Politiikka

HS-analyysi: ”Niitä odotellessa”, totesi valtiovarain­ministeriö hallituksen työllisyystoimista – sanoihin tiivistyy hallituksen tulevaisuus

Valtiovarainministeriön mukaan talouskasvu on hidastumassa, mutta taantuma ei Suomea uhkaa.

Valtiovarainministeriö (VM) julkaisi maanantaina Suomen virallisen talousennusteen, jota on odotettu kovasti.

Taloudellinen katsaus on raaka kuvaus siitä, miten julkisen talouden käy, jos hallituksen työllisyystoimet eivät pure.

Lue lisää: Valtiovarainministeriö: Hallituksen työllisyystavoite karkaa, talouskasvu hiipuu alle prosenttiin lähivuosina: ”Se ei riitä hyvinvointivaltion tarpeisiin”

Ennusteita tulee ja menee, mutta tärkein niistä on valtiovarainministeriön ennuste. Se on perusta, kun valtio päättää julkisista menoista ja tuloista. VM:n ennusteiden avulla tehdään myös suunnitelma siitä, miten valtiontaloutta hoidetaan vaalikauden aikana.

Ministeriö synkensi hiukan arvioitaan Suomen taloudesta. Tämän vuoden talouskasvuksi se arvioi 1,5 prosenttia, ensi vuoden kasvuksi prosentin.

Lähivuosina talouskasvun ennustetaan hidastuvan alle yhteen prosenttiin, kun parina viime vuonna kasvu on ollut 2,5 prosenttia.

Kesäkuussa VM ennusti 1,6 prosentin kasvua tälle vuodelle ja 1,2 prosenttia ensi vuodelle.

Ministeriön virkamiehet korostivat ennusteen tiedotustilaisuudessa useita kertoja, ettei ennuste ole synkkä vaan prosentit ovat tyypillisiä noususuhdanteen jälkeiselle ajalle.

Keskeisimpiä syitä kasvun tyrehtymiseen ovat maailmantalouden kasvun hidastuminen ja monenlaiset uhat, kuten Yhdysvaltojen ja Kiinan välinen kauppasota sekä Britannian mahdollinen sopimukseton ero EU:sta.

Ministeriö ei ennusta taantumaa näkyvissä olevaan tulevaisuuteen.

Kesäkuun ja lokakuun lukujen ero ei ole suuri, mutta suunta on huolestuttava niin kansalaisten kuin hallituksen tulevaisuudenkin kannalta.

”Se ei riitä hyvinvointivaltion tarpeisiin!” totesi VM:n ylijohtaja Mikko Spolander talouskasvusta ministeriön tiedotteessa.

Huomionarvoista lauseessa on huutomerkki, joka ei yleensä kuulu harmaan asiallisen ministeriön viestintämerkistöön.

Hallitukselle ennuste ei tullut yllätyksenä, koska VM:n luvut olivat jo tiedossa, kun hallitus päätti ensi vuoden talousarvioesityksestään syyskuun puolivälissä.

Ministeriö ei arvioi, saako hallitus omilla toimillaan lisättyä työllisyyttä 60 000 hengellä, kuten se aikoo.

Vaikea ministeriön olisikin ottaa kantaa, koska valmiita työllisyystoimia ei vielä juuri ole.

Hallitus on asettanut itselleen päämääräksi, että vuoden kuluttua se on saanut päätettyä uusista työllisyystoimista, jotka tutkitusti toisivat 30 000 uutta työllistä. VM:n pitää todeta, kuinka paljon toimet teoriassa loisivat lisää työpaikkoja.

Hallitus on perustanut työmarkkinajärjestöjen kanssa seitsemän työryhmää, joiden pitäisi ensi syksyksi etsiä työllisyyskeinoja.

Odotukset ovat enemmän kuin skeptiset, sillä toistaiseksi työnantajat ovat esittäneet keinoja, jotka eivät käy palkansaajille, ja palkansaajat keinoja, joiden tehoon työnantajat eivät usko.

