Politiikka

Ministeri Paatero puolusti Veikkauksen toimintaa A-studiossa – HS kysyi asian­tuntijoilta, pitävätkö väitteet paikkaansa

Omistajaohjausministeri Sirpa Paatero (sd) puolusti Veikkausta Ylen A-studiossa. Asiantuntijoiden mielestä jotkut Paateron väitteistä ovat kyseenalaisia.

Omistajaohjausministeri Sirpa Paatero (sd) asettui maanantaina A-studiossa puolustamaan valtion rahapeliyhtiön Veikkauksen toimintaa.

Veikkaus on ollut kovan arvostelun kohteena jo pitkään. Se pyörittää rahapelitoimintaa Manner-Suomessa yksinoikeudella. Monopolin ehtona on, että Veikkaus ehkäisee peliongelmia. Lisäksi laki asettaa Veikkauksen markkinoinnille tiukat rajat.

Tästä huolimatta Veikkaus on esimerkiksi sijoitellut riippuvuutta aiheuttavia peliautomaatteja sosioekonomisesti heikoimmille alueille, kuten Seura-lehti kertoi viime vuonna.

Lisäksi yhtiö on esittänyt mainoksia, joissa pelaamiseen kannustetaan. Asiasta nousi kohu kesällä.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) viimeisimmän väestötutkimuksen mukaan Suomessa oli vuonna 2015 noin 124 000 peliongelmaista.

Paatero kommentoi A-studion haastattelussa monia aiheita, joista Veikkaus on saanut viime aikoina arvostelua.

HS kävi läpi Paateron väitteitä. Niitä kommentoivat THL:n ja Ehkäisevän päihdetyön (Ehyt) asiantuntijat.

Onko Veikkaus onnistunut estämään alaikäisten pelaamista?

Paatero kehui A-studiossa sitä, että Veikkaus on onnistunut estämään alaikäisten pelaamista.

”Rajoitukset esimerkiksi ikärajavalvonnan osalta ovat onnistuneet aika hyvin, eli monessa paikassa on pystytty tämä K18 pitämään. Se on minusta erittäin perusteltua.”

Ehkäisevän päihdetyön projektipäällikkö Tapio Jaakkola kertoo, että asia on kaksitahoinen.

Ikärajojen valvontaa on testattu ostokokeilla, joissa täysi-ikäiset mutta alaikäisiltä näyttävät henkilöt ovat yrittäneet pelata Veikkauksen pelejä.

”Näiden kokeiden tulos on ollut suorastaan masentava. Alle kymmenessä prosentissa tapauksista pelaamiseen on puututtu”, Jaakkola sanoo.

”Jopa Veikkauksen pelisaleissa valtaosa alaikäiseltä näyttävistä pääsi sisään pelaamaan.”

Yhteiskunnallisesti muutosta parempaan on tapahtunut. Sen jälkeen kun pelaamiseen tuli ikäraja vuonna 2010, alaikäisten pelaaminen on vähentynyt olennaisesti.

”Pakkohan sen on jossain määrin olla kiinni myös valvonnan onnistumisesta, koska nuorison pelaaminen on oikeasti vähentynyt. Mutta siinä voi olla muutakin. Nuorisoa ei ehkä enää kiinnosta samalla tavalla pelaaminen kuin aikaisempia sukupolvia”, Jaakkola sanoo.

Jos peliautomaatteja ei olisi, käyttäisivätkö ihmiset rahansa muihin peleihin?

Paaterolta kysyttiin A-studiossa, onko hyväksyttävää tarjota helppo mahdollisuus pelaamiseen ihmisille, joilla ei ehkä olisi varaa käyttää euroakaan peliautomaatteihin.

Paatero vastasi: ”Niin, en tiedä, pelaisivatko ihmiset jotain muuta peliä vaihtoehtoisesti.”

