Politiikka

HS:n tiedot: Ministeriö vaatii korkea­kouluilta tuhat­määrin lisää tutkintoja

Opetusministeriö on lähettänyt korkeakouluille ehdotuksensa uusista tutkintotavoitteista: vuodessa tulisi valmistua lähes 67 000 tutkintoa.

Opetusministeriö aikoo vaatia korkeakouluja tuottamaan lähivuosina tuntuvasti nykyistä enemmän tutkintoja.

Ministeriön ja korkeakoulujen seuraavalla sopimuskaudella eli vuosina 2021–2024 tutkintoja tulisi valmistua keskimäärin liki 8 000 enemmän vuodessa kuin nykyisellä kaudella. Kasvusta yli puolet kohdistuisi yliopistoihin ja loput ammattikorkeakouluihin.

Vuosina 2016–2018 tutkintoja valmistui vuosittain noin 59 000, mutta ensi kauden tavoite on liki 67 000. Vuodelle 2030 tavoite on lähes 76 000.

Uudet tutkintotavoitteet käyvät ilmi ministeriön korkeakouluille lähettämistä ohjeista ja asiakirjoista, jotka pohjustavat ensi vuonna käytäviä sopimusneuvotteluja. Niitä käydään neljän vuoden välein, ja niissä sovitaan esimerkiksi korkeakoulujen erikoistumisaloista ja tehtävistä.

Vaikka korkeakoulut päättävät aloituspaikoista itse, ministeriö pyrkii ohjauksellaan varmistamaan, että koulutus kohdentuu työvoimatarpeen kannalta keskeisille aloille ja alueille.

Pääministeri Antti Rinteen (sd) hallitus on sitoutunut jo edellisen vaalikauden aikana laadittuun korkeakoulutuksen ja tutkimuksen visioon, joka ulottuu vuoteen 2030 asti.

Vision mukaan korkeakoulutettujen määrä kasvaa niin, että ainakin puolet 25–34-vuotiaiden ikäluokasta suorittaa korkeakoulututkinnon, kun nyt osuus on 41 prosenttia.

Hallitusohjelman mukaan aloituspaikkoja on määrä lisätä merkittävästi, mutta siinä ei esitetty tarkkoja lukuja. Budjettiriihessä ei liioin osoitettu erillistä määrärahaa niiden lisäystä varten.

Näillä näkymin yliopistoille on tulossa 40 miljoonan euron ja ammattikorkeakouluille 20 miljoonan euron korotus perusrahoitukseen. Niiden turvin tulisi rahoittaa myös tuhannet uudet aloituspaikat.

Omassa budjettiehdotuksessaan opetusministeriö esitti vähintään 5 000 uuden aloituspaikan lisäystä ja sitä varten 40 miljoonan euron määrärahalisäystä.

Tiedeministeri Hanna Kososelta (kesk) kysyttiin tiistaina eduskunnan sivistysvaliokunnan julkisessa kuulemisessa, miten lisäpaikat ja -tutkinnot aiotaan rahoittaa.

Kosonen viittasi budjettiriihen päätökseen perusrahoituksen lisäyksestä ja indeksikorotuksista: korkeakoulut päättävät itse, mihin rahat käyttävät.

”Osaajapula on valtava. Tarvitaan lisää varhaiskasvatusopettajia, sosionomeja, sairaanhoitajia ja insinöörejä. Pyrimme korkeakoulujen kanssa ratkaisemaan neuvottelukierroksella, onko tutkintotavoitteiden nostaminen mahdollista.”

Budjettiriihessään hallitus linjasi aloituspaikoista vain, että Savonlinnan alueen elinvoiman vahvistamiseksi ammattikorkeakoulujen aloituspaikkoja lisätään siellä 150 paikalla vuodesta 2020 alkaen.

Korkeakoulujen tulee esittää ministeriölle omat ehdotuksensa tutkintotavoitteista vuosille 2021–2024 ja näkymä aina vuoteen 2030 asti lokakuun 11. päivään mennessä.

Alakohtaisten esitysten perusteluista tulee käydä ilmi, kuinka paljon tavoitteet perustuvat aloituspaikkojen lisäykseen, läpäisyn eli valmistumisen tehostumiseen tai kansainvälisten opiskelijoiden – myös lukuvuosimaksuja maksavien – määrän lisäämiseen.

Suurin merkitys on kuitenkin aloituspaikoilla. Ministeriön ohjeissa tunnustetaan, ettei vuoden 2030 visio ehdi millään toteutua vielä ensi kaudella, sillä se edellyttäisi 25–34-vuotiaiden ikäluokassa viidenneksen lisäystä tutkintoihin.

Myös opintojen aloitusiän tulisi laskea nykyisestä ja tutkinnon läpäisyn parantua.

Tulevia koulutus- ja työvoimatarpeita on jo ennakoitu. Paljon puhuttu työn murros aiheuttaa sen, että yli puolet uusista työntekijöistä tarvitsee korkeakoulutuksen. Uusista työpaikoista jopa 75 prosentin arvioidaan vaativan korkeakoulututkinnon.

Työvoimatarpeen tyydyttämiseksi tarvitaan nykytasoon verrattuna lisää erityisesti tekniikan alan tutkintoja.

Yliopistopuolen aloista mainitaan muun muassa tietojenkäsittely ja tietoliikenne. Myös sosiaalityöntekijöitä, puheterapeutteja ja lääkäreitä tarvitaan lisää.

Opettajatarvetta taas patoaa pienentyvien ikäluokkien vaikutus.

