Politiikka

Maa- ja metsätalousministeri kritisoi Unicafen päätöstä lopettaa naudanlihan käyttö

”En pidä päätöstä järkevänä”, kommentoi maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä (kesk) Unicafen päätöstä poistaa naudanliha lounaslistoiltaan.

Maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä (kesk) kritisoi Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan omistaman Unicafen päätöstä poistaa naudanliha lounastarjoilusta.

”En pidä päätöstä järkevänä. He kuitenkin tekevät päätöksensä itsenäisesti eikä tähän voi puuttua, mutta en ole kieltojen ja ruokaympyrän kaventamisen kannalla lainkaan”, Leppä sanoo.

Päätös on muutenkin herättänyt raivoa erityisesti hallituspuolue keskustan kansanedustajissa.

Kansanedustaja Anne Kalmari (kesk) kutsuu tiedotteessaan päätöstä ”käsittämättömäksi”.

”On kestämätöntä, että ’kasvismafia’ yrittää ilmastonmuutoksen varjolla viedä toisilta ihmisiltä oikeuden syödä, mitä itse haluavat. Miksi opiskelijat eivät saa itse valita ja päättää, mitä lautaselleen ottavat?” Kalmari kirjoitti.

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kurvinen kutsui päätöstä kulttuurisodaksi ja kyseenalaisti opiskelijoiden automaattisen jäsenyyden ylioppilaskuntaan Verkkouutisissa.

Päätöksessä on kuitenkin samaa henkeä kuin keskustan allekirjoittamassa hallitusohjelmassa.

”Lisätään julkisissa hankinnoissa ja ruokapalveluissa kasvispainotteisen ruoan osuutta. Lihan, kananmunien ja maidon osalta kuntia ohjataan suosimaan suomalaista lähi- ja luomutuotantoa”, lukee hallitusohjelmassa.

Linjauksesta neuvoteltiin hallitusneuvotteluissa maatalouden alaryhmässä, jota veti nykyinen maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä.

HS:n tietojen mukaan kasviskirjausta hallitusohjelmaan ajoi erityisesti vihreät. Väännön jälkeen myös keskusta myöntyi nykyiseen kirjaukseen.

Hallitusohjelman kasviskirjaus ei ole näillä näkymin aiheuttamassa nopeaa mullistusta julkisen puolen tarjoamaan ruokavalioon, mutta muutoksia on odotettavissa.

Ministeri Leppä sanoo, että julkisella puolella kasvisten hankintaa pitää lisätä jo siksi, että ruokailutottumukset ovat muuttuneet.

Hän sanoo, että valtio voi ohjailla julkisia hankintoja ja ruokavalikoimaa lähinnä kahdella keinolla: valtion hankintoja koskevalla periaatelinjauksella ja kansallisella ravitsemussuosituksella.

”Periaatelinjauksessa pitää mainita kotimaiset kasvikset vähintään samassa hengessä kuin eläinperäisetkin tuotteet”, hän sanoo.

Hän sanoo, että periaatelinja muutetaan nykyhallituksen ohjelman mukaiseksi ”ripeästi”. Valmistelu on jo aloitettu.

”Meidän pitää turvata, että kotimaista kasvisruokavaliota on tarjolla”, Leppä sanoo.

Vuodelta 2016 peräisin olevassa periaatepäätöksessä ei korosteta erityisesti kasvisruokavaliota. Sen sijaan siinä sanotaan, että valtion elintarvikehankinnoissa pitää ottaa ”tehostetusti huomioon ympäristön kannalta hyvät viljelymenetelmät, eläinten hyvinvointi ja terveys sekä elintarviketurvallisuus”.

Leppä korostaa puheessaan, että kotimaisten kasvisten osuutta julkisissa ostoksissa lisätään, vaikka hallitusohjelmassa mainitaan kotimaisuus vain lihan, kananmunien ja maidon osalta.

”Kotimaisuudesta tässä on kyse koko ruokatarjonnassa. Ilman muuta”, hän sanoo.

