Politiikka

Moni päättäjä pelkää somen ”kivitys­kampanjoita” – Tutkimuksen mukaan lähes puolet kansan­edustajista ja näiden avustajista kohtaa viha­puhetta

Vaikka päättäjiin kohdistuva ilkivalta on Suomessa harvinaista, pelkkä vihapuhe on saanut päättäjät suhtautumaan epäilevästi tuntemattomiin ihmisiin ja arastelemaan osallistumista julkiseen keskusteluun.

Miltei puolet kansanedustajista tai näiden avustajista ja noin kolmannes kuntapäättäjistä on kohdannut vihapuhetta, joka liittyy heidän luottamus- tai virkatehtäviinsä. Naiset kohtaavat vihapuhetta miehiä useammin, selviää perjantaina julkistetusta tuoreesta tutkimuksesta.

Vihapuhe vaikuttaa myös koko ajan yleistyvän. Kaksi kolmasosaa kyselytutkimukseen vastanneista päättäjistä katsoi vihapuheen lisääntyneen viime vuosina.

Vihapuheen seurauksena osa päättäjistä arastelee osallistumista julkiseen keskusteluun ja kertoo luottavansa vähemmän tuntemattomiin. Vaikutus ei rajoitu yksinomaan henkilöihin, jotka ovat itse olleet vihapuheen kohteina, vaan vihapuheen uhka vaikuttaa päättäjiin laajemminkin.

Tutkija Tuija Saresma Jyväskylän yliopistosta kuvaa tuloksia huolestuttaviksi.

”On demokratian kannalta iso ongelma, jos edustajat vetäytyvät julkisesta keskustelusta tai jos tietyt ryhmät eivät edes halua asettua ehdolle.”

Tutkimuksessa vihapuheella tarkoitetaan halventavia, uhkaavia tai leimaavia ilmaisuja, jotka liittyvät puheen kohteen henkilökohtaisiin ominaisuuksiin tai joiden taustalla on suvaitsemattomuus.

Yleisimmin päättäjiin kohdistuu erilaista halventamista ja solvaamista. Noin neljännes kuntapäättäjistä kertoo kohdanneensa halventamista ja solvaamista viimeisen 12 kuukauden aikana. Moni kuntapäättäjä on myös kohdannut uhkauksia, uhkaavaa käyttäytymistä sekä ihmisryhmiin kohdistuvaa vihamielisyyttä. Noin 14 prosenttia kyselyyn vastanneista kuntapäättäjistä oli tällaisen käyttäytymisen kohteena viimeisen 12 kuukauden aikana.

Päättäjiin kohdistuva suoranainen ilkivalta on sen sijaan tutkimuksen mukaan Suomessa harvinaista.

Naiset kokevat vihapuhetta miehiä useammin. 42 prosenttia naispuolisista kuntapäättäjistä kertoo joutuneensa vihapuheen kohteeksi, kun miehillä osuus oli 28 prosenttia.

Päättäjien kertomukset tukevat myös aiempia tutkimustuloksia, joiden mukaan naisten kohtaama vihapuhe on erilaista kuin miesten kohtaama. Naisiin kohdistuviin uhkauksiin liittyy useammin esimerkiksi viittauksia seksuaaliseen väkivaltaan. Naispäättäjät kertovat myös, että usein heidän ulkonäköään arvostellaan.

Myös päättäjien lähipiiri saattaa joutua kokemaan vihapuhetta.

Noin 14 prosenttia kuntapäättäjistä kertoo läheistensä kärsineen vihapuheesta tai häirinnästä päättäjien luottamus- tai virkatehtävien vuoksi. Kansanedustajien ja näiden avustajien kohdalla luku on lähellä samaa. Eräs tutkimuskyselyyn vastannut päättäjä kuvasi läheisiinsä kohdistuvaa häirintää seuraavasti:

”Kyseinen henkilö soitti läpi kaikki henkilöt kellä sama sukunimi kuin minulla selvittääkseen kuka on äitini ja sitten soitti hänelle uhkauspuhelun.”

Suurin yksittäinen vihapuhekanava on tutkimuksen mukaan sosiaalisen median alusta Facebook. Yli puolet vihapuhetta kohdanneista päättäjistä kertoo joutuneensa sen kohteeksi Facebook-kirjoittelussa. Vihapuhe leviää myös muita digitaalisia kanavia kuten internetin keskustelupalstojen, Whatsappin ja Twitterin välityksellä.

Vihapuhe ei kuitenkaan rajoitu verkkomaailmaan: lähes puolet kuntapäättäjistä on kohdannut vihapuhetta julkisella paikalla.

