Politiikka    |   Lauantaivieras

”Suomessa tehdään liian paljon bulkki­tuotantoa”, sanoo ilmasto­ministeri Krista Mikkonen

Ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkonen toivoo HS:n Lauantaivieras-haastattelussa metsäteollisuudelta esimerkiksi muovin ja puuvillan korvaavia pitkäkestoisia tuotteita. Ydinvoiman puolesta hän ei liputa.

luoYmpäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkonen (vihr) astui heti kuohunnan keskelle.

Mikkonen ei ollut vielä edes ehtinyt vannoa ministerivalaansa, kun sellutehdashankkeita koskeva lausunto sai keskustalaiset hallituskumppanit närkästymään. Mikkonen arvioi kesäkuussa, ettei kaikkien sellutehdashankkeiden toteutuminen ole todennäköistä, sillä puuta ei yksinkertaisesti riitä.

Metsä Group oli keväällä ilmoittanut miljardiluokan investointisuunnitelmistaan Kemiin, ja näin suunniteltavien sellutehdas- ja biojalostamohankkeiden määrä nousi viiteen.

Mikkosen viesti oli metsäteollisuudelle ”täysin väärä” ja ”aivan karmea”, keskustalaiset kommentoivat, vaikka moni tutkija puolsi Mikkosen näkemystä.

Keskustalaisten huolena oli esimerkiksi se, että metsäteollisuus suuntaisi vastedes investointinsa muihin maihin. Voiko ympäristö- ja ilmastopolitiikka saattaa metsäteollisuuden sellaiseen ahdinkoon?

”Metsät ovat aina olleet meidän taloudellisen hyvinvoinnin lähteemme ja näen, että ne ovat sitä jatkossakin”, Mikkonen sanoo.

Hänen mielestään esimerkiksi tehdashankkeiden laajemmat ilmastovaikutukset tulisi ottaa huomioon ympäristölupaa hakiessa. Näin lupa voitaisiin evätä, jos katsotaan, että tehdas aiheuttaisi esimerkiksi merkittävää hiilinielujen vähenemistä tai tehtaan lopputuote olisi ongelmallista kierrättää. Tällaista lupamenettelyä ympäristöministeriö aikoo nyt selvittää.

Mikkosen mukaan kunnianhimoinen ilmastopolitiikka ei kuitenkaan kurjista metsäteollisuuden tilannetta tai aja sitä ulkomaille. Mikkosen mukaan ilmasto on huomioitava, missä ikinä metsäyhtiöt toimivatkin.

Mutta Mikkosella on metsäteollisuudelle toiveita.

”Kun ajattelee, että meidän metsämme kasvavat kymmeniä vuosia ennen kuin ne hakataan, niin puusta kannattaisi sitten tehdä jotain, mikä kestäisi pidempää kuin vain pienen hetken.”

Tästä syystä esimerkiksi pehmopaperin eli wc- ja talouspaperin tekeminen ei Mikkosen mukaan välttämättä ole ”kauhean fiksua”.

Hän toivoo, että suomalaisia puu- ja sellutuotteita yhä enemmän jalostettaisiin esimerkiksi muovia tai puuvillaa korvaaviksi pitkäkestoisiksi tuotteiksi.

”Suomessa tehdään liian paljon sellaista bulkkituotantoa.”


Kesäkuiseen metsien hakkuita koskevaan keskusteluun kiteytyivät jo ennalta selvät jännitteet: vihreiden ja keskustan ilmastopoliittiset näkemykset ovat hallituspuolueista kauimpana toisistaan.

Tämä näkyy selvästi myös suhtautumisessa turpeeseen. Turpeen energiakäytölle ei asetettu kieltopäivämäärää – mitä ilmeisemmin juuri keskustan vaatimusten takia.

Mikkonen olisi tietenkin toivonut, että kieltopäivämäärä olisi saatu sovittua.

Ympäristöjärjestöille lisäpettymyksen tuotti se, ettei hallituksen budjettiesityksessä puututtu turpeen verotukeen. Tuen määräksi on arvioitu tälle vuodelle noin 189 miljoonaa euroa.

