Politiikka

Poliisien etujärjestön puheen­johtaja ihmettelee, missä roolissa Ohisalo teki selvitys­pyynnön mielen­osoituksista – myös opposition edustajilta arvostelua

”Ei tiedetä, mitä kysytään vihreiden puheen­johtajana ja mitä sisä­ministerin ominaisuudessa”.

Sisäministeri Maria Ohisalo (vihr) kertoi sunnuntaina Twitterissä pyytäneensä poliisilta selvitystä sen toiminnasta viime päivien mielenosoituksissa. Helsingissä järjestettiin lauantaina Turkin vastainen mielenosoitus, jossa poliisi käytti etälamautinta.

Nyt poliisien etujärjestön Suomen poliisijärjestöjen liiton puheenjohtaja Jonne Rinne toivoo, että sisäministerinä Ohisalo käyttäisi mieluummin virallisia kanavia, eikä ”tekisi politiikkaa Twitterissä”.

”Ohisalo on paitsi sisäministeri myös vihreiden puheenjohtaja. Ministerillä on tietysti oikeus pyytää selvitystä, ja siihen tarkoitukseen on olemassa virallisia kanavia. Mutta jos hän haluaa tehdä tällä asialla puolueen puheenjohtajana politiikkaa, silloin Twitter on se kanava”, Rinne sanoo.

Ohisalon avustaja kertoi HS:lle, että selvityspyyntö poliisijohdolle esitettiin ennen kuin asia julkaistiin Twitterissä. Enempää sisäministeri ei halunnut kommentoida asiaa maanantaina.
Jonne Rinteen mukaan yleensä poliisin toiminnasta tehdään selvityksiä, kun poliisi on käyttänyt asettaan tai loukkaantunut virantoimituksessa.

”Olen aikaisemmin toiminut muutaman sisäministerin kanssa. Nyt saattaa tulla virheellisiä käsityksiä, kun ei tiedä, mitä kysytään vihreiden puheenjohtajana ja mitä sisäministerin ominaisuudessa”, hän sanoo.

”Toisaalta luulen, että ministeri käy jo nyt sisäistä keskustelua poliisin kanssa, ja tämä on vain yksittäinen tviitti. Mutta luottamus syntyy jatkuvassa vuorovaikutuksessa, jossain muualla kuin Twitterissä.”


Kurdiaktivistit järjestivät lauantaina Helsingin Narinkkatorilla mielenosoituksen, jossa vastustettiin Turkin hyökkäystä Pohjois-Syyriaan.

Poliisi esti voimakeinoin kaiutinauton liittymisen jalan etenevään kulkueeseen ja käytti etälamautinta poliisia vastustaneeseen mielenosoittajaan.

Tapahtuma herätti sosiaalisessa mediassa runsaasti keskustelua. Ohisalo muistutti sunnuntaisessa twiitissään, että poliisin tehtävänä on turvata niin mielenosoittajien kuin sivullisten perusoikeuksia.

”Luottamus poliisiin on pidettävä vahvana, jotta turvallisuuden tunne voi kasvaa. Viime päivien mielenosoitusten osalta olen pyytänyt poliisilta selvitystä”, Ohisalo kirjoitti.

Myöhemmin sunnuntaina Ohisalo korosti HS:lle, ettei hän puhunut poliisin voimankäytöstä.

”Kun tämä on herättänyt jonkin verran keskustelua, on hyvä käydä yhdessä läpi perusteita sille, kuinka ollaan varautuneita erilaisissa tilanteissa ja kuinka perusoikeudet toteutuvat mielenilmauksissa.”

Ohisalon selvityspyyntö herätti maanantaina arvostelua myös oppositiossa. Kokoomuksen kansanedustaja Pauli Kiuru vaati viestipalvelu Twitterissä, että eduskunta pyytäisi selvityksen sisäministerin toimista.
Perussuomalaisten kansanedustaja Tom Packalén puolestaan laati Ohisalolle avoimen kirjeen, jossa hän arvostelee Ohisaloa muun muassa ”populistisesta tviittailusta” ja ”anarkismille flirttailusta”.

”Jos haluatte antaa vallan anarkialle, teidän on paras yrittää muuttaa lainsäädäntöä eduskunnassa esimerkiksi niin, ettei poliisi vastedes saa turvata yleistä järjestystä ja turvallisuutta tietyissä mielenosoituksissa. Vastaavana ministerinä ette voi sellaista mielestäni vaatia”, Packalén kirjoitti.

