Politiikka

EU:n sisäministerit eivät edenneet Välimeren siirtolaistilanteen ratkaisemisessa – Ohisalo: ”Henki oli sinänsä hyvä”

EU-maiden sisäministerit eivät tehneet läpimurtoa Välimeren siirtolaistilanteen ratkaisussa.

EU-maiden sisäministerit eivät tehneet harppauksia Välimeren siirtolaistilanteen ratkaisemiseksi tiistaisessa kokouksessaan Luxemburgissa.

Kokouksessa oli käsiteltävänä kaksi ajankohtaista asiaa: Kreikan kiristynyt siirtolaistilanne sekä muutama viikko sitten neljän jäsenmaan esittelemä väliaikainen ratkaisu, jolla Välimerellä pelastettuja turvapaikanhakijoita jaettaisiin jäsenmaiden kesken.

”Meillä oli kolmen ja puolen tunnin lounaskeskustelu, ajateltua pidempi, mutta hyvä niin, koska jäsenvaltioilla oli paljon sanottavaa. Henki oli sinänsä hyvä”, sisäministeri Maria Ohisalo (vihr) sanoi kokouksen jälkeen HS:lle puhelimitse.

Yksikään uusi jäsenmaa ei kuitenkaan vahvistanut tiistaina tukeaan Saksan, Ranskan, Italian ja Maltan aloitteelle.

Italian sisäministeri Luciana Lamorgese kuitenkin arvioi italialaisen uutistoimiston mukaan, että aloitetta olisi tukemassa kolme tai neljä valtioita, joiden joukossa ovat esimerkiksi Luxemburg ja Irlanti. Ranskan eurooppaministeri Amélie de Montchalin puhui yhteensä kymmenestä aloitetta tukevasta jäsenmaasta.

Ruotsi on esimerkiksi ilmoittanut, ettei se aio tukea aloitetta ainakaan ensimmäisten joukossa. Uutistoimisto AFP:n lähteiden mukaan Bulgaria, Kypros, Tanska ja Hollanti joko vastustavat esitystä tai ovat hyvin vastahakoisia sen suhteen.

Suomi ei ole vielä kertonut, tukeeko se aloitetta EU:n jäsenmaana. Pääministeri Antti Rinne (sd) on sanonut, että Suomen mielestä noin kahdenkymmenen EU-maan pitää olla mukana yhteisessä ratkaisussa.

Vaikka väliaikaisen ratkaisun esittelemisestä on jo yli kaksi viikkoa, Ohisalon mukaan ratkaisumekanismi ”koko ajan etenee ja keskustelua käydään eri suuntiin”.


Komissio järjestää perjantaina käytännönläheisen kokouksen, jossa Ohisalon mukaan vastataan monien jäsenmaiden kysymyksiin siitä, mitä mekanismiin mukaan lähteminen tarkoittaisi.

”Suomi yleisesti tukee tätä mekanismia ja erilaisia muita mahdollisesti esitettäviä mekanismeja, ja mukaan yritetään saada mahdollisimman paljon jäsenmaita”, Ohisalo kertoi.

”Me näemme tämän puheenjohtajana myös ensimmäisenä askeleena pitkästä aikaa siihen, että jäsenvaltiot pääsisivät ylipäänsä yhteisymmärrykseen jossain neuvostotasolla. Niin paljon asioita on jäänyt erimielisiksi.”

Yksi Suomen puheenjohtajakauden tavoitteista on viedä EU:n yhteistä turvapaikkapolitiikkaa eteenpäin. Tehtävä on hyvin vaikea, sillä kysymykset turvapaikanhakijoiden uudelleenjakamisesta ja jäsenmaiden vastuunkannosta ovat jakaneet jäsenmaita jo vuosia. Myös Suomen hallitus on jakautunut asiassa.

Toinen muuttoliikkeitä koskeva ajankohtainen aihe koski Välimeren itäistä reittiä. Luxemburgin kokouksessa Kreikka, Kypros ja Bulgaria esittivät huolensa tämän reitin tilanteesta.

Politico-lehden tietojen mukaan näiden maiden mielestä EU-jäsenmaat ovat keskittyneet viime kuukausina pääasiassa keskisen Välimeren reittiin. Kreikan, Kyproksen ja Bulgarian mukaan tuoreimmat luvut vahvistavat kuitenkin käsitystä siitä, että Euroopan suurin haaste tulee Välimeren itäiseltä reitiltä, kertoi Politico.

