Politiikka

HS:n tiedot: Keskusta ja Rkp torppasivat rikkaita suosivan veroedun poistamisen

Keskustan ja Rkp:n ryhmistä tehtiin selväksi, ettei listaamattomien yritysten osinkojen veroetuun saa koskea.

Suomalaisessa verojärjestelmässä on kenties yksi erikoisuus ylitse muiden: listaamattomien yritysten osinkojen kevyempi verotus. Asiantuntijoiden mukaan se aiheuttaa kansantaloudelle lähinnä haittaa, mutta hyödyttää rikkaimpia.

Tähän veroetuun hallituksen yritystukityöryhmä nyt puuttuisi.

Elinkeinoministeri Katri Kulmunin (kesk) valtiosihteerin Jari Partasen vetämä työryhmä sai tehtäväkseen ehdottaa budjettiriiheen mennessä, mistä yritystuista hallitus voisi karsia 100 miljoonaa euroa. Jos vähennyksistä ei päästäisi yksimielisyyteen, kaikkia tukia leikattaisiin juustohöylällä.

Työryhmä päätyi lopulta löytämään koko vähennystarpeen, yhteensä 120 miljoonaa euroa, parafiinisesta dieselöljystä.

Työryhmän varapuheenjohtajana toimi omistajaohjausministeri Sirpa Paateron (sd) valtiosihteeri Valtteri Aaltonen. Rkp:tä edusti oikeusministeri Anna-Maja Henrikssonin valtiosihteeri Malin Brännkärr, vasemmistoliittoa opetusministeri Li Anderssonin valtiosihteeri Minna Kelhä ja vihreitä ympäristöministeri Krista Mikkosen valtiosihteeri Terhi Lehtonen.

HS:n tietojen mukaan työryhmän sisällä ei sinänsä ollut erimielisyyttä listaamattomien yritysten osinkoverotuksen huojennuksen pienentämisestä. Työryhmässä ei kyetty löytämään verotuelle mitään kestäviä perusteita.

Raportissa todetaan, että ”listaamattomien yritysten osinkoverotuksen malli tuottaa perusteetonta etua pääomarikkaiden yritysten suurille omistajille”.

”Tämä ohjaa taloudessa investointeja pois tuottavimmista kohteista, vääristää pääomarakennetta ja on näin kansantaloudelle haitallinen. Työryhmä katsoo, että hallituskauden aikana osinkojen verotusta tulisi kehittää pääomarakenteen ja mahdollisen listautumisen kannalta neutraaliin sekä kasvua ja investointeja tukevaan suuntaan”, selvityksessä kirjoitetaan.

Jos listaamattomien yritysten osinkoverojen huojennusta vähentäisi, se toisi valtion kassaan satoja miljoonia euroja vuosittain. Vuonna 2010 valtiovarainministeriön valtiosihteerin Martti Hetemäen työryhmä arvioi, että veroedun poistaminen tarkoittaisi yli 400 miljoonan euron lisätuloja.

Keskustan ja Rkp:n ryhmistä tehtiin kuitenkin selväksi, ettei veroetuun saa koskea. Siksi työryhmä päätyi vain listaamaan sen osana mahdollisia yritystukikohteita ja toivomaan, että siihen jatkossa puututaan.

Työryhmä selvitti myös joukon muita tukia, joihin puuttumista se suosittelee.

Niitä olivat muun muassa pienpanimoiden verohuojennus, yrittäjävähennys, työnantajan koulutusvähennys ja turpeen verotuki.

Koko listan tuista ja niiden koosta näet alta.Poliittisesti yksi vaikeimmista tuista poistaa on juuri listaamattomien yhtiöiden osinkoverotuksen huojennus.

Tällä hetkellä listaamattomien yhtiöiden osinkoverotus ei ole tasavertaista rikkaiden ja köyhien omistajien välillä.

Listaamattoman yhtiön osingoista vain 25 prosenttia on veronalaista pääomatuloa, jos osinko on enintään 8 prosenttia osakkeen matemaattisesta arvosta. Tällaista matalasti verotettua osinkoa voi jakaa korkeintaan 150 000 euroa osakasta kohden vuodessa.