Sari Castrén on THL:n erikoistutkija ja riippuvuuksiin perehtynyt dosentti. Hänen mukaansa on tutkimustiedon valossa vaikea väittää, että peliriippuvainen henkilö käyttäisi rahansa peliautomaatin sijasta johonkin toiseen peliin.

”En allekirjoita tuota. Tutkimus sanoo, että kun se peliautomaatti eli triggeri ei ole siinä, pelaamisen himon ohittaminen on helpompaa”, Castrén sanoo.

”Pelihimo on hyvin nopea, häilyvä ja impulsiivinen asia. Kun kone ei ole ihan vieressä, se vaatii aina tietynlaista paneutumista uuden pelimahdollisuuden löytämiseksi. Silloin on mahdollista, että pelihimo tasaantuu, laantuu tai katoaa.”

Vastaavasti tutkimusnäytön perusteella pelikoneiden jatkuva saatavilla olo on Castrénin mukaan selvä riski niille, jotka haluaisivat päästä irti peliriippuvuudestaan ja välttää siihen lankeamista. Castrén hoitaa itse rahapeliriippuvaisia ja tekee aiheesta tutkimusta.

”Etenkin muutoksen alkumetreillä on pelaajilla havaittavissa hyvin selkeästi tunne, että on vaikea mennä peliautomaattien ohi. Jos on parikin euroa taskussa, syntyy voimakas halu lähteä kokeilemaan, tyypillisesti ajatuksella, että voitan hävityt rahat takaisin. Ja kun kokeilu on päällä, hallinnan tunne taas häviää.”


Millä perusteella pelikoneiden sijoituspaikat päätetään?

Kysyttäessä pelikoneiden määrästä ja peliongelmaisille syntyvästä houkutuksesta Paatero sanoi myös, että ”sen takia on ollut erittäin perusteltua, että niiden paikat arvioidaan aina tarkasti”.

THL:n erikoistutkija Jani Selin sanoo, ettei hän tiedä, mihin arviointikriteereihin Paatero viittaa.

”Tietojeni mukaan arviointikriteerinä on ollut ennen kaikkea se, missä koneet tuottavat parhaiten. En ole tietoinen mistään haitta-arvioinnista, esimerkiksi siitä, että automaattien sijoitusalueiden sosioekonominen asema huomioitaisiin.”

Selinin mukaan Suomi on ainutlaatuinen koko maailmassa siinä, että automaattien sijoittelu on täysin rahapeliyhtiön omissa käsissä.

Paateron mukaan koneita on sijoitettu myös sinne, missä ihmisiä ylipäänsä liikkuu paljon: kauppoihin, ravintoloihin ja kahviloihin.

Selin sanoo, että tämä on Veikkauksen tapa selittää asiaa.

”Usein nämä alueet, joissa ihmisiä paljon liikkuu, tuppaavat olemaan myös niitä sosioekonomisesti heikoimpia alueita, varsinkin suurissa kaupungeissa. Meillä on hyvin selkeä havainto siitä, että peliautomaatteja on enemmän alueilla, joissa on korkeampi työttömyys, matalampi tulotaso ja heikompi koulutustaso.”

Tämä näkyy myös tilastoissa, sanoo THL:n erikoistutkija Anne Salonen. Esimerkiksi yli 2 500 euroa kuussa tienaavat kuluttavat rahapeleihin keskimäärin 1,1 prosenttia nettotuloistaan.

501–1 000 eurossa kulutusprosentti on 4,4. Jos tulot ovat 500 euroa kuussa tai alle, rahapeleihin uppoaa 8,3 prosenttia.

”Kun miettii, kenen selkärangasta [Veikkauksen jakamat voitot] otetaan, se epäreiluus on aika pysäyttävää. Suuri osa tulee pienituloisilta ihmisiltä. Puolet rahapelikulutuksesta tulee ihmisiltä, joiden nettotulot ovat 2 000 euroa kuussa tai vähemmän. Lisäksi tiedämme, että mitä pienemmät tulot, sitä suurempi osa nettotulosta käytetään rahapeleihin”, Salonen sanoo.