”Pitää puhua kotimaisista kasviksista vähintään samassa hengessä kuin eläinperäisistäkin tuotteista. Me haluamme vahvistaa omaa ruuantuotantoa ja työllisyyttä. Tämä on myös iso työllisyyskysymys.”

Lepän mukaan valtioneuvoston periaatepäätöstä julkisista hankinnoista on hyvä täsmentää jo senkin takia, että se on jäänyt jossain määrin toteutumatta.

”Pakkolinjalle valtio ei lähde yhdenkään ruokavalion kohdalla”, Leppä sanoo.

Jo nyt suositukset ja ohjeistukset tuovat enemmän kasvisvaihtoehtoja muun muassa päiväkotien, koulujen, sairaaloiden ja vanhainkotien ruokavalioon.

Vuosittain julkinen sektori käyttää noin 350 miljoonaa euroa ruuan ja ruuan raaka-aineiden hankintaan. Julkisen puolen keittiöissä tarjoillaan noin 338 miljoonaa annosta vuodessa

”Muutos tapahtuu pikku hiljaa. Näemme, ettei pakottaminen auta, varsinkin kun kyse on ruuasta. Emme voi pakottaa ihmisiä muuttamaan ruokatottumuksiaan. Nyt puhutaan pikemmin tuuppauksesta. Kasvisruokaa olisi esimerkiksi ensimmäisenä linjastossa, eikä siitä puhuttaisi kasvisruokana vaan vaan ruokana, jotta ihmiset tottuisivat syömään kasvisravintoa”, sanoo maa- ja metsätalousministeriön ruokaosaston erityisasiantuntija Auli Väänänen.

Väänänen ei usko, että julkisten hankintojen periaatelinjauksessa tullaan määrittelemään, kuinka paljon ostoksissa pitää olla kasvisproteiinia.

”Se, kuinka paljon kasvisproteiinia ruokavaliossa on, määritellään enemmän kunkin tahon palvelusopimuksessa.”

Palvelusopimuksiin vaikuttaa ainakin vuodelta 2014 peräisin oleva kansallinen ravitsemussuositus, joka uudistetaan todennäköisesti vuonna 2021 ja tulee voimaan ehkä vuonna 2022.

Ravitsemussuositusta seurataan tarkasti kouluissa, sairaaloissa ja vanhushuollossa. Alustavien tietojen mukaan suosituksessa tulee näkymään huoli ilmastomuutoksesta.

Jo nyt suosituksessa kehotetaan syömään kasvistuotteita ja lähellä tuotettua ravintoa sekä vähentämään punaisen lihan syöntiä.

”Mehän syödään reilusti yli suositusten lihaa. Meillä olisi varaa vähentää lihansyöntiä ja lisätä kasvikunnan tuotteita”, Väänänen sanoo.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Trump jäi ensi kertaa verekseltään kiinni, sanoo tutkija EU-lähettilään todistuksesta – ”Mies joka näki läheltä, mitä tapahtui, kertoo nyt kaiken”

  2. 2

   Uutissuomalainen: Omistaja­ohjaus­ministeri Paatero väläyttää Postin pilkkomista

  3. 3

   Ajat muuttuvat myös britti­hovissa, ja nyt prinssi Andrew saa nyt mennä

  4. 4

   Yli sata vuotta vanhat Signe Branderin Helsinki-kuvat loistavat nyt väreissä, algoritmin ehostamia teoksia ilmestyy päivittäin automaattisesti Twitteriin

  5. 5

   ”Pystyn hymyilemään, vaikka olen romahduspisteessä” – Neljän lapsen isä Mika Tukiainen sairastaa masennusta ja pitää perheen arjen pyörimässä

   Tilaajille
  6. 6

   Entä jos natsit olisivat voittaneet toisen maailmansodan? Amazonin tieteissarja kertoo kylmäävää vaihtoehtohistoriaa

   Tilaajille
  7. 7

   EU-lähettiläältä raskas todistus Trumpia vastaan – odotettu kuuleminen murensi republikaanien puolustusta virkarikos­tutkinnassa

