Politiikka

HS-analyysi: Heikki Malinen irtisanoutui Postin johdosta Antti Rinteen takia

Juha Sipilä asetti toimitusjohtaja Heikki Malisen tehtäväksi Postin panemisen pörssikuntoon vaikka kovalla kädellä. Antti Rinteen hallitus haluaa turvata postilaisille pehmeämmän siirtymän. Malisella ei enää ollut uuden pääministerin tukea toimintatavoilleen. Siksi oli syytä lähteä, kirjoittaa HS:n taloustoimittaja Juha-Pekka Raeste analyysissaan.

Postin toimitusjohtaja Heikki Malinen ilmoitti keskiviikkona irtisanoutuvansa tehtävästään. Syynä oli välirikko pääministeri Antti Rinteen (sd) kanssa.

Kun luottamuspulaa analysoi syvemmin, Malisella ei ollut juuri muuta mahdollisuutta kuin erota tehtävästään. Vaikka Postin hallitus ja omistajaohjausministeri Sirpa Paatero (sd) olivat vielä hänen takanaan, ristiriita Antti Rinteen toiveiden ja Malisen näkemysten välillä oli jo kasvanut liian suureksi.

Malisesta oli tullut taakka Postille.

Ennemmin tai myöhemmin Postin hallituksen olisi täytynyt reagoida asiaan, vaikka Postin hallitus omaa kultapoikaansa ja tämän kovuutta ja paineensietokykyä suuresti arvostikin.

Tiettävästi Malinen ja Rinne eivät olleet keskustelleet asiasta ennen Malisen päätöstä.

Myös Sirpa Paaterolle Malisen päätös tuli yllätyksenä, vaikka sitä oli Paateron joukoissa jo odotettukin, HS:lle kerrotaan.

”Tämä oli täysin Heikin oma päätös. Ei ole tullut minkäänlaista painostusta hallituksilta”, yksi Malisen työtoveri kertoo vakaana käsityksenään.

 

Omistajan näkemys Postin kehityssuunnasta ja -vauhdista muuttui hallitusneuvotteluissa.

Posti on valtion kokonaan omistama osakeyhtiö, joka toimii Suomen hallituksen antaman omistajaohjauksen mukaan.

Postin hallitus nimitti Malisen tehtäväänsä vuonna 2012. Alusta saakka Malisella oli tehtävä: hänen piti muuttaa monopoliyritys kannattavaksi yhtiöksi, joka toivottavasti joskus tulevaisuudessa listattaisiin pörssiin.

Vuoden 2016 toukokuussa silloisen pääministeri Juha Sipilän (kesk) hallitus selkeytti toimeksiantoa entisestään julkistaessaan hallituksen periaatepäätöksen valtion omistajapolitiikasta.

Valtion kokonaan omistama Posti Group siirrettiin strategisten omistusten koriin, ja Maliselle annettiin selkeä tehtävä Postin valmistelemisesta pörssilistauskuntoon.

Samalla Postin johtajien palkitsemisperiaatteet muuttuivat niin, että Postin johtajia tuli palkita kuin pörssiyhtiön johtajia.

Tämän vuoden kesäkuussa maahan saatiin Antti Rinteen hallitus. Se ei hallituskaudellaan tule listaamaan Postia pörssiin. Toisin sanoen omistajan näkemys Postin kehityssuunnasta ja -vauhdista muuttui hallitusneuvotteluissa.

Tätä ei ole kirjattu hallitusohjelmaan, mutta kun listaamista ei ole ohjelmassa erikseen mainittu, sen voi melkoisella varmuudella jo hallituskoostumuksesta ja jo annetuista omistajaohjausnäkemyksistä päätellä.

Jälkikäteen katsoen Malisen kohtalon sanat lausuttiin lauantaina 7. syyskuuta, kun pääministeri Antti Rinne linjasi Ylen Ykkösaamussa, että ”emme tule hyväksymään Postin palkanalennuksia”.

