Politiikka

Onko Sitra jälleen uusi todiste poliittisista virka­nimityksistä? Kataiselle hävinnyt Wilenius ihmettelee, miksi haku piti järjestää, jos paikalle haluttiin poliitikko verkostoineen

”Jos tässä on ollut jokin poliittinen sopimus, niin miksi vaivata meitä asiantuntijoita?” Wilenius kysyy. Myös Wileniusta kannattaneet haluavat herätellä kysymystä, uskaltavatko pätevät hakijat lähteä vastaaviin hakuprosesseihin mukaan.

Oliko EU-komissaari Jyrki Kataisen (kok) valinta Sitran johtoon jälleen uusi osoitus siitä, että Suomen poliittinen nimityskulttuuri elää ja voi hyvin?

Kansanedustajista koostuva Sitran hallintoneuvosto valitsi perjantaina Kataisen tehtävään äänin 5–4. Entinen pääministeri ja pitkäaikainen kokoomuspoliitikko Katainen ohitti Turun yliopiston tulevaisuuden tutkimuskeskuksen professorin Markku Wileniuksen, joka on poliittisesti sitoutumaton.

Jyrki Kataisen puolesta äänestäneet vetoavat siihen, että jo Sitran asiantuntijoista ja virkamiehistä koostuva hallitus asetti hänet etusijalle pitkän valintaprosessin päätteeksi.

Lue lisää: Jyrki Katainen valittiin Sitran johtoon yhden äänen erolla, yliasiamiehen palkkaa ja etuja heikennettiin – näin kansanedustajien äänet jakautuivat

Wileniusta kannattaneet ovat harmissaan, koska heidän mielestään valinta oli vanhan sulle-mulle -nimityspolitiikan jatke ja lähettää lannistavan viestin puoluepoliittisesti riippumattomille hakijoille.

Valinta tehtiin suljetulla lippuäänestyksellä, mutta hallintoneuvoston jäsenten lausunnoista selvisi pian, että vanhoja valtapuolueita eli Sdp:tä, kokoomusta ja keskustaa edustavat jäsenet kannattivat Kataista. Vihreiden, perussuomalaisten ja vasemmistoliiton edustajat äänestivät Wileniusta.

Markku Wilenius sanoi perjantaina Kalevan haastattelussa, että valinta oli ilmeisesti poliittisin perustein tehty. Hän sanoo HS:lle, että suoria todisteita asiasta ei tietenkään ole.

”Ne, jotka siitä tietävät, eivät siitä puhua pukahda. Mutta kun keskustelen toisten asiantuntijoiden kanssa, niin sieltä tulee vahvasti sellaista näkökulmaa, että tässä valintaprosessissa on systemaattisesti sysätty pois tämän alueen asiantuntemus. Se viittaa siihen, että taustalla on jotain muuta.”

Wilenius ihmettelee, miksi Sitran päättäjät ylipäänsä käynnistivät koko hakuprosessin, jos jo etukäteen paikalle haluttiin poliittinen päätöksentekijä verkostoineen.

”Jos tällainen vahva poliittinen intressi on yli puoluerajojen, niin miksei sitten suoraan kutsuttaisi tehtävään? Se mikä minua tässä harmittaa, että jos tässä on ollut jokin poliittinen sopimus, niin miksi vaivata meitä asiantuntijoita?” Wilenius sanoo.

Hänestä yliasiamiehen paikkaa hakeneet ovat olleet liikkeellä väärin odotuksin. Hän sanoo itsekin ilmeisesti olleensa naiivi, kun ei etukäteen ajatellut paikan olevan poliittisesti pedattu.

”Minäkin olen tässä käynyt aikamoisen myllyn läpi ja käyttänyt paljon aikaani. Jos on niin, että tämä ei ole ollut aito kilpailu, niin eikö tällaisesta pitäisi päästä eroon?”Wileniusta äänes­tänyt vihreiden kansan­edustaja Mari Holopainen arvioi, että valinta oli monella tasolla poliittinen.

”Siitä jäi ikävä jälki­maku”, Holopainen sanoo.

Holopainen perusteli äänestyspäätöstään perjantai-iltana Twitterissä. Holopaisen mukaan poliittinen tausta ei voi olla este, mutta ei myöskään automaatio Sitran kaltaiseen tehtävään.

”Sitran toiminnassa korostuu riippumattomuus, ja on tärkeää viestiä, että haku on aina aidosti avoin, jotta kaikki parhaat hakijat uskaltavat hakea tärkeään yhteiskunnalliseen tehtävään”, Holopainen sanoo.

Holopaisen mielestä Katainen lanseerasi kampanjansa päästä Sitran ylimpään johtoon jo aikaisessa vaiheessa..

”Ei voi tietää, hakivatko tehtävään kaikki, jotka olisivat voineet menestyä, jos he ajattelevat tässä olleen jonkin ennakkosuosikin.”

