Politiikka

HS-analyysi: Miksi presidentti Niinistöllä oli ”oikein mukavaa” Donald Trumpin kanssa?

Amerikkalaislähde: Hävittäjistä oli puhetta ja Niinistö jatkaa arktisen huippukokouksen edistämistä.

Presidentti Sauli Niinistö onnistui yllättämään kuulijansa, kun hän vakuutti viihtyneensä tapaamisessaan virkaveljensä Donald Trumpin kanssa viime viikon keskiviikkona.

Niinistö täsmensi suomalaistoimittajille, että ”oli oikein mukavaa”.

Jos parituntiset neuvottelut Washingtonissa muistuttivat tunnelmaltaan mitenkään niitä edeltänyttä esittelytilaisuutta ja niiden jälkeen pidettyä tiedotustilaisuutta, olisi aika harva muu henkilö käyttänyt tunnelmasta sanaa viihtyisä. Niinistö on kuitenkin toistanut myönteisen arvionsa myös jälkikäteen.

Varsinaisten neuvottelujen kulusta on niukasti tietoa. Suomalaisvirkamiehet eivät niitä kommentoi mitenkään. Suomen ja Yhdysvaltain suhteita hyvin tunteva yhdysvaltalainen virkamies arvioi HS:lle vierailua yleisluonteisesti ja nimettömänä, ja hyvin myönteisesti.

Kuvaa tapahtumista Valkoisessa talossa Washingtonissa joutuu kokoamaan aika pienistä tiedon palasista.

Näin presidentti Niinistö kuvaili keskusteluja omassa tiedotustilaisuudessaan, jonka hän piti suomalaisille toimittajille heti presidenttien yhteisen tiedotustilaisuuden jälkeen:


Yksinkertaisin selitys Niinistön näkemykselle viihtyisyydestä on se, että neuvottelut suurvaltajohtajan kanssa ovat työtä, jota Niinistö presidenttinä arvostaa, eikä tavoitteena silloin ole leppoisuus.

Samalla Niinistön esittämä luonnehdinta on juuri sellainen kommentti, joka hyvin helposti kantautuu Trumpin korviin. Luonnehdinta oli tiivis ja on tulkittavissa mairittelevaksi Trumpille, vaikka se ei olisi sitä yksiselitteisesti.

Mikäli Trump olisi neuvotteluissa ollut yhtä poissa tolaltaan kuin hän oli kommentoidessaan Yhdysvaltojen sisäpolitiikkaa niitä ennen ja niiden jälkeen, olisi harva ulkomainen vieras tullut ulos ja esittänyt suorasukaista arviota isännän mielentilasta. Sekin kantautuisi varmuudella Trumpin korviin.

Yhdysvaltalaisarvion mukaan tunnelmalla lehdistötilaisuudessa ”ei ollut mitään vaikutusta” neuvotteluihin.

Se on kuitenkin heijastunut julkisuuteen, että suomalaisten tunnelmat ennen tapaamista Valkoisessa talossa olivat kaikkea muuta kuin leppoisat.

Yhdysvaltoihin YK:n huippukokousviikon jälkeen jäänyt Niinistö seurueineen sai seurata lähietäisyydeltä, kun kiistat Trumpin ja hänen toimintaansa jyrkästi arvostelevien demokraattisen puolueen edustajien välillä kärjistyivät virkasyyteprosessiksi Yhdysvaltojen kongressissa.

Kiistan yhtenä ytimenä sattuvat olemaan vierailut Valkoisessa talossa. Trumpin edustajat asettivat julki tulleissa viesteissään ehdon Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin vierailulle Washingtoniin: Ukrainan olisi tutkittava demokraattien presidenttiehdokkaaksi pyrkivän pyrkivän Joe Bidenin ja hänen poikansa Hunter Bidenin toimia Ukrainassa.

Suomen kohdalla ei vastaavia ehdollisuuksia näy, vaikka vireillä oleva miljardien eurojen hävittäjähankinta mainitaan toistuvasti Yhdysvaltoja kiinnostavana asiana.

Kiista Ukrainasta pani asiat Washingtonissa kuitenkin niin sekaisin, että suomalaisten keskuudessa oli ilmeisesti epävarmuutta tapaamisen sisällön lisäksi sen järjestymisestä ylipäätään. Lähteet Helsingissä antavat ymmärtää, että aloite vierailuun tuli melko lyhyellä varoitusajalla Washingtonista. Lähteiden mukaan Suomella on ”pysyvä valmius” tällaisiin tapaamisiin.

Tapaamista odotellessaan Niinistö kävi Washingtonissa Suomen suurlähetystössä ja laski seppeleen Arlingtonin sotilashautausmaalla, mutta piti ennakkotietoja utelevat toimittajat loitolla. Samaan aikaan vierailun todellinen sisältö valmistui, hyvissä ajoin ennen tapaamista arvaamattoman Trumpin kansa.

