Politiikka    |   Lauantaivieras

Suomea uhkaavat ”todella huonot ajat”, sanoo Elina Lepomäki

Kansanedustaja Elina Lepomäki on turhautunut Suomen kykyyn uudistua. Hän aikoo todistaa Venäjän presidentille ja muille, ettei ihmisoikeuksien ja länsimaisen liberalismin aika ole ohi.

Kansanedustaja Elina Lepomäki (kok) hiukan tuohtuu heti haastattelun alussa.

Hän selvittää, kuinka ikävältä tuntuu aika ajoin kuunnella perussuomalaisten ja eduskuntasalin vasemman laidan puheita.

Lepomäkeä on kuvottanut esimerkiksi tapa, jolla perussuomalaisten kansanedustaja Riikka Purra on puhunut halpatyövoimasta sekä yhdistänyt pizza- ja kebabyrittäjät valtiolle kalliiksi tuleviin kielteisen turvapaikan saajiin.

Purra pahoitteli eduskuntakeskustelussa, ettei tarkoittanut puhua pizza- ja kebabyrittäjistä ikävään sävyyn.

”On uskomatonta puhua työtä tekevistä ihmisistä näin, ja miten ylipäätään perussuomalaiset käyttävät sanaa halpatyövoima. Ei ole sellaista kuin halpatyövoima. Jos joku tulee Suomeen töihin, hänen pitää saada työehdoissa sovittu palkka ja päästä elämässä eteenpäin. Jos yrityksissä on väärinkäytöksiä, niihin pitää puuttua”, Lepomäki sanoo.

Hänen mukaansa tähän liittyy kummallinen ajatusloikka, että ihmisen arvo syntyy siitä, kuinka paljon hän maksaa veroja.

”Jos ihminen tulee tänne paistamaan pizzaa tai vaihtamaan vanhusten vaippoja, se on lähtökohtaisesti arvokasta työtä riippumatta siitä, paljonko siitä tulee verotuloja”, hän sanoo.

”Ja sitten on se eduskunnan vasen laita, jossa koko ajan puhutaan hyvätuloisista. Ikävä kyllä juuri tätä heidän väheksymäänsä porukkaa lähtee Suomesta pois. Jos me liputamme kaikki hyväosaiset pois Suomesta, hyvinvointivaltion rahoittamisesta tulee todella vaikeaa.”

Perussuomalaisia ja vasemmistolaisia yhdistää Lepomäen mielestä ihmisten luokittelu kohtalonomaisesti pieni- ja hyvätuloisiksi. Hänestä olisi tärkeää, että ihmiset voisivat nousta hyvätuloisiksi lähtökohdista riippumatta.

”Kun näiden kahden ääripään välissä istuu, tulee välillä hulluksi.”


Lepomäki edustaa kokoomuksen liberaalia markkinataloussiipeä, mutta toisaalta hän on vastustanut kokoomuksen terveyspalvelujen markkinatalousmallia.

Antti Rinteen (sd) hallituksessa häntä ihmetyttää sen kiireettömyys, mutta hän näkee hallitusohjelmassa myös hyvää.

”En näe, että Rinteen johdolla oltaisiin menossa viemäristä alas noin isossa kuvassa sen enempää kuin muutenkaan olemme menossa. Vähän minua ihmetyttää hallituksen kiireettömyys, kun minun mielestäni meillä on todella kiire pelastaa hyvinvointivaltio”, hän sanoo.

”Hallituksen ohjelmassa on hirveästi hyvää. Esimerkiksi perusturvan korotusta pidän tärkeänä. Yksi kokoaan suurempi hanke on pyrkiä tuomaan Islannin mallin mukaisesti koululaisten harrastukset koulun jälkeisiin iltapäiviin. Se voi olla suuri perheiden ajankäytön mullistus ja auttaisi vähävaraisia harrastusten pariin.”

Hän kehuu myös työntekijöiden yksilöllisemmän kohtaamisen tuomista te-toimistoihin, välityömarkkinoiden luomista ja pyrkimystä työllistää osatyökykyisiä.

”Suomessa vammaisilla on yksi maailman alhaisimmista työllisyysasteista, eikä se todellakaan johdu siitä, etteivät he halua tehdä töitä.”

 

”Rinteen hallitusta vaivaa kriisitietoisuuden puute.”

