Politiikka

EU:n komissio huolestui Rinteen hallituksen rahankäytöstä – valtiovarainministeri Lintilä: ”Pitää suhtautua vakavasti”

Valtiovarainministeriön vastauksen mukaan Suomi on menolisäyksistä huolimatta sitoutunut julkisen talouden tasapainottamiseen. Vastaavanlaisen selityspyynnön sai ainakin viisi muuta EU-maata.

Euroopan komissio on pyytänyt Suomelta lisäselvennystä ensi vuoden budjetista. Syynä on se, että julkiset menot kasvavat enemmän kuin ne EU:n vakaus- ja kasvusopimuksen suositusten mukaan saisivat kasvaa.

Komissio huomauttaa valtiovarainministeriölle viime viikolla lähettämässään kirjeessä, että Suomen budjetti uhkaa ”huomattavasti poiketa” EU:n neuvoston heinäkuussa antamasta maakohtaisesta suosituksesta.

Neuvosto suositti Suomea hillitsemään menojen kasvua. Antti Rinteen (sd) hallitus kuitenkin päätti syyskuussa ensimmäisessä budjettiriihessään merkittävistä menolisäyksistä ensi vuodelle.

”Osasimme odottaa, että komissio kiinnittää huomiota talousarvioon. Vakavasti tällaiseen kirjeeseen pitää suhtautua, vaikka se ei ollut yllätys. Vuosina 2015 ja 2016 ministerit ovat vastanneet samanlaisiin kirjeisiin, mutta tällä kertaa kirje oli osoitettu alivaltiosihteeri Tuomas Saarenheimolle. Keskeistä on se, että julkinen talous on saatava tasapainoon etenkin työllisyyttä lisäämällä”, sanoo valtiovarainministeri Mika Lintilä (kesk).

Kirjeessään komissio pyysi Suomelta selvennystä siihen, miten julkisten menojen kasvattaminen käy yksiin vakaus- ja kasvusopimuksen vaatimusten kanssa.

Euractiv-sivuston mukaan tiistaina komissio lähetti vastaavanlaiset selvennyspyynnöt Italialle, Espanjalle, Ranskalle, Portugalille ja Belgialle.

Alivaltiosihteeri Saarenheimon astauksessa todetaan hallituksen tiedostavan, että ensi vuoden budjetti voi poiketa merkittävästi keskipitkän aikavälin tavoiteurasta. Hallitus on kuitenkin ”sitoutunut talouden tasapainottamiseen” myöhempinä vuosina.

Saarenheimon mukaan hallitus valmistelee päättäväisesti toimia 75 prosentin työllisyystavoitteen saavuttamiseksi. Työllisyystoimien ja veronkorotusten avulla hallitus aikoo tasapainottaa julkisen talouden vuoteen 2023 mennessä.

Saarenheimo selventää myös, että osa ensi vuoden menolisäyksistä on kertaluonteisia niin sanottuja ”tulevaisuusinvestointeja”. Ne rahoitetaan pääosin valtion omaisuuden myynneillä, joten ne eivät kasvata julkista velkaantumista.

Suomen vastauksen päätteeksi sanotaan, että menojen väliaikaisesta kasvusta huolimatta Suomi ei ole vaarassa rikkoa EU:n alijäämä- ja velkasääntöjä.

Valtiovarainministeriön arvion mukaan Suomen julkisen talouden alijäämä suhteessa bruttokansantuotteeseen on tänä vuonna prosentin, kun se saa olla enintään kolme prosenttia.

Siksi Suomen tapausta ei vastauksen mukaan tulisi tulkita ”vakavaksi vakaus- ja kasvusopimuksen noudattamatta jättämiseksi”.

Komissio julkistaa arvionsa euroalueen maiden alustavista talousarviosuunnitelmista marraskuun loppuun mennessä.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Ruotsalaisyhtye Roxetten laulaja Marie Fredriksson on kuollut

  2. 2

   Oikeus tuomitsi mieskaksikon törkeästä raiskauksesta vankilaan, raiskasivat naisen vuorotellen

  3. 3

   Ulkoministeriö kiistää Halla-ahon väitteet suomalaisten paluusta al-Holin leiriltä – Halla-aho: ”Tämä ei ole tietenkään mitään vahvistettua tietoa”

  4. 4

   Suomi on saanut uuden hallituksen: Presidentti nimitti Sanna Marinin hallituksen

  5. 5

   Elokuvantekijä Petri Rossi on kuollut

  6. 6

   HS-analyysi: Kulmunin vaatimukset ajoivat vasemmistolaisen Sanna Marinin heti ahtaaseen rakoon

