Politiikka

Perus­suomalaisten Juho Eerola on eduskunnan uusi kurin­pitäjä, mutta hänellä on toinenkin puoli: ”Välillä hänen on aivan pakko lyödä läskiksi”

”Välillä hän on tosi skarppi, välillä hänen on aivan pakko lyödä läskiksi ja päästä sanomaan jotain pikkunäppärää”, Eerolaa luonnehditaan. Eerolan esikuva on puhemies, jolla oli pilke silmäkulmassa.

Eduskunnassa on uusi šeriffi. Tai siltä ainakin kuulostaa, kun seuraa eduskunnan toisen varapuhemiehen Juho Eerolan (ps) vetämiä täysistuntoja.

Syyskuun puolivälissä eduskunta keskusteli kiivaasti kansalaisaloitteesta, jonka mukaan suostumuksen puutteen pitäisi olla yksi raiskauksen määritelmä.

Keskustelun aikana vihreiden Iiris Suomela nimitti puhemiestä puheenjohtajaksi. Hän teki sen tarkoituksella eikä vahingossa, koska pitää puhemiestä sukupuolittuneena terminä.

Eerola puuttui asiaan heti: ”Olen suostuvainen tähän debattiin, mutta se edellyttää sitä, että edustajakollegaa puhutellaan asiallisesti ja puhemiestä puhemieheksi. Muussa tapauksessa debatti saattaa loppua lyhyemmin kuin ehkä toivottekaan.”

Ei mennyt kuin pari päivää, kun Eerola muistutti puhemiehenä kristillisdemokraattien Päivi Räsästä siitä, että havaintovälineet ovat puhujapöntössä kiellettyjä. Räsänen oli kirkkolaista puhuessaan heilutellut puhujakorokkeella Raamattua.

Kesäkuun alussa, kun puhemiehistö oli valittu, Eerola linjasi eduskunnan pukeutumissääntöjä. Hän sanoi MTV:n haastattelussa olevansa konservatiivi ”tässäkin suhteessa” – eli miehille ehdottomasti puku, kauluspaita ja kravatti. Varapuhemiehen mielestä myös naisilla pitäisi olla jokin pukeutumiskoodi, kun kerran miehilläkin on.

Miksi tällaisia sääntöjä tarvitaan, Juho Eerola?

”Siksi, että tämä on niin tärkeä talo ja instituutio. Me olemme joutuneet kärsimään sen edestä, että saamme itse suunnilleen päättää omista asioistamme, ja siksi tätä pitää kunnioittaa. Kansanedustajan homma on univormuammatti. Ei täällä pidä missään flanellipaidassa pyöriä.”

Tämä on viittaus perussuomalaisten kansanedustajaan Sebastian Tynkkyseen, joka ei noudata Eerolan toivomaa pukeutumiskoodia. Eerola on keskustellut asiasta Tynkkysen kanssa mutta sanoo, ettei lähde pukemaan ketään: itse pitää hoksata toimia oikein.

Eerola on johtanut syksyllä eduskunnan täysistuntoja useammin kuin varapuhemiehet yleensä. Hän ja ensimmäinen varapuhemies Tuula Haatainen (sd) ovat joutuneet töihin, sillä eduskunnan puhemies Matti Vanhanen (kesk) on sairauslomalla ison sydänoperaation takia.

Kaikki puhemiehen työ ei näy ulospäin. Paljon on myös edustamista eduskunnan puolesta ja vierailijoiden vastaanottamista. Varsinainen puhemies on valtakunnan protokollan keulassa heti tasavallan presidentin ja entisten presidenttien jälkeen, eivätkä varapuhemiehetkään ole kaukana kärjestä.

Eerola aloitti juuri kolmannen kautensa kansanedustajana. Puhemiehistöön on tapana nousta vasta pitkän parlamentaarikkouran jälkeen, mutta perussuomalaisilla ei nuorehkona eduskuntaryhmänä ole ylitarjontaa konkareista.

Eerola pitää nousuaan näkyvälle paikalle sattumana. Heti kevään vaalien jälkeen eduskunta valitsi väliaikaiset puhemiehet, ja yksi paikoista kuului perussuomalaisille, kun se nousi toiseksi suurimmaksi ryhmäksi.

Puheenjohtaja Jussi Halla-aho ei voinut ottaa paikkaa, koska oli vielä EU-parlamentissa. Silloinen varapuheenjohtaja Laura Huhtasaari taas ei tahtonut paikkaa, koska pyrki samaan aikaan Brysseliin.

