Politiikka

Poliisi puolustaa etälamauttimen käyttöä Turkki-mielenosoituksessa: ”Olisiko sitten patukalla pitänyt lyödä?” – Ohisalo pyytää selvitystä poliisin pelisäännöistä

Poliisi otti yhteen Turkki-mielenosoittajien kanssa lauantaina. Ohisalo kertoo haluavansa käydä poliisijohdon kanssa pelinsäännöt perusoikeuksien toteutumisesta ja turvallisuudentunteen säilymisestä vahvana niin mielenosoittajien kuin sivullisten parissa.

Sisäministeri, vihreiden puheenjohtaja Maria Ohisalo pyytää poliisilta selvitystä sen toiminnasta viime päivien mielenosoituksissa.

Poliisi otti yhteen Turkki-mielenosoittajien kanssa Helsingin keskustassa lauantaina. Se esti voimakeinoin niin sanotun kaiutinauton liittymisen jalan etenevään kulkueeseen ja käytti toisaalla etälamautinta poliisia vastustaneeseen mielenosoittajaan.

Ohisalo twiittasi selvityshankkeesta sunnuntaina.Helsingin lisäksi myös Turussa ja Tampereella järjestettiin mielenosoituksia, joissa vastustettiin Turkin toimia ja Syyrian sotaa.

Helsingissä Narikkatorilla poliisi esti ajoneuvon liittymisen jalan etenevään kulkueeseen, mistä syystä kulkueen liikkeellelähtö viivästyi. Poliisin tiedotteen mukaan järjestäjät olivat halunneet liikkua kulkueen kärjessä autolla, minkä poliisi esti tiedotteen mukaan ”turvallisuussyistä”.

Poliisi otti ajoneuvon avaimet kulkueeseen kaiutinautolla yrittäneeltä pois väkisin. Kuljettaja ei ollut poliisin mukaan totellut poliisin käskyjä, joten poliisi rikkoi auton ikkunan ja otti avaimet kuljettajalta.

Toisessa tapauksessa etälamautinta käytettiin mielenosoittajaan tilanteessa, jossa useampi mielenosoittaja oli estänyt poliisin kulkemista, poliisi kertoi tiedotteessa.


Sisäministeri Maria Ohisalo korjaa HS:lle tämän uutisen aiemmassa versiossa olleen tiedon siitä, että hän olisi pyytänyt selvitystä poliisin ”voimankäytöstä” mielenosoituksissa.

”En puhunut voimankäytöstä.”

Ohisalon mukaan selvityksen tarkoituksena käydä poliisijohdon kanssa läpi pelisäännöt siitä, miten mielenosoituksissa ilmaisunvapaus toteutuu ja turvallisuuden tunne säilyy vahvana niin mielenosoittajien kuin sivullisten kesken.

”Kun tämä on herättänyt jonkin verran keskustelua, on hyvä käydä yhdessä läpi perusteita sille, kuinka ollaan varautuneita erilaisissa tilanteissa ja kuinka perusoikeudet toteutuvat mielenilmauksissa.”

Ohisalo muistuttaa, että poliisiin luotetaan instituutiona lähestulkoon eniten viranomaisista.

”Minulle on keskeistä se, että luottamus poliisiin säilyy erittäin vahvana.”

Ohisalo ei halua ottaa kantaa yksittäistapauksena siihen, oliko esimerkiksi poliisin raskas varustautuminen paineasein ja etälamauttimin tarpeen Helsingin Turkki-mielenosoituksessa.

”Kun ihmiset esittävät tällaisia kysymyksiä, haluan kootusti perusteita siihen, kuinka yleisesti varustaudutaan erilaisiin tilanteisiin ja millä uhka-arvioilla.”

Helsingin poliisin hälytys- ja valvontatoiminnan johtaja, ylikomisario Jere Roimu kertoi STT:lle sunnuntaina, että hän oli tehnyt päätöksen siitä, että autoa ei sallita mielenosoituksessa jo mielenosoitusilmoituksen nähtyään.

Syynä oli se, että edellisessä vastaavassa mielenosoituksessa väki juoksenteli lähetystöalueella niin, että auto ajoi ihmisten seassa.

”Oli epäily, että mielenosoitus saattaisi suunnata ennalta sovitusta reitistä huolimatta esimerkiksi Kaivopuiston lähetystöalueelle”, Roimu perusteli päätöstä STT:lle.