Silti Lepomäki on sitä mieltä, että Suomea uhkaavat ”todella huonot ajat”.

Tämä johtuu siitä, etteivät hallitukset uskalla tehdä isoja muutoksia, jotka nostaisivat työllisyysastetta, avaisivat ihmisille vaihtoehtoja ja toisivat talouteen kasvua.

”Jos tämä ei onnistu, eivät koulutetut ja varakkaat siitä kärsi vaan ne, jotka tarvitsevat valtion apua.”

Lepomäen mielestä muutamien satojen miljoonien eurojen määrärahojen siirto sinne tai tänne ei muuta kokonaiskuvaa. Hyvinvointivaltio ei pelastu nykylääkkeillä, hän sanoo.

”Rinteen hallitusta vaivaa kriisitietoisuuden puute.”

Lepomäki ei usko, että hallitus saa kokoon tavoittelemaansa 60 000:ta työpaikkaa.

”Tavoitteen saavuttaminen on koko ajan vaikeampaa, olisi vallassa mikä hallitus tahansa. Nykyinen työttömyys on rakenteellista. Sitä mikään suhdanne ei paranna. Talouskasvu on sen lisäksi hidastumassa, mikä tekee tämän erityisen vaikeaksi. Ainoa keino ovat isot uudistukset työlainsäädäntöön ja sosiaaliturvaan, eikä näytä, että hallitus on tekemässä mitään merkittävää näihin liittyen.”

Lepomäki sanoo, että talouskasvu voi heikentyä nollan pintaan tai sen alle. Silloin valtion ja kuntien velka kasvaisi neljän vuoden aikana noin 50 miljardia euroa, jos mitään ei tehtäisi, hän sanoo.

 

”Kunhan Rinne tekee valmistelut, Lepomäki hoitaa sen siitä eteenpäin.”

Lepomäki on esitellyt oman pelastusohjelmansa 714-sivuisessa teoksessaan Vapauden voitto (Otava 2018): Verot alas. Hyvinvointivaltion painopiste lasten tulevaisuuteen ja vanhusten hoitoon.

Lepomäki pitää Suomen keskeisenä ongelmana työmarkkinajärjestöjen valtaa. Hän romuttaisi yleissitovuuden ja korvaisi sen minimipalkalla. Hän antaisi ihmisille oikeuden päättää, toteuttavatko he alan työehtosopimusta kokonaan vai osittain. Suorat yritystuet hän lopettaisi.

Nykyisen sosiaaliturvan tilkkutäkkimallin hän vaihtaisi kehittelemäänsä työhön kannustavaan perustiliin, josta hän käy esitelmöimässä ulkomaita myöten.

Se vaatisi muun muassa erilaisten sosiaaliturvien yhdistämistä, jota nykyhallitus jo valmistelee.

”Perustilin voisi saada voimaan yhdessä hallituskaudessa. Kunhan Rinne tekee valmistelut, Lepomäki hoitaa sen siitä eteenpäin.”


Lepomäen ratkaisu ongelmiin on useimmiten markkinatalous, vapaus ja kilpailu.

Tänä vuonna jopa puhdashenkiset kapitalistit ovat maailmalla puhuneet kapitalismin kriisistä, koska se on aiheuttanut eriarvoisuuden kasvua ja kilpailun vähentymistä.

”Minusta itse kapitalismi ei ole rikki vaan sen säännöt ovat rikki. Hirveästi puhutaan, että tuloerot ovat kasvaneet, mikä ei pidä Suomessa paikkaansa. Sen sijaan varallisuuserot ovat kasvaneet niin Suomessa kuin muuallakin.”

 

”Olen todella huolissani länsimaisesta liberalismista ja sen tulevaisuudesta.”

Varallisuuserojen kasvun keskeisenä syynä Lepomäki pitää keskuspankkien ennätysmäisen löysää rahapolitiikkaa, joka on nostanut osakkeiden arvoa poikkeuksellisen pitkään.

”Jos olet ollut suhteellisen hyvätuloinen ja sijoittanut vaikkapa velalla osakkeisiin, olet saanut moninkertaisen tuoton.”

Toisena syynä varallisuuseroihin voi pitää teknologian kehitystä. Se on aiheuttanut globaaleja monopoleja, joissa voittaja saa kaiken.

Lepomäki myöntää suhtautuvansa välillä varsin kyynisesti siihen, voiko Suomea enää pelastaa.