Päättäjiin vaikuttaisi kohdistuvan kahdenlaista vihapuhetta: Noin puolet arvioi, että heihin kohdistunut vihapuhe oli luonteeltaan harkitsematonta, ja suunnilleen yhtä moni arvioi, että vihapuhe on suunnitelmallista ja tähtää johonkin tiettyyn päämäärään.

Noin 30 prosenttia kuntapäättäjistä kertoi kohdanneensa vihapuhetta, jonka takana on useita tahoja, jotka keskenään koordinoivat toimintaa. Runsaat 10 prosenttia päättäjistä sanoi joutuneensa maalittamisen kohteeksi eli heitä kohtaan on julkisesti masinoitu häirintää.

”Vihapuheen taustalla voi olla impulsiivinen toiminta, mutta sitä käytetään myös tietoisesti poliittiseen painostukseen. Silloin tavoitteena on jonkun henkilön tai poliittisen näkemyksen vaientaminen”, sanoo tutkija Aleksi Knuutila.

Tutkimuksen perusteella näyttää siltä, että vihapuhe myös toimii.

Puolet kuntapäättäjistä kertoi sen vähentäneen heidän luottamustaan tuntemattomiin ihmisiin, ja 42 prosentin kohdalla halu osallistua julkiseen keskusteluun oli vähentynyt. Moni tutkimukseen osallistunut kertoi jättäneensä tai jättävänsä politiikan vihapuheen seurauksena tai harkitsevansa sitä.

Myös pelkkä vihapuheen uhka vaikuttaa poliittiseen osallistumiseen. Neljännes niistä päättäjistä, jotka eivät itse olleet vihapuheen kohteena, kertoi sen uhan vähentäneen haluaan osallistua julkiseen keskusteluun. Useat päättäjät kertoivat pelkäävänsä ”kivityskampanjaa” sosiaalisessa mediassa.

Sisäministeri Maria Ohisalo (vihr) sanoo, että tutkimus osoittaa, että vihapuheen kitkemiseksi tarvitaan monenlaisia toimia niin poliitikoilta, viranomaisilta kuin medialtakin. Varsinaisia uusia lainsäädäntötoimia Ohisalo ei lupaa, mutta sisäministeriö ja oikeusministeriö valmistelevat parhaillaan viranomaisiin kohdistuvan maalittamisen kriminalisointia.

Tutkimuksen mukaan erityisen paljon vihamielistä viestejä kohdistuu johtavissa asemissa oleviin poliitikkoihin kuten puoluejohtajiin. Ohisalo tunnistaa ilmiön.

”On ihan selkeästi havaittavissa, että kun status muuttui kesällä puolueen varapuheenjohtajasta puheenjohtajaksi, vihaviestien määrä kasvoi selvästi”, hän sanoi tutkimuksen julkistustilaisuudessa.

”On ollut pakko rakentaa tiettyjä suojamuureja. En esimerkiksi itse lue sähköpostiani. Monella kansanedustajalle sähköposti siivotaan etukäteen.”

Ohisalon saamia viestejä perkaa muun muassa tämän eduskunta-avustaja Petra Laiti. Hän sanoo, että vihaviestit aiheuttavat stressiä ja uupumusta myös hänelle, vaikkei itse olekaan viestien kohde.

”Se on sellaista hiipivää huonoa oloa. Koko päivä kuluu niin, että olo ei kohene.”
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Fakta

Lisätoimia vihapuheen kitkentään


 Tutkijat vaativat lisää toimia vihapuheen kitkemiseksi.

 He vaativat, että viranomaisten pitäisi toimia tiiviimmässä yhteistyössä sosiaalisen median alustojen kanssa vihasisältöjen poistamiseksi.

 Poliittisten päättäjien pitäisi selvästi tuomita vihapuhe myös silloin, kun he eivät itse ole sen kohteena.

 Puolueiden ja instituutioiden pitäisi määritellä selvästi soveliaan kielenkäytön rajat.

 Vihapuheen uhreille pitäisi tarjota enemmän tukea.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Konsulipäällikkö Pasi Tuominen arvostelee HS:n haastattelussa ankarasti ulkoministeri Haavistoa: syyttää pelolla johtamisesta ja lainvastaisesta päätöksestä

  2. 2

   Perussuomalaiset uhkaa välikysymyksellä, jos Pekka Haavisto jatkaa ulkoministerinä

  3. 3

   Le Monde: Venäjän salamurhayksikön tukikohta Alpeilla paljastui

  4. 4

   Käsiin kuolevia nuorukaisia, pakkaselta varjeleva rakkaus ja monen monta onnellista elämää – HS:n erikoisartikkeli vie matkalle seitsemän sukupolven Suomeen

   Tilaajille
  5. 5

   Pertti Jarla piirsi Fingerporin Espoosta: Hoksaatko tämän nokkelan sanaleikin?