Malinen oli tuolloin vuoden ajan neuvotellut Posti- ja logistiikka-alan unionin (Pau) kanssa työehdoista ja siitä, että se on muuttamassa jakelijoiden ja lajittelijoiden työehtosopimuksen edullisemman ja joustavamman Teollisuusliiton sopimuksen mukaiseksi.

Perusteluksi Malinen kertoi sen, että jos uudistuksia ei tehdä, Posti voi kääntyä lähivuosina tappiolliseksi.

Malinen oli pattitilanteessa: toimintaa pitäisi tehostaa, mutta pääministerin ohjeistuksen mukaisesti nykyistä keinovalintaa pehmeämmin.

Lue lisää: Antti Rinteen kommentit ajoivat Postin täyteen pattitilanteeseen

 

Malinen oli jo leimattu, ja hän oli saamansa julkisuuden takia taakka yhtiölle.

Samaan aikaan julkisuudessa oli kohuttu Malisen ansioista, jotka nousivat vuonna 2018 tulospalkkioineen liki miljoonaan euroon.

Närkästystä lisäsi Iltalehden uutinen siitä, että Malinen oli ostanut Postille kalliin golfosakkeen Sarfvik Golfista Kirkkonummelta. Otsikoiden mukaan pelioikeus hankittiin lähinnä Malisen omaan käyttöön jätti-irtisanomisten aikaan.

Postin johtoa uutinen harmitti.

Samassa yhteydessä olisi voinut kertoa, että Malinen oli saman operaation yhteydessä myynyt Postin Vierumäen edustuskämpät ja Master Golfin kaksi johtajien henkilökohtaista pelioikeutta. Rahoilla rakennettiin kuntosalit henkilökunnalle. Lisäksi seitsemän golfosaketta pantiin myyntiin, mutta ne eivät ole vielä käyneet kaupaksi.

”Sarfvik ostettiin siksi, että pelioikeuden pystyi vaihtamaan pelilipuiksi, joita muutkin saivat käyttää”, Malisen kollega kertoo.

Malinen oli jo leimattu, ja hän oli saamansa julkisuuden takia taakka yhtiölle.

Postin hallituksen tuki perustui enää siihen, että hän sai asioita aikaan.

Mediayhtiöissäkin supistiin Malisen potkuista. Yksi syy saattoi olla siinä, että Malinen oli näille yhtiöille haastava neuvottelukumppani.

Postin johtamiskriisi syveni, kun Antti Rinne selitti HS:n haastattelussa, mitä hän oli tarkoittanut Ylen Ykkösaamun puheillaan.

Rinne ehdotti Postin vanhoille työntekijöille ”tuntuvaa” kertakorvausta heidän elinolosuhteidensa turvaamiseksi uusiin työehtoihin sopeutumisessa.

Tuon ehdotuksen voi nähdä valtionhoitajan ja entisen ay-aktiivin näkökulmasta perusteltuna.

Mitä järkeä oli ajaa pienipalkkaisia postinjakajia ja -lajittelijoita tilanteeseen, jossa he voivat heikennettyjen työehtojen takia joutua hakemaan toimeentuloturvaa yhteiskunnan tuista?

Rinteen mielestä Postissa tehtävä muutos tuli tehdä ajan kanssa ja rauhallisemmin, ilman että toimeentuloa täytyi anoa valtion eri rahapusseista.

Rinteen ulostuloa pilkattiin laajalti, ja ajatusta kertakorvauksista pidettiin julkisuudessa mahdottomana, vaikka ulkomailla niitä käytetään laajalti.

Posti ratkaisi asian lupaamalla kiistan kohteena olleille 700 lajittelijalle heidän ansiotasonsa pysyvän samana 27 kuukauden ajan.