Efektiiviseksi veroasteeksi muodostuu 7,5. Vertailun vuoksi yksityishenkilö maksaa pörssiyhtiön osinkotuloista 25,5 prosentin efektiivisen veron, kun pääomatulo jää 30 000 euron alle.

Tällä hetkellä listaamattoman yhtiön omistaja saa siis ison osan osingoista verohuojennettuna, jos osinko alittaa 8 prosentin tuottoprosentin.

Asia on tekninen, mutta lopputulos on se, että Suomessa listaamattomien yritysten vauraat omistajat saavat erittäin suuren verohyödyn.

Hyvin harvassa maassa on käytössä Suomen kaltainen järjestelmä. Niissäkin joissa näin on, se ei ole lähimainkaan niin edullinen vauraille.

Esimerkiksi Norjassa oman pääoman normaalituotto on keskuspankin asettama korko pienellä marginaalilla. Se on siis käytännössä nollan tuntumassa, kun Suomessa taso on 8.Asiantuntijat ovat kerta toisensa jälkeen esittäneet rikkaita suosivan veroedun poistamista, mutta poliitikot ovat haudanneet esityksen.

Esimerkiksi vuonna 2010 valtiovarainministeriön valtiosihteerin Hetemäen työryhmä esitti nykyisen verohuojennuksen poistamista kokonaan ja sen korvaamista markkinakorolla.

Vuonna 2017 valtiovarainministeriön yritysverotuksen asiantuntijatyöryhmä esitti verohuojennuksen pienentämistä. Samana vuonna julkaistu Valtion taloudellisen tutkimuslaitoksen Vattin ja Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen Etlan yhteisraportti suositteli samaa.

Silti veroetuun koskeminen on osoittautunut hyvin hankalaksi, koska siihen liittyy voimakasta edunvalvontaa.

Esimerkiksi vuonna 2016 taloustieteilijä Sixten Korkman muisteli Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n veroseminaarissa, miten hän oli ollut mukana luovuttamassa Hetemäen raporttia silloiselle valtiovarainministeri Jyrki Kataiselle (kok).

”Tarkkaan kuunnellen Katainen sanoutui irti mietinnöstä jo sen vastaanottaessaan. Lobbarit olivat iskeneet väliin. He olivat rauhallisina koska tiesivät, että asia oli jo hoidettu”, Korkman sanoi.

Työryhmän listaamiin verotukiin kuului myös toinen poliittisesti arka asia, etenkin varakkaita yrittäjiä suosiva yrittäjävähennys.

Etenkin pääministeripuolue Sdp ajoi ennen eduskuntavaaleja sekä listaamattomien yritysten veroetuun puuttumista että yrittäjävähennyksen poistoa.

Keskustalle yrittäjävähennyksen säilyttäminen oli yksi kynnyskysymyksistä hallitukseen menolle, ja puolueelle myös listaamattomien yritysten osinkojen verokohtelu on tärkeä kysymys.

Mitä enemmän hallitus jää jälkeen julkisen talouden tavoitteistaan, esimerkiksi puutteellisten työllisyystoimien seurauksena, sitä suurempi paine sillä on kuitenkin leikata yritystukia.

Sdp:ssä elätelläänkin HS:n tietojen mukaan toiveita, että molemmista veroeduista voitaisiin hallituskauden aikana päästä eroon.

Hallitus jatkaa yritystukien tarkastelua. Lisää toimia on tarkoitus tehdä vuoden 2020 syksyn budjettiriihessä. Hallitus tavoittelee ympäristö- ja ilmastovaikutuksiltaan haitallisten tukien ”merkittävää leikkausta”.

Yritystukityöryhmän mukaan hallituksen suurin yritystukiin liittyvä uudistus on teollisuuden energiaverotus.

Hallitusohjelman mukaan nykyinen energiaintensiivisen teollisuuden energiaveroleikkuri poistetaan asteittain ja samalla teollisuuden sähkövero alennetaan kohti EU:n sallimaa vähimmäistasoa.

Työryhmä ehdottaa, että veroleikkurin poisto ja sähkön verotason alennus tehdään vaiheittaisen toteutuksen sijaan kerralla vuoden 2021 alusta.