Tämä on asia, joka käsitellään energiaverotuksen kokonaisuudistuksen yhteydessä ensi vuonna, Mikkonen lupaa.

Pääministeri Antti Rinne (sd) sanoi tällä viikolla Suomen Kuvalehden haastattelussa suoraan, että turpeen tuki tulee poistumaan. Hän joutui kuitenkin myöhemmin selittämään Iltalehdelle, ettei ottanut kantaa asian toteutusaikatauluun.

Rinne myös linjasi Suomen Kuvalehden haastattelussa, että ydinvoimaa tarvitaan hallituksen ilmastotavoitteiden saavuttamisessa.

Mikkonen ei suhtaudu ydinvoimaan erityisen myönteisesti. Hän on joutunut ydinvoimaa koskevista puheistaan hiljattain kokoomuksen kansanedustajien tikun nokkaan.

Viisi kokoomuksen kansanedustajaa teki tällä viikolla kirjallisen kysymyksen puheesta, jonka Mikkonen piti heinäkuussa EU-parlamentille. Kansanedustajien mukaan Mikkonen sanoi puheessa, ettei ydinvoima ole ratkaisu Suomessa. Sanoma on kansanedustajien mukaan ristiriitainen paitsi hallitusohjelman myös EU:n ilmasto- ja energiastrategian ja Pariisin ilmastosopimuksen kanssa.

Mikkosen mukaan kirjallinen kysymys perustuu virheellisiin tietoihin, eikä valiokunnan kuulemisesta ole tehty virallista pöytäkirjaa toisin kuin kokoomuslaiset väittävät.

”En sanonut näin”, Mikkonen toteaa.

”Vastasin yleisellä tasolla mepin kysymykseen Suomen energiariippuvuudesta ja ydinvoimasta. Jokaisessa maassa tarvitaan ratkaisuja ja nopeita ratkaisuja. Viittasin vastauksessani siihen, ettei ydinvoima ole osoittautunut Suomessa nopeaksi ratkaisuksi. ”

Viime vuonna Suomen energiankulutuksesta ydinenergialla katettiin vajaa viidennes.

”Tietysti ydinvoimalla on meidän nykyisessä energiapaletissa rooli. Ja jos tämä yksi hanke [Olkiluoto 3] nyt valmistuu, on jatkossakin.”

Jos ydinvoima ei ole nopea ratkaisu, voiko se kuitenkin olla pitkän aikavälin ratkaisu?

”No siinä on erilaisia näkökulmia.”

Hallitusohjelmassa sanotaan, että jo käytössä olevien ydinvoimaloiden jatkolupiin suhtaudutaan myönteisesti, mikäli Säteilyturvakeskus näyttää niille vihreää valoa.

Mikkonen ei kuitenkaan usko, että kysymys ydinvoimasta nousee muutoin tämän hallituksen asialistalle. Hänen mukaansa tulevaisuuden energiapalettiin sopii parhaiten esimerkiksi tuulivoima, hukkalämmön parempi hyödyntäminen ja hajautetut ratkaisut yleensä, kuten aurinkopaneelit ja lämpöpumput.

”Älykkään sähköverkon mahdollistamat kysyntäjoustot sekä energian varastoinnin ja energiatehokkuuden uudet ratkaisut ovat niin ikään suuremmassa roolissa.”

Mikkonen on ensimmäinen ilmastoministeri. Titteliä ei ole aikaisemmin käytetty. Vihreiden puoluevaltuuskunta valitsi Mikkosen tehtävään yhden äänen erolla. Rannalle jäi Oras Tynkkynen.

Kun Mikkoselta kysyy esimerkiksi energiakysymyksistä, hän toteaa, että niistä vastaa tässä hallituksessa elinkeinoministeri Katri Kulmuni (kesk). Moni muukin ilmastonmuutoksen torjunnan kannalta keskeinen kokonaisuus on muiden ministereiden harteilla, liikenne esimerkiksi Sanna Marinin (sd) ja maa- ja metsätalous Jari Lepän (kesk).

Mitä ilmastoministeri sitten tekee?