Jossakin määrin Trumpista riippumaton merkitys vierailulla oli siinä, että ennen sitä ja sen jälkeen Suomen edustajilla on ollut paljon tavallista laajempi yhteys Yhdysvaltojen liittovaltion virkakoneistoon. Se hyöty säilyy jonkin aikaa.

Yhteydenpidon tärkein tuote oli yhteinen julkilausuma, johon Niinistö on viitannut toistuvasti, kun häneltä on kysytty vierailun sisällöstä. Julkilausuma on poikkeuksellisen tiivistä ja tiukkaa tekstiä, eikä sitä HS:n tietojen mukaan jouduttu säätämään neuvottelujen päätyttyä.

Tekstissä näkyy, että asiakysymyksistä on käyty vääntöä ja sekä Yhdysvallat että Suomi ovat saaneet läpi tärkeitä teemojaan. Turvallisuusyhteistyö on näkyvästi esillä.

Niinistö on korostanut, että Trump kiinnitti neuvotteluissa huomiota arktisen alueen ympäristöongelmiin, joskaan ilmastonmuutos ei päässyt julkilausumaan asti.

Sen sijaan siinä korostetaan, että ”arktisen alueen hallinta – – on arktisten valtioiden vastuulla”. Muotoilu tukee Yhdysvaltojen pyrkimystä hillitä Kiinan roolia alueella.

Trumpia miellyttänee myös muotoilu, jossa luvataan vastustaa epäreiluja käytäntöjä kaupassa ”pelikentän tasoittamiseksi työntekijöillemme ja yrityksillemme”. Sen voi nähdä ymmärryksenä Trumpin käymille kauppasodille.

Suomelle taas sopii maininta yhteistyöstä jäänmurtajien rakentamisessa. Yhdysvaltalaisarvion mukaan on liian varhaista sanoa, mitä yhteistyö tarkoittaisi. Yhdysvaltojen lainsäädännön mukaan rannikkovartioston ja laivaston alukset pitää rakentaa Yhdysvalloissa.

Asiakirja oli siis jo valmis, kun päästiin neuvottelupöytään. Siitä eteenpäin kuva hämärtyy. Yksi luonnehdinta kuitenkin oli, että neuvottelut olivat ”melkoisen vauhdikkaat”.

HS:n kokoamien tietojen mukaan neuvotteluissa mainittiin hävittäjäkaupat.

”Jos aihe ei olisi esillä, emme hoitaisi työtämme”, sanoi yhdysvaltalaislähde.

Trump ei esittänyt sellaista vyörytystä päävastustajakseen nostamasta Kiinasta, kuin mihin saatettiin varautua.

Arktisista alueista keskusteltiin, kuten Niinistö on painottanut, mutta Itämeri ei ole Trumpin asialistalla, ja hänen outo suhteensa Vladimir Putiniin tekee puhumisen Venäjästä vaikeaksi.

Suomea lähellä olevista turvallisuuspolitiikan teemoista Niinistö puhui enemmän aamiaistapaamisessa varapresidentti Mike Pencen kanssa.

Niinistön hanke järjestää Arktisen neuvoston kahdeksan jäsenmaan huippukokous oli esillä neuvotteluissa, vahvistaa yhdysvaltalaislähde.

Huippukokouksen valmistelu eteni Suomen puheenjohtajakaudella Arktisessa neuvostossa, mutta Niinistö sanoi IS:n haastattelussa tammikuussa, että hanke kaatui, kun Venäjä otti haltuunsa ukrainalaisia aluksia Kertšinsalmessa Krimin tuntumassa.

Suomen arktinen puheenjohtajuus on päättynyt, mutta Niinistö ilmeisesti pitää edelleen kiinni huippukokoushankkeestaan.

”Se on ehdottomasti asia, jonka selvittäminen kiinnostaa meitä”, oli yhdysvaltalaisarvio. Virkamies kuitenkin lisäsi, että jäljellä on paljon askeleita, ennen kuin kahdeksan valtion johtajat saadaan saman pöydän ääreen.

Yhtenä tapaamisen pääantina amerikkalaislähde piti julkilausuman kirjattua yhteistyötä innovaatiossa ja teknologiassa, kuten G5- ja G6-verkkojen kehittämisessä.

Suurin osa siitä, mistä Niinistö ja Trump lopulta puhuivat Washingtonissa 2. lokakuuta 2019 on kuitenkin ainakin toistaiseksi vielä hämärän peitossa. Noin kaksi tuntia kestäneiden neuvottelujen ja kala-aterian jälkeen he joka tapauksessa astuivat taas toimittajien eteen. Kamerat kävivät, eikä arvailuun enää ollut tarvetta.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   HS näki poliisin asiakirjat: Ulko­ministeriössä on laadittu suunnitelma kaikkien halukkaiden suomalaisten kotiuttamiseksi al-Holista, ensi­sijaisesti jo joulukuussa

  2. 2

   Oikeustieteilijät ihmettelevät ulkoministeri Haaviston toimia al-Holin pakolais­leirin kysymyksessä

