Politiikka

Moni päättäjä pelkää somen ”kivitys­kampanjoita” – Tutkimuksen mukaan lähes puolet kansan­edustajista ja näiden avustajista kohtaa viha­puhetta

Vaikka päättäjiin kohdistuva ilkivalta on Suomessa harvinaista, pelkkä vihapuhe on saanut päättäjät suhtautumaan epäilevästi tuntemattomiin ihmisiin ja arastelemaan osallistumista julkiseen keskusteluun.

Miltei puolet kansanedustajista tai näiden avustajista ja noin kolmannes kuntapäättäjistä on kohdannut vihapuhetta, joka liittyy heidän luottamus- tai virkatehtäviinsä. Naiset kohtaavat vihapuhetta miehiä useammin, selviää perjantaina julkistetusta tuoreesta tutkimuksesta.

Vihapuhe vaikuttaa myös koko ajan yleistyvän. Kaksi kolmasosaa kyselytutkimukseen vastanneista päättäjistä katsoi vihapuheen lisääntyneen viime vuosina.

Vihapuheen seurauksena osa päättäjistä arastelee osallistumista julkiseen keskusteluun ja kertoo luottavansa vähemmän tuntemattomiin. Vaikutus ei rajoitu yksinomaan henkilöihin, jotka ovat itse olleet vihapuheen kohteina, vaan vihapuheen uhka vaikuttaa päättäjiin laajemminkin.

Tutkija Tuija Saresma Jyväskylän yliopistosta kuvaa tuloksia huolestuttaviksi.

”On demokratian kannalta iso ongelma, jos edustajat vetäytyvät julkisesta keskustelusta tai jos tietyt ryhmät eivät edes halua asettua ehdolle.”

Tutkimuksessa vihapuheella tarkoitetaan halventavia, uhkaavia tai leimaavia ilmaisuja, jotka liittyvät puheen kohteen henkilökohtaisiin ominaisuuksiin tai joiden taustalla on suvaitsemattomuus.

Yleisimmin päättäjiin kohdistuu erilaista halventamista ja solvaamista. Noin neljännes kuntapäättäjistä kertoo kohdanneensa halventamista ja solvaamista viimeisen 12 kuukauden aikana. Moni kuntapäättäjä on myös kohdannut uhkauksia, uhkaavaa käyttäytymistä sekä ihmisryhmiin kohdistuvaa vihamielisyyttä. Noin 14 prosenttia kyselyyn vastanneista kuntapäättäjistä oli tällaisen käyttäytymisen kohteena viimeisen 12 kuukauden aikana.

Päättäjiin kohdistuva suoranainen ilkivalta on sen sijaan tutkimuksen mukaan Suomessa harvinaista.

Naiset kokevat vihapuhetta miehiä useammin. 42 prosenttia naispuolisista kuntapäättäjistä kertoo joutuneensa vihapuheen kohteeksi, kun miehillä osuus oli 28 prosenttia.

Päättäjien kertomukset tukevat myös aiempia tutkimustuloksia, joiden mukaan naisten kohtaama vihapuhe on erilaista kuin miesten kohtaama. Naisiin kohdistuviin uhkauksiin liittyy useammin esimerkiksi viittauksia seksuaaliseen väkivaltaan. Naispäättäjät kertovat myös, että usein heidän ulkonäköään arvostellaan.

Myös päättäjien lähipiiri saattaa joutua kokemaan vihapuhetta.

Noin 14 prosenttia kuntapäättäjistä kertoo läheistensä kärsineen vihapuheesta tai häirinnästä päättäjien luottamus- tai virkatehtävien vuoksi. Kansanedustajien ja näiden avustajien kohdalla luku on lähellä samaa. Eräs tutkimuskyselyyn vastannut päättäjä kuvasi läheisiinsä kohdistuvaa häirintää seuraavasti:

”Kyseinen henkilö soitti läpi kaikki henkilöt kellä sama sukunimi kuin minulla selvittääkseen kuka on äitini ja sitten soitti hänelle uhkauspuhelun.”

Suurin yksittäinen vihapuhekanava on tutkimuksen mukaan sosiaalisen median alusta Facebook. Yli puolet vihapuhetta kohdanneista päättäjistä kertoo joutuneensa sen kohteeksi Facebook-kirjoittelussa. Vihapuhe leviää myös muita digitaalisia kanavia kuten internetin keskustelupalstojen, Whatsappin ja Twitterin välityksellä.

Vihapuhe ei kuitenkaan rajoitu verkkomaailmaan: lähes puolet kuntapäättäjistä on kohdannut vihapuhetta julkisella paikalla.

Päättäjiin vaikuttaisi kohdistuvan kahdenlaista vihapuhetta: Noin puolet arvioi, että heihin kohdistunut vihapuhe oli luonteeltaan harkitsematonta, ja suunnilleen yhtä moni arvioi, että vihapuhe on suunnitelmallista ja tähtää johonkin tiettyyn päämäärään.