Eerola sanoo suostuneensa pätkäpestiin hieman vastahakoisesti, koska olisi halunnut jatkaa eduskunnan hallintovaliokunnan puheenjohtajana.

”Mutta ei minun kauan tarvinnut olla varapuhemiehenä, kun aloin nähdä asian uusin silmin. Mietin, että tällaista tilaisuutta ei välttämättä toista kertaa elämässä tule, ja voisikin olla ihan hienoa katsoa tämä kuvio tältä puolen salia”, Eerola sanoo varapuhemiehen työhuoneessa.

”Aika monet edustajat puoluekannasta riippumatta tulivat sanomaan, että minun pitäisi jatkaa ja että he tykkäävät minun tyylistäni. Ehkä he halusivat minut pois salista vaarallisena vastustajana. No, tämä on lähinnä vitsailua.”

Niin, vitsi vitsi. Eerolasta ei aina tiedä, milloin hän on tosissaan ja milloin ei.

 

Timo Soinin mukaan Eerolalla on säännöllisesti ”pahkasikapäivä”.

”Välillä hän on tosi skarppi, välillä hänen on aivan pakko lyödä läskiksi ja päästä sanomaan jotain pikkunäppärää”, luonnehtii Eerolaa tunteva.

”Hyvä poliitikko, mutta tasoero päivien välillä voi olla aika suuri.”

Kuten perussuomalaisten entinen puheenjohtaja Timo Soini aikoinaan kuvasi, Eerolalla on säännöllisesti ”pahkasikapäivä”.

Eerola on muun muassa toivottanut eduskunnan täysistunnossa Pohjois-Korean diktaattorille Kim Jong-unille ”tsemppiä vaativaan tehtävään” ja tiedotteellaan tukenut Sdp:n Jutta Urpilaisen jatkoa puheenjohtajana ”työkansan tuntojen tulkkina”.

Silkan pelleilyn lisäksi kaikki hänen kannanottonsa eivät vaikuta aivan loppuun asti harkituilta. Viime vuonna Eerola sanoi Nykypäivä-lehdessä tuomitsevansa Krimin valtauksen mutta olevansa silti valmis hyväksymään alueen osaksi Venäjää. Tätä hän joutui jo itsekin selittelemään.

Eerolan virallisen ja kurittoman puolen eroa korostaa sekin, että hän aikoo varapuhemiehen pestistä huolimatta edelleen jatkaa kotkalaisen Suuri Tuntematon -yhtyeen laulusolistina.

Haastattelupäivänäkin hän on menossa illaksi keikalle Karhulaan Pika-Mocca-nimiseen pubiin. Samassa yhtyeessä soittaa myös Eerolan erityisavustajakseen palkkaama Ilari van der Steen, joka on kotkalainen poliisi.

Suuren Tuntemattoman vuonna 2016 julkaistu räävitön video oli osaltaan tukkimassa Eerolan tietä Pohjoismaiden neuvoston presidentiksi. Hän olisi Suomen valtuuskunnan silloisena puheenjohtajana halunnut paikalle, mutta muut puolueet nostivat tilalle Ahvenanmaan edustajan.

Eerola itse arvelee pääsyyksi sen, että muiden skandinaavien mielestä hän kuului väärään puolueeseen.

Eerola on arvostellut Suomen maahanmuuttolinjaa, ja hän on entinen Suomen Sisun jäsen. Häntä pidetään yhtenä taustavoimana, joka edisti Jussi Halla-ahon tietä puolueen puheenjohtajaksi Timo Soinin jälkeen.

Videokohusta huolimatta Eerolasta tuli vuonna 2016 hallintovaliokunnan puheenjohtaja. Siinä tehtävässä hän myös pysyi vaalikauden loppuun asti perussuomalaisten hajoamisesta huolimatta. Valiokunta käsitteli viime kaudella vaikeita ja työläitä asioita, kuten maakuntauudistusta ja tiedustelulakeja.

Pitkäaikainen valiokuntaneuvos Ossi Lantto kehuu Eerolaa.

”Juhon kanssa oli ilo tehdä töitä. Valiokunta oli jouhevasti, taitavasti ja tilannehuumorilla johdettu. Asiat saatiin käsiteltyä niin että valiokunnassa säilyi hyvä ja iloinen ilmapiiri.”