Kaivopuistoon edennyt Turkin toimia vastustanut mielenosoitus järjestettiin maanantaina. Sen yhteydessä rikottiin Turkin suurlähetystörakennuksen ikkunoita, ja Roimun mukaan iso kivi lensi läheltä yhden poliisin päätä. Poliisi tutkii asiaa.

Autoa pystytään käyttämään viranomaisia vastaan niin, että tungetaan poliisiketjusta läpi, Roimu kertoo STT:lle.

Auton kieltämiseen lauantaina vaikutti edellisten tapahtumien lisäksi Roimun mukaan myös mielenosoittajien ja muiden ihmisten turvallisuus, koska reitti kulki isoja Helsingin katuja, ja paikalla oli pieniä lapsia kävelemässä.

Mielenosoituksen järjestäjän, Yhdessä Rojavan puolesta -solidaarisuusverkoston mukaan poliisi ei ilmoittanut etukäteen, ettei soundiautoa saa käyttää. Poliisi ei myöskään järjestön mukaan suostunut antamaan kiellolle minkäänlaisia perusteita.

Roimun mukaan mielenosoitusilmoituksessa ei ollut mainintaa auton käytöstä.

”Neuvottelimme tunnin järjestäjien kanssa ja kerroimme, että poliisi ei tule päästämään autoa jalankulkijoiden sekaan. Järjestäjä ilmoitti suoraan poliisille, että he eivät tule noudattamaan poliisin ohjetta ja määräystä, vaan ottavat auton väkisin mukaan”, Roimu sanoo.

Tilanne eteni Roimun mukaan niin, että poliisi ajoi lopulta omalla autollaan soundiauton eteen. Lopuksi poliisi rikkoi soundiauton ikkunan ja otti sieltä avaimet.

Samassa yhteydessä mielenosoittajat tönivät Roimun mukaan poliisia. Poliisi käytti etälamautinta.

”Poliisia vastustettiin voimakkaasti siinä tilanteessa. Etälamautinta käytettiin vastarinnan murtamiseen”, Roimu perustelee etälamauttimen käyttöä.

Miksi ei käytetty lievempää keinoa?

”Poliisi käyttää aina lievintä mahdollista voimakeinoa, joka on tilanteen hoitamiseksi perusteltua. Itse en pidä etälaumautinta voimakeinoista kaikkein voimakkaimpana. Olisiko sitten patukalla pitänyt lyödä?”

Roimun mukaan poliisi nosti varustautumistasoa, koska edellinen mielenosoitus ei sujunut sovittujen pelisääntöjen mukaan rauhallisesti.

Oikaisu sunnuntaina 20. 10. 2019 kello 15.25: Jutun aiemmassa versiossa kerrottiin, että sisäministeri Maria Ohisalo pyytää poliisilta selvitystä sen voimankäytöstä viime päivien mielenosoituksissa. Ministeri Ohisalo pyytää selvitystä yleisemmin, ei voimankäytöstä.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Huuhkajat otti vahvan otteen EM-paikasta: Jasse Tuominen vei Suomen johtoon – HS seuraa hetki hetkeltä EM-karsintaottelua

  2. 2

   Eturauhassyöpään suhtaudutaan liian huolettomasti, sanoo syöpälääkäri – Vessakäynnit voivat paljastaa ensimmäiset oireet

  3. 3

   Amsterdamilainen Laurent Simons, 9, valmistuu maailman nuorimpana ihmisenä yliopistosta

  4. 4

   Salaperäinen raportti turvallisuusuhista kuohuttaa Britanniassa – Boris Johnson väisteli kysymystä pimittämisestä

  5. 5

   Moni tuntee ihmisen, joka haluaa olla aina oikeassa – Psykoterapeutti neuvoo, miten pätijän kanssa pärjää

   Tilaajille
  6. 6

   HS seuraa fanijuhlia: Maali villitsi Huuhkajien kannattajat, nyt mennään kisoihin!