Ohisalon hallituskumppani, opetusministeri Li Andersson (vas) puolestaan kommentoi Twitterissä, ”ettei siinä ole mitään ihmeteltävää, että sisäministeri pyytää selvitystä, kun poliisi on käyttänyt voimakeinoja mielenosoituksessa”.
Helsingin poliisin hälytys- ja valvontatoiminnan johtaja, ylikomisario Jere Roimu kertoi STT:lle sunnuntaina, että oli tehnyt päätöksen auton kieltämisestä mielenosoituksessa jo mielenosoitusilmoituksen nähtyään.

Roimun mukaan autoa pystytään käyttämään viranomaisia vastaan niin, että tungetaan poliisiketjusta läpi.

Poliisi ei enää maanantaina halunnut kommentoida tapahtumia.

”Asia on virallisen selvityksen alla, eikä asiaa poliisikomentajan linjauksen takia nyt kommentoida millään tasolla”, Roimu ilmoitti.

Poliisijärjestöjen liiton puheenjohtaja Jonne Rinne ei itse halua ottaa kantaa poliisin toimintaan viikonlopun mielenosoituksissa.

”Olen tässä puhtaasti mediatietojen varassa.”

Poliisilta on nyt kysytty erityisesti etälamauttimen käytöstä mielenosoituksessa. Lauantaina mielenosoituskulkueen lähtiessä liikkeelle poliisi käytti etälamautinta tiettävästi poliisiauton edessä maanneeseen mielenosoittajaan.

Rinne sanoo, että etälamautin on tehokas ase, eikä hän suosittele sen käyttöä ensimmäisenä vaihtoehtona.

”Olen itse sitä kokeillut, ottanut täyden altistuksen viiden sekunnin ajan. Kokemus ei ainakaan madaltanut etälamauttimen käyttökynnystä. Toisaalta olen itse ollut keikalla, jossa olisi pitänyt turvautua aseeseen ilman etälamautinta.”

Rinteen mukaan poliisin toiminnassa ei riitä takavuosien tv-sarjassa tutuksi tullut rento ”Reinikaisen” malli. Rinne sanoo, että poliisin toimintaympäristö on muuttunut olennaisesti, ja kyse on työturvallisuudesta.

”Ennen poliisin voimankäytössä oli ohje, että edetään portaittain, mutta aina se ei toimi. Nyt valitaan tilanteeseen sopiva ja tarkoituksenmukainen väline.”

Rinne kehuu poliisin varusteiden tasoa hyväksi ja puolustaa runsaasti kohua herättäneiden panssariautojen hankintaa. Poliisi on saanut viime ja tänä vuonna käyttöönsä yhteensä 15 panssaroitua autoa.

”Niitä on tarvittu yllättävän paljon. Poliisilla on jatkuvasti normitehtäviä, joissa vastapuolella on ase. Lähtökohta on, että meillä pitää olla turvalliset työvälineet.”


Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Leikkauspotilaan koko veri vaihdettiin kylmään suolaveteen – Yhdysvalloissa tehty hoitokokeilu voi tulevaisuudessa pelastaa potilaan, joka muuten todennäköisesti kuolisi

  2. 2

   Viekö väärä ulkonäkö työn? Eeva-Kaisa Metsola on poikkeuksellinen näky, eikä hän suostu tinkimään tyylistään edes työpaikan vuoksi

   Tilaajille
  3. 3

   Tutkijat kehittivät uuden tavan määrittää, miten vanha koira on ihmisten iässä – Laskuri kertoo tuloksen lemmikille

  4. 4

   Postin lakko vaikuttaa myös asumiseen: Jenni Timonen uhkaa jäädä vauvansa kanssa kodittomaksi, koska pankki ja vuokranantaja eivät jousta

  5. 5

   Tutkijat löysivät mullistavan keinon estää maapalloa uhkaavia hyönteisten joukkokuolemia: Sammuttakaa valot

  6. 6

   Millintarkka tiedemies vai naisia vihaava tasa-arvon vastustaja? Evoluutiopsykologi Markus J. Rantalan teoriat naisista ja parinmuodostuksesta saavat monet raivoihinsa

   Tilaajille
  7. 7

   Helsingin seutua odottaa maanantaina liikennekaaos – Nämä alueet lakko rampauttaa pahiten