Paatero totesi A-studiossa, että Veikkauksen peliautomaatteja on määrä vähentää yli kolmellatuhannella.

Erikoistutkija Selinin mukaan tulisi miettiä tarkasti, mistä automaatteja vähennetään ja missä ne tuottavat eniten haittaa. On pohdittava, pitäisikö niitä poistaa esimerkiksi koulujen läheisyydestä ja sosioekonomisesti heikoilta alueilta.

Toistaiseksi vähentämistavasta ei ole selvyyttä.

”Jos otetaan Prisman kymmenen automaatin rivistä yksi, vähiten tuottava automaatti pois, sillä ei ole suurta merkitystä pelihaittojen kannalta.”

Onko pelikoneilla pelaaminen vähenemässä?

Paatero torjui peliautomaattien määrään kohdistuvaa kritiikkiä toteamalla, että niiden pelaaminen vähenee.

”Pitää ensin todeta, että näiden pelien pelaaminenhan vähenee, ei kasva, kuten jotenkin tulee sellainen mielikuva ihmisille. Ne pelit, jotka kasvavat koko ajan, ovat tuolla digitaalisella puolella, ja valitettavasti aika monet niistä ovat myös sellaisia, jotka eivät ole suomalaisia eivätkä Veikkauksen omia.”

Vain Veikkauksella on tarkat tiedot siitä, kuinka paljon peliautomaateilla pelaaminen on vähentynyt. THL:n Selin muistuttaa kuitenkin, että määrä on edelleen suuri.

”Noin 840 miljoonaa euroa kaikista peliautomaateista, fyysisistä ja netissä olevista. Se on noin 48 prosenttia koko Veikkauksen pelikatteesta.”

Selin sanoo, että netissä peliautomaatteja on alettu pelata entistä enemmän. Kun Veikkaus ja Raha-automaattiyhdistys (RAY) yhdistyivät, THL arvioi, että rahapeliautomaattien tarjonta netissä kasvaisi valtavasti. Näin on myös käynyt.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Leikkauspotilaan koko veri vaihdettiin kylmään suolaveteen – Yhdysvalloissa tehty hoitokokeilu voi tulevaisuudessa pelastaa potilaan, joka muuten todennäköisesti kuolisi

  2. 2

   Viekö väärä ulkonäkö työn? Eeva-Kaisa Metsola on poikkeuksellinen näky, eikä hän suostu tinkimään tyylistään edes työpaikan vuoksi

   Tilaajille
  3. 3

   Tutkijat kehittivät uuden tavan määrittää, miten vanha koira on ihmisten iässä – Laskuri kertoo tuloksen lemmikille

  4. 4

   Tutkijat löysivät mullistavan keinon estää maapalloa uhkaavia hyönteisten joukkokuolemia: Sammuttakaa valot

  5. 5

   Postin lakko vaikuttaa myös asumiseen: Jenni Timonen uhkaa jäädä vauvansa kanssa kodittomaksi, koska pankki ja vuokranantaja eivät jousta

  6. 6

   Helsingin seutua odottaa maanantaina liikennekaaos – Nämä alueet lakko rampauttaa pahiten

  7. 7

   Millintarkka tiedemies vai naisia vihaava tasa-arvon vastustaja? Evoluutiopsykologi Markus J. Rantalan teoriat naisista ja parinmuodostuksesta saavat monet raivoihinsa

   Tilaajille
  8. 8

   Peteliuksen anteeksipyynnöstä syntyi rönsyilevä somevääntö, kun ihmiset olivat täysin eri mieltä kaikesta ja kaikesta muustakin

  9. 9

   Kiinasta tilattujen väärennettyjen Canada Goose -untuvatakkien sisältä on paljastunut haisevia ja mätäneviä ankan osia

  10. 10

   Antti Rinne lupasi kieltää työehto­shoppailun, mutta sellainen laki olisi ”juridisesti aivan mahdoton”, sanoo asiantuntija