”Minulla on koordinaatiotehtävä koko hallituksen ilmastopolitiikasta”, Mikkonen vastaa.

”Ilmasto on niin monen eri sektorin ja ministeriön asia. Johtamassani ilmasto- ja energiapoliittisessa ministeriryhmässä me haemme yhteisiä linjauksia.”


Viisi kysymystä Krista Mikkoselle

1. Kuka lobbasi sinua viimeksi?

”Kaivosteollisuus ry:n Pekka Suomela ja kestävän kaivostoiminnan verkoston Eero Yrjö-Koskinen. He halusivat keskustella kanssani kaivoksiin liittyvistä hallitusohjelmakirjauksista.”

2. Ketä oppositiopoliitikkoa arvostat?

”Moniakin. Sari Essayahin kanssa tulemme samasta vaalipiiristä ja olemme tehneet yhteistyötä. Arvostan hänen asiallista tapaansa toimia ja hänen rakentavaa otettaan.”

3. Mikä tekee sinut onnelliseksi?

”Se, kun pääsee kotiin Joensuuhun ja saa viettää aikaa läheisten kanssa. Ja jos yhteistä aikaa vietetään luonnossa tai mökillä, niin sen parempi.”

4. Minkä kirjan luit viimeksi?

”Luen yleensä montaa kirjaa samanaikaisesti. Maja Lunden romaani Sininen on nyt ihan loppusuoralla, ja viimeksi luin loppuun Juha Kauppisen Monimuotoisuuden.”

5. Mitä teet viikonloppuna?

”Viikonloppu on työntäyteinen. Pääsen lauantaina kotiin ympäristöneuvoston kokouksesta Luxemburgista. Käyn kotona kääntymässä, ja tulen sunnuntaina takaisin Helsinkiin, sillä maanantaina on lähtö Costa Ricaan ilmastokokoukseen.”

Oikaisu 5.10. kello 10.27: Mikkosen sitaatissa viitattiin virheellisesti Fennovoiman ydinvoimahankkeeseen, kun tarkoitus oli viitata Olkiluoto 3 -hankkeeseen.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kuka?

Krista Mikkonen


 Syntynyt Haminassa vuonna 1972.

 Toisen kauden kansanedustaja Savo-Karjalan vaalipiiristä.

 Toimi vihreiden varapuheenjohtajana kaksi kautta vuosina 2011–2015.

 Valittiin vihreiden eduskuntaryhmän puheenjohtajaksi syyskuussa 2016.

 Koulutukseltaan filosofian maisteri ja ammatiltaan biologi. Valmistui Joensuun yliopistosta.

 Istunut Joensuun kaupunginvaltuustossa 1997–2000 sekä vuodesta 2005 eteenpäin.

 Naimisissa, kolme lasta.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Helsingin yliopiston ravintolat lopettavat naudanlihan tarjoilun

  2. 2

   Moni haksahtaa lisäravinteisiin, vaikka hyödyt ovat usein olemattomia – Nämä harvat lisäravinteet ovat oikeasti hyödyksi

  3. 3

   Kun laki kielsi tyttöjen sukuelinten silpomisen, kenialaiset alkoivat silpoa yhä nuorempia: ”Normaali osa naisen elämää”, sanoo ylpeä ympärileikkaaja

   Tilaajille
  4. 4

   Vapaa seksi ja huumesekoilut jättivät jäljet paratiisisaaren lapsiin, yksi Hydran hippiajan lapsista oli Leonard Cohenin kasvattivauva

   Tilaajille
  5. 5

   Yhä harvempi nuori aikuinen pääsee kiinni omistus­asuntoon, ja se mullistaa heidän talousnäkymänsä

   Tilaajille
  6. 6

   Rakennusyhtiön mukaan Pasilasta tulee Triplan avulla Helsingin uusi sydän – Asiantuntijat kertovat, miksi niin ei käy

  7. 7

   Erja ja Timo Noroviita haluaisivat adoptoida Zirak Bayatin, 33, sillä miestä uhkaa käännytys Irakiin – adoptiolaki on iän suhteen selvä, sanoo asiantuntija

