Politiikka

Kokoomus hiillosti Rinnettä EU-puheista: ”Pystyttekö johtamaan Suomen EU-politiikkaa?”

Pääministerin mukaan Suomi on saanut eteenpäin keskeisiä tavoitteita muun muassa oikeusvaltioperiaatteen noudattamisen osalta.

Kokoomus hiillosti pääministeri Antti Rinnettä (sd) eduskunnan kyselytunnilla tämä lausunnoista liittyen Suomen EU-puheenjohtajuuteen. Rinne ja eurooppaministeri Tytti Tuppurainen (sd) vakuuttivat, että Suomen kausi puheenjohtajana etenee menestyksekkäästi, mutta kysymyksistä päätellen oppositio ei asiasta vakuuttunut.

Rinne on perjantaina kuultavana myös eduskunnan suuressa valiokunnassa.

Kysymykset avasi Sofia Vikman (kok), jonka mukaan EU:n komissio joutui oikomaan Rinteen lausuntoja sen jälkeen, kun tämä oli tavannut Ranskan presidentin Emmanuel Macronin syyskuun puolivälissä.

Rinne ja Macron päätyivät uuteen takarajaan, johon mennessä Britannian pääministerin Boris Johnsonin olisi tuotava kirjallinen ehdotus neuvotteluihin. Päivämääräksi päätettiin 30. syyskuuta. Kyseessä ei ollut EU-maiden yhteinen linjaus, ja jälkeenpäin ihmeteltiin, miksi Suomi oli tekemässä tällaista irtiottoa.

Vikmanin mukaan ulkomaiset päämiehet ovat vieneet Rinnettä kuin ”pässiä narusta”.

Vikman laski Rinteen synniksi myös viime sunnuntain pääministerin haastattelutunnilla kertoman uutisen, että kaikki EU-maat ovat valmiita hyväksymään oikeusvaltiokehityksen kytkemisen EU-rahoitukseen.

”Pian ilmeni, ettei tämäkään lausunto pitänyt paikkaansa”, Vikman sanoi. ”Kysymys kuuluu, pystyttekö johtamaan Suomen EU-politiikkaa?”

Rinne vastasi voitonriemuisena, että Macronin kanssa käydyn keskustelun jälkeen kirjallinen esitys Britannialta tuli nopeasti, joskin muutama päivää myöhemmin kuin oli tarkoitus.

Rinteen mukaan oikeusvaltiokehitystä vahvistetaan kolmella tavalla. Komissio käy jatkuvaa keskustelua jäsenmaiden kanssa siitä, että oikeusvaltion periaatteet jäsenmaissa toteutuvat.

”Toinen taso on artikla 7:n mukainen menettely, jossa Puola on ollut ja jossa Unkari on. Kolmas asia liittyy ehdollisuuteen monivuotisen rahoituskehityksen ja budjetin osalta. Siinä Suomi on ajanut komission esitystä eteenpäin, ja se näyttää nyt toteutuvan”, Rinne sanoi.

EU:n perussopimukseen kuuluva artikla 7 säätelee, miten EU:n arvoja loukkaavaa jäsenmaata kohdellaan.

Vikmanin mukaan Suomen johdolla neuvoteltu EU-rahoituksen kytkeminen oikeusvaltioperiaatteen noudattamiseen on ”vesitetty kompromissi”. Hän vihjasi, että Rinteen ennenaikainen lausunto olisi vaikuttanut Suomen tavoitteiden etenemiseen.

Rinteen mukaan Suomi on vienyt eteenpäin täsmälleen sitä esitystä, mikä komissiosta on tullut. Hänen mukaansa oikeusvaltiokytkentä tulee vahvasti mukaan EU:n budjetti- ja rahoituskehysjärjestelmään.

”Kyllä me tätä kautta voimme kiristää ruuvia ja jäädyttää varoja niissä maissa, joissa oikeusvaltio ei toteudu”, Tytti Tuppurainen sanoi.

Oppositio ryöpytti torstaina hallitusta myös hoitajamitoituksesta eduskunnan kyselytunnilla.

Suurimman oppositiopuolueen perussuomalaisten kansanedustaja Kaisa Juuso moitti, että hallituksen lupaus sitovasta hoitajamitoituksesta ei toteudu tällä hallituskaudella.

”Vastuu hoitajamitoituksen toteutumisesta on käytännössä sysätty seuraavalle hallitukselle, eikä kunnille anneta rahoitusta ongelmien korjaamiseen”, hän sanoi.

”Tätäkö hallitus kutsuu vastuunkannoksi?”

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd) esitteli torstaina hallituksen henkilöstömitoitusta koskevaa lakiluonnosta, jonka mukaan vanhushoivan hoitajamitoituksen kiristys tulisi voimaan vasta pitkän siirtymäajan jälkeen vuonna 2023.

Hallitus on luvannut, että vanhusten ympärivuorokautisessa hoivassa hoitajien vähimmäismäärä kirjattaisiin lakiin niin, että kymmentä vanhusta kohti olisi seitsemän hoitajaa.

Oppositio ehätti saman tien arvostelemaan pitkää siirtymäaikaa, jota se kuvasi tavoitteen vesittämiseksi.