”Se oli meille se ajatus, minkä takia haluttiin tämä aihe lounaskeskusteluna järjestää, että lievitettäisiin sellaista tunnelmaa – jos sellaista jossain on – että reitit ikään kuin kilpailisivat keskenään”, Ohisalo sanoi.

”Kaikki vahvasti ymmärtävät sen, ettei ensilinjan valtiota, jotka Välimerellä usein kantavat vastuuta, voida jättää yksin.”

Kreikkaan Turkin kautta saapuneiden siirtolaisten määrä on kasvanut viime kuukausina selvästi. Yksistään syyskuussa Kreikkaan saapui meriteitse noin 10 300 siirtolaista. Luku on suurin sitten vuoden 2016. Vuosina 2015 ja 2016 Kreikkaan kuukausittain saapuvien siirtolaisten määrät olivat kuitenkin moninkertaiset.

Kreikkaan tulijoista suuri osa saapuu Turkin liepeillä sijaitsevalle Lesboksen saarelle, jossa siirtolaisten elinolosuhteet ovat erittäin vaikeat. Saarella sijaitsevalle Moria-leirille on majoitettu jopa 13 000 turvapaikanhakijaa, kun sinne mahtuisi vain 3 000.

Kreikka on myös pyytänyt muita EU-jäsenmaita apuun.

Kreikka on lähettänyt Suomellekin pyynnön ottaa täyteen ahdetuilta kreikkalaissaarilta alaikäisiä turvapaikanhakijoita. Sisäministeriöstä on STT:n mukaan kerrottu Suomen kieltäytyneen tästä pyynnöstä.


Käytännössä Välimeren itäinen reitti koskee Turkin kautta Eurooppaan saapuvia siirtolaisia. EU solmi vuonna 2016 Turkin kanssa sopimuksen, jonka nojalla EU on antanut Turkille rahaa siitä hyvästä, että se pitää väylän Eurooppaan siirtolaisilta suljettuna.

Syyskuun alussa Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan kuitenkin varoitti, ettei raja enää pidä, mikäli Turkki ei saa apua Syyriaan perustettavan turvavyöhykkeen luomiseen.

Viime viikolla EU:n siirtolaiskomissaari Dimitris Avramopoulos vieraili Turkissa yhdessä Saksan sisäministerin Horst Seehoferin kanssa mitä ilmeisimmin liennyttämässä EU:n ja Turkin välisiä turvapaikkapolitiikkaa koskevia jännitteitä.

Seehoferin mukaan EU:n on tuettava Turkkia enemmän.

”Me olemme jättäneet heidät yksin liian pitkäksi aikaa”, Seehofer sanoi saksalaismedian mukaan Turkin-vierailun yhteydessä.

”Jos emme tee sitä [tue Turkkia], me tulemme näkemään samanlaisen pakolaisaallon kuin vuonna 2015 – kenties jopa voimakkaamman.”

Välimerellä on tänä vuonna hukkunut noin 1 000 siirtolaista. Viimeksi sunnuntain ja maanantain välisenä yönä hukkui ainakin 13 ihmistä, kun afrikkalaisia siirtolaisia kuljettanut alus kaatui Italialle kuuluvan Lampedusan saaren edustalla.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Cheyenne Järvinen kyllästyi ravinto­lisien tyrkyttämiseen somessa: ”En usko siihen huuhaahan” – Sen jälkeen alkoi palautevyöry

  2. 2

   Ravitsemustieteen professori hätkähti lentokentällä kaadettua aamu­konjakkia – Onko aamujuominen erityisen suomalainen ilmiö?

  3. 3

   Hiilihydraattien välttely on usein turhaa, sillä kehon voi totuttaa käyttämään niitä tehokkaammin, sanoo ravitsemusterapeutti ja antaa kolme vinkkiä

   Tilaajille
  4. 4

   Miehet katoavat työmarkkinoilta, eikä kukaan tiedä minne – olisiko syynä miehen kunnia?

