Politiikka

Syvenevä vauvakato uhkaa eläkkeitä: ”Tätä menoa järjestelmä romahtaa”, sanoo EK:n johtaja

Työmarkkinajärjestöt eivät silti ole vielä halukkaita uuteen eläkeuudistukseen, vaan toivovat ratkaisua perhepolitiikasta ja työllisyystoimista. Telan Suvi-Anne Siimes taas korottaisi eläkemaksuja nopeasti.

Eläkepäättäjät ovat huolissaan tällä viikolla tulleista ennakkotiedoista, joiden perusteella Suomessa syntyy tänä vuonna vielä odotettuakin vähemmän lapsia. Tilastokeskus julkaisee väestöennusteensa maanantaina.

Viime vuonna julkaistu, Tilastokeskuksen edellinen ennuste arvioi lapsia syntyvän tänä vuonna 49 000. Jo tätä pidettiin synkkänä, mutta uusimpien arvioiden mukaan syntyvien vauvojen määrä on jäämässä vain 45 000:n tienoille. Näin vähän vauvoja piti ennusteen mukaan syntyä vasta vuonna 2045.Syntyvyyden voimakas muutos vaikuttaa monien muiden asioiden lisäksi Suomen eläkejärjestelmään, jossa kukin sukupolvi maksaa valtaosan edeltäjiensä eläkkeistä. Tulevina vuosikymmeninä maksajien määrä suhteessa eläkkeensaajiin uhkaa vähetä yhä nopeammin.

Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n työelämästä vastaava johtaja Ilkka Oksala kuvaa tilannetta erittäin vakavaksi.

”On täysin selvää, että tätä menoa eläkejärjestelmä romahtaa. Jonkin on muututtava”, Oksala sanoo.

Suomalaisten palkoista maksetaan yksityisellä sektorilla jo nykyisin 24,4 prosenttia eläkemaksuja ja kuntasektorilla vielä enemmän. Vuonna 2017 voimaan tulleen eläkeuudistuksen tavoitteena oli esimerkiksi eläkeikää nostamalla pysäyttää maksujen kohoaminen käytännössä pysyvästi.

Tämän vuoden keväällä julkaistut Eläketurvakeskuksen (ETK) laskelmat kuitenkin osoittivat, että tehdyt toimet eivät tule riittämään. Syntyvyyden alenemisen vuoksi eläkemaksuja on viimeistään 2050-luvulta eteenpäin näillä näkymin lähdettävä nostamaan kohti 30:tä prosenttia.

Koska syntyvyyden lasku on tänä vuonna kiihtynyt edelleen, lähennellään tätä menoa jo ETK:n laskemaa matalan syntyvyyden vaihtoehtoa, jossa maksut olisi lopulta nostettava lähes 35 prosenttiin.Vaikka ongelmat konkretisoituvat vasta vuosikymmenten päästä, Oksalan mielestä tilanne pitää korjata ajoissa.

”Maksujen korotus jakautuisi työnantajien ja työntekijöiden välille, ja se runtelisi yritysten työllistämisedellytyksiä ja palkansaajien ostovoimaa. Syntyvyyden lasku tuo painetta myös verojen nostoon, joten yhtälö on yksinkertaisesti mahdoton.”

EK:lla on suuri valta eläkejärjestelmään, sillä Kuntatyönantajien ja palkansaajien kattojärjestöjen eli SAK:n, STTK:n ja Akavan kanssa se on vastannut eläkelainsäädännön muutosten valmistelusta.

Onko jo nyt uuden eläkeuudistuksen aika?

”Me lähdemme toistaiseksi siitä, että ongelma on korjattava syntyvyyden, työllisyyden ja maahanmuuton avulla”, Oksala vastaa.

Oksala havainnollistaa vaaditun muutoksen mittaluokkaa näin: jos eläkemaksujen nousupaineesta haluttaisiin eroon työllisyyttä nostamalla, työllisyysasteen olisi noustava nykyisestä reilusta 72 prosentista yli 90 prosenttiin. Se on epärealistista.

Jos taas epäsuhta korjattaisiin vain työperäisellä maahanmuutolla, sen pitäisi lähes kolminkertaistua.