Uudistus parantaisi työryhmän mukaan energiaintensiivisten ja globaalissa kilpailussa olevien alojen kilpailukykyä, sekä edistäisi ympäristötavoitteita.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Keväällä Fazerin asmr-mainos sai monet raivon partaalle, ja nyt myös Mainonnan eettinen neuvosto otti siihen kantaa

  2. 2

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  3. 3

   Äiti eristi lehmätaiteilija Miina Äkkijyrkkän lapsena vasikkakarsinaan – itse hän itkee, jos lapset pitävät hänestä hengähdystaukoa

  4. 4

   Demokraattien Nancy Pelosi kertoi syistä, miksi Trump sai ”hermoromahduksen” Syyria-kokouksessa

  5. 5

   USA:n varapresidentti Pence: Turkki suostunut tulitaukoon

  6. 6

   Kommentti: Opiskelijoiden lihansyönnistä kasvoi ”kulttuurisota”, joka saattaa ratketa perussuomalaisten voittoon

  7. 7

   Suomalainen Antti Haataja voitti toisen palkinnon ”luontokuvien Oscareissa” kuvallaan jäniksestä talvimaisemassa

  8. 8

   Ravintolayhtiö ajautui ongelmiin ja joutuu lopettamaan kaikki ravintolansa: Klassikkoravintolat Rivoli ja Rivoletto sulkevat ovensa

  9. 9

   Heikko pohjelihas vaikuttaa kävelytapaan ja aiheuttaa monia vaivoja – Yksinkertainen testi osoittaa, onko pohkeissasi riittävästi voimaa

   Tilaajille
  10. 10

   Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  2. 2

   Demokraattien Nancy Pelosi kertoi syistä, miksi Trump sai ”hermoromahduksen” Syyria-kokouksessa

  3. 3

   Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

  4. 4

   Keväällä Fazerin asmr-mainos sai monet raivon partaalle, ja nyt myös Mainonnan eettinen neuvosto otti siihen kantaa

  5. 5

   EU-johtajat hyväksyivät Britannian ja EU:n uuden brexit-sopimuksen – Tämä sopimuksesta tiedetään juuri nyt

  6. 6

   Miksi tuhannet miehet vaelsivat jopa puolen Euroopan halki kuollakseen lähellä Itämeren rantaa 3 000 vuotta sitten?

  7. 7

   Kommentti: Opiskelijoiden lihansyönnistä kasvoi ”kulttuurisota”, joka saattaa ratketa perussuomalaisten voittoon

  8. 8

   Verenkierto-ongelmat voivat näkyä kynsistä – Näin tunnistat poikkeavat kynnet, jotka saattavat olla merkki terveysongelmista

   Tilaajille
  9. 9

   Tripla avattiin: Kuvat ja video esittelevät Pasilan uuden keskuksen

  10. 10

   Heikko pohjelihas vaikuttaa kävelytapaan ja aiheuttaa monia vaivoja – Yksinkertainen testi osoittaa, onko pohkeissasi riittävästi voimaa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

  2. 2

   Jos surmaaja soittaa itse hätäpuhelun, hän tekee yleensä samat virheet

   Tilaajille
  3. 3

   Roskapankin portsari löi ja Sakari Lauriala nautti – Armoton harrastus oli tappaa miehen, jonka työ oli kohdata kuolleiden omaisia

   Tilaajille
  4. 4

   Näyttelijä Minna Kivelä kertoo, millaista on asua Suomen suurimmassa taloyhtiössä yli tuhannen naapurin kanssa

   Tilaajille
  5. 5

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  6. 6

   Potkujen antaminen oli MTV Uutisten entiselle päätoimittajalle liikaa: ”Ilmoitin, että sanon itseni irti ensimmäiseksi”

  7. 7

   Mitä tehdä, jos tarjoilija avaa viinipullon, antaa maistaa lasista mutta viini onkin pahaa? ”Se on asiakkaan ongelma, pullo on jo avattu häntä varten”

   Tilaajille
  8. 8

   ”Olen 31, enkä ole seurustellut kertaakaan” – Lyhyet miehet kertovat, millaista on elää maailmassa, jossa pituutta pidetään miehen mittana

   Tilaajille
  9. 9

   Demokraattien Nancy Pelosi kertoi syistä, miksi Trump sai ”hermoromahduksen” Syyria-kokouksessa

  10. 10

   Suomea uhkaavat ”todella huonot ajat”, sanoo Elina Lepomäki

  11. Näytä lisää