Politiikka

Kiistellyn kevytautolain lykkääminen etenee: Eduskunta lähetti esityksen valiokuntaan äänin 98–66

Kokoomuksen Timo Heinonen olisi halunnut viedä lykkäyslakiesityksen perustuslakivaliokuntaan: ”Kyse on perustuslain takaamasta omaisuuden suojasta.”

Kiistellyn kevytautolain lykkääminen etenee hallituksen esityksen mukaisesti.

Eduskunta äänesti torstaina äänin 98–66, että esitys lain voimaantulon lykkäämisestä vuodella etenee liikenne- ja viestintävaliokuntaan. Tyhjää äänesti yksi ja poissa oli 34. Alun perin lain piti tulla voimaan jo marraskuussa, mutta se joutui EU:n hampaisiin.

Kokoomus yritti estää lain voimaantulon lykkäämistä.

Kansanedustaja Timo Heinonen (kok) esitti eduskunnan lähetekeskustelussa keskiviikkona, että lykkäysesityksestä pitäisi pyytää perustuslakivaliokunnan lausunto.

Heinonen perusteli esitystään sillä, että monet perheet ovat jo ostaneet kevytauton, ja myös monet yritykset ovat sijoittaneet valmisteluun merkittäviä summia rahaa.

”Kyse on perustuslain takaamasta omaisuuden suojasta. Kyse on myös siitä, voiko Suomessa luottaa siihen, että valmisteluja voi tehdä, kun eduskunta on jo lain hyväksynyt ja presidentti vahvistanut”, Heinonen sanoo.

Jo viime vuonna eduskunta hyväksyi kevytautolain 167 äänen enemmistöllä, mutta elokuussa EU-komissiolta tuli huomautus, että se on ajoneuvodirektiivin vastainen.

Keskiviikkona eduskunnassa nähtiin erikoinen täysistunnon keskeytys ja ”pöytäämisnäytelmä” kevytautojen takia.

Lähetekeskustelussa oli hallituksen esitys lykätä kevytautoja koskevien lakien voimaantuloa vuodella EU:n tyrmäyksen takia.

Eduskunta päätyi äänestämään siitä, käsitelläänkö kevytautolain voimaantulon lykkäystä uudessa täysistunnossa vielä keskiviikkona vai vasta 16. lokakuuta.

Hallituspuolueiden kannattama aikaisempi vaihtoehto voitti. Pöydälle panossa oli kyseessä hallituspuolueiden taktinen veto, jolla se halusi varmistaa, että lakien lykkäys ja korjaus nyt etenevät ripeästi.

Äänin 78–54 enemmistön sai kansanedustaja Suna Kymäläisen (sd) esitys, jonka mukaan asiaa käsitellään uudelleen heti keskiviikkona. Poissa oli 67 edustajaa. Kymäläisen esitystä kannatti hallituspuolue vihreitten Satu Hassi.

Perusuomalaisten vastaesityksen oli tehnyt Leena Meri ja sitä kannatti kokoomuksen Heinonen. Esityksen mukaan lykkäyslain toinen lähetekeskustelu olisi käyty vasta 16. lokakuuta.

Kymäläinen perusteli esityksen teknistä pöydällepanoa samalle päivälle sillä, näin asia saatiin etenemään. Tiedossa kun oli, että oppositio aikoo esittää esityksen pitkäaikaisempaa siirtoa. Silloin olisi ollut todennäköistä, ettei lakia ehditä korjata, vaan alkuperäinen tulisi voimaan. Siitä taas voisi seurata EU:n sanktioita.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Ruotsalaiset myivät orjia Kungsgatanin ja Östra Strandgatanin kulmassa – Gustavia oli Ruotsin yritys päästä siirtomaa­vallaksi, ja oli siellä mukana suomalaisiakin

   Tilaajille
  2. 2

   Kuvia Suomesta: Ihminen löytää toisen pikkukaupungin yössä

   Tilaajille
  3. 3

   Omakotitalolle ei löydy ostajaa edes Järvenpäässä – Kari Sirola kertoo, miten vanhaa taloa voi pitää kunnossa halvalla