Oksalan mukaan syntyvyyden ei kuitenkaan tarvitsisi kuin palata vuoden 2012 tasolle, jotta maksujen nousupaine typistyisi edellisessä eläkeuudistuksessa havitellulle tasolle.

”Ratkaisu on varmasti yhdistelmä kaikkia kolmea, mutta etenkin syntyvyyden palautumisella edeltävälle tasolleen olisi suuri merkitys. Se vaatii perhepoliittisia toimia, mutta varmuutta oikeista toimenpiteistä ole kenelläkään.”

Mahdollisiksi lääkkeiksi Oksala mainitsee varhaiskasvatusmaksujen alentamisen ja naisten työmarkkina-aseman parantamisen esimerkiksi perhevapaita uudistamalla.

Myöskään suurin työntekijäjärjestö SAK ei ole vielä valmis seuraavaan eläkeuudistukseen, sanoo järjestön työura- ja eläkeasioiden päällikkö Sinikka Näätsaari.

”Olemme toki huolissamme tilanteesta, mutta emme lähtökohtaisesti ole valmiita eläke-etuuksien heikentämiseen. Syitä syntyvyyden laskuun toivottavasti selvitetään perusteellisesti, jotta tepsiviä perhepoliittisia toimia pystytään löytämään.”

Ensi vuonna työmarkkinajärjestöt joutuvat joka tapauksessa tekemään päätöksiä eläkejärjestelmän tulevaisuudesta, sillä ne neuvottelevat vuoden 2021 eläkemaksuista.

Eläke­vakuut­tajien etu­järjestön Telan toimitus­johtaja Suvi-Anne Siimes katsoo, että maksuja kannattaisi nostaa välittömästi hieman.

Eläkeyhtiöitä edustava Tela ei tyypillisesti esitä eläkemaksujen tai -etuuksien muutoksia, ja Siimes korostaakin ehdotuksen olevan hänen henkilökohtaista ajatteluaan.

”Keräämällä hieman enemmän puskuria voisimme yhteiskuntana varautua paremmin tilanteeseen, jossa nyt syntyvät pienet ikäluokat tulevat työelämään. Jos joudumme jälleen heikentämään eläke-etuuksia, pelkään, että luottamus järjestelmään heikkenee”, Siimes perustelee.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Fakta

Syntyvyys laskee


 Suomessa syntyi viime vuonna 47 577 lasta eli vähemmän kuin kertaakaan 150 vuoteen.

 Tänä vuonna syntyvyyden ennakoidaan laskevan edelleen. Tilastokeskus julkaisee väestöennusteensa maanantaina.

 Syntyvyyttä kuvaava kokonaishedelmällisyysluku oli viime vuonna 1,41, kun vielä vuosikymmenen vaihteessa se oli 1,87.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Moni haksahtaa lisäravinteisiin, vaikka hyödyt ovat usein olemattomia – Nämä harvat lisäravinteet ovat oikeasti hyödyksi

  2. 2

   Erja ja Timo Noroviita haluaisivat adoptoida Zirak Bayatin, 33, sillä miestä uhkaa käännytys Irakiin – adoptiolaki on iän suhteen selvä, sanoo asiantuntija

  3. 3

   Helsingin yliopiston ravintolat lopettavat naudanlihan tarjoilun

  4. 4

   Kun laki kielsi tyttöjen sukuelinten silpomisen, kenialaiset alkoivat silpoa yhä nuorempia: ”Normaali osa naisen elämää”, sanoo ylpeä ympärileikkaaja

   Tilaajille
  5. 5

   Rakennusyhtiön mukaan Pasilasta tulee Triplan avulla Helsingin uusi sydän – Asiantuntijat kertovat, miksi niin ei käy

  6. 6

   Vapaa seksi ja huumesekoilut jättivät jäljet paratiisisaaren lapsiin, yksi Hydran hippiajan lapsista oli Leonard Cohenin kasvattivauva

   Tilaajille
  7. 7

   Yhä harvempi nuori aikuinen pääsee kiinni omistus­asuntoon, ja se mullistaa heidän talousnäkymänsä