Toisaalta se ilmoitti varsin tylysti Postin yksipuolista ratkaisua vastaan kamppailevalle Paulle, että sillä ei ole kyseisessä asiassa enää puheoikeutta, koska neuvottelukumppani on nyt Teollisuusliitto.

 

Taloudellisesti Malisen ratkaisu oli omaa etua lyhyellä tähtäimellä halveksiva.

Malisella meni kolme viikkoa ratkaisunsa kypsyttämiseen. Syitä on monia.

Ammattijohtajana hän näki, että hän ei ole oikea mies siihen linjanmuutokseen, jota omistaja halusi.

Osakeyhtiölain mukaan toimitusjohtaja on vastuussa siitä, että yhtiö tekee voittoa. Jos Malisen mielestä pehmoilu vaaransi yhtiön talouden ja saattoi johtaa tappioihin, sekin voi syödä tuloshakuista ihmistä.

Malinen oli myös joutunut julkisen ryöpytyksen ja sosiaalisessa mediassa esitettyjen uhkausten kohteeksi.

Seitsemän vuotta jatkunut yritys muuttaa Postia pörssiyhtiön kaltaiseksi myös kuluttaa. Silloin ammattijohtajan on hyvä kysyä, jaksaako seuraavan hidastamisvaiheen enää tehdä.

Malisen ratkaisu oli se, että joku toinen on parempi tuohon hommaan.

Taloudellisesti Malisen ratkaisu oli omaa etua lyhyellä tähtäimellä halveksiva. Irtisanoutumalla itse hän saa työsopimuksensa mukaan kuuden kuukauden palkan, kun potkuja odottamalla korvaus olisi noussut 12 kuukauteen. Tuolta kuuden kuukauden ajalta Malisella on työntekovelvoite erikseen sovittavalla tavalla.

Irtisanomisajan palkka kutistuu neljään kuukauteen, koska Malinen ilmoitti syyskuun alussa palkkakohun jälkeen luopuvansa kahden kuukauden palkastaan.

Pitkällä tähtäimellä 57-vuotiaan Malisen ratkaisut voivat koitua hänen edukseen. Koville ammattisaneeraajille on ollut Suomessa kysyntää.

Oikaisu 2.10. klo 18.31: Kirjoituksen aiemmassa versiossa mainittiin virheellisesti, että Posti olisi myynyt seitsemän golfosaketta. Ne pantiin myyntiin 2015, mutta ne eivät ole vielä käyneet kaupaksi.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Moni haksahtaa lisäravinteisiin, vaikka hyödyt ovat usein olemattomia – Nämä harvat lisäravinteet ovat oikeasti hyödyksi

  2. 2

   Erja ja Timo Noroviita haluaisivat adoptoida Zirak Bayatin, 33, sillä miestä uhkaa käännytys Irakiin – adoptiolaki on iän suhteen selvä, sanoo asiantuntija

  3. 3

   Helsingin yliopiston ravintolat lopettavat naudanlihan tarjoilun

  4. 4

   Kun laki kielsi tyttöjen sukuelinten silpomisen, kenialaiset alkoivat silpoa yhä nuorempia: ”Normaali osa naisen elämää”, sanoo ylpeä ympärileikkaaja

   Tilaajille
  5. 5

   Rakennusyhtiön mukaan Pasilasta tulee Triplan avulla Helsingin uusi sydän – Asiantuntijat kertovat, miksi niin ei käy

  6. 6

   Yhä harvempi nuori aikuinen pääsee kiinni omistus­asuntoon, ja se mullistaa heidän talousnäkymänsä

   Tilaajille
  7. 7

   Vapaa seksi ja huumesekoilut jättivät jäljet paratiisisaaren lapsiin, yksi Hydran hippiajan lapsista oli Leonard Cohenin kasvattivauva

   Tilaajille
  8. 8

   Fingerpori-elokuva saattaa naurattaa, jos ei ole koskaan nähnyt kyseistä sarjakuvaa

