Politiikka

Kokoomus arvosteli Sdp:tä tiukasti hoitajamitoituksesta: ”Myöntäkää, että huijasitte Suomen kansaa”

Keskustelu hallituksen talousarvioesityksestä alkaa tiistaina ja kestää koko viikon.

rac
Eduskunta aloitti ensi vuoden budjettiesityksen käsittelyn tiistaina lähetekeskustelussa.

Pääministeripuolue Sdp:n ryhmäpuheenvuoron piti eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman, joka sai salissa kohinaa aikaan ylistämällä hallituksen päätöstä kirjata lakiin hoivan sitova henkilöstömitoitus.

”Missä rahat!” penäsivät salissa istuvat oppositiokansanedustajat.

Kokoomuksen Timo Heinonen heilutti keltaista budjettikirjaa kädessään ja sanoi, että siinä on varattu rahaa vain neljännekseen tarvittavista hoitajista vuodelle 2023.

”Myöntäkää, että te huijasitte Suomen kansaa”, Heinonen vaati Sdp:ltä.


Heinosen mukaan Sdp antoi vaalien alla ja niiden jälkeenkin ymmärtää, että se pystyy toteuttamaan hoitajamitoituksen jo tällä vaalikaudella.

Pääministeri Antti Rinne (sd) sanoi hallituksen tuovan henkilöstömitoituksen lakiin ja varmistavan riittävän rahoituksen uusien hoitajien palkkaamiseen.

Hallitus on kuitenkin jo aiemmin myöntänyt, ettei riittävää määrää hoitajia 0,7:n henkilöstömitoituksen täyttämiseksi välttämättä löydy vielä tämän vaalikauden aikana. Mitoitus tarkoittaa sitä, että kymmentä vanhusta kohti pitäisi olla vähintään seitsemän hoitajaa ympärivuorokautisen hoivan yksiköissä.

Pääministeri Rinne otti kantaa myös valtiovarainministeriön maanantaina julkaisemaan taloudelliseen katsaukseen. Virkamiesten tulkittiin julkisuudessa naljailleen hallituksen talouslinjalle avoimesti.

”Niitä odotellessa”, virkamiehet muun muassa totesivat hallituksen työllisyystoimista.

Rinne sanoi eduskunnassa virkamiesten tukevan hallituksen linjaa.

”Varmistin sen tänä aamuna keskustelemalla ylijohtaja Mikko Spolanderin ja valtiosihteeri Martti Hetemäen kanssa taloudellisesta katsauksesta. Lopputulos oli se, että virkamiehet tukevat hallituksen finanssipoliittista linjaa.”

Rinne viittasi siihen, että talouskasvun hiipuessa hallituksen elvyttävä politiikka voi valtiovarainministeriön mukaan osoittautua tarkoituksenmukaiseksi.

Sdp:n Lindtman sanoi ryhmäpuheenvuorossa myös hallituksen vievän Suomen pois ”Vartiaisen–Wahlroosin” keppilinjalta. Hän viittasi kokoomuksen kansanedustajaan Juhana Vartiaiseen ja pankkiiri Björn Wahlroosiin, joilla ei ole suoranaista yhteyttä toisiinsa.

Sama rinnastus kuultiin viime viikolla eduskunnassa Sdp:n Pia Viitasen suusta, kun tämä puhui edellisen hallituksen tekemästä työttömyysturvan aktiivimallista.

Vartiainen kommentoi Lindtmanin rinnastusta Twitterissä sanomalla, että tutkimus vahvistaa työnteon kannustinten vaikuttavan työllisyyteen.

Kokoomusedustajien puheenvuoroissa toistui näkemys siitä, että monet hallituksen menolisäyksistä ovat periaatteessa kannatettavia mutta seisovat hiekalla.

Perussuomalaiset taas katsoivat hallituksen tekevän lisäpanostuksia vääriin kohteisiin: esimerkiksi kehitysyhteistyöhön menevät lisärahat olisi puolueen edustajien mielestä voinut ohjata vaikkapa hoitajien palkkaamiseen.
Talouskeskustelu kävi eduskunnassa kuumana jo viime viikolla, kun kokoomus haastoi välikysymyksellä hallituksen vastuuttomana pitämänsä talouspolitiikan.

Hallitus tekee suuren osan päättämistään menolisäyksistä etupainotteisesti jo ensi vuonna. Luvassa on esimerkiksi korotuksia pieniin eläkkeisiin ja perusturvaan.

Ensi vuonna parannukset rahoitetaan pääosin lisävelalla, sillä budjetti on kaksi miljardia euroa alijäämäinen. Oppositio, etenkin kokoomus, on arvostellut sitä, että hallitus tekee pysyviä menolisäyksiä ilman tietoa vastaavista uusista tuloista.

Rinteen hallitus kiristää ensi vuonna esimerkiksi bensa- ja tupakkaveroa. Kiristyksillä rahoitetaan osa menolisäyksistä, mutta keskeisin tulopuolen elementti hallitusohjelmassa on työllisyyden nosto.

Työllisyystoimilla on määrä saada Suomeen 60 000 uutta työllistä hallituskauden loppuun mennessä. Toistaiseksi keinoista ei ole tietoa. Hallitusohjelman mukaan puolet keinoista on määrä olla valmiina ensi vuoden elokuun budjettiriiheen mennessä.

