Politiikka

Kuntien tiukka taloustilanne johti yt-neuvotteluiden sumaan kunnissa ja kuntayhtymissä: Irtisanomisten lisäksi edessä on laajoja lomautuksia

Yt-neuvotteluja on käynnissä tai käyty kymmenillä paikkakunnilla. Sote-alan hoitajajärjestö Super muistuttaa, että lomautuksetkin kiristävät työtahtia ja voivat näkyä kasvavina potilasjonoina.

Kuntien paheneva taloustilanne on johtanut yhteistoimintaneuvotteluiden ryöpsähdykseen kunnissa ja kuntayhtymissä eri puolilla Suomea tänä syksynä.

Julkis- ja yksityisalojen toimihenkilöliitto Jyty laskee, että yt-neuvotteluita on käyty tai käydään parhaillaan yli 30 paikkakunnalla. Keskisuurista kaupungeista yt:t ovat olleet ajankohtaiset muun muassa Joensuussa, Kouvolassa, Lappeenrannassa, Kajaanissa, Vaasassa, Rovaniemellä, Raumalla ja Savonlinnassa.

Myös lukuisat pienemmät kunnat ovat neuvotelleet tai neuvottelevat erilaisista säästötoimista henkilöstönsä kanssa.

Uutta on se, että yt-neuvottelut ovat levinneet myös sosiaali- ja terveydenhuollosta vastaaviin kuntayhtymiin ja sairaanhoitopiireihin, joita kunnat rahoittavat.

Kuntayhtymissä säästöjä on haettu tai haetaan muun muassa Lahden seudulla toimivassa Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymässä, Etelä-Karjalan Eksotessa, Kainuun sotessa, Kymenlaakson Kymsotessa, Pohjois-Savon sairaanhoitopiirissä ja Mikkelin seudulla toimivassa Essotessa.

Esimerkiksi Eksotessa kuntayhtymän tulos on jäämässä tänä vuonna merkittävästi alijäämäiseksi. Talouden tasapainottamistarve on noin yhdeksän miljoonaa euroa.

Eksote kertoi aiemmin etsivänsä säästöjä muun muassa organisaatiorakenteesta, palveluverkosta, sopimuksista, toimitiloista, hankkeista ja projekteista sekä tukipalveluista. Jos säästöjä ei saada niistä, seuraavana on vuorossa henkilöstö. Yt-neuvottelut alkoivat viime keskiviikkona.

Etelä-Savon Essoten yt-neuvottelut saatiin päätökseen perjantaina. Kuntayhtymän tiedotteen mukaan niissä saatiin noin yhdeksän miljoonan euron säästöt pääosin luonnollisen poistuman ja lomautusten kautta, mutta irtisanomisiltakaan ei täysin vältytä.

Essote rajasi irtisanomisten ja lomautusten ulkopuolelle välittömässä asiakas- ja potilastyössä olevat lääkärit, sairaanhoitajat, lähihoitajat ja sosiaalityöntekijät.

”Kuntatalous on heikentynyt ennakoitua nopeammin. Kuntien taloudessa on vuoteen 2023 mennessä yli kahden miljardin euron rakenteellinen alijäämä tulojen ja menojen välillä”, sanoo kunta-alan työmarkkinajohtaja Markku Jalonen KT Kuntatyönantajista.

KT:n laskelmien mukaan kuluvana vuonna työvoiman vähentämistarkoituksessa käytyjä yt-neuvotteluita on käynyt tai käy parhaillaan 46 kuntatyönantajaa.

Jalosen mukaan yksi syy samanaikaisiin yt-neuvotteluihin on se, että kunnissa on odoteltu sosiaali- ja terveydenhuollon sote-uudistusta eli sotea. Tarkoituksena on ollut siirtää sote pois kunnilta, mutta tässä ei viime hallituskaudellakaan edetty.

Samaan aikaan vanhusten määrä on kasvanut, mikä on lisännyt kuntien kustannuksia.

