Politiikka    |   Kommentti

Kokoomus sai valtio­varain­ministeriöltä kylmää vettä niskaansa

Veronmaksajat laski hallituksen budjetin iskevän keskituloisiin, mutta valtiovarainministeriön laskelman mukaan budjetti hyödyttää myös heitä. Molemmat laskelmat ovat ”oikein”, mutta ne kuvaavat eri asioita, kirjoittaa HS:n politiikan toimittaja Teemu Muhonen kommentissaan.

Antti Rinteen (sd) hallituksen ensimmäisestä budjetista kehkeytynyt poliittinen kiista meni yhä mutkikkaammaksi keskiviikkona, kun valtiovarainministeriö julkaisi laskelmansa budjetin vaikutuksista suomalaisten tuloihin.

Laskelman mukaan hallituksen tekemät päätökset nostavat ensi vuonna käteen jääviä tuloja enemmistöllä suomalaisista.

”Ja näin faktat pilasivat kokoomuslaisten tarinan”, irvaili vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson laskelmien tultua julki.

Kokoomus on viikon ajan arvostellut Rinteen hallitusta siitä, että se ”kurittaa ahkeria keskituloisia” heikentämällä heidän ostovoimaansa. Puolue on vedonnut Veronmaksajien keskusliiton laskelmaan, jonka mukaan budjetti vie keskituloisen nettopalkasta 160 euroa vuodessa.

Keskiviikkona julkaistu valtiovarainministeriön laskelma näytti kuitenkin vievän terän kritiikiltä, sillä sen mukaan tulot kohenevat hallituksen päätösten ansiosta myös keskituloisilla.

Kenen lukuja tässä oikein pitäisi uskoa?

Kummallinen tilanne johtuu siitä, että Veronmaksajien ja valtiovarainministeriön laskelmat on tehty eri tavalla.

 

Keskituloiset palkansaajat eivät juuri sosiaalietuuksien korotuksesta kostu.

Veronmaksajien laskelman mukaan Rinteen hallituksen tekemät veronkevennykset eivät riitä kattamaan kilpailukykysopimuksesta johtuvia sosiaaliturvamaksujen kiristyksiä, joten palkansaajien kokonaisverotus kiristyy.

Valtiovarainministeriö taas tarkastelee muitakin kuin palkansaajia: hallituksen tekemät parannukset kansaneläkkeisiin ja perusturvaan nostavat keskimääräisiä tuloja alimmissa ja keskimmäisissä tuloluokissa.

Nämä parannukset riittävät useimmissa tuloluokissa kuittaamaan esimerkiksi bensa- ja tupakkaverojen kiristykset, minkä vuoksi ostovoima suurella joukolla suomalaisia ensi vuonna kasvaa.

Edellä kuvattu ei vielä vie pohjaa pois kokoomuksen kritiikiltä, joka kohdistuu ennen kaikkea keskituloisten palkansaajien verotuksen kiristymiseen. Keskituloiset palkansaajat eivät juuri sosiaalietuuksien korotuksesta kostu.

Vielä sekavammaksi tilanteen tekee kuitenkin se, että yhden laskuteknisen eron vuoksi valtiovarainministeriö antaa Veronmaksajia suopeamman kuvan myös palkansaajien ensi vuoden verokohtelusta.

Valtiovarainministeriöstä kerrotaan HS:lle, että ministeriön laskelmassa veronkevennyksenä näyttäytyy myös tuloverotuksen indeksitarkistus. Indeksitarkistuksilla nostetaan veroasteikon rajoja, jotta suomalaisten verotus ei ”automaattisesti” kiristyisi yleisen tulotason kohotessa.

Veronmaksajat taas ei pidä indeksitarkistusta hallituksen tekemänä veronkevennyksenä vaan rutiininomaisena toimenpiteenä, joka pitää yllä nykytilan.

Molemmat laskelmat ovat ”oikein”, mutta ne kuvaavat eri asioita.

 

Poliittisessa mielikuvakamppailussa kokoomus joka tapauksessa koki keskiviikkona tappion.

Käytännön merkitystä tulkintaeroilla ei juurikaan ole, sillä muutokset ostovoimassa ovat varsin pieniä.

Ministeriön laskelman mukaan hallituksen päätökset nostavat käteen jääviä tuloja alimmissa tuloluokissa reilut puoli prosenttia, kun taas ylimmässä tulokymmenyksessä päätökset pienentävät tuloja vajaat puoli prosenttia.

Joku voisi pitää suorastaan yhdentekevänä sitä, tulkitaanko kilpailukykysopimuksessa vuosia sitten sovitut sosiaaliturvamaksujen korotukset nykyhallituksen syyksi tai tuloverotuksen indeksikorotus sen ansioksi.

Poliittisessa mielikuvakamppailussa kokoomus joka tapauksessa koki keskiviikkona tappion.

Puolue voi yhä arvostella hallitusta siitä, että sosiaalietuuksien korotus maksetaan pääosin lisävelalla ja se heikentää työnteon kannustimia. Keskituloisten kurittamisesta kokoomuslaiset eivät silti välttämättä puhu enää yhtä usein, sillä hallitus voi nyt huoletta vedota valtiovarainministeriön laskelmaan.