   Tilaajille
  7. 7

   Joonas Lahti, 24, on Suomen paras puhelinliittymäkauppias ja tienaa enemmän kuin toimitusjohtaja

   Tilaajille
  8. 8

   Suomi on jo neuvotellut al-Holin suomalaislasten kotiuttamisesta – Kurdi­poliitikko HS:lle: Lapsia ei voi erottaa äideistään pakolla

  9. 9

   Laura Huhtasaari syytti koulun julistetta ”vihapuheen lietsonnasta” – apulaisoikeuskansleri antoi koululle puhtaat paperit

  10. 10

   Miljardin dollarin näppäilyvirhe ajoi yhdysvaltalaisen paikkakunnan talousahdinkoon

  11. Näytä lisää
  1. 1

   HS-analyysi: Kulmunin vaatimukset ajoivat vasemmistolaisen Sanna Marinin heti ahtaaseen rakoon

   Tilaajille
  2. 2

   Joonas Lahti, 24, on Suomen paras puhelinliittymäkauppias ja tienaa enemmän kuin toimitusjohtaja

   Tilaajille
  3. 3

   Triplassa kiusallinen suunnitteluvirhe: uudelta asemalaiturilta näkee pimeällä sisään kauppakeskuksen vessoihin

  4. 4

   HS:n toimittajan twiitistä tuli kansainvälinen puheenaihe, myös arvostetut ulkomaiset mediat jakoivat kuvan Suomen hallituksen johtohahmoista

  5. 5

   Ulkoministeriön korkea virkamies: Haavisto on toiminut laillisesti kiistassa konsulipäällikön kanssa

  6. 6

   Väärä sipsipussi toi pahan mielen: Syntyi Vegaaniskanneri, jonka avulla helsinkiläisäiti osaa väistää ruokiin murskatut kirvat

  7. 7

   Anne ”Heinäsirkka” Taskinen on kuollut – Sleepy Sleepersin jäsenet muistelevat: ”Kun hän astui huoneeseen, se ei jäänyt huomaamatta”

  8. 8

   Eronnut nainen alkaa katsella nettipornoa, ja tv:ssä se näyttää sekä hauskalta että seksikkäältä – Kathryn Hahnista tuli keski-ikäisenä miehisen katseen rikkoja

   Tilaajille
  9. 9

   Helsinki lahjoittaa tasavallan presidentille 2,7 hehtaarin alueen Meilahdesta – kolme rakennusta puretaan

  10. 10

   Venäjä käytti kahta eri vakoilukampanjaa tärvelläkseen Ranskan vaalit: Macronin toimisto sumutti vakoojia vitseillä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Iltalehden julkaisemien viestien mukaan keskustassa suunniteltiin Rinteen kaatamista jo perjantaina – lue HS:n seuranta politiikan dramaattisesta tiistaista

  2. 2

   Joonas Lahti, 24, on Suomen paras puhelinliittymäkauppias ja tienaa enemmän kuin toimitusjohtaja

   Tilaajille
  3. 3

   Tässä on ensimmäinen Vantaa-aiheinen Fingerpori: Jälki on taattua Pertti Jarlaa

  4. 4

   Anopin lause kiteytti sen, mikä pitää parit yhdessä – Tärkeä palanen voi puuttua, vaikka suhteessa riittäisi luottamusta ja hyvää tahtoa

  5. 5

   Kimi Räikkönen erottui muista F1-kuskeista ryhmäkuvassa, sosiaalinen media ihastui

  6. 6

   Pertti Jarla piirsi Fingerporin Espoosta: Hoksaatko tämän nokkelan sanaleikin?

  7. 7

   Helsinki on nyt silkkaa Fingerporia: Mikä saa ihmisen muuttamaan pois Myllypurosta?

  8. 8

   Konsulipäällikkö Pasi Tuominen arvostelee HS:n haastattelussa ankarasti ulkoministeri Haavistoa: syyttää pelolla johtamisesta ja lainvastaisesta päätöksestä

  9. 9

   Katja Meriläinen, 31, pyörittää Helsingissä ja Espoossa kuuden sijoitusasunnon Airbnb-bisnestä – Palkkatöissä hänen ei tarvitse enää käydä

   Tilaajille
  10. 10

   20 kuvaa kertoo, kuinka Postin työriidasta alkanut kriisi kärjistyi Antti Rinteen dramaattiseen eroon

  11. Näytä lisää