Politiikka

EU:n ulkopuolelta tulevien työntekijöiden työlupien saanti saattaa tehostua ensi vuonna

Hallitus ei ole luopumassa saatavuusharkinnasta, mutta omia linjauksia tekevien alueiden määrää vähennetään.

EU:n ulkopuolelta tulevien asiantuntijoiden työlupien saanti saattaa tehostua ja työntekijöiden saatavuusharkinta yhtenäistyä nykyisestä jo ensi vuonna.

Molemmat pyrkimykset perustavat Antti Rinteen (sd) hallituksen hallitusohjelmaan, mutta niistä ei ole vielä päätöksiä.

Saatavuusharkinnassa on kyse siitä, että EU:n ja Eta-alueen ulkopuolelta Suomeen tuleva työntekijä saa oleskeluluvan vain, jos hän saa työtä, johon ei löydy työntekijää Suomesta, EU:sta ja Eta- eli Euroopan talousalueelta.

Eta-alue käsittää EU-maiden lisäksi Islannin, Norjan ja Liechensteinin.

Nykyään saatavuusharkintaa tekee 15 ely-keskusta omilla linjauksillaan, mutta tarkoitus on yhtenäistää linjauksia. Ely tarkoittaa elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskusta.

Keskukset tekevät alueelliset linjaukset toimialoista ja ammateista, joihin voi ottaa ihmisiä töihin ilman ulkomaisen työvoiman palkkaamisen tarveharkintaa.

Asiantuntijoiden lupamenettelyn hitaudesta puolestaan on puhunut muun muassa peliyhtiö Supercellin toimitusjohtaja Ilkka Paananen.

”Suomeen olisi tulossa maailmanluokan osaajia ja erittäin hyviä veronmaksajia, mutta meidän byrokratiamme estää heidän saamisensa tänne. Maailmanluokan tekijä ei odota 3–4 kuukautta lupaa. Tämä on katastrofi ja näkyy esimerkiksi Supercellin arjessa joka päivä”, Paananen avautui Twitterissä sen jälkeen, kun aiheesta syntyi keskustelu HS:n mielipidekirjoituksen jälkeen.

Keskeinen hidaste on ollut se, etteivät viranomaiset ole purkaneet kokonaan vielä vuoden 2015 laajasta maahanmuutosta aiheutuneita työlupakasoja.

Saatavuusharkintaa ja lupamenettelyä pohditaan virkamiestyönä mutta myös kolmikantaisessa työryhmässä, joka on kokoontunut vasta muutamia kertoja.

HS:n tietojen mukaan työperäistä maahanmuuttoa pohtivassa työryhmässä on toistaiseksi ollut poikkeuksellisen vähän ristiriitoja palkansaajien ja työnantajien välillä, mikä helpottaa hallituksen päätöksentekoa.

Työnantajia edustava Elinkeinoelämän keskusliitto olisi poistamassa saatavuusharkinnan, mutta etenkään palkansaajien keskusjärjestö SAK ei.

Molemmille kuitenkin käy se, että saatavuusharkintaa pohtivien ely-alueiden määrää vähennetään.

Asiantuntijoiden lupamenettelyssä on vielä suurempi yksimielisyys. Myös muiden kuin asiantuntijoiden luvat kestävät pitkään, ja lupaprosessi on usein suurempi ongelma työvoimasta kärsiville yhtiöille kuin itse saatavuusharkinta.

Työryhmän pitää antaa seuraavan kerran ehdotuksia hallituksen päätettäviksi ensi keväänä. Lopullisten ehdotusten pitää olla valmiina vuoden kuluttua, kun hallitus neuvottelee vuoden 2021 budjetista.

Saatavuusharkinnasta voi kuitenkin tulla hallituksen linjaus jo tänä vuonna, jolloin uudet käytännöt voivat tulla voimaan ensi vuonna. Lakimuutoksia saatavuusharkinnan uudistaminen ei tarvitse. Sen sijaan lupamenettelyn käytäntöjen muutokset saattavat niitä tarvita.

”Minä uskon, että nämä asiat etenevät”, sanoo työ- ja elinkeinoministeriön hallitusneuvos Olli Sorainen.