Kokoomuksen on vaikea lähteä haastamaan ministeriön lukuja, sillä niihin se edellisellä hallituskaudella nojasi itsekin jatkuvasti.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Cheyenne Järvinen kyllästyi ravinto­lisien tyrkyttämiseen somessa: ”En usko siihen huuhaahan” – Sen jälkeen alkoi palautevyöry

  2. 2

   Ravitsemustieteen professori hätkähti lentokentällä kaadettua aamu­konjakkia – Onko aamujuominen erityisen suomalainen ilmiö?

  3. 3

   Jopa miljoonan suomalaisen kehossa jyllää esidiabetes, eivätkä he tiedä sitä

   Tilaajille
  4. 4

   Miehet katoavat työmarkkinoilta, eikä kukaan tiedä minne – olisiko syynä miehen kunnia?

  5. 5

   Hiilihydraattien välttely on usein turhaa, sillä kehon voi totuttaa käyttämään niitä tehokkaammin, sanoo ravitsemusterapeutti ja antaa kolme vinkkiä

   Tilaajille
  6. 6

   Voi olla, että korot eivät nouse vuosi­kausiin – Mitä se tarkoittaa koti­talouksien kannalta?

   Tilaajille
  7. 7

   Kuollut isä juoksi kodin ohi keltaisissa shortseissa – Terveetkin ihmiset näkevät harhoja, ja tutkijan mukaan niihin liittyy vaarallinen tabu

   Tilaajille
  8. 8

   Mitä jos keinotekoiset aivot tajuavat olevansa olemassa? Tutkijat huolestuivat laboratorioissa kasvatetuista miniaivoista

  9. 9

   Thaimaan kuningas erotti ainoan jalkavaimonsa: syyksi kerrottiin ”karkea niskoittelu” ja kuningattareen liittyvä valtapeli

  10. 10

   HS haastatteli kurdien mielenosoituksen osallistujia: näin tilanne kärjistyi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Uudet liikuntasuositukset muuttavat koko liikunnan käsitteen – Testaa laskurilla, liikutko riittävästi

  2. 2

   Kotityöt kasautuvat naisille miesten tajuamatta – Helsinkiläispari jakaa työt tasan: ”Excel on nostanut tyytyväisyyttäni enemmän kuin kosinta”

   Tilaajille
  3. 3

   ”Koko Suomi kaatui minun vastaanotolleni”, sanoo lääke­kannabiksen reseptien kirjoittamisen lopettanut lääkäri

  4. 4

   HS haastatteli kurdien mielenosoituksen osallistujia: näin tilanne kärjistyi

  5. 5

   Maksoin hoitajan ojentamasta kumiletkusta 64 euroa: onko hoitokuluvakuutuksista tullut lääkäriasemille rahastusautomaatti?

  6. 6

   Mitä jos keinotekoiset aivot tajuavat olevansa olemassa? Tutkijat huolestuivat laboratorioissa kasvatetuista miniaivoista

  7. 7

   Poliisien etujärjestön puheen­johtaja ihmettelee, missä roolissa Ohisalo teki selvitys­pyynnön mielen­osoituksista – myös opposition edustajilta arvostelua

  8. 8

   Thaimaan kuningas erotti ainoan jalkavaimonsa: syyksi kerrottiin ”karkea niskoittelu” ja kuningattareen liittyvä valtapeli

  9. 9

   Uni ja liikunta puhdistavat aivot, mutta korkea verenpaine heikentää pään pesukoneen tehoa

   Tilaajille
  10. 10

   Nuori lääkäri avautui uuvuttavasta työstään ja sai aikaan vastausten tulvan: ”Haluan, että ihmiset ymmärtävät, miksi lääkärit eivät jää terveyskeskuksiin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

  2. 2

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  3. 3

   Kuvia Suomesta: Ihminen löytää toisen pikkukaupungin yössä

  4. 4

   ”Olen 31, enkä ole seurustellut kertaakaan” – Lyhyet miehet kertovat, millaista on elää maailmassa, jossa pituutta pidetään miehen mittana

   Tilaajille
  5. 5

   Demokraattien Nancy Pelosi kertoi syistä, miksi Trump sai ”hermoromahduksen” Syyria-kokouksessa

  6. 6

   Nuori lääkäri avautui uuvuttavasta työstään ja sai aikaan vastausten tulvan: ”Haluan, että ihmiset ymmärtävät, miksi lääkärit eivät jää terveyskeskuksiin”

  7. 7

   Keväällä Fazerin asmr-mainos sai monet raivon partaalle, ja nyt myös Mainonnan eettinen neuvosto otti siihen kantaa

  8. 8

   Kim huijasi itselleen halutun kaupungin vuokra-asunnon läheltä Helsingin keskustaa – Rikosoikeuden professori: ”Moraalitonta tällainen kepulointi ainakin on”

   Tilaajille
  9. 9

   HS:n erikoisartikkeli vie ruotsalaisten orjasaarelle: Gustavia oli Ruotsin yritys päästä siirtomaavallaksi, ja oli siellä mukana suomalaisiakin

   Tilaajille
  10. 10

   Yrittäjät pakenivat uudesta kauppa­keskuksesta Espoossa, Juha Kumaran liikkeessä kävi päivässä alle kymmenen asiakasta: ”Ihan floppi”

  11. Näytä lisää