   Tilaajille
  8. 8

   Fingerpori-elokuva saattaa naurattaa, jos ei ole koskaan nähnyt kyseistä sarjakuvaa

  9. 9

   Trump pyysi Erdoğania lopettamaan hyökkäyksen Syyriaan ja kertoi asettavansa Turkille pakotteita: ”Olen valmistautunut tuhoamaan Turkin talouden nopeasti”

  10. 10

   Suomalaiset asejoukot tappoivat siviilejä, teloittivat vankeja ja ryöstivät kartanoita Viron vapaussodassa – Uusi tutkimus saa lukijan tuntemaan häpeää

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kotona tehtävä tikkutesti on paljastanut jo monia oireettomia suolistosyöpiä

  2. 2

   Vantaan perussuomalaisten erottama Tanja Vahvelainen harkitsee oikeustoimia

  3. 3

   Ilkeä puhetapa on luikerrellut parisuhteisiin, sanoo parisuhdekouluttaja: ”Harmaannuttaa paljon pariskunnan välejä ja ilmapiiriä”

   Tilaajille
  4. 4

   Trump pyysi Erdoğania lopettamaan hyökkäyksen Syyriaan ja kertoi asettavansa Turkille pakotteita: ”Olen valmistautunut tuhoamaan Turkin talouden nopeasti”

  5. 5

   Ihminen koskettelee kasvojaan parin minuutin välein, mutta valehtelija tekee sen eri tavalla kuin muut

   Tilaajille
  6. 6

   Moni haksahtaa lisäravinteisiin, vaikka hyödyt ovat usein olemattomia – Nämä harvat lisäravinteet ovat oikeasti hyödyksi

  7. 7

   Uutta tietoa Kuopion kouluhyökkäyksen tutkinnasta: Hyökkääjää epäillään myös törkeän väkivaltarikoksen valmistelusta

  8. 8

   ”Aamulla laitoin viestin Wilmaan: nukkui pois” – Helsinkiläiset kertovat kommelluksistaan Wilma-järjestelmässä

  9. 9

   Rakennusyhtiön mukaan Pasilasta tulee Triplan avulla Helsingin uusi sydän – Asiantuntijat kertovat, miksi niin ei käy

  10. 10

   Pasilan Triplan viimeistelytyöt eivät valmistu ajoissa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jos surmaaja soittaa itse hätäpuhelun, hän tekee yleensä samat virheet

   Tilaajille
  2. 2

   Roskapankin portsari löi ja Sakari Lauriala nautti – Armoton harrastus oli tappaa miehen, jonka työ oli kohdata kuolleiden omaisia

   Tilaajille
  3. 3

   Näyttelijä Minna Kivelä kertoo, millaista on asua Suomen suurimmassa taloyhtiössä yli tuhannen naapurin kanssa

   Tilaajille
  4. 4

   Potkujen antaminen oli MTV Uutisten entiselle päätoimittajalle liikaa: ”Ilmoitin, että sanon itseni irti ensimmäiseksi”

  5. 5

   Mitä tehdä, jos tarjoilija avaa viinipullon, antaa maistaa lasista mutta viini onkin pahaa? ”Se on asiakkaan ongelma, pullo on jo avattu häntä varten”

   Tilaajille
  6. 6

   Suomea uhkaavat ”todella huonot ajat”, sanoo Elina Lepomäki

  7. 7

   Nämä 9 videopätkää osoittavat, miten takavuosien suomalainen tv muuttui tunkkaiseksi ja vanhentuneeksi – menisikö mikään näistä enää läpi? Kerro mielipiteesi

  8. 8

   Kotona tehtävä tikkutesti on paljastanut jo monia oireettomia suolistosyöpiä

  9. 9

   Miksi ennakkosuosikkina pidettyä Greta Thunbergia ei valittu Nobelin saajaksi? HS käy läpi neljä mahdollista syytä

  10. 10

   Sofia maksoi yli 450 euroa palvelusta, jota ei edes käyttänyt – Uusi ilmiö osoittaa, että rahaa on vaikea hahmottaa, kun sitä ei näe

   Tilaajille
  11. Näytä lisää