Politiikka

Ilmastopaneelin puheenjohtajan mielestä tiukka ilmastopolitiikka on etu suomalaisille vientiyrityksille: ”Suomessa on tästä omituinen harha”

Markku Ollikaisen mukaan vientialojen tiekartat päästövähennyksiin pääsemiseksi ovat tervetulleita. Hän ei niele ministerin näkemystä, että tähänastinen ilmastopolitiikka ei olisi ollut yritysmyönteistä.

Suomen ilmastopaneelin puheenjohtaja, professori Markku Ollikainen kiittelee hanketta, jossa vientialat ja energiaintensiivinen teollisuus laativat yhdessä hallituksen kanssa suunnitelmat ilmastopäästöjensä vähentämisestä.

HS kertoi hankkeesta sunnuntaina.

Lue lisää: Vientialat ja hallitus lähtevät ratkomaan ilmastotavoitetta: Ilmastopolitiikkamme ei ole ollut riittävän yrityslähtöistä, sanoo elinkeinoministeri Kulmuni

”On hieno homma, että yritykset miettivät proaktiivisesti, miten ne voisivat päästöjään vähentää. Monet ovat miettineetkin jo. Energiateollisuus on vaatinut tiukkaa ja kunnianhimoista ilmastopolitiikkaa, koska sille se on etu.”

Ollikainen sanoo, että monet mukana olevista aloista pystyisivät parempaan mitä ne nyt tekevät. Hän arvioi päästövähennysten olevan myös mainetekijä kuormittavalle teollisuudelle.

Samaa sanoo ympäristöjärjestö Greenpeacen ilmasto- ja energia-asiantuntija Kaisa Kosonen.

”Suomessa on oltu aika varovaisia. On pelätty asettaa tavoitteita, joihin keinot eivät ole heti selvillä”, Kosonen sanoo.

Ollikaisen mielestä Suomessa on ”omituinen harha”, että kiristyvä ilmastopolitiikka iskisi teollisuuden kustannuksiin ja tuhoaisi yritykset.

Elinkeinoministeri Katri Kulmuni (kesk) sanoi HS:n haastattelussa Suomen ilmastopolitiikkaa vaivanneen sen, ettei se ole tarpeeksi yrityslähtöistä ja elinkeinoelämämyönteistä.

”En niele tätä puhetta. Meillä on esimerkiksi paljon yritystukia, joten siinä mielessä politiikka ei ole ollut yritysvihamielistä.”

Ollikainen kääntää asian toisinpäin: hänen mielestään ilmastopolitiikka on ollut liian löysää, joten juuri sen takia se ei ole ollut yritysmyönteistä. Kireämpi ilmastopolitiikka olisi esimerkiksi energia- ja cleantech-teollisuudelle etu.

Merkittävä osa hankkeessa mukana olevasta teollisuudesta on päästökaupan piirissä ja saanut ilmaisia päästöoikeuksia niin, ettei yrityksillä ole ollut sitä kautta painetta ponnistaa eteenpäin, Ollikainen sanoo.

”Ja kun lisäksi sähkön hinta on alempana kuin aiemmin, niin missä se kustannusrasitus on? Sen päälle teollisuus on saanut päästökauppakustannusten palautuksen. Turha väittääkään, että se olisi yritysvihamielistä. Yritysten ei ole tarvinnut tehdä tarpeeksi eikä niitä ole kutsuttu ilmastotöihin.”

Greenpeacen Kososen mielestä teollisuuden ajattelu on muuttunut kuluneen vuoden aikana.

”On ymmärretty, että tällainen varovainen lähestymistapa ilmastopolitiikassa ei ole edes meidän omille yrityksille lopulta parasta. Lähivuosina maailman kysyntä nollapäästöisille ja hiilettömän yhteiskunnan mahdollistaville ratkaisuille tulee räjähtämään, jolloin ne, jotka ovat olleet hereillä ajoissa, voittavat.”

Kososen mielestä Suomi kiinnostaa nyt kansainvälisesti siksi, että hallitus kiristi ilmastopolitiikan tavoitetta merkittävästi ja pyrkii nyt hiilineutraaliuteen jo vuonna 2035. Suomesta voi Kososen mukaan tulla kansainvälisesti merkittävä pilottialue, kun maapallon keskilämpötilan nousu pyritään rajoittamaan 1,5 asteeseen.

”Se tulee olemaan suomalaisyrityksille aivan mieletön brändi ja myyntivaltti.”