Ilmeisesti jotain tällaista Eerola tavoittelee myös varapuhemiehenä, koska hän nimeää edeltäjistään omaksi suosikikseen Pekka Ravin (kok). Ravi oli varapuhemies vuosina 2011–2015.

”Hänellä oli pilke silmäkulmassa. Asiallinen ja jämpti puhemies mutta kuitenkin vähän juonikas.”

Eerola määrittelee puhe­miehen ”edus­kunnan ohjaajaksi”, joten vara­puhe­miehet ovat apulais­ohjaajia. Edus­kunnan korkeat virka­miehet tekevät valmistelu­työn, mutta viime kädessä vastuu on puhe­miehistöllä.

Puhemiesten on helpompi puuttua edustajien ulkomuotoon kuin edustajien puheen sisältöön. Kansanedustajilla on perustuslain turvaama vapaa puheoikeus, mutta toisaalta sama perustuslaki käskee kansanedustajaa esiintymään vakaasti ja arvokkaasti sekä olemaan loukkaamatta toista henkilöä.

Monet kansanedustajat harmittelevat eduskunnan keskustelukulttuurin koventuneen sosiaalisen median vuoksi. Eerola torjuu tämän: hänen mielestään eduskunnassa ei ole sen enempää vihapuhetta kuin aiemminkaan. Ihmisistä on tullut hänestä liian herkkiä ja säpsähteleviä, jos joku käyttää ”kovaa tekstiä”.

Eerola johti täysistuntoa alkukesästä, kun perussuomalaisten Juha Mäenpää yhdisti hallitusohjelmassa mainitun ”vieraslajien torjunnan” turvapaikanhakijoihin. Tämän takia poliisi epäilee Mäenpäätä kiihottamisesta kansanryhmää vastaan.

Eerola sanoo, ettei kiinnittänyt täysistunnossa sanoihin huomiota.

”Siinähän sitten poliisi tutkii. Ei se tietenkään mikään järkevä kommentti ollut, provosointiahan se oli. En olisi itse noin sanonut, mutta en koe olevan välttämätöntä huomautella edustajia pöljistä puheenvuoroista. Jos äänestäjä kokee, että joku puhuu täällä ihan höpöjä, niin sittenhän sellaista ei äänestetä.”

Millaisia neuvoja Eerola on antanut ryhmänsä uusille kansanedustajille?

”Olen antanut yleisohjeen, että kannattaa ottaa rauhassa. Kaiken ei tarvitse tapahtua ensimmäisen puolen vuoden aikana. Hengittäkää syvään, tutustukaa henkilökuntaan ja muiden puolueiden edustajiin. Tämän sisäistää ajan kuluessa, ja on ihan normaali tunne, ettei heti tiedä kaikkea.”

 

”Olen miettinyt sähköisen äänestämisen kokeilua täällä eduskunnassa.”

Eduskunnan uudistamistyö jatkuu tälläkin kaudella, Eerola lupaa. Hän itse on miettinyt eniten sitä, voisiko äänestämiskäytäntöjä muuttaa. Ennen joulua eduskunta äänestää tuntitolkulla budjettiin esitetyistä opposition muutosehdotuksista, joista mikään ei mene koskaan läpi.

Eerola sisällyttäisi muutosehdotukset yhtenä könttänä opposition vaihtoehtobudjetteihin. Sitten äänestettäisiin niistä eikä yksittäisistä ehdotuksista.

”Lisäksi olen miettinyt sähköisen äänestämisen kokeilua täällä eduskunnassa. Miksei voisi äänestää etäyhteyden kautta? Silloin sairastuneet ja matkoilla olevatkin pääsisivät äänestämään, eikä enää voisi taktikoida ja jättää tulematta äänestykseen, jos ei halua ottaa kantaa.”
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kuka?

Juho Eerola


 Kotkalainen 44-vuotias kolmannen kauden kansanedustaja.

 Perussuomalaisten kolmas varapuheenjohtaja.

 Eduskunnan toinen varapuhemies. Toimi viime kaudella eduskunnan hallintovaliokunnan puheenjohtajana.