Samanlaista viestiä on kuulunut myös työryhmän jäseniltä, vaikka esimerkiksi saatavuusharkintaa ei ole vielä juurikaan käsitelty työryhmässä.

Sorainen kuitenkin korostaa, ettei lupakäytännön helpottaminen tai saatavuusharkinnan harmonisointi tarkoita sinänsä helpotusta tai muutakaan varsinaista muutosta työperäisen maahanmuuton periaatteisiin.

Pääministeri Antti Rinteen (sd) hallituksen hallitusohjelman mukaan saatavuusharkintaa ei olla poistamasta, vaan työlupakäytäntöjä ollaan mahdollisesti yhdistämässä laajemmiksi kokonaisuuksiksi.

Työ- ja elinkeinoministeriössä tehdään parhaillaan kyselyä, miten eri ely-alueet tekevät linjauksensa ja miten ne suhtautuvat, jos päätöksentekoa yhdenmukaistetaan.

”Mikäli työmarkkinoilla ylipäätään on jotain järkeviä rajoja, niin ne eivät ole välttämättä yhtä ely-rajojen kanssa. Esimerkiksi Pohjanmaalla on kolme ely-aluetta.”

Sorainen sanoo, että aikomus on yhdistellä alueellisia linjauksia. ”Todennäköisesti päätös syntyy tämän vuoden aikana”, Sorainen sanoo.

”Ei ole lainkaan todennäköistä, että päädyttäisiin yhteen ely-alueeseen, koska alueellisia työmarkkinoita on. Esimerkiksi pääkaupunkiseutu on aivan selvästi oma erityisalueensa. Sen lisäksi tulee x määrä alueellisia työlupalinjauksia. Tämä on todennäköinen lopputulos näin virkamiesarviona”, Sorainen sanoo.

Sorainen sanoo, että asiantuntijoiden luvista tehtiin jo viime hallituskaudella perusselvitys. Isoja ongelmia oli muun muassa sen suhteen, kuinka täydellisiä hakemusten pitää olla.

”Hallituksen asettama korkeintaan kuukauden käsittelyaika on realistinen, mutta se ei ole realistinen nopealla aikataululla. Hallituskauden lopulla voidaan olla keskimäärin kuukauden käsittelyajassa.”

Saatavuusharkinta koskee muun muassa hitsaajia, rakentajia, siivoojia, kokkeja, maataloustyöntekijöitä ja muita suorittavassa ammatissa toimivia.

Monilla alueilla on ollut pulaa näistä työntekijöistä. Suomessa syntyneitä on ollut paikoin vaikea houkutella näihin, usein fyysisesti varsin raskaisiin töihin. Erilaiset käytännöt eri alueilla ovat vaikeuttaneet työn perässä muuttoa maan sisällä.

Saatavuusharkinta ei koske yli 3 000 euroa kuukaudessa ansaitsevia ja korkeakoulututkinnon suorittaneita erityisasiantuntijoita, joiden lupia yritetään nopeuttaa.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Anni Sinnemäki oli rajusti kiusanneen johtajan esimies, mutta ei puuttunut tilanteeseen tarpeeksi: ”Olemme epäonnistuneet”

  2. 2

   NYT: Harvey Weinstein ja häntä ahdistelusta syyttävät naiset päässeet alustavaan 25 miljoonan dollarin sopimukseen

  3. 3

   HS näki poliisin asiakirjat: Ulko­ministeriössä on laadittu suunnitelma kaikkien halukkaiden suomalaisten kotiuttamiseksi al-Holista

  4. 4

   Oikeustieteilijät ihmettelevät ulkoministeri Haaviston toimia al-Holin pakolais­leirin kysymyksessä

  5. 5

   Hillary Clinton jakoi Twitterissä kuvan Suomen uudesta hallituksesta: ”Hyvä Suomi!”

  6. 6

   Tutkijat löysivät Sudanista vihdoin syyn, joka selittää ilmakehän metaanin nopeaa kasvua

  7. 7

   Keitä al-Holin leirillä on? Millainen turvallisuus­uhka leiriläiset ovat? HS kokosi vastaukset keskeisiin kysymyksiin al-Holista

  8. 8

   Joonas Lahti, 24, on Suomen paras puhelinliittymäkauppias ja tienaa enemmän kuin toimitusjohtaja

   Tilaajille
  9. 9

   HS-analyysi: Onko Greta Thunbergin viesti liian synkkä?