Jos yritykset luottavat ilmastopolitiikan menevän eteenpäin, ne uskaltavat ottaa enemmän riskejä omissa kehityshankkeissaan.

Ollikainen nostaa teräsyhtiö SSAB:n esimerkiksi teollisuudessa jo tehdystä kehitystyöstä. SSAB pyrkii fossiilivapaaseen terästuotantoon yhdessä LKAB:n ja Vattenfallin kanssa. Kehitysvaiheessa oleva hanke voisi ehkä 2030-luvulla vähentää myös SSAB:n Raahen tehtaan päästöjä, jotka ovat merkittävä osa Suomen kokonaispäästöistä.

Ollikainen sanoo, että prosessiteollisuuden eli esimerkiksi juuri terästeollisuuden, metsäteollisuuden ja kemianteollisuuden päästöjen poistaminen ei ole kovin yksinkertaista. Osa näiden alojen päästöistä tulee fossiilisten polttoaineiden käytöstä, mutta osa myös itse prosesseista.

”Se on pidemmän aikavälin haaste. Mutta toisaalta seuraavien kymmenen vuoden aikana siellä riittääkin se, että energiatehokkuus paranee ja tehdään tutkimusta ja tuotekehitystä.”

Toinen Ollikaisen seuraama teollisuuden kehityshanke on power-to-x -teknologia, jonka kehitystyössä ovat mukana muun muassa Neste ja Wärtsilä.

Power-to-x -teknologiassa pyritään kehittämään synteettisiä kierrätyspolttoaineita ilmakehästä talteenotetun hiilidioksidin ja vedyn avulla.

”Se antaisi mahdollisuuden korvata fossiilisia polttoaineita ja olisi luonteva tapa ratkaista raskaan liikenteen, laivojen ja lentokoneiden ongelma”, Ollikainen sanoo.

Greenpeacen Kaisa Kosonen toivoo teollisuuden tiekarttojen auttavan näkemään myös sen, millainen kokonaiskysyntä Suomen metsävaroihin kohdistuu.

”Sen jälkeen pystytään käymään realistisempaa keskustelua, millä tavoin pystymme pitämään metsien käytön ilmaston ja luonnon monimuotoisuuden reunaehdoissa. Ja millainen on se metsäteollisuus, joka tuo meille hyvinvointia näissä reunaehdoissa.”

Yrityksillä on hallitukselle myös toiveita. Useista liitoista vaaditaan jo nyt esimerkiksi tutkimus- ja kehitysrahoihin panostamista sekä osin niiden kohdentamista ilmastotoimiin.

Lisäksi liitot vaativat sähköveron keventämistä, sillä fossiilisten polttoaineiden käytön vähentäminen tarkoittaa sähkönkulutuksen merkittävää kasvua.

Valmistava teollisuus kuuluu jo nyt alempaan sähköveroluokkaan kuin tavallinen kuluttaja. Teollisuuden veroa olisi edelleen mahdollista alentaa EU:n sallimalle minimitasolle.

Hallitus aikoo ainakin ohjelmansa mukaan edetä tähän suuntaan ja samalla poistaa yhden yritystuen, teollisuuden energiaverojen palautuksen. Ollikaisen mukaan sähköveron alentaminen on kaikin puolin järkevää, jos palautukset samalla poistetaan.

SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta oli sunnuntaina Twitterissä pahoillaan siitä, että työntekijät ovat unohtuneet hallituksen ja vientialojen ilmastovähennysmallista.

”Ilman heidän osallisuuttaan vuoropuhelu jää torsoksi”, Eloranta kirjoitti.

Katri Kulmunin vastauksen mukaan myös työntekijäjärjestöillä on mahdollisuus osallistua työhön.

”Reilu siirtymä on tärkeä niin ilmastossa, tekoälyssä kuin digitalisaatiossakin”, Kulmuni kirjoittaa.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Thaimaan kuningas erotti ainoan jalkavaimonsa: syyksi kerrottiin ”karkea niskoittelu” ja kuningattareen liittyvä valtapeli

  2. 2

   Uudet liikuntasuositukset muuttavat koko liikunnan käsitteen – Testaa laskurilla, liikutko riittävästi

  3. 3

   Puhemies torjui Boris Johnsonin toivoman uuden äänestyksen brexit-sopimuksesta – suora lähetys britti­parlamentista jatkuu

  4. 4

   Poliisien etu­järjestön puheen­johtaja Ohisalon selvitys­pyynnöstä: Vuoro­puhelun sisä­ministerin kanssa tapahduttava muualla kuin Twitterissä