Opposition mielestä hallitus heikentää Suomen julkisen talouden tilaa epävarmassa ympäristössä. Hallitus taas katsoo edistävänsä työllisyystoimia suunnittelemansa aikataulun mukaisesti.

Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Ruotsalaiset myivät orjia Kungsgatanin ja Östra Strandgatanin kulmassa – Gustavia oli Ruotsin yritys päästä siirtomaa­vallaksi, ja oli siellä mukana suomalaisiakin

   Tilaajille
  2. 2

   Kuvia Suomesta: Ihminen löytää toisen pikkukaupungin yössä

   Tilaajille
  3. 3

   Omakotitalolle ei löydy ostajaa edes Järvenpäässä – Kari Sirola kertoo, miten vanhaa taloa voi pitää kunnossa halvalla

   Tilaajille
  4. 4

   Maailman pisin matkustajalento laskeutui Sydneyyn, lento kesti yli 19 tuntia

  5. 5

   Boris Johnson lähetti brexitin lykkäyspyynnön EU:lle, mutta jätti sen allekirjoittamatta

  6. 6

   Pirkka-Pekka Petelius lakkasi olemasta hauska ja hakeutui eduskuntaan niin synkistä syistä, että niistä on tuskaista puhua

   Tilaajille
  7. 7

   Korkeushypyn entinen maailmanmestari Patrik Sjöberg alkoholisoitui ja muutti mökkiin metsän keskelle

  8. 8

   Voiko pitkä mies ikinä ymmärtää naista?

  9. 9

   Suomi otti pakolaisina vastaan kolme sieppauksesta syytettyä paraguaylaista vasemmistoaktivistia

  10. 10

   Anarkisti Suvi Auvinen tapasi Taru Tujusen ja tajusi, että kokoomus­vaikuttajaa on vaikea pitää luokka­vihollisena – Siitä alkoi yhteistyö, ja lopulta Tujunen palkkasi Auvisen

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yhä useampi suomalainen asuu täydellisessä eristyksessä – Muoniolainen kalastaja Jopi Saari on asunut vuosi­kymmeniä syrjässä ilman puolisoa tai ystäviä, ensi vuodelle hänellä on yksi toive

   Tilaajille
  2. 2

   Korkeushypyn entinen maailmanmestari Patrik Sjöberg alkoholisoitui ja muutti mökkiin metsän keskelle

  3. 3

   Boris Johnson lähetti brexitin lykkäyspyynnön EU:lle, mutta jätti sen allekirjoittamatta

  4. 4

   Kaupasta voi löytää vaatteita, jotka kestävät jopa eliniän – Näin tunnistat pitkä­ikäisen vaatteen ja vältät virheet, jotka kuluttavat sitä

   Tilaajille
  5. 5

   Eksyykö kävijä Triplaan? Arkkitehti ilahtui ja pettyi uudesta kauppakeskuksesta

  6. 6

   Uusi bisnes rantautuu Tallinnasta Suomeen – ”Jokainen nuori virolais­yrittäjä haluaa Helsinkiin”

  7. 7

   Poliisi otti yhteen Turkki-mielenosoittajien kanssa Helsingin keskustassa ja käytti etälamautinta

  8. 8

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  9. 9

   Unicafen päätös luopua naudanlihasta on huono

  10. 10

   Aivojamme kuormittavat lukemattomat turhat asiat, sanoo neuropsykologi Nina Uusitalo ja kertoo keinon, jonka avulla hän oppi keskittymään olennaiseen

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

  2. 2

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  3. 3

   Näyttelijä Minna Kivelä kertoo, millaista on asua Suomen suurimmassa taloyhtiössä yli tuhannen naapurin kanssa

   Tilaajille
  4. 4

   Demokraattien Nancy Pelosi kertoi syistä, miksi Trump sai ”hermoromahduksen” Syyria-kokouksessa

  5. 5

   ”Olen 31, enkä ole seurustellut kertaakaan” – Lyhyet miehet kertovat, millaista on elää maailmassa, jossa pituutta pidetään miehen mittana

   Tilaajille
  6. 6

   Keväällä Fazerin asmr-mainos sai monet raivon partaalle, ja nyt myös Mainonnan eettinen neuvosto otti siihen kantaa

  7. 7

   Kotona tehtävä tikkutesti on paljastanut jo monia oireettomia suolistosyöpiä

  8. 8

   Kim huijasi itselleen halutun kaupungin vuokra-asunnon läheltä Helsingin keskustaa – Rikosoikeuden professori: ”Moraalitonta tällainen kepulointi ainakin on”

   Tilaajille
  9. 9

   Yrittäjät pakenivat uudesta kauppa­keskuksesta Espoossa, Juha Kumaran liikkeessä kävi päivässä alle kymmenen asiakasta: ”Ihan floppi”

  10. 10

   Junasta noussut muukalainen ojensi Tiia Maria Saarelle yhtäkkiä rakkaudentäyteisen kirjeen: ”Kyllähän minulla kyyneleet tulivat silmiin”

  11. Näytä lisää