  10. 10

   Rajusta työpaikka­kiusaamisesta syytetty Helsingin korkea johtaja tuomittiin työturvallisuus­rikoksesta – Helsingin kaupungille sakot asian katsomisesta sormien läpi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   HS pääsi harvinaiselle vierailulle syyrialaiseen vankilaan, jossa pidetään Isisin taistelijoita – ”Meilläkin on oikeuksia”, sanoo ruotsalainen Farhad

   Tilaajille
  2. 2

   Kehomme vanhenee kolmen virstanpylvään kautta, ja ne paljastuvat tarkasti verestä

  3. 3

   Vanhan koulun ostanut perhe yllättyi muutettuaan haavetaloonsa: ensimmäisen talven öljylasku 10 000 euroa ja remonteille ei näy loppua

  4. 4

   Anni Sinnemäki oli rajusti kiusanneen johtajan esimies, mutta ei puuttunut tilanteeseen tarpeeksi: ”Olemme epäonnistuneet”

  5. 5

   Keskustan kansanedustaja vaatii, ettei hallitus tuo ketään al-Holin leiriltä, puheenjohtaja Kulmuni jätti puolueen linjan auki

  6. 6

   Koko oppositio jätti välikysymyksen hallituksen toiminnasta al-Holiin liittyen, Halla-aho: ”Epäselvää ja salakähmäistä”

  7. 7

   Jussi Halla-aho ja Mikko Kärnä kiistelivät somessa al-Holin suomalaisten palauttamisesta, ja lopulta päätyivät karkeaan alatyyliin

  8. 8

   Nainen raiskattiin yökerhon wc-tiloissa Helsingin keskustassa, DTM on ”tarkastellut toimintaansa kriittisesti” tapauksen jälkeen

  9. 9

   HS näki poliisin asiakirjat: Ulko­ministeriössä on laadittu suunnitelma kaikkien halukkaiden suomalaisten kotiuttamiseksi al-Holista

  10. 10

   Kaupungin työntekijät löysivät nipun avaamattomia posteja kävelytien varrelle sijoitetusta roskakorista Vantaalla

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Joonas Lahti, 24, on Suomen paras puhelinliittymäkauppias ja tienaa enemmän kuin toimitusjohtaja

   Tilaajille
  2. 2

   Tässä on ensimmäinen Vantaa-aiheinen Fingerpori: Jälki on taattua Pertti Jarlaa

  3. 3

   Anopin lause kiteytti sen, mikä pitää parit yhdessä – Tärkeä palanen voi puuttua, vaikka suhteessa riittäisi luottamusta ja hyvää tahtoa

  4. 4

   Pertti Jarla piirsi Fingerporin Espoosta: Hoksaatko tämän nokkelan sanaleikin?

  5. 5

   Helsinki on nyt silkkaa Fingerporia: Mikä saa ihmisen muuttamaan pois Myllypurosta?

  6. 6

   Katja Meriläinen, 31, pyörittää Helsingissä ja Espoossa kuuden sijoitusasunnon Airbnb-bisnestä – Palkkatöissä hänen ei tarvitse enää käydä

   Tilaajille
  7. 7

   Konsulipäällikkö Pasi Tuominen arvostelee HS:n haastattelussa ankarasti ulkoministeri Haavistoa: syyttää pelolla johtamisesta ja lainvastaisesta päätöksestä

  8. 8

   HS pääsi harvinaiselle vierailulle syyrialaiseen vankilaan, jossa pidetään Isisin taistelijoita – ”Meilläkin on oikeuksia”, sanoo ruotsalainen Farhad

   Tilaajille
  9. 9

   Triplassa kiusallinen suunnitteluvirhe: uudelta asemalaiturilta näkee pimeällä sisään kauppakeskuksen vessoihin

  10. 10

   Sota kasvatti selviytyjän, lähiö hissi­terapeutin ja lama menestyjän – HS:n erikois­artikkeli vie matkalle seitsemän sukupolven Suomeen

   Tilaajille
  11. Näytä lisää