Politiikka

Urpilaista tentattiin EU-parlamentissa: ”Pelkkä kehitysyhteistyö ei pysäytä maahanmuuttovirtoja”

Kansainvälisten kumppanuuksien komissaariehdokas Jutta Urpilainen vastasi komissaarikuulemisessa kysymyksiin kestävästä kehityksestä ja maahanmuutosta.

Bryssel

Suomen komissaariehdokas Jutta Urpilainen (sd) painotti tiistain kuulemisessa kolmea asia: tasa-arvoa, köyhyyden vähentämistä ja kestävän kehityksen tavoitteita.

”Jos jotain toivoisin ihmisille jääneen mieleen on, että kehitysyhteistyötä tehdään ihmisiä varten. Totesin, että yli 700 miljoonaa ihmistä elää edelleen äärimmäisessä köyhyydessä, joten ihan perusasioiden kanssa meillä on hyvin paljon tekemistä”, Urpilainen kommentoi toimittajille kuulemisen jälkeen.

Euroopan parlamentin kehitysvaliokunta tenttasi Urpilaista kolmen tunnin ajan Brysselissä. Kuulemisen tarkoitus selvittää, onko Urpilaisella tarpeeksi kykyä ja osaamista ottaa vastaan tulevat tehtävät kansainvälisten kumppanuuksien komissaarina.


Urpilaisen tehtäväkenttään kuuluvat kehityspolitiikan lisäksi esimerkiksi uuden Afrikka-strategian laatiminen ja maahanmuuttopolitiikka lähtö- ja kauttakulkumaissa. Uusi salkku on korvannut perinteisen kehityskomissaarin nimikkeen, mistä kysyttiin myös kuulemisessa.

”Minusta uusi nimike on viisas, ja se lähettää viestin. Emme halua vain antaja-saaja-suhdetta, vaan tasa-arvoisen kumppanuuden”, Urpilainen vastasi.

Urpilaisen mukaan työkenttänä on koko maailma, vaikka julkisuudessa ovat painottuneet nimenomaan Afrikka-kysymykset.

Parlamentaarikkojen kysymyksissä näkyivät salkun uudet painotukset. Moni kysymyksistä koski maahanmuuttoa.

Uudistuva Eurooppa -ryhmän parlamentaarikko Charles Goerens kysyi Urpilaiselta, pitäisikö kehitysrahoituksen olla ehdollista maahanmuuton hallitsemiseksi. Vastikkeellisuus rahoituksessa tarkoittaisi saajan sitoutumista esimerkiksi ihmisoikeusrikkomusten torjuntaan.

Urpilainen painotti vastauksessaan, että hän näkee yhteyden kehitysyhteistyön ja maahanmuuton välillä juurisyiden osalta. Kehitysrahoitus on vain yksi osa rahavirrasta, hän sanoi.

”En usko, että maahanmuuttovirtoja pystyään pysäyttämään pelkästään kehitysyhteistyöllä. Ei niin, että asetamme jollekin maalle ehdoksi, että ette saa meiltä kehitysapua, jos ette vaikka solmi palautussopimusta kanssamme. Kyse on suuremmasta kokonaisuudesta”, Urpilainen sanoo kuulemisen jälkeen.

”Haluan olla rehellinen. Kehitysrahoituksen ehdollisuuden avulla ei ole mahdollista lopettaa maahanmuuttoa”, Urpilainen vastasi kuulemisessa.

Ehdollisuus jää yhdeksi keinoista, Urpilainen täsmensi kuulemisen jälkeen.

Urpilainen ei vastannut kysymykseen siitä, pitääkö kehitysrahoitusta käyttää myös esimerkiksi EU-jäsenmaiden rajaturvallisuuden parantamiseen.

”EU:n pitää pelastaa ihmisten elämiä. Sitä teemme myös kehitysyhteistyössä. Kehitysyhteistyötä tehdään ihmisille, ei valtioille tai yrityksille.”

Urpilainen korosti vastauksissaan, että kehitysrahoituksen tulosten pitää näkyä selkeämmin. Tässä hän korosti aiempaa työkokemustaan valtiovarainministerinä.

”Uskon läpinäkyvyyteen aina kun käytämme veronmaksajien rahaa. Jos aiomme vahvistaa Euroopan unionin legitimiteettiä, meidän on pystyttävä näyttämään kehitysyhteistyön saavutetut tulokset.”


Urpilainen lupasi työskennellä sen eteen, että jäsenmaiden kehitysapurahoitus nousisi 0,7 prosentin tavoitteeseen. Esimerkiksi Suomen vuoden 2019 kehitysyhteistyön määrärahat, 989 miljoonaa euroa, vastaavat 0,41:tä prosenttia bruttokansantulosta.

Miten Urpilainen aikoo tavoitetta ajaa esimerkiksi Suomessa?

”Tasosta päättää jokainen hallitus itse. Olen tietenkin iloinen siitä, että nykyinen hallitus päätti hallitusohjelmassaan nostaa määrärahoja ja sitä kautta suunta on oikea.”

Urpilainen aikoo tuoda jatkossa myös valtiovarainministerit ja valtiojohtajat vahvemmin mukaan keskusteluun kehitysrahoituksesta. ”Harvoin mitään rahoitusta budjetista nostetaan ilman valtiovarainministerin lupaa”, hän lisää.

Euroopan unioni ja sen jäsenmaat ovat maailman merkittävin kehitysrahoittaja. Vuonna 2017 yhteissumma oli yli 75 miljardia euroa.