  6. 6

   HS tapasi miehen, jonka päätös syöksi koko Chilen kaaokseen: ”En iki­maailmassa kuvitellut, että näin kävisi”

  7. 7

   Evakkotyttö lähti malliksi Pariisiin, mutta palasi Suomeen filmitähdeksi ja kääntämään Aku Ankkaa

  8. 8

   Katja Meriläinen, 31, pyörittää Helsingissä ja Espoossa kuuden sijoitusasunnon Airbnb-bisnestä – Palkkatöissä hänen ei tarvitse enää käydä

   Tilaajille
  9. 9

   Helsinki on nyt silkkaa Fingerporia: Mikä saa ihmisen muuttamaan pois Myllypurosta?

  10. 10

   Uho, tuho ja lopulta valo – HS:n erikoisartikkeli kertoo, miten Talvivaaran lohduttomasta kaivoksesta kasvoi miljardien eurojen lupaus

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinki on nyt silkkaa Fingerporia: Mikä saa ihmisen muuttamaan pois Myllypurosta?

  2. 2

   Tässä on ensimmäinen Vantaa-aiheinen Fingerpori: Jälki on taattua Pertti Jarlaa

  3. 3

   Pertti Jarla piirsi Fingerporin Espoosta: Hoksaatko tämän nokkelan sanaleikin?

  4. 4

   Katja Meriläinen, 31, pyörittää Helsingissä ja Espoossa kuuden sijoitusasunnon Airbnb-bisnestä – Palkkatöissä hänen ei tarvitse enää käydä

   Tilaajille
  5. 5

   Kommentti: Keskusta on syvemmässä kuopassa kuin koskaan, ja Katri Kulmunin haparoiva esiintyminen kertoi kaiken puolueen tilasta

  6. 6

   12-vuotias tyttö tuli raskaaksi – Käräjäoikeus ei nähnyt asiassa rikosta, hovioikeus päätti toisin

  7. 7

   Le Monde: Venäjän salamurhayksikön tukikohta Alpeilla paljastui

  8. 8

   Netissä leviää tuolihaaste, joka sujuu usein naisilta paremmin kuin miehiltä – Lääkäri selittää, mistä on kyse

  9. 9

   Moni etsii kumppania pitkään eikä tajua, että sopiva ihminen on ihan lähellä, sanoo parisuhdekouluttaja – Asiantuntijat neuvovat, miten löytää kumppani ja tehdä vaikutus

   Tilaajille
  10. 10

   Perussuomalaiset uhkaa välikysymyksellä, jos Pekka Haavisto jatkaa ulkoministerinä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Iltalehden julkaisemien viestien mukaan keskustassa suunniteltiin Rinteen kaatamista jo perjantaina – lue HS:n seuranta politiikan dramaattisesta tiistaista

  2. 2

   Vastahyökkäykseen käynyt Rinne ei aio erota – HS:n tiedot: Rinteen esiintyminen vähensi keskustan luottamusta pää­ministeriin entisestään

  3. 3

   Joanna Jokinen hankki kukon, joka on huonoin koskaan nähty kukko – Martti pelkää kärpäsiä ja omia tipujaan, ja juuri siksi siitä tuli tämän syksyn someilmiö

   Tilaajille
  4. 4

   Anopin lause kiteytti sen, mikä pitää parit yhdessä – Tärkeä palanen voi puuttua, vaikka suhteessa riittäisi luottamusta ja hyvää tahtoa

  5. 5

   Espoon keskuksessa on kaksio, jonne on muuttanut koko Suomen aikoinaan tuntema ufo-mies Juhan af Grann

   Tilaajille
  6. 6

   Kimi Räikkönen erottui muista F1-kuskeista ryhmäkuvassa, sosiaalinen media ihastui

  7. 7

   20 kuvaa kertoo, kuinka Postin työriidasta alkanut kriisi kärjistyi Antti Rinteen dramaattiseen eroon

  8. 8

   Merin on saatava olla huomion keskipiste, koska silloin hän tuntee olevansa olemassa – Tällaista on huomiohakuisen ihmisen arki

   Tilaajille
  9. 9

   Moni nainen istuu väärin, ja siitä voi seurata yllättäviä vaivoja, sanovat asiantuntijat – ”Äijähaaralle” on olemassa vieläkin parempi vaihtoehto

  10. 10

   Varhain aamulla 80 vuotta sitten rajavartija Mikko Kallionpää ampui talvisodan ensimmäiset laukaukset – HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten sota yllätti rivimiehet, poliitikot ja upseerit

   Tilaajille
  11. Näytä lisää