Holopainen arvioi, että hakijan poliittisella suuntautumisella näyttäisi Suomessa olevan merkitystä esimerkiksi ministeriöiden ylintä johtoa valittaessa. Ministeriöt kuitenkin toteuttavat kulloisenkin hallituksen politiikkaa.

”Sen sijaan on paha juttu, jos poliittiset virkanimitykset leviävät monelle muullekin yhteiskunnan alueelle”, Holopainen sanoo.

Perus­suomalaisten
kansan­edustaja Jani Mäkelä pitää Kataisen nimitystä poliittisena.

”Olisinko hirveän väärässä jos väittäisin, että sellaiset puolueet, joiden kesken nämä isot paikat on aina ennenkin jaettu, eivät halunneet polttaa saantivuorossa olevaa kaveriaan? Eivät ne halua vaarantaa tulevia omia paikkojaan”, Mäkelä sanoo.

Mäkelä arvioi ainakin keskustan laskelmoineen, että Kataista äänestämällä se petaa Kelan tulevaa pääjohtajavalintaa. Kelassa on aina ollut keskustataustainen tai keskustaa lähellä oleva pääjohtaja.

Kataisen ansiot, esimerkiksi laaja kontaktiverkosto, eivät vakuuttaneet Mäkelää.

”Siinä heräsi kysymys, onko se verkosto asemaan sidonnainen. Jos olet komissaari, niin kaikki levittävät punaista mattoa eteesi, mutta kun et enää ole, niin levitetäänkö enää sen jälkeen.”

Myöskään Kataisen kotimainen tausta ex-pääministerinä ei Mäkelää vakuuta. ”Mikään ei ole niin entinen kuin entinen poliitikko.”

Keskustan
kansan­edustajan Markus Lohen mukaan Kataisen valinta ei ollut puolue­poliittinen päätös. Hän vetoaa Sitran hallituksen kantaan, jonka mukaan Katainen tulisi valita tehtävään.

Sitran hallituksessa istuvat virkamiehistä valtiovarainministeriön valtiosihteeri Martti Hetemäki ja kansliapäälliköt Jari Gustafsson työ- ja elinkeinoministeriöstä ja Anita Lehikoinen opetus- ja kulttuuriministeriöstä. Lisäksi mukana on hallitusammattilainen Kirsi Sormunen. Nykyinen yliasiamies Mikko Kosonen ja mukana haussa ollut Markku Wilenius jääväsivät itsensä.

Hallituksen perustelumuistion mukaan Katainen ja Wilenius olivat tasavahvoja, mutta he erosivat sen suhteen, mikä on laaja-alainen ymmärrys yhteiskunnan eri sektoreiden toiminnasta ja kehityssuunnista sekä näkemyksellisyys kansainvälisiin pitkän aikavälin haasteisiin. Kataisella oli hallituksen mielestä tarvittava johtamisnäkemys ja laaja-alaisen kokemuksen tuottamat edellytykset.

”Oli kaksi erinomaista hakijaa. Valinta olisi minun osaltani ollut poliittinen, jos olisin lähtenyt poliittisilla perusteilla estämään sellaisen henkilön valinnan, joka muiden arvioiden perusteella on Sitralle tällä hetkellä paras johtaja”, Lohi sanoo.

Lohen mukaan hän ei saanut puolueeltaan minkäänlaista ”käsiohjausta”, kenet Sitraan pitäisi valita. ”Eikä tullut yllättäen muiltakaan puolueilta, ei kokoomukseltakaan.”

Myös
hallinto­neuvoston puheen­johtaja Antti Lindtman (sd) kääntää asetelman:

”Miten tämä olisi poliittisesti tehty päätös, kun tätä esitti yksi­mielisesti virka­miehistä ja asian­tuntijoista koostuva Sitran hallitus? Entä jos hallinto­neuvosto olisi päätynyt toiseen ehdokkaaseen vastoin tätä yksimielistä esitystä? Epäilenpä, että silloin keskusteltaisiin, syrjäytettiinkö tässä poliittisesti sellainen hakija, jonka puolue on nyt oppositiossa?”

Lindtmanin mukaan Kataisen valinnan taustalla oli erittäin huolellinen prosessi ja tarkka pohdinta siitä, mitä Sitra nyt tarvitsee.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Ihminen koskettelee kasvojaan parin minuutin välein, mutta valehtelija tekee sen eri tavalla kuin muut

   Tilaajille
  2. 2

   Näyttelijä Minna Kivelä paljastaa, millaista on asua Suomen suurimmassa taloyhtiössä yli tuhannen naapurin kanssa

   Tilaajille
  3. 3

   Syyria ja kurdit yhteistyöhön: Armeija aikoo vastata Turkin hyökkäykseen, USA vetää joukkojaan maasta