  9. 9

   Antti Rinne sai Valioliiga-seura Norwichilta mieluisan lahjan: ”Aamuni alkoi mukavalla yllätyksellä”

  10. 10

   Trump pyysi Erdoğania lopettamaan hyökkäyksen Syyriaan ja kertoi asettavansa Turkille pakotteita: ”Olen valmistautunut tuhoamaan Turkin talouden nopeasti”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kotona tehtävä tikkutesti on paljastanut jo monia oireettomia suolistosyöpiä

  2. 2

   Vantaan perussuomalaisten erottama Tanja Vahvelainen harkitsee oikeustoimia

  3. 3

   Ilkeä puhetapa on luikerrellut parisuhteisiin, sanoo parisuhdekouluttaja: ”Harmaannuttaa paljon pariskunnan välejä ja ilmapiiriä”

   Tilaajille
  4. 4

   Trump pyysi Erdoğania lopettamaan hyökkäyksen Syyriaan ja kertoi asettavansa Turkille pakotteita: ”Olen valmistautunut tuhoamaan Turkin talouden nopeasti”

  5. 5

   Ihminen koskettelee kasvojaan parin minuutin välein, mutta valehtelija tekee sen eri tavalla kuin muut

   Tilaajille
  6. 6

   Moni haksahtaa lisäravinteisiin, vaikka hyödyt ovat usein olemattomia – Nämä harvat lisäravinteet ovat oikeasti hyödyksi

  7. 7

   Uutta tietoa Kuopion kouluhyökkäyksen tutkinnasta: Hyökkääjää epäillään myös törkeän väkivaltarikoksen valmistelusta

  8. 8

   Rakennusyhtiön mukaan Pasilasta tulee Triplan avulla Helsingin uusi sydän – Asiantuntijat kertovat, miksi niin ei käy

  9. 9

   ”Aamulla laitoin viestin Wilmaan: nukkui pois” – Helsinkiläiset kertovat kommelluksistaan Wilma-järjestelmässä

  10. 10

   Pasilan Triplan viimeistelytyöt eivät valmistu ajoissa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jos surmaaja soittaa itse hätäpuhelun, hän tekee yleensä samat virheet

   Tilaajille
  2. 2

   Roskapankin portsari löi ja Sakari Lauriala nautti – Armoton harrastus oli tappaa miehen, jonka työ oli kohdata kuolleiden omaisia

   Tilaajille
  3. 3

   Näyttelijä Minna Kivelä kertoo, millaista on asua Suomen suurimmassa taloyhtiössä yli tuhannen naapurin kanssa

   Tilaajille
  4. 4

   Potkujen antaminen oli MTV Uutisten entiselle päätoimittajalle liikaa: ”Ilmoitin, että sanon itseni irti ensimmäiseksi”

  5. 5

   Mitä tehdä, jos tarjoilija avaa viinipullon, antaa maistaa lasista mutta viini onkin pahaa? ”Se on asiakkaan ongelma, pullo on jo avattu häntä varten”

   Tilaajille
  6. 6

   Suomea uhkaavat ”todella huonot ajat”, sanoo Elina Lepomäki

  7. 7

   Nämä 9 videopätkää osoittavat, miten takavuosien suomalainen tv muuttui tunkkaiseksi ja vanhentuneeksi – menisikö mikään näistä enää läpi? Kerro mielipiteesi

  8. 8

   Kotona tehtävä tikkutesti on paljastanut jo monia oireettomia suolistosyöpiä

  9. 9

   Miksi ennakkosuosikkina pidettyä Greta Thunbergia ei valittu Nobelin saajaksi? HS käy läpi neljä mahdollista syytä

  10. 10

   Sofia maksoi yli 450 euroa palvelusta, jota ei edes käyttänyt – Uusi ilmiö osoittaa, että rahaa on vaikea hahmottaa, kun sitä ei näe

   Tilaajille
  11. Näytä lisää