  7. 7

   ”Materialismi on tämän yhteiskunnan juttu” – Seinäjoelle avattu kauppakeskus ajoi pohjalaiset hurmioon

  8. 8

   Valkean aavikon alta löytyi jääkautinen salaisuus – maan alta erottuvat yhä mammuttien ja niitä metsästäneiden ihmisten jalanjäljet

  9. 9

   60-vuotias mies sai potkut, koska ei suostunut siirtymään töihin Suomesta Ruotsiin – Oikeus tuomitsi potkut laittomiksi

  10. 10

   Jari Sillanpää saa syytteen lapsen seksuaalisesta hyväksi­käytöstä – ”Elämä jatkuu ja minulla on puhtaat jauhot pussissa”, laulaja kommentoi Iltalehdelle

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jari Sillanpää saa syytteen lapsen seksuaalisesta hyväksi­käytöstä – ”Elämä jatkuu ja minulla on puhtaat jauhot pussissa”, laulaja kommentoi Iltalehdelle

  2. 2

   Moni tuntee ihmisen, joka haluaa olla aina oikeassa – Psykoterapeutti neuvoo, miten pätijän kanssa pärjää

   Tilaajille
  3. 3

   Notre Damen uusi julkisivu kuumentaa tunteita Ranskassa – remontista vastaava kenraali käski arkkitehtiä ”tukkimaan turpansa”

  4. 4

   KHO: Vantaa saa lunastaa 300 vuotta saman suvun omistuksessa olleen tilan asuntojen rakentamista varten

  5. 5

   Puolet suomalaisista saa liian vähän tiamiinia – Jos puutos jatkuu pitkään, se voi aiheuttaa joukon sekalaisia oireita

  6. 6

   Amsterdamilainen Laurent Simons, 9, valmistuu maailman nuorimpana ihmisenä yliopistosta

  7. 7

   Eturauhassyöpään suhtaudutaan liian huolettomasti, sanoo syöpälääkäri – Vessakäynnit voivat paljastaa ensimmäiset oireet

  8. 8

   HS:n erikois­artikkeli näyttää, miten Suomen maalit EM-karsinnoissa ovat syntyneet – Teemu Pukin maaleissa toistuu yksi kaava

   Tilaajille
  9. 9

   Ihan tavallinen suomalainen suku­juhla oli Yasu Jukkolalle suuri järkytys – sen seurauksena Etiopiasta adoptoitu orpo toi twerkkauksen Suomeen

   Tilaajille
  10. 10

   Malesialaiskoneen alasampumisen tutkijat julkaisivat äänitteitä Ukrainan separatistien ja Venäjän upseerien puhelinkeskusteluista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tuomas Uutela ja Ilkka Mannikainen saattavat lentää monta tuntia vain käydäkseen vessassa toisessa maassa – He harrastavat lentopisteiden keräämistä

   Tilaajille
  2. 2

   Kaupunginvaltuutettu Abdirahim ”Husu” Hussein myöntää valehdelleensa taksiyön tapahtumista: ”Olin vihainen”

  3. 3

   Kaikkien aikojen kovin suomalaisbiisi täyttää 20 vuotta ja siksi radiokanava soittaa vuorokauden pelkästään sitä

  4. 4

   Emma Watson kuvaili elämäntilannettaan ja keksi käsitteen, jota koko internet on kaivannut mutta jota ei ole suomennettu – sinkkuuden käsite on yhä kapea

  5. 5

   Matka mystiselle erämaajärvelle – HS:n erikoisartikkeli näyttää, miksi Inarijärven kauneus kerää ylistystä maailmalla

   Tilaajille
  6. 6

   HS:n reportaasi Kanadasta: Näin kävi, kun maa laillisti kannabiksen – pimeä markkina voi hyvin, ja moni kaipaa menneeseen

   Tilaajille
  7. 7

   Tässä on uusi Olympiastadion – Kosketa ainutlaatuisia panoraamakuvia ja katso, miltä uusittu stadion näyttää

   Tilaajille
  8. 8

   Kenelle kehittyy hallitsematon himo? Riippuvuus­tutkija Joonas Majuri tietää, millainen tausta altistaa tuhoisille addiktioille

   Tilaajille
  9. 9

   Puolet suomalaisista saa liian vähän tiamiinia – Jos puutos jatkuu pitkään, se voi aiheuttaa joukon sekalaisia oireita

  10. 10

   Mistä Maria Nordinin kiistellyssä kurssissa on kyse? Materiaaliin perehtynyt asiantuntija kertoo, mikä teki sisällöstä vaarallisen

  11. Näytä lisää