”Niitä odotellessa”, ministeriö voihkaisi esipuheen lopussa. Nämä sanat on helppo tulkita turhautuneeksi kannanotoksi, vaikka ministeriö pitäisi tulkintaa virheellisenä.

Noihin kahteen sanaan tiivistyy paljolti hallituksen tulevaisuus.

Jos työllisyys ei parane eikä edes työllisyystoimia synny, hallituksen olo käy tukalaksi – etenkin keskustan, joka on vahvimmin vaatinut hallitusohjelmaan velka- ja työllisyystavoitteita.

Ennusteen mukaan julkinen talous on vuonna 2023 noin 3,7 miljardia euroa alijäämäinen ilman uusia työllisyyttä parantavia toimia.

Hallitusohjelmassa on kirjattu tavoitteeksi, että julkinen talous on tasapainossa normaalin kansainvälisen talouden tilanteen vallitessa vuonna 2023.

Velkaantuminen alkaisi siis jälleen kasvaa, jos mitään ei tehdä. Tämä johtuu heikosta talouskasvusta ja väestön ikääntymisestä.

Näiden lisäksi keskeinen tekijä on hallituksen lisäämät menot. Ne on kirjattu ennusteeseen toisin kuin keskeinen tulolähde eli työllisyyden mahdollinen kohentuminen.

Hallitus on sopinut hallitusohjelmassa leikkurista. Sen mukaan jo päätettyjä menoja leikataan, jos syksyllä ei ole koossa toimia, jotka lisäävät työllisyyttä 30 000 hengellä.

Pääministeri Antti Rinne (sd) sanoi viime viikolla Suomen Kuvalehdessä, että leikkauksia ei tehdä pysyvistä menoista, jos työllisyys ei näytä kehittyvän oikeaan suuntaan.

Tämä tarkoittaisi, että hallitus ei leikkaakaan 1,2 miljardin euron uusista pysyvistä menoista vaan kertaluonteisiksi tarkoitetuista menoista. Niihin hallitus on varannut korkeintaan kolme miljardia euroa.

Päätöksiä on tehty noin 1,4 miljardin euron arvosta. Ne rahoitetaan muun muassa valtion omaisuutta myymällä.

Jo sovittujen menojen leikkaus olisi kaikille hallituspuolueille kärsimystä. Silti Rinteen väite on vähintäänkin erikoinen, sillä työllisyys ja kertaluonteiset menot eivät ole vastinpari.

Kertaluonteiset menot rahoitetaan valtion omaisuutta myymällä eikä sillä, että valtio saa lisää verotuloja, kun ihmiset käyvät enemmän töissä.

Jos leikkaukset tehdään kertaluonteisista menoista, se ei paranna valtiontalouden tilaa vuonna 2023 millään tavalla, sillä kertaluonteiset menot päättyvät jo vuonna 2023 jokseenkin kokonaan.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Fakta

VM:n talousennuste


 Julkisen talouden menot ovat pysyneet tuloja suurempina korkeasuhdanteesta huolimatta.

 Hallituksen menolisäykset heikentävät julkista taloutta 400 miljoonalla eurolla.

 Talous kasvaa tänä vuonna 1,5 prosenttia ja hidastuu lähivuosina prosentin tuntumaan.

 Yksityinen kulutus kasvaa runsaan työllisyyden ja ansiotason nousun takia.

 Viennin kasvu hidastuu.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Ruotsalaiset myivät orjia Kungsgatanin ja Östra Strandgatanin kulmassa – Gustavia oli Ruotsin yritys päästä siirtomaa­vallaksi, ja oli siellä mukana suomalaisiakin

   Tilaajille
  2. 2

   Kuvia Suomesta: Ihminen löytää toisen pikkukaupungin yössä

   Tilaajille
  3. 3

   Omakotitalolle ei löydy ostajaa edes Järvenpäässä – Kari Sirola kertoo, miten vanhaa taloa voi pitää kunnossa halvalla

   Tilaajille
  4. 4

   Maailman pisin matkustajalento laskeutui Sydneyyn, lento kesti yli 19 tuntia

  5. 5

   Boris Johnson anoi lopulta EU:lta brexit-lykkäystä, mutta jätti pyynnön allekirjoittamatta – ja sanoi toisessa kirjeessä, ettei halua lykkäystä

  6. 6

   Pirkka-Pekka Petelius lakkasi olemasta hauska ja hakeutui eduskuntaan niin synkistä syistä, että niistä on tuskaista puhua

   Tilaajille
  7. 7

   Voiko pitkä mies ikinä ymmärtää naista?

