Politiikka

Viestintätoimistojen työntekijät miehittivät vihreiden johdon – Vaikuttiko se puoluelehden lakkauttamiseen?

Kaikki vihreiden kolme varapuheenjohtajaa työskentelevät viestintätoimistoissa.

Vihreät kertoi keskiviikkona lopettavansa puoluelehtensä rahoittamisen. Päätös johtaa vuodesta 1983 lähtien ilmestyneen Vihreän Langan lakkauttamiseen.

Lehden päätoimittaja Riikka Suominen arvostelee kirjoituksessaan päätöstä. Hän pelkää, että maksettu viestintä vie yhä enemmän tilaa riippumattomalta journalismilta.

”Viestintäosastoja vahvistetaan ja viestintätoimistot värväävät poliitikkoja ja toimittajia. Vallan väärinkäytökset eivät viestintätoimistoja kiinnosta. Sen sijaan oma sanoma halutaan läpi”, Suominen kirjoittaa Vihreässä Langassa.

Viestintätoimistoilla on poikkeuksellisen vahva edustus myös vihreiden puoluejohdossa, joka päätti Vihreän Langan lakkauttamisesta: puolueen kaikki kolme varapuheenjohtajaa työskentelevät viestintätoimistoissa.

Fatim Diarra työskentelee viestintätoimisto Pohjoisrannassa, Jaakko Mustakallio Ellun Kanoissa ja Riikka Karppinen Milttonilla. Viestintätoimistojen tehtävänä on auttaa niiden asiakkaita saamaan viestinsä läpi esimerkiksi päättäjille.

Diarran mukaan varapuheenjohtajien työpaikoilla ei ole mitään tekemistä Vihreän Langan lakkauttamisen kanssa.

”Olen sataprosenttisen varma siitä, että päätös olisi tehty, vaikka yksikään meistä kolmesta ei istuisi puoluehallituksessa.”

Puoluetuen käyttäminen puoluelehden julkaisemisen sijasta puolueen viestintään esimerkiksi sosiaalisessa mediassa on Diarran mielestä perusteltua.

Hän jakaa Suomisen huolen riippumattoman journalismin tulevaisuudesta muttei pidä puoluetukea parhaana tapana rahoittaa journalismia.

”Puoluelehtien kohdalla on aina se kysymys, kuinka kriittisiä ne lopulta voivat olla. Kun rahat kuitenkin tulevat puolueelta, onko journalismi vapaata vai pseudovapaata?”

Puolueiden kytkökset viestintätoimistoihin nousivat esiin toukokuussa hallitusneuvottelujen aikaan. Yksi vihreiden nimeämistä neuvottelijoista oli Milttonin osakas Elina Moisio. Hän jättäytyi pois neuvotteluista, kun hänen kaksoisroolistaan nousi julkinen keskustelu.

Kesäkuun puoluekokouksessa puolue valitsi varapuheenjohtajikseen Diarran, Mustakallion ja Karppisen. Diarra ja Mustakallio työskentelivät jo viestintätoimistoissa, kun taas Karppinen aloitti Milttonilla pian valintansa jälkeen.

Vihreiden varapuheenjohtajilla on pääsy esimerkiksi ministeriryhmän kokouksiin. Diarra ei pidä ongelmana sitä, että suuri osa puolueen johdosta työskentelee viestintätoimistoissa.

Varapuheenjohtajuus ei ole palkkatyö, eikä kukaan varapuheenjohtajista ole kansanedustaja, joten heidän on hankittava elanto muualta.

Ongelmatilanne voisi syntyä, jos yritysasiakkaat pystyisivät puoluejohdossa istuvien viestintätoimistojen työntekijöiden avulla vaikuttamaan puolueen ja Antti Rinteen (sd) hallituksen päätöksentekoon.

Diarran mukaan näin ei voi päästä tapahtumaan.

”Jos vihreiden kokouksessa käsitellään jotain asiakkaisiini jollain tapaa liittyvää asiaa, poistun välittömästi.”