”Ihmisoikeuksien ajaminen on muodostanut minulle henkireiäksi. Olen Euroopan neuvoston ihmisoikeuskomiteassa, jossa näkee, ettei maailma todellakaan ole valmis”, hän sanoo.

”Olen todella huolissani länsimaisesta liberalismista ja sen tulevaisuudesta. Koin sen taisteluhuudoksi, kun Venäjän presidentti Vladimir Putin julisti Financial Timesissa viime kesänä, että länsimaisen liberalismin aika on ohi.”

Lepomäki kertoo aikovansa todistaa päinvastaista.

”Liberalismiin liittyvät aivan keskeisenä osana ihmisoikeudet. Ne ovat kaiken perusta. Jos et ole vapaa omistamaan itseäsi ja ajatuksiasi fyysisesti ja henkisesti, et ole mitään.”

Lepomäki ei kerro, aikooko hän pyrkiä kokoomuksen puheenjohtajaksi ensi kesän puoluekokouksessa.

”En ole suunnitellut, mutta kesään on aikaa. Sen verran 37 vuotta on opettanut, ettei mitään kannata etukäteen kieltää.”


Viisi kysymystä Elina Lepomäelle

1. Kuka lobbasi sinua viimeksi?

”Mielenterveysomaisten keskusliiton Finfamin toiminnanjohtaja Pia Hytönen mielenterveysongelmista.”

2. Kehu Sdp:n tai vasemmistoliiton nykyistä kansanedustajaa.

”Kehumisen arvoisia on vaikka kuinka monta. Anna Kontula (vas) on aivan fantastinen ihminen herättämään keskusteluja tabuista.”

3. Mikä tekee sinut vihaiseksi?

”Viimeksi Turkin hyökkäys kurdeja vastaan. Ahdistuin siitä ihan fyysisesti.”

4. Minkä kirjan luit viimeksi?

”Luen parhaillaan Jean Zieglerin Was ist so schlimm am Kapitalismus -teosta.”

5. Mitä teet viikonloppuna?

”Menen sienimetsään. Löytyy varmaan suppilovahveroita.”

Täsmennys 12.10. klo 10.37: Riikka Purra pahoitteli eduskuntakeskustelussa, ettei tarkoittanut puhua pizza- ja kebabyrittäjistä ikävään sävyyn. Aiemmin jutussa kerrottiin, että ”Purra on pahoitellut puheitaan”.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kuka?

Elina Lepomäki


 37-vuotias kokoomuksen kansanedustaja vuodesta 2014 lähtien.

 Diplomi-insinööri 2004 (pääaine tietotekniikka) ja kauppatieteiden maisteri 2005 (pääaine rahoituksen kansantaloustiede).

 Työskennellyt Nordean analyytikkona Helsingissä ja Kööpenhaminassa 2003–2007 sekä johtajana Royal Bank of Scotlandissa Lontoossa 2007–2012.

 Rahoitusalan jälkeen ajatuspaja Liberan tutkimusjohtajana 2013–2014.

 Sijoittanut omaisuuttaan startup-yrityksiin.

 Naimisissa. Perheessä on kolme lasta.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Kristillisiltä vaikuttajilta kannanotto Räsäsen puolesta: ”Kaikki muut paitsi kristityn mielipiteet sallittuja”

  2. 2

   Ammattiliitot: Työnantajat vaativat uusiin työehto­sopimuksiin ”törkeitä” muutoksia, jotka murentavat työntekijöiden asemaa

  3. 3

   ”Anteeksi, äitini on ulkomaalainen”: HS:n kirjeenvaihtajan lapsi muutti Pekingiin ja on jo joutunut rauhoittelemaan paikallisia kiinaksi

  4. 4

   Kotiväkivalta lisääntyi Venäjällä, kun sitä säätävä laki lieveni – HS:n erikoisartikkelissa tavataan naisia, joilta tatuoijat ovat piilottaneet arvet

   Tilaajille
  5. 5

   Amsterdamilainen Laurent Simons, 9, valmistuu maailman nuorimpana ihmisenä yliopistosta

  6. 6

   Trumpin twiittailu kesken virka­rikos­kuulemisen hämmensi niin republikaaneja kuin todistajaakin: ”Tuo on todella uhkaavaa”