  8. 8

   Hallituksen budjetti vie laskelman mukaan Suomesta 5 000 työpaikkaa – ”En muista koskaan nähneeni tällaista”, sanoi kokoomuskonkari Ben Zyskowicz

  9. 9

   Suomessa kuolee vähemmän vauvoja kuin missään muualla, syy löytyy rokotuksista: ”Se on ollut melkoinen menestystarina”

  10. 10

   Raamattu-siteeraus voi olla rikos, sanoo valtakunnan­syyttäjä: ”Ei pyhien kirjojen avulla saa loukata toisen ihmisarvoa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Raamattu-siteeraus voi olla rikos, sanoo valtakunnan­syyttäjä: ”Ei pyhien kirjojen avulla saa loukata toisen ihmisarvoa”

  2. 2

   Entä jos natsit olisivat voittaneet toisen maailmansodan? Amazonin tieteissarja kertoo kylmäävää vaihtoehtohistoriaa

   Tilaajille
  3. 3

   ”Pystyn hymyilemään, vaikka olen romahduspisteessä” – Neljän lapsen isä Mika Tukiainen sairastaa masennusta ja pitää perheen arjen pyörimässä

   Tilaajille
  4. 4

   Kristiina Sandberg vapautui vankilasta mutta törmäsi digitaaliseen muuriin: ”Tuli sellainen olo, että ei tästä mitään tule”

  5. 5

   Yli sata vuotta vanhat Signe Branderin Helsinki-kuvat loistavat nyt väreissä, algoritmin ehostamia teoksia ilmestyy päivittäin automaattisesti Twitteriin

  6. 6

   Testissä kymmenen tuhtia amaroneviiniä – Kärkeen kiilasi yksi halvimmista

   Tilaajille
  7. 7

   HS-analyysi: Finanssivalvonta antoi eläkemiljardien hoitajille viimeisen varoituksen

  8. 8

   Hallituksen budjetti vie laskelman mukaan Suomesta 5 000 työpaikkaa – ”En muista koskaan nähneeni tällaista”, sanoi kokoomuskonkari Ben Zyskowicz

  9. 9

   HS-analyysi: Macronin kommentti aivo­kuolleesta Natosta sai Merkeliltä ennen­kuulumattoman vastauksen

  10. 10

   Markku Laurila vaihtoi diesel-Volvon ladattavaan hybridiin: nyt hän säästää polttoaineessa satoja euroja kuukaudessa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Natalia Salmela seisoi teininä leipä­jonossa mutta omistaa nyt 31-vuotiaana hulppean loft-asunnon Helsingistä

   Tilaajille
  2. 2

   Jätkäsaaren palkituista taloista muutetaan pois mystisten oireiden vuoksi, omistaja kiistää ongelmat

   Tilaajille
  3. 3

   Kenelle kehittyy hallitsematon himo? Riippuvuus­tutkija Joonas Majuri tietää, millainen tausta altistaa tuhoisille addiktioille

   Tilaajille
  4. 4

   Noituudesta on tullut osa uutta feminismiä – selvitimme miksi

   Tilaajille
  5. 5

   Amsterdamilainen Laurent Simons, 9, valmistuu maailman nuorimpana ihmisenä yliopistosta

  6. 6

   Puolet suomalaisista saa liian vähän tiamiinia – Jos puutos jatkuu pitkään, se voi aiheuttaa joukon sekalaisia oireita

  7. 7

   Heini Maksimaisen laskut jäivät maksamatta ja pyykit pesemättä, vaikka töissä kaikki sujui hyvin – Tällaista on arjenhallintauupumus, josta moni millenniaali kärsii

   Tilaajille
  8. 8

   KHO: Vantaa saa lunastaa 300 vuotta saman suvun omistuksessa olleen tilan asuntojen rakentamista varten

  9. 9

   Patologina Auschwitzissa toiminut juutalaislääkäri kuvaa Josef Mengelen toiminnan järjettömyyden ja säälimättömyyden rehellisesti

  10. 10

   Moni tuntee ihmisen, joka haluaa olla aina oikeassa – Psykoterapeutti neuvoo, miten pätijän kanssa pärjää

   Tilaajille
  11. Näytä lisää