  3. 3

   Anni Sinnemäki oli rajusti kiusanneen johtajan esimies, mutta ei puuttunut tilanteeseen tarpeeksi: ”Olemme epäonnistuneet”

  4. 4

   Supo: Suomessa on satoja ihmisiä, jotka toimivat terroristien hyväksi, ja määrä jatkaa kasvuaan

  5. 5

   Rajusta työpaikka­kiusaamisesta syytetty Helsingin korkea johtaja tuomittiin työturvallisuus­rikoksesta – Helsingin kaupungille sakot asian katsomisesta sormien läpi

  6. 6

   Itämerellä velloi hurja aallokko: yksittäiset aallot nousivat paikoin yli kahdeksanmetrisiksi

  7. 7

   Joonas Lahti, 24, on Suomen paras puhelinliittymäkauppias ja tienaa enemmän kuin toimitusjohtaja

   Tilaajille
  8. 8

   Tutkijat: Asutus keskittyy aiempaa nopeammin seitsemälle kasvu­seudulle

  9. 9

   Keskustan Kulmuni ei suostu linjaamaan al-Holista: ”Teidän täytyy kysyä pää­ministeriltä”

  10. 10

   Sivusto: Tietokone- ja konsolipeli­ketju Gamestop sulkee myymälänsä Suomessa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   HS pääsi harvinaiselle vierailulle syyrialaiseen vankilaan, jossa pidetään Isisin taistelijoita – ”Meilläkin on oikeuksia”, sanoo ruotsalainen Farhad

   Tilaajille
  2. 2

   Keskustan kansanedustaja vaatii, ettei hallitus tuo ketään al-Holin leiriltä, puheenjohtaja Kulmuni jätti puolueen linjan auki

  3. 3

   Kehomme vanhenee kolmen virstanpylvään kautta, ja ne paljastuvat tarkasti verestä

  4. 4

   Vanhan koulun ostanut perhe yllättyi muutettuaan haavetaloonsa: ensimmäisen talven öljylasku 10 000 euroa ja remonteille ei näy loppua

  5. 5

   Presidentti Niinistö HS:lle: Hallituksen tulisi pohtia ”selkeän poliittisen päätöksen tekemistä” al-Holin suomalaisten kotiuttamisesta

  6. 6

   Koko oppositio jätti välikysymyksen hallituksen toiminnasta al-Holiin liittyen, Halla-aho: ”Epäselvää ja salakähmäistä”

  7. 7

   Nainen raiskattiin yökerhon wc-tiloissa Helsingin keskustassa, DTM on ”tarkastellut toimintaansa kriittisesti” tapauksen jälkeen

  8. 8

   Jussi Halla-aho ja Mikko Kärnä kiistelivät somessa al-Holin suomalaisten palauttamisesta, ja lopulta päätyivät karkeaan alatyyliin

  9. 9

   Oikeus tuomitsi mieskaksikon törkeästä raiskauksesta vankilaan, raiskasivat naisen vuorotellen

  10. 10

   Joonas Lahti, 24, on Suomen paras puhelinliittymäkauppias ja tienaa enemmän kuin toimitusjohtaja

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Joonas Lahti, 24, on Suomen paras puhelinliittymäkauppias ja tienaa enemmän kuin toimitusjohtaja

   Tilaajille
  2. 2

   Tässä on ensimmäinen Vantaa-aiheinen Fingerpori: Jälki on taattua Pertti Jarlaa

  3. 3

   Anopin lause kiteytti sen, mikä pitää parit yhdessä – Tärkeä palanen voi puuttua, vaikka suhteessa riittäisi luottamusta ja hyvää tahtoa

  4. 4

   Pertti Jarla piirsi Fingerporin Espoosta: Hoksaatko tämän nokkelan sanaleikin?

  5. 5

   Helsinki on nyt silkkaa Fingerporia: Mikä saa ihmisen muuttamaan pois Myllypurosta?

  6. 6

   Katja Meriläinen, 31, pyörittää Helsingissä ja Espoossa kuuden sijoitusasunnon Airbnb-bisnestä – Palkkatöissä hänen ei tarvitse enää käydä

   Tilaajille
  7. 7

   Konsulipäällikkö Pasi Tuominen arvostelee HS:n haastattelussa ankarasti ulkoministeri Haavistoa: syyttää pelolla johtamisesta ja lainvastaisesta päätöksestä

  8. 8

   HS pääsi harvinaiselle vierailulle syyrialaiseen vankilaan, jossa pidetään Isisin taistelijoita – ”Meilläkin on oikeuksia”, sanoo ruotsalainen Farhad

   Tilaajille
  9. 9

   Triplassa kiusallinen suunnitteluvirhe: uudelta asemalaiturilta näkee pimeällä sisään kauppakeskuksen vessoihin

  10. 10

   Sota kasvatti selviytyjän, lähiö hissi­terapeutin ja lama menestyjän – HS:n erikois­artikkeli vie matkalle seitsemän sukupolven Suomeen

   Tilaajille
  11. Näytä lisää