”Sotea on odotettu, nyt sitten purkautuu patoutumia. Kun sopeutustoimia etsitään, niin kunnissa työvoimakustannukset ovat yli puolet toimintamenoista. Tämä on hyvin työvoimavaltainen ala”, Jalonen sanoo.

Jytyn puheenjohtajan Maija Pihlajamäen mukaan tilanne on huolestuttava.

”Yt-neuvotteluita ei moneen vuoteen ole ollutkaan, ja nyt niitä tulee oikein urakalla. Lisäksi nämä ovat henkilöstön vähentämiseen tähtääviä neuvotteluita. Niitähän voidaan käydä muutenkin, esimerkiksi organisaation tai toimenkuvien muuttamiseksi, mutta näissä tähdätään nimenomaan vähennyksiin.”

Pihlajamäen mukaan yksi syy on se, että kilpailukykysopimuksessa sovittu julkisen sektorin työntekijöiden määräaikainen lomarahaleikkaus päättyy tämän vuoden jälkeen.

”Ensi vuonna sitä ei enää tehdä. Onhan se ollut merkittävä säästö työnantajalle, en sitä kiistä”, Pihlajamäki sanoo.

Markku Jalosen mukaan lomarahaleikkaus oli kunnille lähtökohtaisesti kustannusneutraali eli ei sinänsä tuonut väljyyttä talouteen, koska valtio pienensi samaan aikaan kunnille maksettavia valtionosuuksia. Kun lomarahaleikkaukset nyt päättyvät, kunnat saavat jälleen lisäystä valtionosuuksiinsa.

Toinen syy kuntien äkilliseen rahapulaan on uusi tulorekisteri. Kunnilta on jäänyt sen takia saamatta verotuloja tämän vuoden puolella, mikä on sotkenut budjetteja. Rahat tulevat aikanaan, mutta niiden myöhästyminen on ollut kunnille karvas yllätys.

”Työnantajakin tietää, että kun väkeä vähennetään tai lomautetaan, työt kasaantuvat ja kunnan palvelut heikkenevät. Siksi kunnissa on yritetty löytää pehmeämpiä keinoja, on muun muassa vaihdettu lomarahoja vapaiksi ja otettu vapaaehtoisesti palkattomia lomia. Aina ensimmäisinä listalla ovat määräaikaiset työntekijät, joiden määräaikaisuuksia ei jatketa”, Pihlajamäki sanoo.

”Aina pyritään käyttämään muut keinot ennen taloudellisia ja tuotannollisia irtisanomisia”, Markku Jalonen sanoo. KT:n arvion mukaan 0,3 prosenttia henkilöstöstä joutunee tänä vuonna lomautetuksi taloudellisista syistä ja vielä pienempi osuus irtisanotuksi.

Lomautuksia käytettiin viimeksi laajasti keinona vuonna 2014, jolloin 3,9 prosenttia kunta-alan työntekijöistä oli lomautusten kohteena. Silloinkin irtisanomiset olivat huomattavasti harvinaisempia.

Kunta-alalla on noin 419 000 työntekijää.

Koska sosiaali- ja terveydenhuolto on toistaiseksi vielä kuntien suurin tehtäväkenttä, myös työvoimavaltainen sote-ala on yt-neuvotteluiden kohteena.

Myös hoitajia on neuvotteluissa mukana, vaikka hoitoalalla on paikoitellen pulaa työvoimasta.

Lähi- ja perushoitajia edustavan Superin laskujen mukaan noin 12 000 kunta-alalla toimivaa superilaista on parhaillaan yt-neuvotteluiden piirissä.

Superin puheenjohtaja Silja Paavola pitää tilannetta ristiriitaisena ja potilaiden kannalta hälyttävänä.

”Olemme muistuttaneet kaikkia kuntia, että tämä on osa-alue, josta ei kannata säästää. Meillä on siitä pitkä kokemus, että se tuottaa aina enemmän tappiota”, Paavola sanoo.

Paavolan mukaan myös lomautukset tarkoittavat hoitajien työtahdin kiristymistä, hoidon laadun heikkenemistä ja päivystysjonojen kasvua.

Samaan aikaan muun muassa vanhusten palveluihin halutaan lisätä hoitohenkilökuntaa ja nostaa henkilöstön vähimmäismitoitusta vanhusten ympärivuorokautisessa hoidossa.

”Nyt pitäisi pitää kiinni hoitajista eikä pistää heitä pihalle, mikä on täysin älykääpiömäistä”, Paavola sanoo.

Paavolan tietojen mukaan hoitajia on irtisanottu toistaiseksi vain Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymässä, joka päätti lokakuun alkupuolella kaikkiaan 50 työntekijän irtisanomisesta ja 40 työntekijän uudelleensijoittamisesta.

Päijät-Hämeessä työntekijäliitot nostivat äläkän siitä, että työnantaja kompasteli yt-prosessissa. Luottamusmiehille ei kerrottu ajoissa, keihin irtisanomiset kohdistuvat.

Päijät-Häme käyttää ensi vuoden aikana myös laajoja lomautuksia, jotka koskevat noin 3 500:a työntekijää tai viranhaltijaa. Lomautuksen pituus on 7 tai 14 päivää tehtävän mukaan.

Kuntien heikko talous tuo lisämaustetta tulossa oleviin työehtosopimusneuvotteluihin, joissa ainakin hoitajajärjestöt Tehy ja Super ovat esitelleet kovia vaatimuksia palkankorotuksista.

Työnantajaa edustavan Markku Jalosen mukaan kuntien tilanne korostaa maltillisen työmarkkinaratkaisun merkitystä.

Kunta-alan työehtosopimukset päättyvät ensi vuoden maaliskuussa. Tehy ja Super ehdottivat alkuvuodesta, että valtion budjetissa osoitettaisiin joka vuosi kymmenen seuraavan vuoden ajan 100–150 miljoonaa euroa koulutetun hoitohenkilökunnan palkankorotuksiin.

Tavoitteena liitoilla on, että naisvaltaisten hoitoalojen palkkoja nostettaisiin tällä jaksolla joka vuosi 1,8 prosenttiyksikköä enemmän kuin miesvaltaisilla aloilla, jotta palkkatasa-arvo etenisi ja hoitoalan vetovoima kasvaisi.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Natalia Salmela seisoi teininä leipä­jonossa mutta omistaa nyt 31-vuotiaana hulppean loft-asunnon Helsingistä

   Tilaajille
  2. 2

   Japanilaiset ovat pakkautuneet miljoona­kaupunkeihin, mutta niiden ulkopuolella avautuvat valtavat metsät – HS:n erikoisartikkeli vie japanilaiseen metsäterapiaan

   Tilaajille
  3. 3

   Luulen olevani jo kaksikymppisen lapsen isä, voinko nostaa isyyskanteen?

  4. 4

   Taivaan enkeli ei pelasta puolueita kiipelistä

  5. 5

   ”Anteeksi, äitini on ulkomaalainen”: HS:n kirjeenvaihtajan lapsi muutti Pekingiin ja on jo joutunut rauhoittelemaan paikallisia kiinaksi

  6. 6

   HS kysyi jätteistä ja kierrätyksestä, ja yli 9 000 suomalaista vastasi: Vastauksista vyöryi raivoa, turhautumista ja valtava halu toimia oikein

   Tilaajille
  7. 7

   Poliisi: Kilon koulun läheisyydessä Espoossa räjäytettiin yön aikana useita pullopommeja

  8. 8

   80 vuotta sitten vireä Helsinki eli elämänsä kevättä, mutta kaupunkilaisten toivo katkesi sotaan ja pommeihin

  9. 9

   Ammattiliitot: Työnantajat vaativat uusiin työehto­sopimuksiin ”törkeitä” muutoksia, jotka murentavat työntekijöiden asemaa

  10. 10

   Trumpin twiittailu kesken virka­rikos­kuulemisen hämmensi niin republikaaneja kuin todistajaakin: ”Tuo on todella uhkaavaa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Anteeksi, äitini on ulkomaalainen”: HS:n kirjeenvaihtajan lapsi muutti Pekingiin ja on jo joutunut rauhoittelemaan paikallisia kiinaksi

  2. 2

   Kotiväkivalta lisääntyi Venäjällä, kun sitä säätävä laki lieveni – HS:n erikoisartikkelissa tavataan naisia, joilta tatuoijat ovat piilottaneet arvet

   Tilaajille
  3. 3

   Katsojien ryntääminen kentälle tuo Suomelle rangaistuksen, mutta mikään sanktio ei pudota Huuhkajia EM-kisoista

  4. 4

   Trumpin twiittailu kesken virka­rikos­kuulemisen hämmensi niin republikaaneja kuin todistajaakin: ”Tuo on todella uhkaavaa”

  5. 5

   Kristillisiltä vaikuttajilta kannanotto Räsäsen puolesta: ”Kaikki muut paitsi kristityn mielipiteet sallittuja”

  6. 6

   Ammattiliitot: Työnantajat vaativat uusiin työehto­sopimuksiin ”törkeitä” muutoksia, jotka murentavat työntekijöiden asemaa

  7. 7

   Huuhkajilla on vielä iso panos Kreikka-ottelussa, voitolla voisi tulla todellinen lottopotti EM-kisalohkojen arvonnassa

  8. 8

   Amsterdamilainen Laurent Simons, 9, valmistuu maailman nuorimpana ihmisenä yliopistosta

  9. 9

   Anna Rahikaisen lapsuudessa sattui traaginen onnettomuus, ja nyt hän kammoaa vanhoja autoja – HS:n lukijat kertovat peloista, jotka ovat periytyneet lapsuudesta

   Tilaajille
  10. 10

   Halveksittu ”laitapuolen Lönnrot” asui siltojen alla ja tallensi Kallion kadunmiesten ja -naisten elämää kaunistelematta

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kaupunginvaltuutettu Abdirahim ”Husu” Hussein myöntää valehdelleensa taksiyön tapahtumista: ”Olin vihainen”

  2. 2

   Kaikkien aikojen kovin suomalaisbiisi täyttää 20 vuotta ja siksi radiokanava soittaa vuorokauden pelkästään sitä

  3. 3

   Emma Watson kuvaili elämäntilannettaan ja keksi käsitteen, jota koko internet on kaivannut mutta jota ei ole suomennettu – sinkkuuden käsite on yhä kapea

  4. 4

   Kenelle kehittyy hallitsematon himo? Riippuvuus­tutkija Joonas Majuri tietää, millainen tausta altistaa tuhoisille addiktioille

   Tilaajille
  5. 5

   HS:n reportaasi Kanadasta: Näin kävi, kun maa laillisti kannabiksen – pimeä markkina voi hyvin, ja moni kaipaa menneeseen

   Tilaajille
  6. 6

   Puolet suomalaisista saa liian vähän tiamiinia – Jos puutos jatkuu pitkään, se voi aiheuttaa joukon sekalaisia oireita

  7. 7

   Amsterdamilainen Laurent Simons, 9, valmistuu maailman nuorimpana ihmisenä yliopistosta

  8. 8

   Aivot, mielenterveys, sydän, keuhkot – Kolme asiantuntijaa kertoo, mitä kannabiksen vaikutuksista terveyteen todella tiedetään

   Tilaajille
  9. 9

   KHO: Vantaa saa lunastaa 300 vuotta saman suvun omistuksessa olleen tilan asuntojen rakentamista varten

  10. 10

   Heini Maksimaisen laskut jäivät maksamatta ja pyykit pesemättä, vaikka töissä kaikki sujui hyvin – Tällaista on arjenhallintauupumus, josta moni millenniaali kärsii

   Tilaajille
  11. Näytä lisää