Politiikka

EU:n ulkopuolelta tulevien työntekijöiden työlupien saanti saattaa tehostua ensi vuonna

Hallitus ei ole luopumassa saatavuusharkinnasta, mutta omia linjauksia tekevien alueiden määrää vähennetään.

EU:n ulkopuolelta tulevien asiantuntijoiden työlupien saanti saattaa tehostua ja työntekijöiden saatavuusharkinta yhtenäistyä nykyisestä jo ensi vuonna.

Molemmat pyrkimykset perustavat Antti Rinteen (sd) hallituksen hallitusohjelmaan, mutta niistä ei ole vielä päätöksiä.

Saatavuusharkinnassa on kyse siitä, että EU:n ja Eta-alueen ulkopuolelta Suomeen tuleva työntekijä saa oleskeluluvan vain, jos hän saa työtä, johon ei löydy työntekijää Suomesta, EU:sta ja Eta- eli Euroopan talousalueelta.

Eta-alue käsittää EU-maiden lisäksi Islannin, Norjan ja Liechensteinin.

Nykyään saatavuusharkintaa tekee 15 ely-keskusta omilla linjauksillaan, mutta tarkoitus on yhtenäistää linjauksia. Ely tarkoittaa elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskusta.

Keskukset tekevät alueelliset linjaukset toimialoista ja ammateista, joihin voi ottaa ihmisiä töihin ilman ulkomaisen työvoiman palkkaamisen tarveharkintaa.

Asiantuntijoiden lupamenettelyn hitaudesta puolestaan on puhunut muun muassa peliyhtiö Supercellin toimitusjohtaja Ilkka Paananen.

”Suomeen olisi tulossa maailmanluokan osaajia ja erittäin hyviä veronmaksajia, mutta meidän byrokratiamme estää heidän saamisensa tänne. Maailmanluokan tekijä ei odota 3–4 kuukautta lupaa. Tämä on katastrofi ja näkyy esimerkiksi Supercellin arjessa joka päivä”, Paananen avautui Twitterissä sen jälkeen, kun aiheesta syntyi keskustelu HS:n mielipidekirjoituksen jälkeen.

Keskeinen hidaste on ollut se, etteivät viranomaiset ole purkaneet kokonaan vielä vuoden 2015 laajasta maahanmuutosta aiheutuneita työlupakasoja.

Saatavuusharkintaa ja lupamenettelyä pohditaan virkamiestyönä mutta myös kolmikantaisessa työryhmässä, joka on kokoontunut vasta muutamia kertoja.

HS:n tietojen mukaan työperäistä maahanmuuttoa pohtivassa työryhmässä on toistaiseksi ollut poikkeuksellisen vähän ristiriitoja palkansaajien ja työnantajien välillä, mikä helpottaa hallituksen päätöksentekoa.

Työnantajia edustava Elinkeinoelämän keskusliitto olisi poistamassa saatavuusharkinnan, mutta etenkään palkansaajien keskusjärjestö SAK ei.

Molemmille kuitenkin käy se, että saatavuusharkintaa pohtivien ely-alueiden määrää vähennetään.

Asiantuntijoiden lupamenettelyssä on vielä suurempi yksimielisyys. Myös muiden kuin asiantuntijoiden luvat kestävät pitkään, ja lupaprosessi on usein suurempi ongelma työvoimasta kärsiville yhtiöille kuin itse saatavuusharkinta.

Työryhmän pitää antaa seuraavan kerran ehdotuksia hallituksen päätettäviksi ensi keväänä. Lopullisten ehdotusten pitää olla valmiina vuoden kuluttua, kun hallitus neuvottelee vuoden 2021 budjetista.

Saatavuusharkinnasta voi kuitenkin tulla hallituksen linjaus jo tänä vuonna, jolloin uudet käytännöt voivat tulla voimaan ensi vuonna. Lakimuutoksia saatavuusharkinnan uudistaminen ei tarvitse. Sen sijaan lupamenettelyn käytäntöjen muutokset saattavat niitä tarvita.

”Minä uskon, että nämä asiat etenevät”, sanoo työ- ja elinkeinoministeriön hallitusneuvos Olli Sorainen.