  5. 5

   HS haastatteli kurdien mielenosoituksen osallistujia: näin tilanne kärjistyi

  6. 6

   Kotityöt kasautuvat naisille miesten tajuamatta – Helsinkiläispari jakaa työt tasan: ”Excel on nostanut tyytyväisyyttäni enemmän kuin kosinta”

   Tilaajille
  7. 7

   Alma pääsi lämmittelijäksi Christina Aguileran Britannian-kiertueelle – Manageri: ”Christina oli nähnyt Alman keikan ja tykännyt kovasti”

  8. 8

   Iranilainen musiikkipalvelu poisti naiset kaikkien levyjen kansikuvista

  9. 9

   Hassan Blasimin teos ei kelvannut Finlandia-palkinnon kilpailukirjaksi, koska italialais­kustantamo julkaisi sen arabiaksi viime vuonna

  10. 10

   Auto putosi Tuusulanväylältä kuusi metriä lasten koulutielle, kuljettaja kuoli: ”Onni onnettomuudessa, ettei kukaan ollut väylällä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Uudet liikuntasuositukset muuttavat koko liikunnan käsitteen – Testaa laskurilla, liikutko riittävästi

  2. 2

   ”Koko Suomi kaatui minun vastaanotolleni”, sanoo lääke­kannabiksen reseptien kirjoittamisen lopettanut lääkäri

  3. 3

   Nuori lääkäri avautui uuvuttavasta työstään ja sai aikaan vastausten tulvan: ”Haluan, että ihmiset ymmärtävät, miksi lääkärit eivät jää terveyskeskuksiin”

  4. 4

   Kotityöt kasautuvat naisille miesten tajuamatta – Helsinkiläispari jakaa työt tasan: ”Excel on nostanut tyytyväisyyttäni enemmän kuin kosinta”

   Tilaajille
  5. 5

   Kuvia Suomesta: Ihminen löytää toisen pikkukaupungin yössä

  6. 6

   Maksoin hoitajan ojentamasta kumiletkusta 64 euroa: onko hoitokuluvakuutuksista tullut lääkäriasemille rahastusautomaatti?

  7. 7

   Omakotitalolle ei löydy ostajaa edes Järvenpäässä – Kari Sirola kertoo, miten vanhaa taloa voi pitää kunnossa halvalla

   Tilaajille
  8. 8

   Emeritusprofessori kiittää nuorta lääkäriä kannanotosta: ”Jos halutaan oikeasti hoitaa meidän vanhuksia, järjestelmää pitää muuttaa dramaattisesti”

  9. 9

   HS haastatteli kurdien mielenosoituksen osallistujia: näin tilanne kärjistyi

  10. 10

   Poliisi puolustaa etälamauttimen käyttöä Turkki-mielenosoituksessa: ”Olisiko sitten patukalla pitänyt lyödä?” – Ohisalo pyytää selvitystä poliisin pelisäännöistä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

  2. 2

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  3. 3

   Kuvia Suomesta: Ihminen löytää toisen pikkukaupungin yössä

  4. 4

   Demokraattien Nancy Pelosi kertoi syistä, miksi Trump sai ”hermoromahduksen” Syyria-kokouksessa

  5. 5

   ”Olen 31, enkä ole seurustellut kertaakaan” – Lyhyet miehet kertovat, millaista on elää maailmassa, jossa pituutta pidetään miehen mittana

   Tilaajille
  6. 6

   Keväällä Fazerin asmr-mainos sai monet raivon partaalle, ja nyt myös Mainonnan eettinen neuvosto otti siihen kantaa

  7. 7

   Nuori lääkäri avautui uuvuttavasta työstään ja sai aikaan vastausten tulvan: ”Haluan, että ihmiset ymmärtävät, miksi lääkärit eivät jää terveyskeskuksiin”

  8. 8

   Kim huijasi itselleen halutun kaupungin vuokra-asunnon läheltä Helsingin keskustaa – Rikosoikeuden professori: ”Moraalitonta tällainen kepulointi ainakin on”

   Tilaajille
  9. 9

   Kotona tehtävä tikkutesti on paljastanut jo monia oireettomia suolistosyöpiä

  10. 10

   HS:n erikoisartikkeli vie ruotsalaisten orjasaarelle: Gustavia oli Ruotsin yritys päästä siirtomaavallaksi, ja oli siellä mukana suomalaisiakin

   Tilaajille
  11. Näytä lisää