Jaakko Mustakallio puolestaan sanoo, etteivät varapuheenjohtajat ole ”varsinaisessa päätöksentekoroolissa” hallitusasioissa.

”Meillä on selkeät pelisäännöt siitä, että hallitusyhteistyöhön liittyvissä asioissa emme osallistu keskusteluun tai valmisteluun sellaisissa asioissa, joissa voisi olla intressiristiriita.”

Vastauksissaan HS:lle kaikki kolme varapuheenjohtajaa sanovat, etteivät he ylipäätään pidä itseään lobbareina.

”Ellun Kanat ei käy itse lobbaamassa päätöksentekijöitä, vaan autamme asiakkaitamme esimerkiksi ydinviestin muotoilussa, kohderyhmien määrittelemisessä ja asiakkaan kannalta keskeisten vaikuttajien tunnistamisessa. En kutsu itseäni lobbariksi, koska en käy ketään lobbaamassa”, Mustakallio viestittää.

Hän sanoo auttavansa asiakkaita ”viestintästrategioiden laatimisessa ja yhteiskunnallisissa analyyseissä”.

Diarra kertoo järjestävänsä asiakkaille esimerkiksi sosiaalisen median koulutusta. Hänen tehtäviinsä kuuluu myös ohjeistaa asiakkaita siitä, missä kohtaa poliittista päätöksentekoa keneenkin päättäjään pitää vaikuttaa.

Riikka Karppinen puolestaan sanoo auttavansa Milttonin asiakkaita ”erityisesti vastuullisuusasioissa, niin ympäristöön kuin esimerkiksi sosiaaliseen oikeudenmukaisuuteen liittyvissä kysymyksissä”.

Päätoimittaja Suominen ei halua lähteä arvioimaan, saattoiko viestintätoimistojen työntekijöiden vahva edustus puolueen johdossa vaikuttaa Vihreän Langan lakkauttamiseen.

”Tämä on ajan henki. Toivon, että lukijat havahtuisivat tilanteeseen ja puolustaisivat riippumatonta journalismia omissa organisaatioissaan. Oli se organisaatio sitten ylioppilaskunta, puolue tai joku muu”, Suominen sanoo.

Helsingin Sanomat kirjoitti viestintätoimistojen vaikutusvallan kasvusta sunnuntaina.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Helsinki aloitti uuden tavan auttaa vanhuksia – miksi suuri joukko hoitajia irtisanoutui heti?

   Tilaajille
  2. 2

   Suomen maahanmuutto­politiikassa on mennyt viime aikoina pieleen lähes kaikki mahdollinen, nyt on aika korjata virheet

  3. 3

   Uutissuomalainen: Omistaja­ohjaus­ministeri Paatero väläyttää Postin pilkkomista

  4. 4

   Trump jäi ensi kertaa verekseltään kiinni, sanoo tutkija EU-lähettilään todistuksesta – ”Mies joka näki läheltä, mitä tapahtui, kertoo nyt kaiken”

  5. 5

   Tarjolla oli kolme päivää Helsingissä, Slush, suomalainen sauna ja ilta Kalliossa – lähes 7 000 lähetti hakemuksen

  6. 6

   Ajat muuttuvat myös britti­hovissa, ja nyt prinssi Andrew saa nyt mennä

  7. 7

   Raamattu-siteeraus voi olla rikos, sanoo valtakunnan­syyttäjä: ”Ei pyhien kirjojen avulla saa loukata toisen ihmisarvoa”

  8. 8

   Ossi Valpio oli nouseva räppäri ja koripalloilija, mutta parikymppisenä hän oli valmis eläkkeelle – Sitten hän opetteli puhumaan häpeästä, ja se muutti kaiken

   Tilaajille
  9. 9

   Tavallinen flunssa tai kaatuminen voivat laukaista toiminnallisen häiriön, jonka syytä lääketiede ei tunne kunnolla – Asiantuntijat kertovat, miksi toiset saavat oireita ja toiset eivät koskaan