 Koulutukseltaan lähihoitaja. Ennen kansanedustajan uraansa toimi muun muassa tulkkikoordinaattorina Kotkan maahanmuuttopalveluissa.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Finnkinon toimitusjohtaja irtisanottiin kaikessa hiljaisuudessa yli kuukausi sitten

  2. 2

   Raiskauksen uhriksi väitetty lapsi kertoo keksineensä koko jutun: Oikeus kumosi viiden vuoden tuomion

  3. 3

   Kim huijasi itselleen halutun kaupungin vuokra-asunnon läheltä Helsingin keskustaa – Rikosoikeuden professori: ”Moraalitonta tällainen kepulointi ainakin on”

   Tilaajille
  4. 4

   Kommentti: Brexit-sopimus sisältää kolme kompromissia, joista yksi saattaa käydä Boris Johnsonille kalliiksi

  5. 5

   Tutkijat löysivät pahoin runnellun valkohain Atlantilta, suuri puremajälki saattaa auttaa tutkimustyössä

  6. 6

   Tuore tutkimus paljastaa: Terrafamen jätevedet ovat sittenkin turmelleet suurta järveä Sotkamossa

  7. 7

   Aivojamme kuormittavat lukemattomat turhat asiat, sanoo neuropsykologi Nina Uusitalo ja kertoo keinon, jonka avulla hän oppi keskittymään olennaiseen

   Tilaajille
  8. 8

   HS-analyysi: Erdoğan voitti Trumpin mutta hävisi Putinille, Syyriassa Turkkia odottavat venäläiset joukot

  9. 9

   Uusnatsijärjestö Pohjoismaista vastarintaliikettä vaaditaan terroristijärjestöjen listalle Yhdysvalloissa

  10. 10

   Venäjän sotilaat muuttivat Syyrian sodan kulun ja partioivat nyt myös kurdialueella: Mitä Venäjän operaatiosta tiedetään?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Keväällä Fazerin asmr-mainos sai monet raivon partaalle, ja nyt myös Mainonnan eettinen neuvosto otti siihen kantaa

  2. 2

   Kim huijasi itselleen halutun kaupungin vuokra-asunnon läheltä Helsingin keskustaa – Rikosoikeuden professori: ”Moraalitonta tällainen kepulointi ainakin on”

   Tilaajille
  3. 3

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  4. 4

   Demokraattien Nancy Pelosi kertoi syistä, miksi Trump sai ”hermoromahduksen” Syyria-kokouksessa

  5. 5

   Raiskauksen uhriksi väitetty lapsi kertoo keksineensä koko jutun: Oikeus kumosi viiden vuoden tuomion

  6. 6

   Suomi otti taas lisävelkaa, Ruotsilla jäi jälleen rahaa yli: Mistä ero syntyy?

  7. 7

   Suomalainen Antti Haataja voitti toisen palkinnon ”luontokuvien Oscareissa” kuvallaan jäniksestä talvimaisemassa

  8. 8

   Kommentti: Opiskelijoiden lihansyönnistä kasvoi ”kulttuurisota”, joka saattaa ratketa perussuomalaisten voittoon

  9. 9

   Heikko pohjelihas vaikuttaa kävelytapaan ja aiheuttaa monia vaivoja – Yksinkertainen testi osoittaa, onko pohkeissasi riittävästi voimaa

   Tilaajille
  10. 10

   Kuinka otan itseäni niskasta kiinni ja saan enemmän aikaan? Psykologi antaa neljä neuvoa, joita voi soveltaa niin treenaamiseen kuin työtehtäviin

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

  2. 2

   Roskapankin portsari löi ja Sakari Lauriala nautti – Armoton harrastus oli tappaa miehen, jonka työ oli kohdata kuolleiden omaisia

   Tilaajille
  3. 3

   Näyttelijä Minna Kivelä kertoo, millaista on asua Suomen suurimmassa taloyhtiössä yli tuhannen naapurin kanssa

   Tilaajille
  4. 4

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  5. 5

   Demokraattien Nancy Pelosi kertoi syistä, miksi Trump sai ”hermoromahduksen” Syyria-kokouksessa

  6. 6

   ”Olen 31, enkä ole seurustellut kertaakaan” – Lyhyet miehet kertovat, millaista on elää maailmassa, jossa pituutta pidetään miehen mittana

   Tilaajille
  7. 7

   Potkujen antaminen oli MTV Uutisten entiselle päätoimittajalle liikaa: ”Ilmoitin, että sanon itseni irti ensimmäiseksi”

  8. 8

   Keväällä Fazerin asmr-mainos sai monet raivon partaalle, ja nyt myös Mainonnan eettinen neuvosto otti siihen kantaa

  9. 9

   Suomea uhkaavat ”todella huonot ajat”, sanoo Elina Lepomäki

  10. 10

   Kotona tehtävä tikkutesti on paljastanut jo monia oireettomia suolistosyöpiä

  11. Näytä lisää