   Tilaajille
  4. 4

   Boris Johnson anoi lopulta EU:lta brexit-lykkäystä, mutta jätti pyynnön allekirjoittamatta – ja sanoi toisessa kirjeessä, ettei halua lykkäystä

  5. 5

   Maailman pisin matkustajalento laskeutui Sydneyyn, lento kesti yli 19 tuntia

  6. 6

   Pirkka-Pekka Petelius lakkasi olemasta hauska ja hakeutui eduskuntaan niin synkistä syistä, että niistä on tuskaista puhua

   Tilaajille
  7. 7

   Suomi otti pakolaisina vastaan kolme sieppauksesta syytettyä paraguaylaista vasemmistoaktivistia

  8. 8

   Korkeushypyn entinen maailmanmestari Patrik Sjöberg alkoholisoitui ja muutti mökkiin metsän keskelle

  9. 9

   Voiko pitkä mies ikinä ymmärtää naista?

  10. 10

   Väkivalta ja turhautuminen kasvavat Barcelonan öisillä kaduilla: ”Mikään tässä ei ole normaalia”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yhä useampi suomalainen asuu täydellisessä eristyksessä – Muoniolainen kalastaja Jopi Saari on asunut vuosi­kymmeniä syrjässä ilman puolisoa tai ystäviä, ensi vuodelle hänellä on yksi toive

   Tilaajille
  2. 2

   Korkeushypyn entinen maailmanmestari Patrik Sjöberg alkoholisoitui ja muutti mökkiin metsän keskelle

  3. 3

   Boris Johnson anoi lopulta EU:lta brexit-lykkäystä, mutta jätti pyynnön allekirjoittamatta – ja sanoi toisessa kirjeessä, ettei halua lykkäystä

  4. 4

   Kaupasta voi löytää vaatteita, jotka kestävät jopa eliniän – Näin tunnistat pitkä­ikäisen vaatteen ja vältät virheet, jotka kuluttavat sitä

   Tilaajille
  5. 5

   Eksyykö kävijä Triplaan? Arkkitehti ilahtui ja pettyi uudesta kauppakeskuksesta

  6. 6

   Uusi bisnes rantautuu Tallinnasta Suomeen – ”Jokainen nuori virolais­yrittäjä haluaa Helsinkiin”

  7. 7

   Poliisi otti yhteen Turkki-mielenosoittajien kanssa Helsingin keskustassa ja käytti etälamautinta

  8. 8

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  9. 9

   Unicafen päätös luopua naudanlihasta on huono

  10. 10

   Aivojamme kuormittavat lukemattomat turhat asiat, sanoo neuropsykologi Nina Uusitalo ja kertoo keinon, jonka avulla hän oppi keskittymään olennaiseen

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

  2. 2

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  3. 3

   Näyttelijä Minna Kivelä kertoo, millaista on asua Suomen suurimmassa taloyhtiössä yli tuhannen naapurin kanssa

   Tilaajille
  4. 4

   Demokraattien Nancy Pelosi kertoi syistä, miksi Trump sai ”hermoromahduksen” Syyria-kokouksessa

  5. 5

   ”Olen 31, enkä ole seurustellut kertaakaan” – Lyhyet miehet kertovat, millaista on elää maailmassa, jossa pituutta pidetään miehen mittana

   Tilaajille
  6. 6

   Keväällä Fazerin asmr-mainos sai monet raivon partaalle, ja nyt myös Mainonnan eettinen neuvosto otti siihen kantaa

  7. 7

   Kotona tehtävä tikkutesti on paljastanut jo monia oireettomia suolistosyöpiä

  8. 8

   Kim huijasi itselleen halutun kaupungin vuokra-asunnon läheltä Helsingin keskustaa – Rikosoikeuden professori: ”Moraalitonta tällainen kepulointi ainakin on”

   Tilaajille
  9. 9

   Yrittäjät pakenivat uudesta kauppa­keskuksesta Espoossa, Juha Kumaran liikkeessä kävi päivässä alle kymmenen asiakasta: ”Ihan floppi”

  10. 10

   Junasta noussut muukalainen ojensi Tiia Maria Saarelle yhtäkkiä rakkaudentäyteisen kirjeen: ”Kyllähän minulla kyyneleet tulivat silmiin”

  11. Näytä lisää