Kokoomuksen kansanedustaja Juhana Vartiainen kirjoitti Twitterissä, että häntä ”hävettää kuulua tähän poliitikkojen ammattikuntaan”.
Viimeksi aihe kuumensi kansanedustajia syyskuussa järjestetyllä kyselytunnilla.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Ruotsalaiset myivät orjia Kungsgatanin ja Östra Strandgatanin kulmassa – Gustavia oli Ruotsin yritys päästä siirtomaa­vallaksi, ja oli siellä mukana suomalaisiakin

   Tilaajille
  2. 2

   Kuvia Suomesta: Ihminen löytää toisen pikkukaupungin yössä

   Tilaajille
  3. 3

   Omakotitalolle ei löydy ostajaa edes Järvenpäässä – Kari Sirola kertoo, miten vanhaa taloa voi pitää kunnossa halvalla

   Tilaajille
  4. 4

   Suomi otti pakolaisina vastaan kolme sieppauksesta syytettyä paraguaylaista vasemmistoaktivistia

  5. 5

   Brittiparlamentin jarrutus pakotti Boris Johnsonin anomaan EU:lta brexit-lykkäystä – EU:n Tusk twiittasi lykkäys­pyynnön saapuneen, Johnson lähetti kaksi eri kirjettä

  6. 6

   Maailman pisin matkustajalento laskeutui Sydneyyn, lento kesti yli 19 tuntia

  7. 7

   Pirkka-Pekka Petelius lakkasi olemasta hauska ja hakeutui eduskuntaan niin synkistä syistä, että niistä on tuskaista puhua

   Tilaajille
  8. 8

   Voiko pitkä mies ikinä ymmärtää naista?

  9. 9

   Väkivalta ja turhautuminen kasvavat Barcelonan öisillä kaduilla: ”Mikään tässä ei ole normaalia”

  10. 10

   Korkeushypyn entinen maailmanmestari Patrik Sjöberg alkoholisoitui ja muutti mökkiin metsän keskelle

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yhä useampi suomalainen asuu täydellisessä eristyksessä – Muoniolainen kalastaja Jopi Saari on asunut vuosi­kymmeniä syrjässä ilman puolisoa tai ystäviä, ensi vuodelle hänellä on yksi toive

   Tilaajille
  2. 2

   Korkeushypyn entinen maailmanmestari Patrik Sjöberg alkoholisoitui ja muutti mökkiin metsän keskelle

  3. 3

   Brittiparlamentin jarrutus pakotti Boris Johnsonin anomaan EU:lta brexit-lykkäystä – EU:n Tusk twiittasi lykkäys­pyynnön saapuneen, Johnson lähetti kaksi eri kirjettä

  4. 4

   Eksyykö kävijä Triplaan? Arkkitehti ilahtui ja pettyi uudesta kauppakeskuksesta

  5. 5

   Kaupasta voi löytää vaatteita, jotka kestävät jopa eliniän – Näin tunnistat pitkä­ikäisen vaatteen ja vältät virheet, jotka kuluttavat sitä

   Tilaajille
  6. 6

   Uusi bisnes rantautuu Tallinnasta Suomeen – ”Jokainen nuori virolais­yrittäjä haluaa Helsinkiin”

  7. 7

   Poliisi otti yhteen Turkki-mielenosoittajien kanssa Helsingin keskustassa ja käytti etälamautinta

  8. 8

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  9. 9

   Unicafen päätös luopua naudanlihasta on huono

  10. 10

   Aivojamme kuormittavat lukemattomat turhat asiat, sanoo neuropsykologi Nina Uusitalo ja kertoo keinon, jonka avulla hän oppi keskittymään olennaiseen

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

  2. 2

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  3. 3

   Näyttelijä Minna Kivelä kertoo, millaista on asua Suomen suurimmassa taloyhtiössä yli tuhannen naapurin kanssa

   Tilaajille
  4. 4

   Demokraattien Nancy Pelosi kertoi syistä, miksi Trump sai ”hermoromahduksen” Syyria-kokouksessa

  5. 5

   ”Olen 31, enkä ole seurustellut kertaakaan” – Lyhyet miehet kertovat, millaista on elää maailmassa, jossa pituutta pidetään miehen mittana

   Tilaajille
  6. 6

   Keväällä Fazerin asmr-mainos sai monet raivon partaalle, ja nyt myös Mainonnan eettinen neuvosto otti siihen kantaa

  7. 7

   Kotona tehtävä tikkutesti on paljastanut jo monia oireettomia suolistosyöpiä

  8. 8

   Kim huijasi itselleen halutun kaupungin vuokra-asunnon läheltä Helsingin keskustaa – Rikosoikeuden professori: ”Moraalitonta tällainen kepulointi ainakin on”

   Tilaajille
  9. 9

   Yrittäjät pakenivat uudesta kauppa­keskuksesta Espoossa, Juha Kumaran liikkeessä kävi päivässä alle kymmenen asiakasta: ”Ihan floppi”

  10. 10

   Junasta noussut muukalainen ojensi Tiia Maria Saarelle yhtäkkiä rakkaudentäyteisen kirjeen: ”Kyllähän minulla kyyneleet tulivat silmiin”

  11. Näytä lisää