Samanlaista viestiä on kuulunut myös työryhmän jäseniltä, vaikka esimerkiksi saatavuusharkintaa ei ole vielä juurikaan käsitelty työryhmässä.

Sorainen kuitenkin korostaa, ettei lupakäytännön helpottaminen tai saatavuusharkinnan harmonisointi tarkoita sinänsä helpotusta tai muutakaan varsinaista muutosta työperäisen maahanmuuton periaatteisiin.

Pääministeri Antti Rinteen (sd) hallituksen hallitusohjelman mukaan saatavuusharkintaa ei olla poistamasta, vaan työlupakäytäntöjä ollaan mahdollisesti yhdistämässä laajemmiksi kokonaisuuksiksi.

Työ- ja elinkeinoministeriössä tehdään parhaillaan kyselyä, miten eri ely-alueet tekevät linjauksensa ja miten ne suhtautuvat, jos päätöksentekoa yhdenmukaistetaan.

”Mikäli työmarkkinoilla ylipäätään on jotain järkeviä rajoja, niin ne eivät ole välttämättä yhtä ely-rajojen kanssa. Esimerkiksi Pohjanmaalla on kolme ely-aluetta.”

Sorainen sanoo, että aikomus on yhdistellä alueellisia linjauksia. ”Todennäköisesti päätös syntyy tämän vuoden aikana”, Sorainen sanoo.

”Ei ole lainkaan todennäköistä, että päädyttäisiin yhteen ely-alueeseen, koska alueellisia työmarkkinoita on. Esimerkiksi pääkaupunkiseutu on aivan selvästi oma erityisalueensa. Sen lisäksi tulee x määrä alueellisia työlupalinjauksia. Tämä on todennäköinen lopputulos näin virkamiesarviona”, Sorainen sanoo.

Sorainen sanoo, että asiantuntijoiden luvista tehtiin jo viime hallituskaudella perusselvitys. Isoja ongelmia oli muun muassa sen suhteen, kuinka täydellisiä hakemusten pitää olla.

”Hallituksen asettama korkeintaan kuukauden käsittelyaika on realistinen, mutta se ei ole realistinen nopealla aikataululla. Hallituskauden lopulla voidaan olla keskimäärin kuukauden käsittelyajassa.”

Saatavuusharkinta koskee muun muassa hitsaajia, rakentajia, siivoojia, kokkeja, maataloustyöntekijöitä ja muita suorittavassa ammatissa toimivia.

Monilla alueilla on ollut pulaa näistä työntekijöistä. Suomessa syntyneitä on ollut paikoin vaikea houkutella näihin, usein fyysisesti varsin raskaisiin töihin. Erilaiset käytännöt eri alueilla ovat vaikeuttaneet työn perässä muuttoa maan sisällä.

Saatavuusharkinta ei koske yli 3 000 euroa kuukaudessa ansaitsevia ja korkeakoulututkinnon suorittaneita erityisasiantuntijoita, joiden lupia yritetään nopeuttaa.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Raamattu-siteeraus voi olla rikos, sanoo valtakunnan­syyttäjä: ”Ei pyhien kirjojen avulla saa loukata toisen ihmisarvoa”

  2. 2

   Entä jos natsit olisivat voittaneet toisen maailmansodan? Juuri päättynyt Amazonin tieteissarja kertoo kiehtovaa vaihtoehtohistoriaa

   Tilaajille
  3. 3

   Macronin kommentti aivo­kuolleesta Natosta sai Merkeliltä ennen­kuulumattoman vastauksen

  4. 4

   HS:n valokuvaaja seurasi Hongkongin rajuja yhteenottoja: Kuvakooste välittää uhkaavan ja arvaamattoman tunnelman

  5. 5

   Helsinkiläinen Zahra Karimy oppi 15-vuotiaana, mitä on joutua vihavyöryn kohteeksi: ”En ollut kokenut mitään vastaavaa”

  6. 6

   ”Pystyn hymyilemään, vaikka olen romahduspisteessä” – Neljän lapsen isä Mika Tukiainen sairastaa masennusta ja pitää perheen arjen pyörimässä

   Tilaajille
  7. 7

   Tutkimus: Vääränlaiset suolisto­bakteerit ja viina ovat vaarallinen yhdistelmä

  8. 8

   Keskustelu moni­muotoisuudesta ei ole päässyt Suomessa koskaan vauhtiin, sanoo Slushin pää­kuraattorina toiminut Katja Toropainen: ”Tekno­yhtiöt olivat yhtä kuin miehet huppareissa”