  7. 7

   Katsojien ryntääminen kentälle tuo Suomelle rangaistuksen, mutta mikään sanktio ei pudota Huuhkajia EM-kisoista

  8. 8

   Lontoolaisessa luksus­hotellissa kaupiteltiin tällä viikolla ”kultaisia passeja” EU:n varoituksista huolimatta

  9. 9

   Huuhkajilla on vielä iso panos Kreikka-ottelussa, voitolla voisi tulla todellinen lottopotti EM-kisalohkojen arvonnassa

  10. 10

   Turkin karkottama Isis-vaimo saapui Saksaan ja otettiin kiinni heti lento­kentällä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kotiväkivalta lisääntyi Venäjällä, kun sitä säätävä laki lieveni – HS:n erikoisartikkelissa tavataan naisia, joilta tatuoijat ovat piilottaneet arvet

   Tilaajille
  2. 2

   ”Anteeksi, äitini on ulkomaalainen”: HS:n kirjeenvaihtajan lapsi muutti Pekingiin ja on jo joutunut rauhoittelemaan paikallisia kiinaksi

  3. 3

   Katsojien ryntääminen kentälle tuo Suomelle rangaistuksen, mutta mikään sanktio ei pudota Huuhkajia EM-kisoista

  4. 4

   Trumpin twiittailu kesken virka­rikos­kuulemisen hämmensi niin republikaaneja kuin todistajaakin: ”Tuo on todella uhkaavaa”

  5. 5

   Amsterdamilainen Laurent Simons, 9, valmistuu maailman nuorimpana ihmisenä yliopistosta

  6. 6

   Ammattiliitot: Työnantajat vaativat uusiin työehto­sopimuksiin ”törkeitä” muutoksia, jotka murentavat työntekijöiden asemaa

  7. 7

   Anna Rahikaisen lapsuudessa sattui traaginen onnettomuus, ja nyt hän kammoaa vanhoja autoja – HS:n lukijat kertovat peloista, jotka ovat periytyneet lapsuudesta

   Tilaajille
  8. 8

   Kristillisiltä vaikuttajilta kannanotto Räsäsen puolesta: ”Kaikki muut paitsi kristityn mielipiteet sallittuja”

  9. 9

   Huuhkajilla on vielä iso panos Kreikka-ottelussa, voitolla voisi tulla todellinen lottopotti EM-kisalohkojen arvonnassa

  10. 10

   Halveksittu ”laitapuolen Lönnrot” asui siltojen alla ja tallensi Kallion kadunmiesten ja -naisten elämää kaunistelematta

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kaupunginvaltuutettu Abdirahim ”Husu” Hussein myöntää valehdelleensa taksiyön tapahtumista: ”Olin vihainen”

  2. 2

   Kaikkien aikojen kovin suomalaisbiisi täyttää 20 vuotta ja siksi radiokanava soittaa vuorokauden pelkästään sitä

  3. 3

   Emma Watson kuvaili elämäntilannettaan ja keksi käsitteen, jota koko internet on kaivannut mutta jota ei ole suomennettu – sinkkuuden käsite on yhä kapea

  4. 4

   Matka mystiselle erämaajärvelle – HS:n erikoisartikkeli näyttää, miksi Inarijärven kauneus kerää ylistystä maailmalla

   Tilaajille
  5. 5

   Kenelle kehittyy hallitsematon himo? Riippuvuus­tutkija Joonas Majuri tietää, millainen tausta altistaa tuhoisille addiktioille

   Tilaajille
  6. 6

   HS:n reportaasi Kanadasta: Näin kävi, kun maa laillisti kannabiksen – pimeä markkina voi hyvin, ja moni kaipaa menneeseen

   Tilaajille
  7. 7

   Tässä on uusi Olympiastadion – Kosketa ainutlaatuisia panoraamakuvia ja katso, miltä uusittu stadion näyttää

   Tilaajille
  8. 8

   Puolet suomalaisista saa liian vähän tiamiinia – Jos puutos jatkuu pitkään, se voi aiheuttaa joukon sekalaisia oireita

  9. 9

   Amsterdamilainen Laurent Simons, 9, valmistuu maailman nuorimpana ihmisenä yliopistosta

  10. 10

   Aivot, mielenterveys, sydän, keuhkot – Kolme asiantuntijaa kertoo, mitä kannabiksen vaikutuksista terveyteen todella tiedetään

   Tilaajille
  11. Näytä lisää