Ammattikorkeakouluissa tulisi kouluttaa nykyistä enemmän väkeä tekniikan lisäksi esimerkiksi terveys- ja hyvinvointialoille.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Fakta

Neljän vuoden sopimukset


  Korkeakoulut käyvät neljän vuoden välein ministeriön kanssa neuvottelut, joissa sovitaan niiden painoaloista ja tutkintotavoitteista.

 Yleistavoitteeksi on asetettu, että vuoteen 2030 mennessä vähintään puolet nuorten aikuisten ikäluokasta suorittaa korkeakoulututkinnon, kun nyt osuus on 41 prosenttia.

 Vuorossa ovat ensi vuonna kauden 2021–2024 neuvottelut, joita valmistellaan jo.

 Ministeriö on lähettänyt tutkintotavoitteista ehdotukset korkeakouluille.

 Ehdotuksen mukaan ensi kauden tavoite olisi 66 800 tutkintoa vuodessa, kun toteutuma on viime vuosina ollut keskimäärin 59 168. Vuodelle 2030 tavoite olisi 75 650 tutkintoa.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Hirvi rusentaa auton hetkessä – Raju kolari tallentui videolle Salossa

  2. 2

   Osa saa nuhan ja kuumeen helposti ja toiset eivät juuri koskaan – Professori listaa viisi syytä, jotka selittävät eron

   Tilaajille
  3. 3

   Nyt se on virallista: Kvanttitietokone saavutti herruuden eli laski 200 sekunnissa sen, mikä olisi vienyt supertietokoneelta 10 000 vuotta

  4. 4

   Tutkijat kehittivät mullistavan tavan huiputtaa dna:ta: ”Suuri harppaus perimän muokkauksen maailmassa”

  5. 5

   Suurlähettiläs Mikko Pyhälä kuvaa, miten Venezuelan presidentti Chávez syöksi kansansa rikkauksista ryysyihin ja palkkasi jopa jengejä avukseen

  6. 6

   Maailman muoviroskasta suuri osa on peräisin vain muutaman suuryhtiön tuotteista – ykkösenä Coca-Cola

  7. 7

   Metsikköön ilmestyi yön pimeydessä 250 kiloa chilikastiketta Vuosaaressa: ”En pysty ymmärtämään”

  8. 8

   Poliisi: Kauniaisissa liikkuu häiriköivä nuorisojoukko – ”Erittäin vakavasti otettava asia”

  9. 9

   Aamulla selviää, mitä Nokian arvioima ”heikohko” vuosineljännes tarkoittaa

  10. 10

   Yhdysvaltain Ukrainan-lähettilään todistus oli Trumpin kannalta tähän mennessä raskauttavin – Missä virkarikostutkinnassa nyt mennään?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hirvi rusentaa auton hetkessä – Raju kolari tallentui videolle Salossa

  2. 2

   Osa saa nuhan ja kuumeen helposti ja toiset eivät juuri koskaan – Professori listaa viisi syytä, jotka selittävät eron

   Tilaajille
  3. 3

   Nyt se on virallista: Kvanttitietokone saavutti herruuden eli laski 200 sekunnissa sen, mikä olisi vienyt supertietokoneelta 10 000 vuotta

  4. 4

   Metsikköön ilmestyi yön pimeydessä 250 kiloa chilikastiketta Vuosaaressa: ”En pysty ymmärtämään”

  5. 5

   Suuri veronmaksaja Supercell huolestui: Suomi menettämässä miljoonien edestä vero­tuloja, jos verotukseen kaavailtu jätti­uudistus toteutuu

  6. 6

   Rekan kontista löytyi 39 ruumista Britanniassa, murhatutkinta käynnistetty

  7. 7

   Vakavasti sairaiden nuorten mielenterveysongelmia hoidetaan Helsingin seudulla väärin, sanoo kaksi kaiken nähnyttä ammattilaista

   Tilaajille
  8. 8

   Paralympiavoittajan elämä päättyi armokuolemaan

  9. 9

   Cheyenne Järvinen kyllästyi ravinto­lisien tyrkyttämiseen – Seurasi palaute­vyöry, josta paljastuivat some­markkinoinnin kyseenalaiset käytännöt

  10. 10

   Poliisi: Kauniaisissa liikkuu häiriköivä nuorisojoukko – ”Erittäin vakavasti otettava asia”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  2. 2

   Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

  3. 3

   ”Olen 31, enkä ole seurustellut kertaakaan” – Lyhyet miehet kertovat, millaista on elää maailmassa, jossa pituutta pidetään miehen mittana

   Tilaajille
  4. 4

   Kuvia Suomesta: Ihminen löytää toisen pikkukaupungin yössä

  5. 5

   Nuori lääkäri avautui uuvuttavasta työstään ja sai aikaan vastausten tulvan: ”Haluan, että ihmiset ymmärtävät, miksi lääkärit eivät jää terveyskeskuksiin”

  6. 6

   Demokraattien Nancy Pelosi kertoi syistä, miksi Trump sai ”hermoromahduksen” Syyria-kokouksessa

  7. 7

   Keväällä Fazerin asmr-mainos sai monet raivon partaalle, ja nyt myös Mainonnan eettinen neuvosto otti siihen kantaa

  8. 8

   Cheyenne Järvinen kyllästyi ravinto­lisien tyrkyttämiseen – Seurasi palaute­vyöry, josta paljastuivat some­markkinoinnin kyseenalaiset käytännöt

  9. 9

   Uudet liikuntasuositukset muuttavat koko liikunnan käsitteen – Testaa laskurilla, liikutko riittävästi

  10. 10

   Kim huijasi itselleen halutun kaupungin vuokra-asunnon läheltä Helsingin keskustaa – Rikosoikeuden professori: ”Moraalitonta tällainen kepulointi ainakin on”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää