Politiikka

Ammattikoulut nääntyvät toistuviin rahanhakuihin, vaikka ministeri on luvannut ”hankehumpan” loppuvan

Opetusministeri Li Andersson: ”Viesti on kuultu, mutta en pysty muuttamaan määräaikaista rahoitusta pysyväksi.”

Ammatillisen koulutuksen järjestäjille koituu yhä enemmän töitä varsinaisen koulutuksen järjestämisen lisäksi myös rahoituksen hausta.

Lähiaikoina ammattikouluilla on edessään ainakin neljä erillistä rahanhakukierrosta. Opetusministeri Li Andersson (vas) on kuitenkin luvannut, että ”hankehumpasta” luovutaan ja rahoituksesta tehdään ennakoitavaa ja läpinäkyvää.

Viimeksi Andersson lupaili tätä puhuessaan torstaina ammatillisen koulutuksen suurtapahtumassa Helsingissä. Tällä viikolla on vietetty Euroopan ammattitaitoviikkoa osana Suomen EU-puheenjohtajuuskauden ohjelmaa.

Opetusministeri Li Andersson sanoo HS:lle, että koulutuksen järjestäjien huoli hanke- ja rahoitusasioista on kuultu ja siihen suhtaudutaan vakavasti.

”En kuitenkaan pysty muuttamaan määräaikaista rahoitusta pysyväksi”, Andersson sanoo hallitusohjelmaan viitaten. Sen mukaan ammatillisen koulutuksen lisärahoitus tulee lähinnä kertaluonteisista tulevaisuusinvestoinneista.

Andersson myös puolustaa sitä, että lisärahat suunnataan melko tiukasti opettajien ja ohjaajien palkkaamiseen. ”Vanhemmilta on saatu huolestuneita viestejä siitä, että lähiopetusta ja kokonaisia koulupäiviä on vähennetty.”

Anderssonin mukaan tavoitteena on, että ammatillista koulutusta varten laaditaan nyt ”tiekartta”, jonka avulla pyritään lisäämään pitkäjännitteisyyttä ja ennakoitavuutta rahoituksessa ja aikataulutuksessa.

Ammatillisen koulutuksen järjestäjät ovat toki tyytyväisiä, että niille on nyt ylipäänsä tulossa lisärahoja satojen miljoonien eurojen menoleikkausten jälkeen, mutta rahanjakoon kaivattaisiin myös pitkäjännitteisyyttä, ennakoitavuutta ja lisää luottamusta koulujen omaan asiantuntemukseen.

”Kyllä olisi aika päästä sanoista tekoihin”, sanoo Ammattiosaamisen kehittämisyhdistyksen (Amke) toimitusjohtaja Veli-Matti Lamppu. Amke edustaa koulutuksen järjestäjiä.

Hallituspuolueet olivat ohjelmaansa laatiessaan yhtä mieltä siitä, että ammatillinen koulutus kaipaa lisää opettajia, ohjaajia ja muutakin tukea, jotta rapautumaan päässyt lähiopetus saataisiin kuntoon. Myös oppimisympäristöt kaipaavat kohennusta.

Pysyviin menoihin näitä lisäyksiä ei juuri saatu mahtumaan, vaan ne päätettiin hoitaa määräaikaisten tulevaisuusinvestointien potista, josta ammattioppilaitosten osuudeksi merkittiin yhteensä 235 miljoonaa euroa kolmen vuoden aikana.

Etukäteen siitä irrotettiin jo 20 miljoonaa euroa tämän vuoden toiseen lisätalousarvioon, kun taas ensi vuodelle budjettiriihessä sovittiin 80 miljoonan euron lisämääräraha.

Alkuviikosta opetus- ja kulttuuriministeriö lähetti ammatillisen koulutuksen järjestäjille 15-sivuisen ohjeistuksen, jonka otsikko on ”Varainhoitovuoden 2020 rahoituksen ja vuoden 2019 toisen lisätalousarvion perusteella jaettavan rahoituksen hakeminen”.

Nyt ammattikoulujen pitää ensin anoa erikseen 20 miljoonan euron pottia ja vasta ensi vuoden puolella 80 miljoonan euron pottia. Ensimmäinen osuus jaetaan harkinnanvaraisesti ja toinen enemmän laskennallisesti.

Siinä ei ole kaikki, sillä myös tämän vuoden määrärahoista osa jäi kohdentamatta niin, että ihan ensin anotaan niitä. Määrärahojen ”panttauksessa” on kyse siitä, että ministeriö haluaa osoittaa osan rahoituksesta erityisiin tarpeisiin, kuten vaikka lähihoitajien kouluttamiseen.

Rahoitushakujen lisäksi järjestäjien tulee vielä esittää omat tavoitteensa, kuinka paljon he aikovat ylipäänsä kouluttaa väkeä ensi vuonna.

Ennakkoon ammatillisen koulutuksen järjestäjiä jännitti myös se, millä perusteilla eli kriteereillä ministeriö aikoo jakaa lisärahoja, joiden tarpeessa ovat niin nuorten, aikuisten, erityistä tukea tarvitsevien kuin maahanmuuttajienkin kouluttajat.

”Kriteerien tulee olla tasapuoliset”, tähdensi alkuviikon tiedotteessa Raimo Alarova, joka on Suomen ammattikoulutuksen johtajien Sajon puheenjohtaja.

Alarova muistutti, että oppilaitoksissa on jouduttu tekemään vaikeita sopeutustoimia rahoitusleikkausten vuoksi samaan aikaan kun on johdettu laajaa pedagogista uudistusta.

”Merkittävä osa järjestäjistä on joutunut vähentämään henkilöstöä, ja osa on toiminut pitkään alijäämäisellä budjetilla.”

Amke ja Sajo esittivät, että lisärahat vuosille 2019–2022 jaettaisiin koulutuksen järjestäjille yksinkertaisesti eli suoraan suhteutettuna niiden tämän vuoden opiskelijamäärään. Se varmistaisi yhdenvertaisuuden ja vähentäisi myös hakubyrokratiaa.

Ministeriö aikoi kuitenkin ensin jakaa rahat sen mukaan, mikä on oppilaitoksen osuus kaikkien peruskoulun keväällä päättäneiden uusien opiskelijoiden määrästä.

”Se olisi ollut yksipuolista ja sortanut niitä oppilaitoksia, joissa on paljon aikuisopiskelijoita”, Lamppu sanoo.

Lopulta ministeriö päätyi soveltamaan kolmea rahanjakomittaria. Peruskoulun päättäjien lisäksi huomioon otetaan myös osuudet vieraskielisten ja vailla perusasteen jälkeistä tutkintoa olevien aikuisopiskelijoiden määristä.

”Nämä ovat siedettävät kriteerit, kun ne ottavat huomioon myös aikuiset ja maahanmuuttajat, mutta selkeämpi kyllä olisi ollut tänä vuonna toteutunut opiskelijamäärä”, Lamppu arvioi.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Viekö väärä ulkonäkö työn? Eeva-Kaisa Metsola on poikkeuksellinen näky, eikä hän suostu tinkimään tyylistään edes työpaikan vuoksi

   Tilaajille
  2. 2

   Helsingin keskustan arvoasunnot jäävät tyhjilleen nopeaa vauhtia: Jo joka kolmas on vailla vakituista asukasta

  3. 3

   Millintarkka tiedemies vai naisia vihaava tasa-arvon vastustaja? Evoluutiopsykologi Markus J. Rantalan teoriat naisista ja parinmuodostuksesta saavat monet raivoihin

   Tilaajille
  4. 4

   Pääkaupunkiseudun bussi­liikenne halvaantuisi, risteilylaivoja jäisi satamaan – Grafiikka näyttää, miten lakot uhkaavat laajentua maanantaina

  5. 5

   Tasan kymmenen vuotta sitten 34-vuotias helsinkiläinen tutkija perusti Facebookiin ”soinin­vaaralaisten homma­forumin” – Se muutti Helsinkiä lopullisesti

  6. 6

   Helsingin seutua odottaa maanantaina liikennekaaos – Nämä alueet lakko rampauttaa pahiten

  7. 7

   HS-analyysi: Postin työehto­sotku on Sdp:n painajainen

   Tilaajille
  8. 8

   Mitä ajattelet, kun kumppani tuo sinulle kukkakimpun? Vastaus kertoo jotain oleellista mielesi toiminnasta ja jopa parisuhteen tilasta

   Tilaajille
  9. 9

   Trumpin erikoiset käsinkirjoitetut muistilaput tallentuivat kameralle, pian niiden pohjalta tehtiin biisi – Internet riemastui emorock-videosta

  10. 10

   Loppuuko aika maailmanloppuun?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kirjailija Veijo Baltzar on vangittu epäiltynä törkeästä ihmiskaupasta – avustajan mukaan Baltzar kiistää syyllistyneensä tekoon

  2. 2

   Helsinki aloitti uuden tavan auttaa vanhuksia – miksi suuri joukko hoitajia irtisanoutui heti?

   Tilaajille
  3. 3

   HS-analyysi: Hallitus viritti itselleen ansan, joka voi pakottaa sen leikkaamaan pienituloisilta

  4. 4

   Helsinkiläinen uimaopettaja havahtui lasten jäykistymiseen: ”Todella huolestuttavaa”

  5. 5

   Tavallinen flunssa tai kaatuminen voivat laukaista toiminnallisen häiriön, jonka syytä lääketiede ei tunne kunnolla

   Tilaajille
  6. 6

   Poliisin Karhu-ryhmän entinen varajohtaja tuomittiin ehdottomaan vankeuteen: ylikonstaapeli huijasi rikoskumppaninsa kanssa poliisilaitokselta yli 150 000 euroa

  7. 7

   Mannerheimintien varteen suunnitellaan valtavaa rakennushanketta: 2 500 uutta asukasta ja jopa 14-kerroksinen talo

  8. 8

   Poliisi aloittaa esitutkinnan: Helsingin kotihoito unohti vanhuksen, löytyi kuolleena kotoaan vuonna 2018

  9. 9

   700 paketti­lajittelijan työehdot turvataan, lupaa pääministeri Rinne

  10. 10

   Kirjeenvaihtajan analyysi: Virkarikos­tutkinnassa kuultiin järisyttävä todistus

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Natalia Salmela seisoi teininä leipä­jonossa mutta omistaa nyt 31-vuotiaana hulppean loft-asunnon Helsingistä

   Tilaajille
  2. 2

   Jätkäsaaren palkituista taloista muutetaan pois mystisten oireiden vuoksi, omistaja kiistää ongelmat

   Tilaajille
  3. 3

   Noituudesta on tullut osa uutta feminismiä – selvitimme miksi

   Tilaajille
  4. 4

   Amsterdamilainen Laurent Simons, 9, valmistuu maailman nuorimpana ihmisenä yliopistosta

  5. 5

   Moni tuntee ihmisen, joka haluaa olla aina oikeassa – Psykoterapeutti neuvoo, miten pätijän kanssa pärjää

   Tilaajille
  6. 6

   Raamattu-siteeraus voi olla rikos, sanoo valtakunnan­syyttäjä: ”Ei pyhien kirjojen avulla saa loukata toisen ihmisarvoa”

  7. 7

   Patologina Auschwitzissa toiminut juutalaislääkäri kuvaa Josef Mengelen toiminnan järjettömyyden ja säälimättömyyden rehellisesti

  8. 8

   ”Anteeksi, äitini on ulkomaalainen”: HS:n kirjeenvaihtajan lapsi muutti Pekingiin ja on jo joutunut rauhoittelemaan paikallisia kiinaksi

  9. 9

   Japanilaiset ovat pakkautuneet miljoona­kaupunkeihin, mutta niiden ulkopuolella avautuvat valtavat metsät – HS:n erikoisartikkeli vie japanilaiseen metsäterapiaan

   Tilaajille
  10. 10

   Jari Sillanpää saa syytteen lapsen seksuaalisesta hyväksi­käytöstä – ”Elämä jatkuu ja minulla on puhtaat jauhot pussissa”, laulaja kommentoi Iltalehdelle

  11. Näytä lisää