  4. 4

   Maailman suurimman lentokoneen tehnyt ukrainalainen Antonov selvisi Neuvostoliiton kaatumisesta, mutta Venäjän ja Ukrainan välirikko syöksi sen ongelmiin

  5. 5

   Influenssarokotteen koostumus muuttui, rokottamiset alkavat normaalia myöhemmin

  6. 6

   Moni ymmärtää venyttelyn tarkoituksen väärin, ja se voi jopa heikentää kehoa – Asiantuntija purkaa yleiset myytit liikkuvuudesta

   Tilaajille
  7. 7

   Alkava rasvamaksa sekä diabeteksen ja uniapnean oireet herättivät: Huoli omasta terveydestä sai laihduttamaan

  8. 8

   Huolestuneen naapurin hälyttämä poliisi ampui tummaihoisen naisen ikkunan läpi kuoliaaksi Texasissa

  9. 9

   Itkua, raivoa, rakkautta ja turhautumista: Kohta katoavalla Wilmalla on erityinen paikka helsinkiläisten muistoissa

  10. 10

   Miksi seeproilla on raidat? Japanilaistutkijat maalasivat naudoille raitoja ja paarmat kaikkosivat

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Näyttelijä Minna Kivelä paljastaa, millaista on asua Suomen suurimmassa taloyhtiössä yli tuhannen naapurin kanssa

   Tilaajille
  2. 2

   Porvari vastaan demari, isoveli vastaan pikkuveli – Hirvolan veljekset käyttävät suurta valtaa Suomessa, mutta tänään ei neuvotella vaan pelataan kovaa

   Tilaajille
  3. 3

   Tuhannet lukijat kertoivat HS:lle, miksi heillä ei ole lapsia – Vastauksista piirtyy kuva epävarmuuteen kasvaneesta sukupolvesta

   Tilaajille
  4. 4

   Alhaisen syntyvyyden todelliset syylliset saattavat löytyä väestöpyramidia tutkimalla: Sodanjälkeiset suuret ikäluokat

  5. 5

   Huolestuneen naapurin hälyttämä poliisi ampui tummaihoisen naisen ikkunan läpi kuoliaaksi Texasissa

  6. 6

   Caitlin Moran joutui vastoin tahtoaan seksivideolle ja haluaa kertoa siitä avoimesti, sillä seksi on feminismin ytimessä

   Tilaajille
  7. 7

   Tätä on lastensuojelun työntekijäkato käytännössä: Vantaalainen perheenäiti piiloutuu suihkuun itkemään, koska kukaan ei auta hänen vaikeasti oireilevaa poikaansa

   Tilaajille
  8. 8

   Syyria ja kurdit yhteistyöhön: Armeija aikoo vastata Turkin hyökkäykseen, USA vetää joukkojaan maasta

  9. 9

   Poliisi pidätti näyttelijä Jane Fondan, 81, tämän osoitettua mieltään Greta Thunbergin ja muiden ilmastoaktivistien puolesta

  10. 10

   Tutkimus selvitti, mitkä sanat suomalaiset kokevat sopimattomiksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jos surmaaja soittaa itse hätäpuhelun, hän tekee yleensä samat virheet

   Tilaajille
  2. 2

   Roskapankin portsari löi ja Sakari Lauriala nautti – Armoton harrastus oli tappaa miehen, jonka työ oli kohdata kuolleiden omaisia

   Tilaajille
  3. 3

   Näyttelijä Minna Kivelä paljastaa, millaista on asua Suomen suurimmassa taloyhtiössä yli tuhannen naapurin kanssa

   Tilaajille
  4. 4

   Potkujen antaminen oli MTV Uutisten entiselle päätoimittajalle liikaa: ”Ilmoitin, että sanon itseni irti ensimmäiseksi”

  5. 5

   Makia vetää pois pursiseuralta kopioitua logoa kantavat tuotteensa: ”Olemme olleet idiootteja”

  6. 6

   Mitä tehdä, jos tarjoilija avaa viinipullon, antaa maistaa lasista mutta viini onkin pahaa? ”Se on asiakkaan ongelma, pullo on jo avattu häntä varten”

   Tilaajille
  7. 7

   Suomea uhkaavat ”todella huonot ajat”, sanoo Elina Lepomäki

  8. 8

   Nämä 9 videopätkää osoittavat, miten takavuosien suomalainen tv muuttui tunkkaiseksi ja vanhentuneeksi – menisikö mikään näistä enää läpi? Kerro mielipiteesi

  9. 9

   Miksi ennakkosuosikkina pidettyä Greta Thunbergia ei valittu Nobelin saajaksi? HS käy läpi neljä mahdollista syytä

  10. 10

   Sofia maksoi yli 450 euroa palvelusta, jota ei edes käyttänyt – Uusi ilmiö osoittaa, että rahaa on vaikea hahmottaa, kun sitä ei näe

   Tilaajille
  11. Näytä lisää