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Viekö väärä ulkonäkö työn? Eeva-Kaisa Metsola on poikkeuksellinen näky, eikä hän suostu tinkimään tyylistään edes työpaikan vuoksi

   Tilaajille
  2. 2

   Millintarkka tiedemies vai naisia vihaava tasa-arvon vastustaja? Evoluutiopsykologi Markus J. Rantalan teoriat naisista ja parinmuodostuksesta saavat monet raivoihinsa

   Tilaajille
  3. 3

   Kiinasta tilattujen väärennettyjen Canada Goose -untuvatakkien sisältä on paljastunut haisevia ja mätäneviä ankan osia

  4. 4

   Postin lakko vaikuttaa myös asumiseen: Jenni Timonen uhkaa jäädä vauvansa kanssa kodittomaksi, koska pankki ja vuokranantaja eivät jousta

  5. 5

   Helsingin keskustan arvoasunnot jäävät tyhjilleen yhä useammin: Jo joka kolmas on vailla vakituista asukasta

  6. 6

   Helsingin poliisille tehty useita tutkintapyyntöjä vanhoista tv-sarjoista

  7. 7

   Helsingin seutua odottaa maanantaina liikennekaaos – Nämä alueet lakko rampauttaa pahiten

  8. 8

   Alastomuus häviää somesta, se johtuu kiistellystä amerikkalaisesta laista, joka ulottaa vaikutuksensa nyt myös suomalaisten elämään

  9. 9

   Pääkaupunkiseudun bussi­liikenne halvaantuisi, risteilylaivoja jäisi satamaan – Grafiikka näyttää, miten lakot uhkaavat laajentua maanantaina

  10. 10

   Kolmen lapsen hengen vaatineen Levin mökkipalon onnettomuustutkinta valmistui: ”Tulosten pitäisi kiinnostaa kaikkia, jotka vuokraavat mökkejä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Natalia Salmela seisoi teininä leipä­jonossa mutta omistaa nyt 31-vuotiaana hulppean loft-asunnon Helsingistä

   Tilaajille
  2. 2

   Viekö väärä ulkonäkö työn? Eeva-Kaisa Metsola on poikkeuksellinen näky, eikä hän suostu tinkimään tyylistään edes työpaikan vuoksi

   Tilaajille
  3. 3

   Jätkäsaaren palkituista taloista muutetaan pois mystisten oireiden vuoksi, omistaja kiistää ongelmat

   Tilaajille
  4. 4

   Noituudesta on tullut osa uutta feminismiä – selvitimme miksi

   Tilaajille
  5. 5

   Tuore video näyttää: Hermosoluteknologian lisäksi maailman nuorimpana yliopistosta valmistuva Laurent Simons, 9, tykkää koirastaan ja Fortnite-pelistä

  6. 6

   Moni tuntee ihmisen, joka haluaa olla aina oikeassa – Psykoterapeutti neuvoo, miten pätijän kanssa pärjää

   Tilaajille
  7. 7

   Raamattu-siteeraus voi olla rikos, sanoo valtakunnan­syyttäjä: ”Ei pyhien kirjojen avulla saa loukata toisen ihmisarvoa”

  8. 8

   ”Anteeksi, äitini on ulkomaalainen”: HS:n kirjeenvaihtajan lapsi muutti Pekingiin ja on jo joutunut rauhoittelemaan paikallisia kiinaksi

  9. 9

   Patologina Auschwitzissa toiminut juutalaislääkäri kuvaa Josef Mengelen toiminnan järjettömyyden ja säälimättömyyden rehellisesti

  10. 10

   Japanilaiset ovat pakkautuneet miljoona­kaupunkeihin, mutta niiden ulkopuolella avautuvat valtavat metsät – HS:n erikoisartikkeli vie japanilaiseen metsäterapiaan

   Tilaajille
  11. Näytä lisää