  8. 8

   Trump pyysi Erdoğania lopettamaan hyökkäyksen Syyriaan ja kertoi asettavansa Turkille pakotteita: ”Olen valmistautunut tuhoamaan Turkin talouden nopeasti”

  9. 9

   Hyväkuntoiset, säilytettäväksi määrätyt vaahterat vedettiin matalaksi Meilahdessa – YIT: ”Tällainen inhimillinen erehdys”

  10. 10

   Vantaan perussuomalaisten erottama Tanja Vahvelainen harkitsee oikeustoimia

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kotona tehtävä tikkutesti on paljastanut jo monia oireettomia suolistosyöpiä

  2. 2

   Vantaan perussuomalaisten erottama Tanja Vahvelainen harkitsee oikeustoimia

  3. 3

   Ilkeä puhetapa on luikerrellut parisuhteisiin, sanoo parisuhdekouluttaja: ”Harmaannuttaa paljon pariskunnan välejä ja ilmapiiriä”

   Tilaajille
  4. 4

   Ihminen koskettelee kasvojaan parin minuutin välein, mutta valehtelija tekee sen eri tavalla kuin muut

   Tilaajille
  5. 5

   Trump pyysi Erdoğania lopettamaan hyökkäyksen Syyriaan ja kertoi asettavansa Turkille pakotteita: ”Olen valmistautunut tuhoamaan Turkin talouden nopeasti”

  6. 6

   ”Aamulla laitoin viestin Wilmaan: nukkui pois” – Helsinkiläiset kertovat kommelluksistaan Wilma-järjestelmässä

  7. 7

   Uutta tietoa Kuopion kouluhyökkäyksen tutkinnasta: Hyökkääjää epäillään myös törkeän väkivaltarikoksen valmistelusta

  8. 8

   Pasilan Triplan viimeistelytyöt eivät valmistu ajoissa

  9. 9

   Moni ymmärtää venyttelyn tarkoituksen väärin, ja se voi jopa heikentää kehoa – Asiantuntija purkaa yleiset myytit liikkuvuudesta

   Tilaajille
  10. 10

   Moni haksahtaa lisäravinteisiin, vaikka hyödyt ovat usein olemattomia – Nämä harvat lisäravinteet ovat oikeasti hyödyksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jos surmaaja soittaa itse hätäpuhelun, hän tekee yleensä samat virheet

   Tilaajille
  2. 2

   Roskapankin portsari löi ja Sakari Lauriala nautti – Armoton harrastus oli tappaa miehen, jonka työ oli kohdata kuolleiden omaisia

   Tilaajille
  3. 3

   Näyttelijä Minna Kivelä kertoo, millaista on asua Suomen suurimmassa taloyhtiössä yli tuhannen naapurin kanssa

   Tilaajille
  4. 4

   Potkujen antaminen oli MTV Uutisten entiselle päätoimittajalle liikaa: ”Ilmoitin, että sanon itseni irti ensimmäiseksi”

  5. 5

   Mitä tehdä, jos tarjoilija avaa viinipullon, antaa maistaa lasista mutta viini onkin pahaa? ”Se on asiakkaan ongelma, pullo on jo avattu häntä varten”

   Tilaajille
  6. 6

   Suomea uhkaavat ”todella huonot ajat”, sanoo Elina Lepomäki

  7. 7

   Nämä 9 videopätkää osoittavat, miten takavuosien suomalainen tv muuttui tunkkaiseksi ja vanhentuneeksi – menisikö mikään näistä enää läpi? Kerro mielipiteesi

  8. 8

   Kotona tehtävä tikkutesti on paljastanut jo monia oireettomia suolistosyöpiä

  9. 9

   Miksi ennakkosuosikkina pidettyä Greta Thunbergia ei valittu Nobelin saajaksi? HS käy läpi neljä mahdollista syytä

  10. 10

   Sofia maksoi yli 450 euroa palvelusta, jota ei edes käyttänyt – Uusi ilmiö osoittaa, että rahaa on vaikea hahmottaa, kun sitä ei näe

   Tilaajille
  11. Näytä lisää