  9. 9

   Jätkäsaaren palkituista taloista muutetaan pois mystisten oireiden vuoksi, omistaja kiistää ongelmat

   Tilaajille
  10. 10

   Kulissien takana Finanssi­valvonnan ja eläke­yhtiöiden välit ovat kireämmät kuin vuosi­kymmeniin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jätkäsaaren palkituista taloista muutetaan pois mystisten oireiden vuoksi, omistaja kiistää ongelmat

   Tilaajille
  2. 2

   Treenin jälkeen moni tekee virheen, joka voi hidastaa kehitystä – Tästä on kyse aktiivisessa palautumisessa, joka hyödyttää jokaista treenaajaa

   Tilaajille
  3. 3

   Helpoimmat uuniruoat syntyvät lähes itsestään – Näin valmistat ”yhden pellin ihmeen”

  4. 4

   John Irvingin teos käsittelee seksuaalisuutta ja uskontoa niin rajusti, että se on yhä kielletty joissakin kouluissa – Taustalla on kirjailijan nuoruuden trauma

   Tilaajille
  5. 5

   BBC väittää Puolankaa ”kuolevaksi kaupungiksi”, mutta Suomessa on yksi kunta, joka kutistuu vielä nopeammin

  6. 6

   Alfa-tv nousi otsikoihin kun se hermostui ohjelmansa trans-vieraasta – katsoimme kanavaa viikon putkeen, ja tältä se näytti

  7. 7

   HS:n valokuvaaja seurasi Hongkongin rajuja yhteenottoja: Kuvakooste välittää uhkaavan ja arvaamattoman tunnelman

  8. 8

   Mitä jos jättää auton huoltamatta, tankkaa väärää polttoainetta tai ajaa kytkin pohjassa? Autoiluun liittyy kysymyksiä, joita et ehkä kehtaa kysyä – kokosimme vastauksia

  9. 9

   Ohikulkija huomasi maassa pienen pienen pilkahduksen: Nyt Espoossa kaivetaan esiin asuinpaikkaa Suomen esihistorian arvoitukselliselta aikakaudelta

  10. 10

   Postin lakko ja tukilakot jatkuvat – työntekijäpuoli hylkäsi sovintoesityksen pakettilajittelijoiden siirron takia

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Natalia Salmela seisoi teininä leipä­jonossa mutta omistaa nyt 31-vuotiaana hulppean loft-asunnon Helsingistä

   Tilaajille
  2. 2

   Kenelle kehittyy hallitsematon himo? Riippuvuus­tutkija Joonas Majuri tietää, millainen tausta altistaa tuhoisille addiktioille

   Tilaajille
  3. 3

   Jätkäsaaren palkituista taloista muutetaan pois mystisten oireiden vuoksi, omistaja kiistää ongelmat

   Tilaajille
  4. 4

   Amsterdamilainen Laurent Simons, 9, valmistuu maailman nuorimpana ihmisenä yliopistosta

  5. 5

   Noituudesta on tullut osa uutta feminismiä – selvitimme miksi

   Tilaajille
  6. 6

   Puolet suomalaisista saa liian vähän tiamiinia – Jos puutos jatkuu pitkään, se voi aiheuttaa joukon sekalaisia oireita

  7. 7

   Heini Maksimaisen laskut jäivät maksamatta ja pyykit pesemättä, vaikka töissä kaikki sujui hyvin – Tällaista on arjenhallintauupumus, josta moni millenniaali kärsii

   Tilaajille
  8. 8

   KHO: Vantaa saa lunastaa 300 vuotta saman suvun omistuksessa olleen tilan asuntojen rakentamista varten

  9. 9

   Patologina Auschwitzissa toiminut juutalaislääkäri kuvaa Josef Mengelen toiminnan järjettömyyden ja säälimättömyyden rehellisesti

  10. 10

   ”Anteeksi, äitini on ulkomaalainen”: HS:n kirjeenvaihtajan lapsi muutti Pekingiin ja on jo joutunut rauhoittelemaan paikallisia kiinaksi

  11. Näytä lisää