  8. 8

   Peteliuksen anteeksipyynnöstä syntyi rönsyilevä somevääntö, kun ihmiset olivat täysin eri mieltä kaikesta ja kaikesta muustakin

  9. 9

   Kiinasta tilattujen väärennettyjen Canada Goose -untuvatakkien sisältä on paljastunut haisevia ja mätäneviä ankan osia

  10. 10

   Antti Rinne lupasi kieltää työehto­shoppailun, mutta sellainen laki olisi ”juridisesti aivan mahdoton”, sanoo asiantuntija

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Viekö väärä ulkonäkö työn? Eeva-Kaisa Metsola on poikkeuksellinen näky, eikä hän suostu tinkimään tyylistään edes työpaikan vuoksi

   Tilaajille
  2. 2

   Millintarkka tiedemies vai naisia vihaava tasa-arvon vastustaja? Evoluutiopsykologi Markus J. Rantalan teoriat naisista ja parinmuodostuksesta saavat monet raivoihinsa

   Tilaajille
  3. 3

   Kiinasta tilattujen väärennettyjen Canada Goose -untuvatakkien sisältä on paljastunut haisevia ja mätäneviä ankan osia

  4. 4

   Postin lakko vaikuttaa myös asumiseen: Jenni Timonen uhkaa jäädä vauvansa kanssa kodittomaksi, koska pankki ja vuokranantaja eivät jousta

  5. 5

   Helsingin keskustan arvoasunnot jäävät tyhjilleen yhä useammin: Jo joka kolmas on vailla vakituista asukasta

  6. 6

   Helsingin poliisille tehty useita tutkintapyyntöjä vanhoista tv-sarjoista

  7. 7

   Helsingin seutua odottaa maanantaina liikennekaaos – Nämä alueet lakko rampauttaa pahiten

  8. 8

   Alastomuus häviää somesta, se johtuu kiistellystä amerikkalaisesta laista, joka ulottaa vaikutuksensa nyt myös suomalaisten elämään

  9. 9

   Pääkaupunkiseudun bussi­liikenne halvaantuisi, risteilylaivoja jäisi satamaan – Grafiikka näyttää, miten lakot uhkaavat laajentua maanantaina

  10. 10

   Kolmen lapsen hengen vaatineen Levin mökkipalon onnettomuustutkinta valmistui: ”Tulosten pitäisi kiinnostaa kaikkia, jotka vuokraavat mökkejä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Natalia Salmela seisoi teininä leipä­jonossa mutta omistaa nyt 31-vuotiaana hulppean loft-asunnon Helsingistä

   Tilaajille
  2. 2

   Viekö väärä ulkonäkö työn? Eeva-Kaisa Metsola on poikkeuksellinen näky, eikä hän suostu tinkimään tyylistään edes työpaikan vuoksi

   Tilaajille
  3. 3

   Jätkäsaaren palkituista taloista muutetaan pois mystisten oireiden vuoksi, omistaja kiistää ongelmat

   Tilaajille
  4. 4

   Noituudesta on tullut osa uutta feminismiä – selvitimme miksi

   Tilaajille
  5. 5

   Tuore video näyttää: Hermosoluteknologian lisäksi maailman nuorimpana yliopistosta valmistuva Laurent Simons, 9, tykkää koirastaan ja Fortnite-pelistä

  6. 6

   Moni tuntee ihmisen, joka haluaa olla aina oikeassa – Psykoterapeutti neuvoo, miten pätijän kanssa pärjää

   Tilaajille
  7. 7

   Raamattu-siteeraus voi olla rikos, sanoo valtakunnan­syyttäjä: ”Ei pyhien kirjojen avulla saa loukata toisen ihmisarvoa”

  8. 8

   ”Anteeksi, äitini on ulkomaalainen”: HS:n kirjeenvaihtajan lapsi muutti Pekingiin ja on jo joutunut rauhoittelemaan paikallisia kiinaksi

  9. 9

   Patologina Auschwitzissa toiminut juutalaislääkäri kuvaa Josef Mengelen toiminnan järjettömyyden ja säälimättömyyden rehellisesti

  10. 10

   Japanilaiset ovat pakkautuneet miljoona­kaupunkeihin, mutta niiden ulkopuolella avautuvat valtavat metsät – HS:n erikoisartikkeli vie japanilaiseen metsäterapiaan

   Tilaajille
  11. Näytä lisää