  8. 8

   Korkeushypyn entinen maailmanmestari Patrik Sjöberg alkoholisoitui ja muutti mökkiin metsän keskelle

  9. 9

   Väkivalta ja turhautuminen kasvavat Barcelonan öisillä kaduilla: ”Mikään tässä ei ole normaalia”

  10. 10

   Suomi otti pakolaisina vastaan kolme sieppauksesta syytettyä paraguaylaista vasemmistoaktivistia

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yhä useampi suomalainen asuu täydellisessä eristyksessä – Muoniolainen kalastaja Jopi Saari on asunut vuosi­kymmeniä syrjässä ilman puolisoa tai ystäviä, ensi vuodelle hänellä on yksi toive

   Tilaajille
  2. 2

   Korkeushypyn entinen maailmanmestari Patrik Sjöberg alkoholisoitui ja muutti mökkiin metsän keskelle

  3. 3

   Boris Johnson anoi lopulta EU:lta brexit-lykkäystä, mutta jätti pyynnön allekirjoittamatta – ja sanoi toisessa kirjeessä, ettei halua lykkäystä

  4. 4

   Kaupasta voi löytää vaatteita, jotka kestävät jopa eliniän – Näin tunnistat pitkä­ikäisen vaatteen ja vältät virheet, jotka kuluttavat sitä

   Tilaajille
  5. 5

   Eksyykö kävijä Triplaan? Arkkitehti ilahtui ja pettyi uudesta kauppakeskuksesta

  6. 6

   Uusi bisnes rantautuu Tallinnasta Suomeen – ”Jokainen nuori virolais­yrittäjä haluaa Helsinkiin”

  7. 7

   Poliisi otti yhteen Turkki-mielenosoittajien kanssa Helsingin keskustassa ja käytti etälamautinta

  8. 8

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  9. 9

   Unicafen päätös luopua naudanlihasta on huono

  10. 10

   Aivojamme kuormittavat lukemattomat turhat asiat, sanoo neuropsykologi Nina Uusitalo ja kertoo keinon, jonka avulla hän oppi keskittymään olennaiseen

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

  2. 2

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  3. 3

   Näyttelijä Minna Kivelä kertoo, millaista on asua Suomen suurimmassa taloyhtiössä yli tuhannen naapurin kanssa

   Tilaajille
  4. 4

   Demokraattien Nancy Pelosi kertoi syistä, miksi Trump sai ”hermoromahduksen” Syyria-kokouksessa

  5. 5

   ”Olen 31, enkä ole seurustellut kertaakaan” – Lyhyet miehet kertovat, millaista on elää maailmassa, jossa pituutta pidetään miehen mittana

   Tilaajille
  6. 6

   Keväällä Fazerin asmr-mainos sai monet raivon partaalle, ja nyt myös Mainonnan eettinen neuvosto otti siihen kantaa

  7. 7

   Kotona tehtävä tikkutesti on paljastanut jo monia oireettomia suolistosyöpiä

  8. 8

   Kim huijasi itselleen halutun kaupungin vuokra-asunnon läheltä Helsingin keskustaa – Rikosoikeuden professori: ”Moraalitonta tällainen kepulointi ainakin on”

   Tilaajille
  9. 9

   Yrittäjät pakenivat uudesta kauppa­keskuksesta Espoossa, Juha Kumaran liikkeessä kävi päivässä alle kymmenen asiakasta: ”Ihan floppi”

  10. 10

   Junasta noussut muukalainen ojensi Tiia Maria Saarelle yhtäkkiä rakkaudentäyteisen kirjeen: ”Kyllähän minulla kyyneleet tulivat silmiin”

  11. Näytä lisää