Noin 30 prosenttia kuntapäättäjistä kertoi kohdanneensa vihapuhetta, jonka takana on useita tahoja, jotka keskenään koordinoivat toimintaa. Runsaat 10 prosenttia päättäjistä sanoi joutuneensa maalittamisen kohteeksi eli heitä kohtaan on julkisesti masinoitu häirintää.

”Vihapuheen taustalla voi olla impulsiivinen toiminta, mutta sitä käytetään myös tietoisesti poliittiseen painostukseen. Silloin tavoitteena on jonkun henkilön tai poliittisen näkemyksen vaientaminen”, sanoo tutkija Aleksi Knuutila.

Tutkimuksen perusteella näyttää siltä, että vihapuhe myös toimii.

Puolet kuntapäättäjistä kertoi sen vähentäneen heidän luottamustaan tuntemattomiin ihmisiin, ja 42 prosentin kohdalla halu osallistua julkiseen keskusteluun oli vähentynyt. Moni tutkimukseen osallistunut kertoi jättäneensä tai jättävänsä politiikan vihapuheen seurauksena tai harkitsevansa sitä.

Myös pelkkä vihapuheen uhka vaikuttaa poliittiseen osallistumiseen. Neljännes niistä päättäjistä, jotka eivät itse olleet vihapuheen kohteena, kertoi sen uhan vähentäneen haluaan osallistua julkiseen keskusteluun. Useat päättäjät kertoivat pelkäävänsä ”kivityskampanjaa” sosiaalisessa mediassa.

Sisäministeri Maria Ohisalo (vihr) sanoo, että tutkimus osoittaa, että vihapuheen kitkemiseksi tarvitaan monenlaisia toimia niin poliitikoilta, viranomaisilta kuin medialtakin. Varsinaisia uusia lainsäädäntötoimia Ohisalo ei lupaa, mutta sisäministeriö ja oikeusministeriö valmistelevat parhaillaan viranomaisiin kohdistuvan maalittamisen kriminalisointia.

Tutkimuksen mukaan erityisen paljon vihamielistä viestejä kohdistuu johtavissa asemissa oleviin poliitikkoihin kuten puoluejohtajiin. Ohisalo tunnistaa ilmiön.

”On ihan selkeästi havaittavissa, että kun status muuttui kesällä puolueen varapuheenjohtajasta puheenjohtajaksi, vihaviestien määrä kasvoi selvästi”, hän sanoi tutkimuksen julkistustilaisuudessa.

”On ollut pakko rakentaa tiettyjä suojamuureja. En esimerkiksi itse lue sähköpostiani. Monella kansanedustajalle sähköposti siivotaan etukäteen.”

Ohisalon saamia viestejä perkaa muun muassa tämän eduskunta-avustaja Petra Laiti. Hän sanoo, että vihaviestit aiheuttavat stressiä ja uupumusta myös hänelle, vaikkei itse olekaan viestien kohde.

”Se on sellaista hiipivää huonoa oloa. Koko päivä kuluu niin, että olo ei kohene.”
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Fakta

Lisätoimia vihapuheen kitkentään


 Tutkijat vaativat lisää toimia vihapuheen kitkemiseksi.

 He vaativat, että viranomaisten pitäisi toimia tiiviimmässä yhteistyössä sosiaalisen median alustojen kanssa vihasisältöjen poistamiseksi.

 Poliittisten päättäjien pitäisi selvästi tuomita vihapuhe myös silloin, kun he eivät itse ole sen kohteena.

 Puolueiden ja instituutioiden pitäisi määritellä selvästi soveliaan kielenkäytön rajat.

 Vihapuheen uhreille pitäisi tarjota enemmän tukea.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Kaikkien aikojen kovin suomalaisbiisi täyttää 20 vuotta ja siksi radiokanava soittaa vuorokauden pelkästään sitä

  2. 2

   HS-analyysi: Kaupungin­valtuutettu Abdirahim ”Husu” Hussein rikkoi politiikan tärkeintä sääntöä, ja nyt maahan­muuttajat pannaan maksamaan siitä

   Tilaajille
  3. 3

   Portaat lakaistiin vain puoliksi Sörnäisissä: ”Ei tietysti tehdä sitä, mistä ei makseta”

  4. 4

   Emma Watson kuvaili elämäntilannettaan ja keksi käsitteen, jota koko internet on kaivannut mutta jota ei ole suomennettu – sinkkuuden käsite on yhä kapea

  5. 5

   Autoilun seuraava mullistus voi olla jo tulossa: vetyauto olisi sähköäkin ilmastoystävällisempi

  6. 6

   Tupakkavero tuonut tänä vuonna valtion kassaan 140 miljoonaa vähemmän kuin viime vuonna – Lintilä: budjettiin ”valtavasti paineita” verotulojen pienentymisestä