  5. 5

   Jopa miljoonan suomalaisen kehossa jyllää esidiabetes, eivätkä he tiedä sitä

   Tilaajille
  6. 6

   Mitä jos keinotekoiset aivot tajuavat olevansa olemassa? Tutkijat huolestuivat laboratorioissa kasvatetuista miniaivoista

  7. 7

   Uudet liikuntasuositukset muuttavat koko liikunnan käsitteen – Testaa laskurilla, liikutko riittävästi

  8. 8

   Voi olla, että korot eivät nouse vuosi­kausiin – Mitä se tarkoittaa koti­talouksien kannalta?

   Tilaajille
  9. 9

   HS haastatteli kurdien mielenosoituksen osallistujia: näin tilanne kärjistyi

  10. 10

   Pikaluistelija Mika Poutala sai joukkuetovereiden kuupan kiehumaan: päävalmentaja nimesi hänet ”löylyttäjäksi”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Uudet liikuntasuositukset muuttavat koko liikunnan käsitteen – Testaa laskurilla, liikutko riittävästi

  2. 2

   Kotityöt kasautuvat naisille miesten tajuamatta – Helsinkiläispari jakaa työt tasan: ”Excel on nostanut tyytyväisyyttäni enemmän kuin kosinta”

   Tilaajille
  3. 3

   ”Koko Suomi kaatui minun vastaanotolleni”, sanoo lääke­kannabiksen reseptien kirjoittamisen lopettanut lääkäri

  4. 4

   HS haastatteli kurdien mielenosoituksen osallistujia: näin tilanne kärjistyi

  5. 5

   Maksoin hoitajan ojentamasta kumiletkusta 64 euroa: onko hoitokuluvakuutuksista tullut lääkäriasemille rahastusautomaatti?

  6. 6

   Mitä jos keinotekoiset aivot tajuavat olevansa olemassa? Tutkijat huolestuivat laboratorioissa kasvatetuista miniaivoista

  7. 7

   Poliisien etujärjestön puheen­johtaja ihmettelee, missä roolissa Ohisalo teki selvitys­pyynnön mielen­osoituksista – myös opposition edustajilta arvostelua

  8. 8

   Thaimaan kuningas erotti ainoan jalkavaimonsa: syyksi kerrottiin ”karkea niskoittelu” ja kuningattareen liittyvä valtapeli

  9. 9

   Uni ja liikunta puhdistavat aivot, mutta korkea verenpaine heikentää pään pesukoneen tehoa

   Tilaajille
  10. 10

   Nuori lääkäri avautui uuvuttavasta työstään ja sai aikaan vastausten tulvan: ”Haluan, että ihmiset ymmärtävät, miksi lääkärit eivät jää terveyskeskuksiin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

  2. 2

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  3. 3

   Kuvia Suomesta: Ihminen löytää toisen pikkukaupungin yössä

  4. 4

   ”Olen 31, enkä ole seurustellut kertaakaan” – Lyhyet miehet kertovat, millaista on elää maailmassa, jossa pituutta pidetään miehen mittana

   Tilaajille
  5. 5

   Demokraattien Nancy Pelosi kertoi syistä, miksi Trump sai ”hermoromahduksen” Syyria-kokouksessa

  6. 6

   Nuori lääkäri avautui uuvuttavasta työstään ja sai aikaan vastausten tulvan: ”Haluan, että ihmiset ymmärtävät, miksi lääkärit eivät jää terveyskeskuksiin”

  7. 7

   Keväällä Fazerin asmr-mainos sai monet raivon partaalle, ja nyt myös Mainonnan eettinen neuvosto otti siihen kantaa

  8. 8

   Kim huijasi itselleen halutun kaupungin vuokra-asunnon läheltä Helsingin keskustaa – Rikosoikeuden professori: ”Moraalitonta tällainen kepulointi ainakin on”

   Tilaajille
  9. 9

   HS:n erikoisartikkeli vie ruotsalaisten orjasaarelle: Gustavia oli Ruotsin yritys päästä siirtomaavallaksi, ja oli siellä mukana suomalaisiakin

   Tilaajille
  10. 10

   Yrittäjät pakenivat uudesta kauppa­keskuksesta Espoossa, Juha Kumaran liikkeessä kävi päivässä alle kymmenen asiakasta: ”Ihan floppi”

  11. Näytä lisää