvattavaksi yhteensä yli 40 000 euron edestä, mutta oikeus päätyi 35 000 euroon, joten kunkin kantelijan osuudeksi tuli 7 000 euroa.

Yliopiston yt-menettelyt ja irtisanomiset koskivat eri ammattiliittoihin kuuluvia. Osa heistä kuului akavalaiseen Tieteentekijöiden liittoon.

”Liitot valvovat yt-neuvotteluja ja puuttuvat tarvittaessa niiden epäkohtiin. Lähdemme tukemaan jäseniämme tarvittaessa oikeudenkäynnissä häviämisen uhallakin, sillä työnantajalle on hyvä osoittaa, että yt-lakia pitää noudattaa”, sanoo Tieteentekijöiden liiton lakimies Mia Weckman.

Helsingin yliopiston hallintojohtaja Esa Hämäläinen kommentoi käräjäoikeuden päätöstä ulkomaantyömatkaltaan sähköpostitse:

”Helsingin yliopisto kävi aidot yt-neuvottelut, ja vähentämistarvetta käsiteltiin perusteellisesti kahdeksan viikon ajan”, hän kirjoittaa.

”Keskustelut mahdollisten irtisanomisten työntekijäkohtaisesta kohdistamisesta käytiin vasta neuvotteluiden jälkeen, jolloin myös päätökset irtisanomisista tehtiin. Käsityksemme oli, ettei yhteistoimintalaki edellytä yt-neuvotteluiden käymistä oppiainetasolla”, Hämäläinen kirjoittaa.

Hämäläisen mukaan päätökseen tutustutaan nyt rauhassa ja arvioidaan sen jälkeen, hakeeko yliopisto siihen muutosta.

Oikaisu 20. 9. klo 17.10: Uutisen aiemmassa versiossa kerrottiin virheellisesti, että Helsingin yliopisto olisi tuomittu maksamaan hyvityksiä ja oikeudenkäyntikuluja 65 000 euroa. Oikea summa on 64 000 euroa. Oikaisu 20.9. klo 18.02: Uutisessa kerrottiin aiemmin virheellisesti, että irtisanotuista ooli opettajia ja tutkijoita 40 prosenttia. Oikea luku on 13 prosenttia.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Viekö väärä ulkonäkö työn? Eeva-Kaisa Metsola on poikkeuksellinen näky, eikä hän suostu tinkimään tyylistään edes työpaikan vuoksi

   Tilaajille
  2. 2

   Helsingin työnantajat varautuvat liikennekaaokseen: Hus kuljetuttaa tarvittavat työntekijät maanantaina töihin vaikka taksilla

  3. 3

   Telian matkapuhelinverkossa laaja häiriö, vaikuttaa myös hätäpuheluiden soittamiseen koko maassa

  4. 4

   Kommentti: Trump muutti parissa vuodessa republikaanit totuutta kaihtavaksi puolueeksi

  5. 5

   Kiinasta tilattujen väärennettyjen Canada Goose -untuvatakkien sisältä on paljastunut haisevia ja mätäneviä ankan osia

  6. 6

   Helsingin poliisille tehty useita tutkintapyyntöjä vanhoista tv-sarjoista

  7. 7

   Millintarkka tiedemies vai naisia vihaava tasa-arvon vastustaja? Evoluutiopsykologi Markus J. Rantalan teoriat naisista ja parinmuodostuksesta saavat monet raivoihinsa

   Tilaajille
  8. 8

   Kolmen lapsen hengen vaatineen Levin mökkipalon onnettomuustutkinta valmistui: ”Tulosten pitäisi kiinnostaa kaikkia, jotka vuokraavat mökkejä”

  9. 9

   Lihankorvikkeista repesi riita: Pouttua kiellettiin kutsumasta tuotteitaan kasvilihaksi ja burgerpihveiksi

  10. 10

   Teollisuusliitto katkaisi neuvottelut Metsäteollisuuden kanssa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Viekö väärä ulkonäkö työn? Eeva-Kaisa Metsola on poikkeuksellinen näky, eikä hän suostu tinkimään tyylistään edes työpaikan vuoksi

   Tilaajille
  2. 2

   HS-analyysi: Hallitus viritti itselleen ansan, joka voi pakottaa sen leikkaamaan pienituloisilta

  3. 3

   Millintarkka tiedemies vai naisia vihaava tasa-arvon vastustaja? Evoluutiopsykologi Markus J. Rantalan teoriat naisista ja parinmuodostuksesta saavat monet raivoihinsa

   Tilaajille
  4. 4

   Kirjailija Veijo Baltzar on vangittu epäiltynä törkeästä ihmiskaupasta – avustajan mukaan Baltzar kiistää syyllistyneensä tekoon

  5. 5

   Helsinkiläinen uimaopettaja havahtui lasten jäykistymiseen: ”Todella huolestuttavaa”

  6. 6

   Helsingin keskustan arvoasunnot jäävät tyhjilleen yhä useammin: Jo joka kolmas on vailla vakituista asukasta

  7. 7

   Kiinasta tilattujen väärennettyjen Canada Goose -untuvatakkien sisältä on paljastunut haisevia ja mätäneviä ankan osia

  8. 8

   Trumpin erikoiset käsinkirjoitetut muistilaput tallentuivat kameralle, pian niiden pohjalta tehtiin biisi – Internet riemastui emorock-videosta

  9. 9

   Poliisi aloittaa esitutkinnan: Helsingin kotihoito unohti vanhuksen, löytyi kuolleena kotoaan vuonna 2018

  10. 10

   HS-analyysi: Postin työehto­sotku on Sdp:n painajainen

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Natalia Salmela seisoi teininä leipä­jonossa mutta omistaa nyt 31-vuotiaana hulppean loft-asunnon Helsingistä

   Tilaajille
  2. 2

   Jätkäsaaren palkituista taloista muutetaan pois mystisten oireiden vuoksi, omistaja kiistää ongelmat

   Tilaajille
  3. 3

   Noituudesta on tullut osa uutta feminismiä – selvitimme miksi

   Tilaajille
  4. 4

   Tuore video näyttää: Hermosoluteknologian lisäksi maailman nuorimpana yliopistosta valmistuva Laurent Simons, 9, tykkää koirastaan ja Fortnite-pelistä

  5. 5

   Moni tuntee ihmisen, joka haluaa olla aina oikeassa – Psykoterapeutti neuvoo, miten pätijän kanssa pärjää

   Tilaajille
  6. 6

   Raamattu-siteeraus voi olla rikos, sanoo valtakunnan­syyttäjä: ”Ei pyhien kirjojen avulla saa loukata toisen ihmisarvoa”

  7. 7

   Patologina Auschwitzissa toiminut juutalaislääkäri kuvaa Josef Mengelen toiminnan järjettömyyden ja säälimättömyyden rehellisesti

  8. 8

   ”Anteeksi, äitini on ulkomaalainen”: HS:n kirjeenvaihtajan lapsi muutti Pekingiin ja on jo joutunut rauhoittelemaan paikallisia kiinaksi

  9. 9

   Viekö väärä ulkonäkö työn? Eeva-Kaisa Metsola on poikkeuksellinen näky, eikä hän suostu tinkimään tyylistään edes työpaikan vuoksi

   Tilaajille
  10. 10

   Japanilaiset ovat pakkautuneet miljoona­kaupunkeihin, mutta niiden ulkopuolella avautuvat valtavat metsät – HS:n erikoisartikkeli vie japanilaiseen metsäterapiaan

   Tilaajille
  11. Näytä lisää