  7. 7

   Avaruusyhtiö SpaceX laukaisi 60 satelliittia kiertoradalle, tähtitieteilijät eivät ole innoissaan

  8. 8

   Australian maastopalot levisivät Sydneyn lähiöön, miljoona­kaupungin keskustaan matkaa vain 15 kilo­metriä

  9. 9

   Ellen DeGeneres kiusasi Matt Damonia hänen viiksiparrastaan, Damon puolustautui syyttämällä suomalaisia geenejään

  10. 10

   Kaija Saariaho nousi BBC:n äänestyksessä maailman tärkeimmäksi elossa olevaksi säveltäjäksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Emma Watson kuvaili elämäntilannettaan ja keksi käsitteen, jota koko internet on kaivannut mutta jota ei ole suomennettu – sinkkuuden käsite on yhä kapea

  2. 2

   Kaikkien aikojen kovin suomalaisbiisi täyttää 20 vuotta ja siksi radiokanava soittaa vuorokauden pelkästään sitä

  3. 3

   Arvostettu historioitsija tunnusti nuoren avovaimonsa surman Pietarissa – Nyt miehestä on paljastumassa väki­valtainen puoli, jota ovat peitelleet sekä yliopisto että poliisi

  4. 4

   Saksalais­parlamentaarikko unohti reppunsa junaan Suomessa, seurasi tapahtumasarja jonka jälkeen ylistykselle ei tullut loppua

  5. 5

   Sdp:n valtuustoryhmä erotti Abdirahim ”Husu” Husseinin määrä­ajaksi

  6. 6

   Kaupunginvaltuutettu Abdirahim ”Husu” Hussein myöntää valehdelleensa taksiyön tapahtumista: ”Olin vihainen”

  7. 7

   Taas ollaan Rappiolla: Hassisen kone päihitti syövän ja huumeongelman ja tekee paluun stadionkonsertissa

   Tilaajille
  8. 8

   Jääräpäinen jätti käänsi selkänsä Trumpille – Kalifornia on USA:n ilmastopolitiikan edelläkävijä, jossa talous kukoistaa ja päästöt vähenevät

   Tilaajille
  9. 9

   Portaat lakaistiin vain puoliksi Sörnäisissä: ”Ei tietysti tehdä sitä, mistä ei makseta”

  10. 10

   HS-analyysi: Kaupungin­valtuutettu Abdirahim ”Husu” Hussein rikkoi politiikan tärkeintä sääntöä, ja nyt maahan­muuttajat pannaan maksamaan siitä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tuomas Uutela ja Ilkka Mannikainen saattavat lentää monta tuntia vain käydäkseen vessassa toisessa maassa – He harrastavat lentopisteiden keräämistä

   Tilaajille
  2. 2

   Kaupunginvaltuutettu Abdirahim ”Husu” Hussein myöntää valehdelleensa taksiyön tapahtumista: ”Olin vihainen”

  3. 3

   Nykyihmiset eivät jaksa odottaa tai käyttävät systeemiä siekailematta hyväkseen, ja se tukkii sairaaloiden päivystykset, sanoo lääkäri Anna Rajala

   Tilaajille
  4. 4

   Viola Wallenius, 24, haaveili perhe-elämästä ja urasta Suomessa, mutta päätyi kahdeksanlapsisen perheen äidiksi Keniaan – Keskellä yötä minibussissa hänen käsiinsä syntyi uusi ihminen

   Tilaajille
  5. 5

   Illalla nukuttaa, mutta aamuyöllä alkaa valvominen – Liian varhainen heräily on monen vaiva, ja unitutkija kertoo, mistä siinä on kyse

   Tilaajille
  6. 6

   Matka mystiselle erämaajärvelle – HS:n erikoisartikkeli näyttää, miksi Inarijärven kauneus kerää ylistystä maailmalla

   Tilaajille
  7. 7

   Tässä on uusi Olympiastadion – Kosketa ainutlaatuisia panoraamakuvia ja katso, miltä uusittu stadion näyttää

   Tilaajille
  8. 8

   Monen kehossa jyllää näkymätön, pitkä­aikainen tulehdus, joka voi aiheuttaa ikäviä vaivoja – Nämä yhdeksän asiaa on hyvä tietää lievästä tulehduksesta

   Tilaajille
  9. 9

   HS:n reportaasi Kanadasta: Näin kävi, kun maa laillisti kannabiksen – pimeä markkina voi hyvin, ja moni kaipaa menneeseen

   Tilaajille
  10. 10

   Seksin puute ja pyykkivuoret eivät riko liittoja, vaan syy on paljon kipeämpi, sanoo terapeutti Maaret Kallio – ja hänellä on ratkaisu

   Tilaajille
  11. Näytä lisää