Viimeiset komissaarikuulemiset on tarkoitus pitää tiistaina 8. lokakuuta. Euroopan parlamentti äänestää koko komission hyväksymisestä istunnossaan 23. lokakuuta. Mikäli nimityksissä ei tule viivästyksiä, uusi komissio aloittaa työnsä marraskuun alussa.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Piraattipuolueen rivit rakoilevat: puheenjohtaja haluaa lakkauttaa puolueen ja liittää sen toiseen

  2. 2

   HS:n valokuvaaja seurasi Hongkongin rajuja yhteenottoja: Kuvakooste välittää uhkaavan ja arvaamattoman tunnelman

  3. 3

   Poliisipartio yllätti viikon­loppuna ilmestymällä liikenne­sakkojen kanssa koti­ovelle: ”Poliisi ei unohda”

  4. 4

   Jätkäsaaren palkituista taloista muutetaan pois mystisten oireiden vuoksi, omistaja kiistää ongelmat

   Tilaajille
  5. 5

   Helpoimmat uuniruoat syntyvät lähes itsestään – Näin valmistat ”yhden pellin ihmeen”

  6. 6

   Suomalaissyntyinen miljonääri Peter Nygård tuomittiin vankeuteen Bahamalla – Vuosia jatkunut kiista tontin laajentamisesta jatkuu edelleen

  7. 7

   Tivi: Apotti-järjestelmän hinta onkin lähes 200 miljoonaa arvioitua suurempi

  8. 8

   BBC väittää Puolankaa ”kuolevaksi kaupungiksi”, mutta Suomessa on yksi kunta, joka kutistuu vielä nopeammin

  9. 9

   Leif Salmén on kuollut – Kollegat muistelevat: ”Television vaalitenttien vetäjänä yksi parhaimmista ja tiukimmista, kenties ikinä”

  10. 10

   Huuhkajat tanssi paluulennolla letkajenkkaa, ”En halua, että tämä lento loppuu”, joukkueen kapteeni Tim Sparv hehkutti koneessa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jätkäsaaren palkituista taloista muutetaan pois mystisten oireiden vuoksi, omistaja kiistää ongelmat

   Tilaajille
  2. 2

   Treenin jälkeen moni tekee virheen, joka voi hidastaa kehitystä – Tästä on kyse aktiivisessa palautumisessa, joka hyödyttää jokaista treenaajaa

   Tilaajille
  3. 3

   John Irvingin teos käsittelee seksuaalisuutta ja uskontoa niin rajusti, että se on yhä kielletty joissakin kouluissa – Taustalla on kirjailijan nuoruuden trauma

   Tilaajille
  4. 4

   Suomi mainittu! BBC kirjoitti sympaattisen jutun suomalaisesta ”kuolevasta kaupungista”, jossa on asiat niin huonosti että se on jo hienoa

  5. 5

   Helpoimmat uuniruoat syntyvät lähes itsestään – Näin valmistat ”yhden pellin ihmeen”

  6. 6

   Alfa-tv nousi otsikoihin kun se hermostui ohjelmansa trans-vieraasta – katsoimme kanavaa viikon putkeen, ja tältä se näytti

  7. 7

   Noituudesta on tullut osa uutta feminismiä – selvitimme miksi

   Tilaajille
  8. 8

   Postin lakko ja tukilakot jatkuvat – työntekijäpuoli hylkäsi sovintoesityksen pakettilajittelijoiden siirron takia

  9. 9

   BBC väittää Puolankaa ”kuolevaksi kaupungiksi”, mutta Suomessa on yksi kunta, joka kutistuu vielä nopeammin

  10. 10

   Ay-liike suuttui kirjoitusvirheitä myöten samanlaisista esityksistä – EK ei kiistä yhteisiä tavoitteita työehtoneuvotteluissa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Natalia Salmela seisoi teininä leipä­jonossa mutta omistaa nyt 31-vuotiaana hulppean loft-asunnon Helsingistä

   Tilaajille
  2. 2

   Kaikkien aikojen kovin suomalaisbiisi täyttää 20 vuotta ja siksi radiokanava soittaa vuorokauden pelkästään sitä

  3. 3

   Kenelle kehittyy hallitsematon himo? Riippuvuus­tutkija Joonas Majuri tietää, millainen tausta altistaa tuhoisille addiktioille

   Tilaajille
  4. 4

   Emma Watson kuvaili elämäntilannettaan ja keksi käsitteen, jota koko internet on kaivannut mutta jota ei ole suomennettu – sinkkuuden käsite on yhä kapea

  5. 5

   Amsterdamilainen Laurent Simons, 9, valmistuu maailman nuorimpana ihmisenä yliopistosta

  6. 6

   Puolet suomalaisista saa liian vähän tiamiinia – Jos puutos jatkuu pitkään, se voi aiheuttaa joukon sekalaisia oireita

  7. 7

   Noituudesta on tullut osa uutta feminismiä – selvitimme miksi

   Tilaajille
  8. 8

   Jätkäsaaren palkituista taloista muutetaan pois mystisten oireiden vuoksi, omistaja kiistää ongelmat

   Tilaajille
  9. 9

   Heini Maksimaisen laskut jäivät maksamatta ja pyykit pesemättä, vaikka töissä kaikki sujui hyvin – Tällaista on arjenhallintauupumus, josta moni millenniaali kärsii

   Tilaajille
  10. 10

   KHO: Vantaa saa lunastaa 300 vuotta saman suvun omistuksessa olleen tilan asuntojen rakentamista varten

  11. Näytä lisää