   Tilaajille
  10. 10

   Ensimmäiset treffit ovat väärä paikka avautua – ”Tutustumisen ilo katoaa, jos kahlataan liian syvissä vesissä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Raamattu-siteeraus voi olla rikos, sanoo valtakunnan­syyttäjä: ”Ei pyhien kirjojen avulla saa loukata toisen ihmisarvoa”

  2. 2

   Entä jos natsit olisivat voittaneet toisen maailmansodan? Amazonin tieteissarja kertoo kylmäävää vaihtoehtohistoriaa

   Tilaajille
  3. 3

   ”Pystyn hymyilemään, vaikka olen romahduspisteessä” – Neljän lapsen isä Mika Tukiainen sairastaa masennusta ja pitää perheen arjen pyörimässä

   Tilaajille
  4. 4

   Kristiina Sandberg vapautui vankilasta mutta törmäsi digitaaliseen muuriin: ”Tuli sellainen olo, että ei tästä mitään tule”

  5. 5

   Yli sata vuotta vanhat Signe Branderin Helsinki-kuvat loistavat nyt väreissä, algoritmin ehostamia teoksia ilmestyy päivittäin automaattisesti Twitteriin

  6. 6

   Testissä kymmenen tuhtia amaroneviiniä – Kärkeen kiilasi yksi halvimmista

   Tilaajille
  7. 7

   HS-analyysi: Finanssivalvonta antoi eläkemiljardien hoitajille viimeisen varoituksen

  8. 8

   Hallituksen budjetti vie laskelman mukaan Suomesta 5 000 työpaikkaa – ”En muista koskaan nähneeni tällaista”, sanoi kokoomuskonkari Ben Zyskowicz

  9. 9

   Trump jäi ensi kertaa verekseltään kiinni, sanoo tutkija EU-lähettilään todistuksesta – ”Mies joka näki läheltä, mitä tapahtui, kertoo nyt kaiken”

  10. 10

   Markku Laurila vaihtoi diesel-Volvon ladattavaan hybridiin: nyt hän säästää polttoaineessa satoja euroja kuukaudessa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Natalia Salmela seisoi teininä leipä­jonossa mutta omistaa nyt 31-vuotiaana hulppean loft-asunnon Helsingistä

   Tilaajille
  2. 2

   Jätkäsaaren palkituista taloista muutetaan pois mystisten oireiden vuoksi, omistaja kiistää ongelmat

   Tilaajille
  3. 3

   Noituudesta on tullut osa uutta feminismiä – selvitimme miksi

   Tilaajille
  4. 4

   Amsterdamilainen Laurent Simons, 9, valmistuu maailman nuorimpana ihmisenä yliopistosta

  5. 5

   Puolet suomalaisista saa liian vähän tiamiinia – Jos puutos jatkuu pitkään, se voi aiheuttaa joukon sekalaisia oireita

  6. 6

   Heini Maksimaisen laskut jäivät maksamatta ja pyykit pesemättä, vaikka töissä kaikki sujui hyvin – Tällaista on arjenhallintauupumus, josta moni millenniaali kärsii

   Tilaajille
  7. 7

   KHO: Vantaa saa lunastaa 300 vuotta saman suvun omistuksessa olleen tilan asuntojen rakentamista varten

  8. 8

   Patologina Auschwitzissa toiminut juutalaislääkäri kuvaa Josef Mengelen toiminnan järjettömyyden ja säälimättömyyden rehellisesti

  9. 9

   Moni tuntee ihmisen, joka haluaa olla aina oikeassa – Psykoterapeutti neuvoo, miten pätijän kanssa pärjää

   Tilaajille
  10. 10

   ”Anteeksi, äitini on ulkomaalainen”: HS:n kirjeenvaihtajan lapsi muutti Pekingiin ja on jo joutunut rauhoittelemaan paikallisia kiinaksi

  11. Näytä lisää